Cele mai simple si gustoase 15 retete de cozonac

Publicat la data de: 12/18/2018, 08:58

Autor: Beko

Distribuie

Vin sarbatorile si cozonacul este nelipsit de la orice masa de Craciun sau Revelion. Este preparatul traditional pe care-l mananca toata familia si care ne atrage de fiecare data in bucatarie prin mirosul care vine de la cuptor. Intre toate pregatirile de sarbatori, cumparaturi, curatenia generala si vizitele la rude, putem gasi putin timp sa pregatim un desert dulce pentru cei dragi. De aceea, ne-am gandit sa iti oferim 15 retete de cozonac, pentru a putea face alegerea potrivita pentru familia ta.  

Sfaturi utile in pregatirea cozonacilor

Cu totii ne dorim sa obtinem cozonaci pufosi, gustosi si aratosi. Iata cateva intrebari si raspunsuri pentru a pregati cozonacii perfecti:

  • Cu ce se ung cozonacii? – pentru un aspect placut, cozonacii de ung cu galbenus, dupa care se dau la cuptor. Odata ce incep sa se rumeneasca ii poti scoate, pentru a-i da cu un amestec format dintr-o lingura de miere si apa calduta;
  • Cata drojdie se pune la 1 kg de faina pentru cozonac? – in general, se pun 20 g de drojdie proaspata la un kilogram de faina. Pe de alta parte, in cazul unui cozonac cu drojdie uscata, este nevoie de patru pliculete, a cate 7 g fiecare;
  • Cum se obtine aluat de cozonac pufos? – pentru a obtine aluat de cozonac crescut si pufos, este necesar sa lasi faina la uscat. Nu o folosi imediat dupa cumparare, ci las-o 2-3 zile la uscat. Scoate faina cu o seara inainte, pentru a ajunge la temperatura camerei. Pentru a obtine cozonaci pufosi, care se topesc in gura, este necesar sa cerni faina de 2-3 ori. O faina mai fina te ajuta sa obtii un cozonac mai fraged;
  • Cum obtii un cozonac rapid? – un secret pentru a obtine cozonac rapid este sa folosesti ingrediente proaspete, la temperatura camerei. De asemenea, daca utilizezi maia pregatita de seara, nu va mai trebui sa framanti aluatul. O alta varianta este sa pregatesti aluatul cu o seara inainte si sa il lasi la fermentat peste noapte;
  • Ce fel de umplutura de cozonac poti pune? – variantele de umplutura sunt aproape nenumarate. Poti folosi cacao si nuca, stafide, fructe deshidratate, fructe din visinata, gem, crema de ciocolata amaruie, branza dulce etc.;
  • Cum obtii cozonac pale pale? – poti obtine cozonac care se desface pale pale sau suvite, alegand o faina cu un continut ridicat de proteine, minimum 10 g la 100 g de faina. Un alt aspect important este timpul de framantare. Pentru cozonac pale pale, este necesar sa framanti aproximativ 120 de minute fie manual, fie la robot;
  • Ce fel de umplutura are cozonacul fara albus? – pentru un cozonac fara albus, umplutura nu este cu mult diferita fata de alte retete. Pentru reteta clasica, poti folosi nuca macinata, cacao si esenta de rom;
  • De ce se lasa cozonacul dupa coacere? – se lasa dintr-un motiv practic: este prea fierbinte pentru a fi scos din tava. Dupa 20-30 de minute, il poti muta pe un gratar.

👉 Pregateste cel mai bun cozonac intr-un timp cat mai scurt, folosind un robot de bucatarie. Utilizarea sa reduce timpul de framantare a cozonacului cu doua treimi. In plus, include si accesorii pentru emulsionarea cremelor.

Vezi alte sfaturi utile pentru pregatirea cozonacilor:

  • Asigura-te ca ai timpul necesar sa pregatesti cozonacii;
  • Evita sa incalzesti drojdia, deoarece poate afecta cresterea;
  • Lasa ingredientele lichide la temperatura camerei. Trebuie sa fie usor calde, cand le folosesti;
  • Lasa o punga de faina la indemana. Este posibil sa ai nevoie de ea, cand pregatesti coca, pentru a o umple;
  • Dupa framantare, lasa aluatul la crescut, 2-3 ore, intr-un loc cald, ferit de curenti de aer. Abia dupa ce si-a dublat volumul, poate fi folosit. Dupa ce ai pus umplutura, lasa cozonacii in forme, pentru o a doua crestere (30-60 minute);
  • Pentru 1 kg de faina, este necesara o ora la cuptor;
  • Evita sa tai cozonacul cand inca este fierbinte. Acesta se va incruzi.

Reteta cozonac cu nuca si fructe confiate

reteta cozonac cu fructe confiate

Sursa foto: pexels.com

Fructele confiate sunt un ingredient interesant pentru cozonac. Imprumutat din gastronomia americana, adauga savoare cozonacului si se combina perfect cu ciocolata si nuca. In Statele Unite, varianta lor de cozonac se cheama „fruit cake” si este un fel de pandispan cu fructe confiate.

Ingrediente cozonac: 1 kg faina pentru cozonac (in general, 000), 300 grame zahar, 400 grame lapte, 6 oua, 80 grame de drojdie, sare, 400 grame de nuca, 100 grame cacao, 100 grame fructe confiate si 1 pachet de unt.

  • Drojdia se amesteca impreuna cu 50 ml de lapte si 3 linguri de faina.
  • Se lasa compozitia la crescut, pana cand volumul este dublu fata de cel initial.
  • Se pune restul laptelui la fiert, impreuna cu zaharul si untul.
  • In timp ce fierbe laptele, se freaca galbenusurile cu sarea. Se pot pune si in mixer.
  • Faina se pune intr-un vas, peste care se toarna, pe rand, si se amesteca: drojdia, laptele cu zaharul si untul, galbenusurile frecate, fructele confiate. Se framanta pana devine omogen si elastic.
  • Se lasa o ora la dospit.
  • Intre timp, se face crema de nuci, cu cacao. Nucile se piseaza, se adauga rom, zahar vanilat, unt si cacao.
  • Se imparte aluatul in doua bucati.
  • O bucata de aluat se intinde, se unge cu crema de nuci, se ruleaza si se impleteste.
  • Se bat ouale si se unge cozonacul.
  • Se tapeteaza cu faina o forma si se lasa inca 2 ore la dospit.
  • Se introduce in cuptor circa o ora, la 160 de grade.

👉 Pentru un cozonac de poveste, poti folosi un cuptor incorporabil. Acesta include functii utile, precum gatirea 3D, pentru rumenirea uniforma a cozonacului, precum si functie de autocuratare. Tot ce iti mai ramane de facut este sa te bucuri de creatia mainilor tale!

Reteta cozonac cu migdale si stafide

reteta cozonac cu migdale

Sursa foto: pexels.com

Stim ca un cozonac traditional este neaparat cu nuca si cacao, dar daca am folosi migdale in loc de nuca, pentru o aroma mai moderna si mai exotica?

Ingrediente cozonac: 750 grame faina, 50 grame drojdie, 125 mililitri lapte, 150 grame zahar, 475 grame unt, coaja rasa de portocala, esenta de migdale, 200 grame de migdale, 2-3 linguri esenta de rom, 200 grade zahar pudra, 300 grame stafide, sare.

  • Se face maiaua din drojdie, 1 lingura de faina si doua linguri de lapte.
  • Se pun stafidele la inmuiat, in rom.
  • Se lasa maiaua sa creasca.
  • Se amesteca intr-un bol: maiaua crescuta, faina, 375 de grame de unt, zaharul, laptele, mirodeniile, untul si romul.
  • Apoi, se amesteca bine aluatul.
  • Se zdrobesc migdalele.
  • Se adauga stafidele si migdalele, treptat, in aluat.
  • Se lasa 2 ore la dospit.
  • Compozitia se coace in cuptor, la 180 de grade Celsius.

Reteta cozonac cu nutella

reteta cozonac cu nutela

Sursa foto: pexels.com

Nutella este un ingredient care poate fi folosit in orice desert, iar celor mici o sa le placa mult mai mult decat clasicul cozonac cu cacao si nuca.

Ingrediente cozonac: 400 grame faina, 150 mililitri lapte, 4 galbenusuri, 150 grame unt, ½ lingurita sare, ⅓ lingurita sofran, esenta de vanilie, 25 grame drojdie proaspata, 200 grame crema de ciocolata nutella, 1 cana nuci macinate.

  • Se pune faina intr-un bol mare.
  • Intre timp, se dizolva drojdia in lapte, se pune zaharul, se amesteca si se pun in bol cu faina.
  • Untul topit, esentele, sofranul, sarea si galbenusurile se amesteca bine.
  • Se adauga in bol.
  • Aluatul se framanta pana nu se mai lipeste de maini.
  • Se lasa la crescut 2 ore.
  • Aluatul crescut se imparte in 6. Fiecare bucata se intinde intr-o forma, se unge cu nutella si se adauga nucile.
  • Se ruleaza toate strans si se pun suprapuse in tava, pe hartie de copt.
  • Cozonacul se unge cu ou si se lasa la crescut inca 25 de minute.
  • Apoi, se introduce in cuptor la 180°C, timp de 35 de minute.

Reteta cozonac cu mac

retete cozonac

Sursa foto: pexels.com

Macul si nuca sunt combinatia ideala de Craciun, datorita savorii speciale. Nuca, macul, sofranul, toate combinate, au gust traditional de Craciun si iti vor inmiresma casa. Mai ramane sa faci bradul si sa decorezi cu luminite, alaturi de cei dragi. Iata ingredientele necesare pentru reteta de cozonac cu mac. 

Ingrediente cozonac: 375 g faina, 75 g unt, 1 ou, 1 galbenus, 130 ml lapte, 100 g zahar, ½ cub drojdie de bere, 1 ou, 150 g seminte de mac, 3 linguri zahar, 1 lingurita coaja de lamaie, ½ lingurita scortisoara, 50 g nuci.

  • Se dizolva drojdia impreuna cu o lingura de zahar, in lapte cald.
  • Se adauga o lingura de faina si se lasa la crescut.
  • Oul se freaca, alaturi de putina sare.
  • Se adauga zahar si unt topit.
  • Se amesteca toate ingredientele de mai sus si se lasa la crescut.
  • Se toarna maiaua in faina si se framanta pana devine elastica.
  • Apoi, se lasa la dospit timp de o ora.
  • Macul se amesteca impreuna cu nuca, untul, zaharul pudra, lingurita de coaja de lamaie.
  • Se desparte aluatul in doua bucati egale si se pune compozitia.
  • Se impleteste si se pune la cuptor, la 180 de grade, timp de 30 de minute.

Reteta cozonac traditional cu nuca

reteta cozonac traditional

Sursa foto: pexels.com

Daca tot oferim retete mai moderne ale cozonacului, e timpul sa vorbim si despre traditionalul cozonac. In cazul in care nu stii deja reteta, aceasta este o versiune simplificata a celor de mai sus. Iata care sunt ingredientele si pasii pentru reteta cozonac traditional. 

Ingrediente cozonac: 1 kilogram de faina, 420 mililitri lapte, 200 grame unt, 8 galbenusuri, 350 grame zahar, 60 grame drojdie, coaja de lamaie, sare, 200 grame nuci macinate, 20 grame pudra cacao, 100 grame stafide, 100 grame rahat,, 2 plicuri de zahar vanilat, 3 oua.

  • Se face maiaua din 60 grame de drojdie, 1 lingura de zahar, 100 ml de lapte si 1 lingura de faina.
  • Se lasa 15 minute la crescut.
  • Maiaua crescuta se amesteca impreuna cu faina, restul de lapte, galbenusuri, coaja de lamaie si sarea.
  • Cand devine omogen, se adauga untul topit si se amesteca pana cand devine elastic.
  • Se lasa la dospit o ora.
  • Intre timp, se bat albusurile pana se fac spuma.
  • Se adauga cacaua, nucile, zaharul vanilat.
  • Aluatul crescut se taie in doua.
  • O parte se unge cu umplutura si se impleteste cu cealalta.
  • Se lasa la dospit pana se mareste volumul.
  • Se coace la 40 de minute, la 180 de grade Celsius, intr-o tava bine unsa.

Reteta cozonac care se desface fasii

Multa lume cauta la un cozonac sa se desfaca fasii, sa fie fraged si fin. Iata ingredientele necesare si pasii pentru a obtine cozonac care se desface fasii. 

Ingrediente cozonac: 20 g de drojdie proaspata sau 7 g de drojdie uscata, 650 g de faina alba 000, 120 g de zahar (+120 g zahar pentru umplutura), 60 g de iaurt, 2 oua medii + 2 galbenusuri (+ un galbenus frecat cu 20 ml de lapte pentru uns), 20 ml esenta de rom, 10 g de sare, 75 g unt gras, minimum 80% grasime + 50 g untura de porc sau unt, 230 g de miez de nuca macinat, 30 g de pudra de cacao, 120 ml de lapte la temperatura camerei, 1 plic de zahar vanilat, 50 g de stafide inmuiate in apa, ulei pentru uns masa.

  • Pune, intr-o cratita, la incalzit 120 ml de lapte. Lasa-l pana devine cald, nu fierbinte;
  • Pune peste el drojdia si o lingura de zahar, precum si 100 g de faina;
  • Vei obtine o pasta, maiaua, care trebuie lasata la dospit, 30 de minute;
  • Intr-un bol incapator, pune ouale intregi si cele doua galbenusuri;
  • Amesteca bine cu un praf de sare. Se pune sare in raport de 1,5 g la 100 g de faina;
  • Peste amestecul de oua cu sare, adauga esenta de rom. Daca preferi, poti pune si coji de portocala sau de lamaie;
  • Pune restul de faina in bolul pentru framantare;
  • Adauga maiaua de mai devreme, restul de zahar, iaurtul, untul, untura si amestecul de oua;
  • Lasa la robot aproximativ 40-50 de minute, cu pauze, conform instructiunilor din manualul tehnic. Daca doresti sa framanti la mana, vei avea nevoie de 30 minute, o pauza scurta, apoi de alte 90 de minute;
  • Pune aluatul obtinut intr-o tava, pe hartie de copt, in cuptorul neincalzit, si lasa-l la dospit (fermentat) aproximativ 3 ore;
  • Separat, amesteca nuca macinata, pudra de cacao, 120 ml de lapte, zaharul vanilat si stafidele;
  • Cantareste aluatul obtinut (vei obtine circa 1200 g de aluat) si imparte-l in patru parti egale;
  • Intinde prima bucata de aluat si pune umplutura. Roteste coca, pentru a obtine un fel de rulada;
  • Repeta operatiunea pentru a doua bucata, apoi impleteste-le usor si pune-le in forma;
  • Repeta pentru al doilea cozonac;
  • Lasa cozonacii modelati la dospit 1-4 ore. Stii ca sunt gata pentru cuptor in momentul in care vezi ca si-au dublat volumul;
  • Freaca galbenusul cu putin lapte si un praf de sare, apoi unge cozonacii si da-i la cuptor;
  • Lasa-i la cuptor 60 de minute. Dupa 30 de minute, inverseaza tavile.

reteta cozonac traditional

Reteta de cozonac pufos

Pentru a obtine cel mai pufos cozonac cu nuca, este nevoie de timp, rabdare si efort. Vezi mai jos care sunt ingredientele si pasii necesari pentru a obtine cel mai bun cozonac de casa, pufos si gustos. 

Ingrediente cozonac: 50 g de drojdie proaspata, 1 kg de faina, 250 g de zahar, 4 pliculete zahar vanilat, 500 ml lapte cald, 100 ml ulei, 5 galbenusuri, esenta de lamaie, coaja rasa de lamaie, umplutura: 3 linguri de pudra de cacao, 400 g de nuca maruntita, 5 albusuri, rahat.

  • Cerne faina de trei ori, intr-un vas incapator;
  • Fa o mica groapa, in mijlocul vasului cu faina;
  • Separat, pune intr-o cratita laptele, zaharul si zaharul vanilat pe foc mediu;
  • Lasa pe foc pana la dizolvarea zaharului. Nu lasa sa fiarba;
  • Intr-un bol mic, amesteca drojdia cu putin lapte cald si toarna amestecul in groapa din vasul cu faina;
  • Presara putina faina peste drojdie. Va dura aproximativ 10 minute sa se activeze;
  • Separat, amesteca gabenusurile cu un praf de sare si coaja de lamaie;
  • Adauga amestecul obtinut in vasul cu faina si drojdie;
  • Amesteca bine compozitia, apoi pune putin ulei si incepe sa framanti;
  • Framanta 30-90 de minute, in functie de rabdare;
  • Acopera vasul si lasa la dospit 2-3 ore;
  • Separat, pregateste umplutura;
  • Amesteca albusurile cu zahar, apoi pune nuca maruntita si pudra de cacao;
  • Imparte aluatul in patru bile egale;
  • Intinde fiecare bila pe blatul uns cu ulei;
  • Pune umplutura, apoi ruleaza foaia;
  • Impleteste doua foi rulate, apoi pune-le in forma;
  • Repeta pentru celelalte si apoi lasa o ora la dospit;
  • Inainte de a le pune la cuptor, unge-le cu galbenus si presara putin zahar;
  • Lasa la foc mare, in primele 15 minute, apoi mai lasa 40-45 minute la foc mediu;
  • Inchide focul si scoate-i pe un gratar sau pe un tocator din lemn. 

Reteta cozonac 2 kg faina

Daca doresti sa pregatesti mai multi cozonaci sau ai forme mai mari, poti incerca reteta cozonac 2 kg faina. Iata care sunt ingredientele necesare si pasii de urmat. 

Ingrediente cozonac: 2 kg de faina, 4 oua medii, 8 albusuri, 600 g de zahar, 1 litru de lapte cald, 100 g de drojdie proaspata, 150 ml de ulei, 250 de unt gras, 2 esente de rom, 2 esente de vanilie, un praf de sare, coaja de la 2 lamai, 3 galbenusuri batut pentru uns, umplutura: 500 g de nuca macinata, 8 albusuri, 250 g de zahar, 500 g de rahat, 3 linguri pudra de cacao, 150 de g de stafide, un praf de sare. 

  • Amesteca ouale intregi cu galbenusurile si adauga un praf de sare;
  • Separat, amesteca drojdia cu 100 ml de lapte cald, o lingurita de zahar, 2 lingurite de faina;
  • Amesteca bine si lasa la dospit 20-30 de minute. Drojdia trebuie sa isi dubleze volumul;
  • Pune pe foc restul de lapte, zaharul si lasa la foc mediu, pana se topeste;
  • Peste lapte, adauga esenta de vanilie, esenta de rom si coaja de lamaie;
  • Intr-un vas mic, pune uleiul si untul la foc mic. Inchide focul, dupa ce se topeste untul;
  • Separat, intr-un vas mare, cerne faina de trei ori si fa o mica adancitura in mijloc;
  • Pune aici drojdia dospita de mai devreme;
  • Adauga treptat amestecul de lapte;
  • Apoi, pune amestecul de ou si jumatate din amestecul uleios (ulei + unt);
  • Framanta usor, pentru incorporarea ingredientelor;
  • Amesteca 45-60 de minute si adauga, in acest timp, si restul de amestec uleios;
  • Lasa coca la dospit 2-3 ore, intr-un loc cald din bucatarie;
  • Separat, pregateste umplutura;
  • Amesteca, intr-un bol, albusurile spuma;
  • Adauga un varf de sare, apoi zaharul;
  • Vei obtine o bezea tare si lucioasa;
  • Adauga usor pudra de cacao, nucile macinate si stafidele si amesteca bine;
  • Imparte aluatul in opt bucati egale;
  • Intinde fiecare bucata pe masa/blatul pe care ai pus putin ulei;
  • Intinde umplutura, apoi ruleaza coca;
  • Repeta pentru inca o bucata, apoi impleteste-le si asaza-le in forma cu hartie de copt;
  • Repeta pasii pentru restul de coca si umplutura;
  • Vei obtine patru cozonaci;
  • Lasa din nou la dospit, de aceasta data, timp de 1-2 ore;
  • Unge cozonacii cu galbenus, apoi da-i la cuptor timp de circa 50 de minute, pana se rumenesc. Evita sa deschizi usa cuptorului, in primele 30 de minute;
  • Dupa ce ai inchis focul, scoate-i din cuptor si pune-i pe un platou de lemn, la racit.  

reteta cozonac pufos

Reteta de cozonac pufos cu unt

Reteta de cozonac pufos cu unt este una dintre cele mai bune, deoarece este nelipicios, pufos, dulce si suficient de gras. Vezi ingredientele necesare si pasii pentru pregatirea sa. 

Ingrediente cozonac: 700 g de faina cu minimum 10% proteine, 7 galbenusuri, 50 g de drojdie proaspata sau 14 g de drojdie uscata, 300 ml de lapte, 150 g de zahar, 1 plic de zahar vanilat, 200 g de unt minimum 80% grasime, sare, coaja rasa de la o lamaie, ulei, umplutura: 2 linguri de pudra de cacao, 300 g de nuca maruntita, fructe confiate, 2 albusuri, 2 galbenusuri pentru uns. 

  • Scoate de la frigider laptele, untul si ouale, cu o seara inainte;
  • Pune faina in bolul robotului de bucatarie si lasa o mica adancitura. Aici, pui drojdia uscata sau proaspata si 60 ml de lapte cald;
  • Lasa sa stea 10 minute;
  • Separat, pune la foc mic restul de lapte, zaharul si coaja de lamaie;
  • Dupa topirea zaharului, inchide focul si pune zaharul vanilat;
  • Separa galbenusurile de albusuri;
  • Toarna laptele cald peste faina cu drojdie;
  • Pune si galbenusurile de mai devreme, plus sare. Aceasta este in raport 2:100 cu faina, adica 2 g la fiecare 100 g de faina;
  • Porneste robotul de bucatarie la viteza mica, apoi creste, pana la viteza medie;
  • Lasa la framantat 10-15 minute, apoi fa o pauza de 5 minute;
  • Repeta iar 10-15 minute, apoi ia o pauza si tot asa, timp de o ora. Un timp mai mare de framantare inseamna un aluat mai pufos;
  • Pune aluatul intr-un cutie cu capac sau intr-un bol acoperit cu un stergar si lasa-l la dospit doua ore. Nu lasa vasul neacoperit, deoarece aluat se va usca;
  • Dupa dospire, vei obtine aproximativ 1500 g de aluat, din care vei putea face doi cozonaci mari sau trei mici;
  • Imparte coca in patru sau sase bucati egale, in functie de preferinte;
  • Separat, amesteca pudra de cacao cu nuca maruntita, fructele confiate si albusurile;
  • Intinde o bucata de coca si pune umplutura;
  • Ruleaza, apoi repeta, pentru a doua bucata;
  • Impleteste cele doua rulouri si pune cozonacul in forma tapetata cu ulei sau cu hartie de copt;
  • Repeta pentru restul de coca, apoi lasa cozonacii sa dospeasca 1-2 ore;
  • Inainte de a-i pune la cuptor, vor fi de doua ori mai mari;
  • Unge-i cu galbenus si da-i la cuptor o ora sau pana incep sa se rumeneasca;
  • Scoate-i pe un blat din lemn. 

Reteta cozonac 1 kg faina

O reteta cozonac 1 kg faina deosebita este cea in care folosesti smantana. Daca iti doresti un cozonac pufos cu umplutura din plin, incearca reteta de mai jos. 

Ingrediente cozonac: 1 kg de faina, 75 g de unt minimum 80%, 5 galbenusuri, esenta de vanilie, esenta de rom, 14 g de drojdie uscata, 100 g de stafide, 100 g de smantana, 500 ml de lapte, 300 g de zahar, coaja de lamaie sau de portocala, sare, ulei, umplutura: 50 g pudra de cacao, 500 g nuci maruntite, 150 g de zahar, 5 albusuri, esenta de rom. 

  • Amesteca faina cu drojdia;
  • Separat, bate albusurile cu sare, apoi adauga-le peste amestecul de faina;
  • Adauga smantana, esenta de vanilie, esenta de rom, coaja de lamaie, portocala, zaharul si 370 ml de lapte;
  • Amesteca bine, iar daca este prea uscat, adauga putin lapte;
  • Framanta 30 de minute, apoi lasa la dospit 30 de minute;
  • Pune aluatul pe masa de lucru si framanta-l 10 minute, apoi lasa-l la dospit o ora;
  • Separat, amesteca nuca macinata, zaharul, pudra de cacao si esenta de rom;
  • Dupa omogenizare, adauga treptat albusurile si amesteca usor;
  • Imparte aluatul in patru bucati egale. Vei obtine doua cozonaci mici sau unul mare;
  • Intinde o bucata de aluat si pune umplutura;
  • Rasuceste aluatul cu umplutura, apoi repeta, pentru a doua bucata;
  • Impleteste cele doua bucati si pune cozonacul in forma cu hartie de copt, pe aragaz;
  • Repeta pentru restul de aluat si umplutura;
  • Lasa cozonacii la cald, la dospit, timp de 1-2 ore, pana isi dubleaza volumul;
  • Pune-i la cuptor la foc mediu, timp de 50-60 de minute;
  • Scoate-i cand s-au rumenit si pune-i pe un platou din lemn. 

👉 Vrei sa iti schimbi aragazul vechi? Un model nou vine cu un consum energetic redus, precum si cu un cuptor modern, la care poti pregati toate retetele tale preferate, inclusiv pe cele de cozonac.

reteta cozonac de post

Reteta de cozonac cu vanilie

Pentru un gust deosebit, poti pregati un cozonac cu vanilie. Vezi mai jos care sunt ingredientele necesare si cum se pregateste. 

Ingrediente cozonac: 2 kg de faina 000, 700 g de zahar, 100 g de drojdie proaspata, 1 l de lapte, 12 oua medii, esenta de rom, esenta de vanilie, coaja de la doua lamai, ulei, sare, umplutura: 4 linguri de pudra de cacao, 500 g de nuci maruntite, 100 g de zahar, 300 g de rahat taiat bucati.

  • Cerne faina de 2-3 ori;
  • Separat, pregateste maiaua prin amestecarea drojdiei cu 100 ml de lapte si 4 linguri de faina;
  • Pune restul de lapte la incalzit, cu 700 g de zahar si esenta de vanilie;
  • Separa galbenusurile de albusuri;
  • In vasul cu faina adauga, usor, maiaua, apoi laptele cu vanilie si zahar;
  • Pune si galbenusurile si amesteca usor, cu 1-2 linguri de ulei;
  • Framanta 30 minute, apoi lasa la dospit doua ore;
  • Separat, amesteca albusurile cu sare si coaja de lamaie;
  • Pune, peste amestecul de albus, 100 g de zahar, pudra de cacao, esenta de rom si rahatul;
  • Imparte aluatul in sase parți egale;
  • Intinde prima bucata si pune umplutura;
  • Ruleaza, apoi repeta cu a doua si impleteste cele doua rulouri;
  • Pune cozonacul obtinut in forma cu hartie de copt;
  • Repeta cu aluatul ramas;
  • Vei obtine trei cozonaci medii;
  • Lasa cozonacii la dospit 1-2 ore sau pana isi dubleaza volumul;
  • Da cozonacii la cuptor timp de 50 de minute sau pana cand incep sa se rumeneasca;
  • Scoate-i pe un platou din lemn. 

Reteta cozonac cu 5 galbenusuri

Reteta cozonac cu 5 galbenusuri este o reteta tipica de cozonac de casa, gustos, pufos si fin. Iata care sunt ingredientele necesare si pasii de urmat. 

Ingrediente cozonac: 5 galbenusuri, 1 kg de faina, 200 g de zahar, 500 ml de lapte, 14 g drojdie uscata, un varf de sare, 200 g de unt minimum 80% grasime, esenta de vanilie, coaja de la doua portocale, umplutura: 250 g nuca maruntita, 3 linguri de pudra de cacao, 200 g de rahat taiat bucati mici, 4 linguri de zahar, esenta de rom, un praf de sare. 

  • Amesteca drojdia cu o lingura de lapte cald. Adauga o lingura de zahar si o lingura de faina. Ai obtinut maiaua;
  • Las-o la crescut;
  • Pune untul cu o lingura de ulei pe foc mic, la topit. Dupa topire, inchide focul;
  • Separat, pune intr-un bol mare faina, maiaua, jumatate din restul de lapte, galbenusurile batute cu restul de zahar, coaja de portocala si esenta de vanilie;
  • Poti incepe framantarea. Va dura aproximativ o ora;
  • Daca este prea uscata coca, mai adauga putin lapte;
  • Toarna untul in timpul framantarii si amesteca, pentru incorporare;
  • Acopera cu un prosop coca obtinuta si lasa la dospit 1-2 ore;
  • Intr-un alt vas, pregateste umplutura;
  • Amesteca albusurile pana obtii o spuma groasa, apoi adauga zaharul, pudra de cacao, esenta de rom si nucile maruntite;
  • Odata ce aluatul a crescut, imparte-l in patru bucati;
  • Intinde o bucata de aluat pe masa pe care ai presarat ulei;
  • Pune umplutura cu nuca, apoi ruleaza;
  • Intinde a doua bucata, pune bucati de rahat si ruleaza. Impleteste cele doua rulori, pentru a forma cozonacul;
  • Repeta pentru celelalte doua bucati ramase;
  • Pune cozonacii obtinuti in forme cu hartie de copt si lasa-i la dospit o ora;
  • Da-i la cuptor la foc mediu, timp de o ora, sau pana incep sa se rumeneasca. Dupa jumatate de ora, intoarce-i in cuptor;
  • Scoate cozonacii pe un platou din lemn si lasa-i la racit. Dupa racire, ii poti taia. 

Reteta cozonac usor de facut

Daca doresti sa petreci cat mai putin timp in bucatarie, poti incerca aceasta reteta cozonac pentru incepatori. Se face intr-un timp scurt, iar rezultatul va fi pufos si delicios. Noteaza ingredientele necesare si pasii de urmat. 

Ingrediente cozonac: 500 g de faina 000, 10 g drojdie uscata, 3 galbenusuri, 300 ml lapte cald, 150 g de zahar, 100 ml unt topit, coaja de la o lamaie,1 galbenus pentru uns, umplutura: 3 albusuri, 200 g de zahar, o esenta de rom, 50 g pudra de cacao, 150 g fructe deshidratate. 

  • Amesteca drojdia cu o lingura de lapte cald si lasa pentru 10 minute;
  • Separat, amesteca, intr-un bol generos, zaharul cu trei galbenusuri. Adauga coaja de lamaie, untul topit si un varf de sare;
  • Adauga, in acelasi vas, amestecul de drojdie si faina cernuta de doua ori;
  • Framanta timp de 10 minute;
  • Lasa-l sa creasca timp de o ora, in vasul acoperit cu folie alimentara;
  • Cand vezi ca si-a dublat volumul, da aluatul la frigider, timp de 12 ore; poti lasa peste noapte;
  • Separat, pregateste umplutura;
  • Amesteca albusurile cu zahar, pana obtii o spuma tare si lucioasa;
  • Adauga pudra de cacao, esenta de rom si fructele deshidratate;
  • Dupa ce ai scos aluatul de la frigider si a ajuns la temperatura camerei, imparte-l in doua parti egale;
  • Intinde prima parte si pune umplutura;
  • Ruleaza aluatul, apoi repeta, pentru a doua bucata;
  • Impleteste cele doua rulouri si pune cozonacul in forma cu hartie de copt;
  • Mai lasa la dospit 30 de minute, apoi unde cu galbenus;
  • Da la cuptor timp de 50 de minute si evita sa deschizi usa; daca o deschizi mai devreme de 30 de minute, risti ca aluatul sa nu mai creasca;
  • Inchide focul, scoate cozonacul si lasa-l la racit, pe un platou din lemn. 

reteta cozonac moldovenesc

Reteta cozonac moldovenesc cu nuca

Acesta este un cozonac cu nuca reteta bunicii. Pufos, gustos si aratos, este o incantare pentru orice gurmand, indiferent de varsta. Iata care sunt ingredientele necesare si pasii pentru pregatire.  

Ingrediente cozonac: 1 kg de faina, 300 g de zahar, 8 galbenusuri, 50 g de drojdie proaspata, 400 ml de lapte cald (+ 3 linguri), esenta de vanilie, 100 g unt topit, coaja de la o lamaie, 2 galbenusuri pentru uns, ulei, sare, umplutura: 3 albusuri, 300 g de zahar, 250 g de nuca macinata, 8 bucati mari de rahat taiat bucati, 50 g de stafide. 

  • Cerne faina de trei ori si pune-o intr-un vas incapator;
  • Pune laptele cu zaharul si coaja de lamaie pe foc mic si lasa pana la dizolvarea zaharului. Amestecul trebuie sa fie cald, nu fierbinte;
  • Pregateste maiaua, amestecand drojdia cu 3 linguri de lapte si o lingura de faina;
  • Presara peste maia o mana de faina si las-o sa creasca, timp de 20 de minute;
  • Amesteca galbenusurile cu putina sare;
  • Adauga laptele cald peste galbenusuri si amesteca usor;
  • Adauga treptat si untul topit;
  • Presara intreaga faina amestecand usor;
  • Framanta aluatul timp de 40 de minute;
  • Lasa-l intr-un loc cald sa creasca, aproximativ doua ore;
  • Pregateste umplutura;
  • Amesteca albusurile cu zahar, pana obtii o spuma tare si lucioasa, apoi adauga nuca macinata, rahatul si stafidele;
  • Imparte aluatul in patru bucati egale;
  • Intinde fiecare bucata pe un platou uns cu ulei;
  • Pune umplutura, apoi ruleaza aluatul;
  • Repeta pasii, apoi impleteste rulourile cate doua;
  • Pune cozonacii in forme cu hartie de copt, apoi lasa-i sa creasca o ora;
  • Unge cozonacii cu galbenus, apoi da-i la cuptor, timp de o ora;
  • Scoate-i cand incep sa se rumeneasca si pune-i pe un platou din lemn. 

Reteta cozonac de Craciun

Pentru a pregati ceva cu totul special, poti incerca reteta cozonac de Craciun, inspirata de varianta traditionala de panettone. Este necesar sa te pregatesti cu doua zile inainte. In prima zi, pune stafidele la hidratat; dupa cateva ore, pregateste coca, pe care o lasi la crescut, timp de 15 ore. A doua zi, va fi framantata si va mai necesita o a doua dospire, timp de 5-10 ore, dupa care va merge la cuptor. Iata ingredientele necesare si pasii. 

Ingrediente cozonac: 145 g de stafide, o esenta de rom, o esenta de vanilie, apa fierbinte, 470 g de faina cu un continut ridicat de proteine (minimum 10%), 140 g de zahar, un pliculet de drojdie uscata, coaja de la o lamaie, 3 oua medii, 1 lingura de miere, 150 g de unt nesarat la temperatura camerei (+1-2 linguri), 100 g coaja de lamaie sau portocala confiata, forma de panettone, bete din metal sau lemn.

  • Intr-un bol mic, amesteca stafidele cu esenta de rom si cu 2 linguri de apa fierbinte;
  • Lasa la temperatura camerei (cel putin opt ore sau peste noapte) si amesteca ocazional, pana cand toata apa a fost absorbita;
  • Amesteca, la robotul de bucatarie, faina, zaharul, drojdia, coaja de lamaie, esenta de vanilie si un varf de sare;
  • Separat, amesteca la mixer ouale, 1 lingura de apa calda si mierea;
  • Toarna amestecul de oua peste cel de faina;
  • Amesteca bine, pana obtii un rezultat omogen;
  • Adauga untul moale si mai amesteca 2-3 minute;
  • Creste viteza la robotul de bucatarie si amesteca timp de 10 minute;
  • Separat, scurge stafidele de excesul de apa si combina-le cu o lingura de unt topit si cu lamaia/portocala confiata;
  • Adauga fructele peste aluat;
  • Pune aluatul obtinut intr-un bol incapator, acopera cu folie alimentara si lasa la crescut, la frigider, timp de 12-15 ore; in acest timp, ar trebui sa isi tripleze volumul;
  • Scoate aluatul de la frigider si lasa-l sa ajunga la temperatura camerei;
  • Pune aluatul pe zona de lucru, pe care ai pus anterior faina, si framanta usor, timp de 5 minute;
  • Transfera aluatul in forma de panettone pe hartie de copt si acopera cu un prosop usor umed;
  • Lasa sa creasca in voie, la temperatura camerei, circa 3-5 ore;
  • Fa un X pe mijlocul aluatului si pune o lingura de unt moale in mijloc;
  • Lasa la cuptor, la foc mediu, pana cand o scobitoare iese usor umeda, dar nu uda (dupa circa 60-70 de minute);
  • Cozonacul-panettone va fi usor rumenit;
  • Se pastreaza infasurat in folie alimentara sau invelit in hartie. 

reteta cozonac de paste

Sarbatorile sunt facute pentru munca in echipa si gatitul in familie. Oricare dintre optiunile de mai sus reprezinta oportunitati de a petrece mai mult timp cu cei mici si de a aduce spiritul Craciunului in casa ta.

Sarbatori fericite!

Sursa foto: Pexels, Unsplash


Distribuie

Articole Recomandate

Cele mai citite articole

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010