Fiecare anotimp vine cu provocarile proprii. Iarna avem nevoie de un sistem imunitar puternic, care sa ne tina departe de raceli. O dieta bogata in alimente de calitate este primul pas, pentru a oferi organismului nostru nutrientii necesari. Si ce poate fi mai bun si mai la indemana decat un smoothie? Aceasta bautura gustoasa, cu textura cremoasa si viu colorata este o modalitate minunata de a consuma cat mai multe vitamine, minerale si fibre, intr-o maniera concentrata si mai ales vie.
Fie ca il bei la micul dejun, ca gustare intre mese sau dupa antrenament, acesta este o sursa rapida de energie si un cocktail de principii active, ce contribuie la o sanatate optima. Cu siguranta, ai retetele tale favorite de smoothie, insa este indicat ca acestea sa fie adaptate fiecarui anotimp in parte. Folosind fructe si legume de sezon, de preferinta locale, stii ca organismul tau primeste cei mai potriviti nutrienti.
Iarna, corpul tau are nevoi energetice mai mari, asa ca este in regula sa optezi pentru smoothie-uri mai dense caloric, care contin grasimi sanatoase ce provin din nuci si seminte. Aportul de proteine este si el important pentru organism, ajutand la reconstructia celulara. In plus, proteinele cresc gradul de satietate al bauturii. Pudrele proteice vegetale pot fi incluse cu succes in retetele tale. In ceea ce priveste fructele si legumele, opteaza pentru cele de sezon. Din smoothie-urile de iarna nu trebuie sa lipseasca nici condimentele. Acestea au rolul de a incalzi organismul si de a-i furniza antioxidanti de cea mai buna calitate.
In aceasta iarna, include in retetele tale de smoothie ingredientele de mai jos:
Fructe
- Citrice. Cele mai populare fructe in sezonul rece sunt citricele. Cu un continut ridicat de vitamina C, sunt ideale in retetele tale de smoothie. Bucura-te de varietatea in care se gasesc pe piata si nu ezita sa le consumi cat mai des cu putinta. Portocale, mandarine, lamai, grapefruit, clementine,optiunile sunt multe, variate si foarte gustoase.
- Mere. Avantajul merelor este ca pot fi achizitionate din surse locale. Contin o cantitate mare de fibre solubile si insolubile, foarte necesare pentru sanatatea tractului digestiv.
- Pere. Sunt fructe alcaline, cu rol antiinflamator in organism. Au efecte benefice in cazul rinitelor, amigdalitelor sau faringitelor. Stimuleaza detoxifierea colonului si intretin sanatatea pielii.
- Rodii. Acestea au proprietati antioxidante, antivirale si antitumorale. Contin vitaminele A, C si E si acid folic. Sprijina circulatia sangelui, ajuta recuperarea organismului dupa boala si reduc inflamatiile.
- Banane. Sunt unele dintre cele mai indragite fructe. Sunt foarte usor de digerat si au un gust minunat.Textura lor cremoasa si gustul dulce functioneaza perfect in combinatie cu o varietate mare de fructe si legume. Daca iubesti smoothie-urile, atunci cu siguranta bananele nu trebuie sa iti lipseasca din casa.
Legume radacinoase
Creste consumul de legume crude introducandu-le in numar cat mai mare in smoothie-uri. Combinate cu fructe si condimente, acestea sunt mult mai usor de integrat in alimentatie. In plus, mixate intr-un smoothie pot fi consumate intr-o cantitate mai mare decat ca atare.
Specifice iernii sunt legumele radacinoase. Le gasesti foarte usor in orice piata, la un pret foarte bun. Cumpara din plin morcovi, telina, sfecla rosie sau gulii. Vei aduce un aport serios de fibre si minerale smoothie-urilor tale. Legumele radacinoase vor creste calitatea nutritiva a acestora, gradul de satietate si vor determina o absorbtie mai lenta a zaharului in organism, impiedicand o crestere brusca a nivelului de insulina, asociat problemelor metabolice.
Grasimi sanatoase
Iarna corpul nostru are nevoie de mancaruri mai dense caloric. Este unul dintre modurile prin care se realizeaza reglarea termica. Energia consumata pe digestie, ne ajuta sa ne incalzim. Adauga grasimi sanatoase in smoothie-ul tau. Avocado, uleiul de cocos, nucile si semintele sunt surse excelente de acizi grasi esentiali omega 3, proteine si vitamina E, dar si de minerale.
Include pe lista ta de cumparaturi nucile romanesti, caju, migdale, semintele de in, de dovleac, de chia sau de canepa. Hidrateaza-le inainte de a le pune in blender. Vor fi mai usor de pasat si in plus vei activa enzimele continute de acestea.
De asemenea, poti alege sa folosesti unturile vegetale, cum sunt cele de arahide sau de migdale. Vei obtine un smoothie delicios, cu o textura cremoasa.
Condimente
Creste valoarea nutritiva a smoothie-ului tau adaugand condimente. Acestea au proprietati antivirale, antibacteriene, antioxidante si antiinflamatoare. Sunt de un real ajutor in stimularea sistemului imunitar, protejand organismul impotriva infectiilor. De asemenea, condimentele sprijina procesul digestiv. Foloseste cat mai frecvent:scortisoara, turmericul, ghimbirul, nucsoara, piperul cayenne, cardamomul pentru a da un gust mai intens bauturilor tale si a multiplica beneficiile acestora pentru sanatate.
Miere
Pe cat este de gustoasa, pe atat este de sanatoasa. Acest deliciu dulce, este o adevarata binefacere pentru organism. Este bogata in enzime, minerale si vitamine care stimuleaza sistemul imunitar. Pe perioada iernii, adauga 1-2 lingurite in smoothie-ul tau zilnic, pentru a te tine departe de raceli. Mierea merge foarte bine combinata cu lamaie si scortisoara, atat din punct de vedere al gustului, cat si al efectelor. O poti utiliza cu succes in curele de detoxifiere.
Incearca retetele de smoothie-uri de iarna propuse mai jos. Cu siguranta, o sa te incante. Sunt usor de realizat si au un gust divin.
Smoothie cu portocala si ghimbir
Ingrediente:
- 2 portocale medii
- 1 bucata de 1 cm de ghimbir proaspat
- ¼ avocado
- 1 cana de lapte de migdale
Mixeaza totul in blender pana cand capata o textura omogena.
Smoothie cu unt de arahide
Ingrediente:
- ½ cana de lapte
- ½ cana de apa
- 1 banana mica inghetata
- 2 linguri de unt de arahide fara zahar
- 2 linguri de seminte de chia
- Un praf de sare
Amesteca totul in blender. Vei obtine o bautura consistenta, foarte satioasa, perfecta pentru micul dejun.
Smoothie de iarna cu mere si condimente
Ingrediente:
- 1 mar
- 1 iaurt mic
- ¼ lingurita extract de vanilie
- 1 lingura de miere
- ¼ lingurita de nucsoara
- ¼ lingurita de scortisoara
Curata marul de coaja si taie-l in cubulete. Pune-l in blender si adauga si restul ingredientelor. Vei obtine un smoothie aromat de iarna, cu un gust intens.
Testeaza retete si combinatii de gust, si incearca sa introduci cat mai multe categorii de nutrienti in smoothie-urile tale, carbohidrati, proteine si grasimi, pentru o alimentatie cat mai echilibrata. Apeleaza la condimente pentru a le creste puterea antibacteriana si antivirala, sprijinindu-ti organismul in fata provocarilor iernii. Bea in fiecare zi un smoothie sanatos, care contine fructe, legume, seminte si condimente, pentru a sustine activitatea sistemului imunitar. Energizeaza-te pentru a face fata cu succes zilelor friguroase.