Friteuzele care functioneaza pe baza de ulei si sunt asociate cu mancarea nesanatoasa de tip fast food sunt o varianta clasica a acestui aparat. Acestea mai poarta si denumirea de deep frier. Un alt tip de friteuza disponibila este cea cu cos rotativ. Permanent inclinat, se invarte in interiorul aparatului, astfel ca numai o parte a acestuia va fi scufundata in ulei pe parcursul prepararii mancarii. De aceea, friteuzele cu cos rotativ sustin un regim mai dietetic si permit economisirea uleiului folosit. O alta optiune economa sunt si friteuzele cu paleta rotativa, utilizata pentru amestecarea constanta a ingredientelor. Pe langa cantitatea redusa de ulei necesar, care de obicei nu depaseste cateva liguri, avantajul friteuzelor cu paleta rotativa e varietatea retetelor pe care le pot pregati. Friteuzele cu aer cald sunt alternativa cea mai moderna. Alimentele astfel preparate sunt cele mai sanatoase, datorita folosirii aerului fierbinte in loc de ulei.
In functie de felurile cel mai des incluse in meniul tau, precum si de eventualele caracteristici ale regimului alimentar pe care il ai, orienteaza-te catre o friteuza care sa poata respecta aceste cerinte. Tehnologia de prajire e cel mai important criteriu de avut in vedere. Al doilea factor decisiv este capacitatea pentru alimente. In functie de cat de numeroasa e familia ta, alege asa incat aparatul sa faca fata cu usurinta numarului de portii pe care obisnuiesti sa le pregatesti.
Cu cat friteuza se poate dezasambla mai usor, cu atat intretinerea va fi mai usoara. Accesoriile detasabile iti vor simplifica mult munca: cosul pentru gatit si cuva detasabile, neaderente, se vor curata rapid, cu apa si detergent. Manerul izolat termic va preveni accidentele in momentul manevrarii aparatului. Timerul e o alta caracteristica prin care acest aparat profesional de gatit iti simplifica munca in bucatarie, pentru ca poti seta de la inceput timpul necesar prepararii si la sfarsit termostatul se va opri automat.