Trucuri simple pentru incondeierea oualor de Paste

Publicat la data de: 03/25/2020, 11:49

Autor: Beko

Distribuie

Pastele este cea mai importanta sarbatoare crestina si, dincolo de semnificatia religioasa, exista o multime de obiceiuri precrestine fascinante, cum este si incondeiatul oualor. Practic, este o forma de arta populara, care imbina simbolurile si conceptele religioase cu filosofia populara despre viata si moarte, reprezentari de animale, plante sau chiar activitati din viata obisnuita a oamenilor de la sate.

BannerBeko_plita

Chiar daca procesul decorarii oualor de Paste in acest fel nu este unul simplu si ai nevoie de foarte multa indemanare, rabdare si atentie, daca tii cont de anumite sfaturi si reguli, cum sunt si cele de mai jos, poti face din ouale incondeiate chiar de tine mici opere de arta.

Simboluri si culori pentru incondeierea oualor de Paste

simboluri-si-culori-pentru-incondeierea-oualor

Primul lucru pe care este bine sa-l stii inainte de a incepe incondeierea oualor este legat de semnificatia culorilor si a simbolurilor pe care le poti folosi, astfel incat ce va iesi din mainile tale sa aiba valoare. Desigur, poti sa fii cat de creativ vrei si sa te joci cu formele geometrice si cu nuantele, dupa cum doresti, tinand cont, insa, ca dincolo de amuzament, ouale de Paste au o foarte mare incarcatura spirituala. Astfel, incondeierea lor presupune folosirea unor simboluri geometrice, vegetale, animale, antropomorfe, religioase. Si ca sa-ti faci o idee despre toate acestea, iata cateva exemple:

  • liniile drepte – liniile drepte verticale inseamna viata, in vreme ce pozitionarea lor pe orizontala semnifica moartea; daca desenezi linii duble drepte, ele reprezinta eternitatea, la fel ca spirala, care, in plus, duce cu gandul si la ideea de timp;
  • dreptunghiul – este simbolul gandirii, al cunoasterii, al intelectului;
  • liniile serpuite – daca vrei un simbol pentru apa, atunci o linie usor ondulata este perfecta;
  • spirala – daca este dubla, reprezinta legatura care se creeaza intre viata si moarte;
  • albul – este culoarea puritatii;
  • rosul – simbolizeaza viata, fiind culoarea sangelui, dar si focul care purifica;
  • albastrul – reprezinta elementul vital al apei si al cerului; simbolul vitalitatii;
  • negrul – semnifica fertilitatea, eternitatea, dar si doliul, durerea din momentul rastignirii lui Iisus pe cruce;
  • galbenul – este folosit pentru a reprezenta Soarele, lumina si tineretea, dar si bogatia (aurul);
  • verdele – este simbolul renasterii, al sperantei;
  • maro – reprezinta pamantul.

Pe langa geometrie si culoare, poti utiliza o multime de motive care tin de natura, viata de la tara, costumele populare si religie. Astfel, povestea desenata de tine poate include: albine, broaste, serpi, miei, frunze de brad, spice de grau, greble, sape, cruci, copaci, floarea-soarelui etc. Retine ca, in functie de zona geografica, exista o varietate vasta de modele pe care le poti folosi pentru incondeierea oualor.

Unelte si materiale pentru incondeierea oualor de Paste

tehnici-de-incondeiere-a-oualor-de-Paste

In principiu, pentru incondeierea oualor, vei avea nevoie de urmatoarele materiale si unelte:

  • ceara – colorata, de albine sau parafina, pe care o topesti si o mentii calda, ca sa poata prinde mai bine pe coaja;
  • chisita – este instrumentul esential pentru incondeiere; arata ca un creion realizat din lemn, care are la varf o palnie subtire, de diferite dimensiuni, ce permite trecerea cerii lichide sau a vopselei;
  • un ac mai lung – il vei folosi, daca vrei sa golesti ouale de continut si sa le pastrezi ca obiecte decorative;
  • seringa – vei avea nevoie de ea ca sa cureti ouale de continut;
  • model – ca sa ai siguranta ca desenul tau va fi executat cu cea mai mare precizie, ai nevoie de un model desenat, mai intai, pe un carton; broderiile costumelor traditionale, motivele de pe covoarele taranesti pot fi surse de inspiratie;
  • vopsele – in unele sate, inca se pastreaza traditia obtinerii culorilor vegetale, dar daca nu ai aceasta posibilitate, poti folosi vopsea obisnuita pentru oua;
  • recipiente – poti utiliza cutii de conserve pentru ceara topita si culori;
  • ulei – uleiul de gatit te ajuta ca, la finalul incondeierii, sa dai un luciu frumos oualor;
  • lac incolor – daca incondeiezi ouale in scop decorativ, nu pentru a le consuma la masa de Paste, poti sa le dai luciu folosind lac incolor, care nu contine diluant, ca sa nu stearga vopseaua.

Etapele incondeierii oualor

unelte-pentru-incondeierea-oualor

Incondeierea oualor este un proces care necesita foarte multa rabdare si meticulozitate. Pentru ca rezultatele sa fie cele pe care ti le doresti si sa te bucuri de frumuseata unor mici opere de arta, este bine sa stii care sunt etapele intregii operatiuni, de la pregatirea oualor, pana la pastrarea lor.

Etapa I – Pregatirea oualor

In aceasta etapa, ai doua variante: fie fierbi ouale, fie le golesti de continut. Indiferent ce alegi, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa le speli foarte bine (cu apa si sare) si sa le degresezi cu otet, pentru ca vopseaua sa adere bine pe coaja lor. Daca preferi sa consumi ouale la masa de Paste, atunci le fierbi 10-15 minute, cu sare (ca sa eviti fisurarea coajei). Apoi, le pui la racit si, cand inca sunt caldute, incepe decorarea lor propriu-zisa.

In cazul in care vrei sa pastrezi ouale chiar si zeci de ani, atunci va trebui sa le golesti de continut. Dupa ce le speli cu apa calda, fa o mica gaura, cu ajutorul unui ac mai lung. Folosindu-te de acelasi ac, amesteca bine continutul, pana se omogenizeaza. Apoi, introdu aer in ou, cu seringa, ca sa creezi presiune, iar albusul si galbenusul sa iasa pe langa ac. Urmatorul pas este sa introduci in oua apa, tot cu ajutorul seringii, si sa speli foarte bine interiorul, dupa care sa le lasi la uscat.

Etapa a II-a – Desenarea modelului

Intr-un vas metalic, topeste ceara de albine si tine-o la cald ca sa se mentina lichida pe tot parcursul procesului incondeierii. Cu ajutorul chisitei, incepi decorarea. Mai intai, imparti oul in doua parti egale, pe urma in patru, sase si asa mai departe.

Etapa a III-a – Aplicarea culorilor

Poti folosi chisite diferite pentru a aplica vopseaua sau poti sa acoperi cu ceara spatiile pe care le vrei colorate altfel si sa scufunzi, succesiv, oul in mai multe tipuri de culori. Poti incepe cu rosul, sa treci apoi la galben, verde si asa mai departe. De obicei, este recomandata o combinatie de trei culori, dar poti opta si pentru un model cu patru nuante, a patra culoare fiind albul.

Incondeierea oualor de Paste – trucuri utile

trucuri-pentru-incondeierea-oualor

Incondeierea oualor este o forma de arta populara in sine, dar fara pretentia de a fi un expert, poti incerca sa desenezi si tu cateva modele, tinand cont de unele trucuri pentru ca povestile tale in miniatura sa aiba un sens si sa fie executate cu acuratete cat mai mare. Mai jos, sunt cateva sfaturi utile in acest sens:

  • alege cu atentie ouale – poti incondeia oua de gaina, rata, gasca, prepelita; este indicat sa alegi oua care au coaja cat mai deschisa, de preferat alba, pentru ca pigmentii pe care ii vei folosi sa prinda cat mai bine;
  • nu pune la fiert oua abia scoase din frigider – odata supusa unei diferente mari de temperatura, coaja oului se poate sparge foarte usor; prin urmare, scoate ouale din frigider cu cel putin 30 de minute inainte de a le fierbe;
  • acorda atentie chisitei – instrumentul folosit pentru incondeierea oualor este indicat sa fie din lemn de fag foarte bine uscat, ca sa nu absoarba culoarea; varful, care are diverse forme si marimi, trebuie sa fie foarte bine ascutit, ca sa nu imprastie vopseaua;
  • foloseste alternative la chisita – daca nu ai chisita la indemana, poti utiliza tocul de penita, dar doar pentru liniile foarte fine;
  • incalzeste oul inainte sa aplici ceara – este recomandata ceara de albine si oul sa fie cald, pentru ca aceasta sa prinda mai bine;
  • utilizeaza vopsea pentru lana – daca incondeiezi ouale in scop decorativ, atunci poti folosi vopsea pentru lana, in locul celei alimentare sau vegetale, pentru ca este mult mai rezistenta;
  • pastreaza ouale corect – ouale incondeiate pot fi pastrate chiar si un secol, fara sa se deterioreze, conditia fiind sa le golesti de continut; daca vrei sa le consumi la masa de Paste, atunci fierbe-le si, respectand regulile de pastrare a alimentelor, le poti pune in frigider si consuma chiar si dupa o saptamana.

Incondeierea oualor nu este un proces usor, insa, cu rabdare si tinand cont de sfaturile prezentate mai sus, poti realiza chiar tu mici opere de arta. Dincolo de reguli si modele, ai libertatea de a-ti folosi creativitatea si de a crea chiar propriul stil. Fie ca le consumi la masa de Paste sau ca le transformi in obiecte decorative, ouale incondeiate au un farmec aparte si, prin simbolurile folosite, spun o poveste fascinanta despre viata, moarte si credinta.

Sursa foto: Shutterstock


Distribuie

Articole Recomandate

Cele mai citite articole

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010