Pregatirea aluaturilor este un demers culinar perceput drept dificil. Poate ai experienta si complexitatea acestei sarcini reprezinta o provocare, insa efortul pe care il presupune framantatul te descurajeaza si preferi sa cumperi din comert paine, pizza sau prajituri. Pe de alta parte, poate esti incepator intr-ale bucatariei si iti este teama ca ai putea da gres. Fie ca te regasesti intr-o situatie sau in cealalta, niciuna dintre ele nu ar trebui sa te sperie. Si la tine in bucatarie poate mirosi a paine calda, pizza sau a cozonac.
Un robot de bucatarie te va ajuta sa pregatesti cu succes o varietate mare de aluaturi. Acesta este foarte util pentru a scurta timpul de framantare si a usura efortul de a lucra cu aluatul.
Ai un robot de bucatarie sau vrei sa iti cumperi unul? Iata cum il poti pune la treaba. Vezi ce tipuri de aluat poti realiza cu ajutorul acestuia. Inspira-te din retetele propuse in acest articol.
Aluat de paine
Sursa foto: pexels.com
Acest tip de aluat constituie baza aluaturilor dospite. Este absolut minunat ce putem obtine dintr-o cantitate de faina amestecata cu apa si drojdie. Odata ce ai invatat sa faci reteta de baza, aceasta poate fi cu usurinta adaptata si imbogatita cu diferite ingrediente pentru un plus de gust. De asemenea, reteta pentru paine este un punct de plecare foarte bun pentru aluaturi cum sunt cele pentru: pizza, focaccia sau diferite tipuri de lipii.
Pentru o paine buna, framantarea este una dintre cele mai importante etape. Aceasta sustine dezvoltarea glutenului, un complex de proteine hidrosolubile, care este responsabil pentru elasticitatea aluatului. In timpul framantarii, glutenul se activeaza, formand o retea de molecule care capteaza dioxidul de carbon provenit din actiunea drojdiilor, permitand aluatului sa creasca. Cum stii ca aluatul a fost framantat suficient? Un indiciu este formarea unor bule de aer. Un alt mod de a testa acest lucru este luand o bucata din aluat, pe care sa o poti intinde minim 20 de centimetri fara sa o rupi.
Foloseste aceasta reteta de baza si prepara paine pentru familia ta.
Paine – reteta de baza
Ingrediente: 1 kg de faina, 625 ml de apa calduta, 21 g de drojdie uscata sau 30 g de drojdie proaspata, 2 linguri de zahar, 1 lingura de sare.
- Pune faina in vasul robotului de bucatarie si fa o mica adancitura in mijloc;
- Adauga in centru drojdia, zaharul, sarea si apa;
- Monteaza paleta pentru framantat si pune robotul la treaba. Incepe cu o treapta de viteza mai mica si apoi continua cu una mai mare.
- Testeaza aluatul pentru a verifica daca a fost framantat suficient respectand indiciile de mai sus;
- Lasa aluatul la dospit intr-un castron acoperit cu folie alimentara;
- Dupa ce si-a dublat volumul, framanta-l inca o data, de data aceasta la mana pentru a scoate aerul, modeleaza painea si las-o din nou la crescut;
- Coace painea timp de 25-30 de minute la 180°C.
Aluat de paste
Sursa foto: pixabay.com
Chiar daca gasesti in orice supermarket paste uscate, merita ca din cand in cand sa prepari unele proaspete in bucataria ta. Gustul va fi net superior. In plus, aluatul de baza pentru paste contine doar doua ingrediente: faina si oua. Ca si in cazul painii, framantatul este foarte important pentru a obtine un aluat elastic.
Paste – reteta de baza
Ingrediente: 100 g de faina, 1 ou
Multiplica cantitatile in functie de numarul de portii, pe care iti doresti sa il prepari.
Modul de realizare al acestui aluat este unul foarte simplu. Pune ingredientele in vasul robotului si framanta pana ce capata o textura elastica.
Dupa ce ai finalizat de framantat, intinde-l cat mai subtire cu ajutorul unui placintar. Apoi taie aluatul in forma si grosimea dorite. Tot ce mai ai de facut este sa pregatesti un sos si sa iti chemi familia sau prietenii la masa.
Aluat fraged
Sursa foto: unsplash.com
Acest aluat cu textura sfaramicioasa contine o cantitate mare de grasime si mai mica de lichid. Continul de grasime este si cel care ii da consistenta. Retetele pentru aluat fraged includ o cantitate generoasa de unt, motiv pentru care sunt si foarte gustoase.
Este util sa cunosti regulile realizarii acestui tip de aluat, deoarece este unul foarte versatil, care sta la baza multor preparate. In general, retetele de biscuiti, fursecuri, tarte, quiche-uri folosesc aluatul fraged ca punct de plecare. Prepararea sa nu este deloc complicata, mai ales daca folosesti un robot de bucatarie. Este chiar indicat sa faci acest lucru, deoarece untul se emulsioneza mai greu cu faina cand lucrezi cu mana.
Aluat fraged – reteta de baza
Regula pentru a obtine un aluat fraged este ca la o masura de grasime sa folosim cantitate dubla de faina. De exemplu, pentru 100 de grame de unt vom utiliza 200 de grame de faina.
Ingrediente: 250 g de unt, 500 g de faina, 100 ml apa rece, un praf de sare, 100 g de zahar (daca vrei sa prepari un aluat dulce).
- Pune faina, sarea si untul taiat in cubutele in vasul robotului de bucatarie;
- Mixeaza pana ce amestecul capata o textura sfaramicioasa;
- Detaseaza vasul si prelucreza aluatul cu mainile, adaugand treptat apa rece pentru ca acesta sa capete o consistenta omogena;
- Impacheteaza-l intr-o folie alimentara si lasa-l la rece cel putin jumatate de ora inainte de a-l modela.
Aluaturi fluide
Sursa foto: pixabay.com
Sunt acele aluaturi deopotriva dense si fluide ca textura. Acestea nu pot fi prelucrate cu mana, ci numai folosind diferite unstensile de bucatarie. Este cazul aluaturilor pentru clatite, chec sau briose. In general, retetele pentru acestea includ o cantitate mai mare de lichide, oua si grasimi, precum si un agent de crestere cum este praful de copt sau bicarbonatul de sodiu.
Pentru ca briosele pot fi interpretate in nenumarate feluri, dar si pentru ca sunt preferate atat de copii, cat si de adulti, o sa iti prezentam o reteta de baza pentru prepararea acestora.
Reteta de baza pentru briose
Ingrediente: 2 oua, 125 ml de ulei sau unt topit, 250 ml de lapte, 250 g de zahar, 400 g de faina, 3 lingurite de praf de copt, sare.
- Bate ouale cu ajutorul robotului de bucatarie;
- Adauga uleiul/untul si laptele si continua sa amesteci;
- Pune si zaharul;
- Amesteca faina cu sarea si praful de copt, apoi adaug-o treptat peste celelalte ingrediente;
- Aluatul este gata cand capata o consistenta omogena si fina. Atentie! Nu il mixa prea mult deoarece briosele vor iesi tari.
- Pune aluatul in forma si coace briosele timp de 20-25 de minute la 180°C.
Cu robotul de bucatarie Beko KMD3102W este foarte usor sa prepari aluatul pentru briose, aluat de prajituri si de pizza. Robotul vine cu accesorii de mixare care sa asigure amestecul omogen al aluatului pentru ca tu sa ai rezultate excelente in bucatarie.
Nu trebuie sa te lasi intimidata de prepararea aluaturilor. Dupa cum ai vazut, acestea contin ingrediente putine. Importante sunt proportile si etapele de realizare. Daca framantatul reprezenta o provocare, robotul de bucatarie te va ajuta sa treci cu succes peste acest pas. Aplica ideile din acest articol si prepara in casa paine si prajituri. Spor la bucatarit!