Brunch-ul este un obicei culinar provenit din Anglia sec. XIX, fiind o combinatie dintre cuvintele “breakfast” (mic-dejun) si “lunch” (masa de pranz). Se servea de regula in zilele de duminica, dar in ultimul timp a devenit comun in toate zilele saptamanii. Iata cateva idei de brunch, gustoase si sanatoase, care-ti vor oferi energia de care ai nevoie pe parcursul zilei.
Friganele crocante din cartofi
Este o reteta delicioasa si foarte usor de preparat! Friganelele din cartofi sunt delicioase si sunt usoare in numarul de calorii. Tot ce iti trebuie pentru aceasta reteta sunt:
- 2 cartofi medii
- 50g faina
- Putin cascaval sau branza rasa
- 1 ou
- Sare si piper dupa gust
Da intai cartofii prin razatoare, pune putina sare pe ei si dupa 2-3 minute scurge apa bine. Bate oul si amesteca-l cu cartofii rasi, branza si faina. Fa din acest aluat biscuiti sau turtite pe care le poti praji intr-o tigaie cu ulei pe plita ta. Foloseste un servetel pentru a scurge uleiul si gata! Ai la dispozitie un brunch delicios in doar cateva minute!
Crostini cu prosciutto si crema de branza
Este un brunch deosebit de usor de preparat, care te va surprinde placut in orice moment al zilei! Combinatia de gusturi si arome vor face deliciul oricarui invitat, iar usurinta prepararii acestor crostini iti vor usura munca in bucatarie. Iti vor trebui urmatoarele:
- 1 bagheta frantuzeasca
- 250 g crema de branza (preferabil de capra)
- 100g miere sau peltea
- Cateva felii de prosciutto, taiate pe jumatate
- Frunze de baby spinach sau rucola
- Putin ulei de masline
- Sare, piper
Taie bagheta felii, aseaza-le intr-o tava si unge-le cu ulei de masline. Presara putina sare si pune-le in cuptorul tau circa 10 minute. Lasa-le sa se raceasca putin, apoi unge feliile cu branza, peste care pune putina miere sau peltea. Aseaza cate jumatate de felie de prosciutto pe fiecare, urmata de o frunza de spanac sau rucola. Iti dorim pofta buna!
Salata de andive cu seminte de pin
Fiind un preparat usor, de vara, se inscrie cu mult succes in lista noastra de brunch-uri. Andivele sunt foarte bogate in vitaminele A,B si K, ceea ce le face deosebit de sanatoase pentru organism. Pentru o salata delicioasa vei avea nevoie de:
- 1 cescuta seminte de pin
- 2 linguri de miere +2 lingurite de miere
- 1 lingura otet de mere
- 2 lingurite mustar dijon
- ½ lingurita mustar boabe
- 50ml ulei de masline
- 2 andive cu miezul curatat, taiate pe lungime
- 100g branza cu mucegai albastru
- 150g frunze de rucola
- Sare, piper
Intr-o tigaie antiaderenta amesteca semnitele de pin cu cele 2 linguri de miere. Alege pentru plita sau aragazul tau o setare medie, dupa care amesteca in continuu pana cand semintele devin aurii (~4 minute). Scoate semintele si aseaza-le pe o hartie de gatit pentru a se raci. Intr-un vas mic amesteca cele 2 lingurite de miere ramase cu mustarul, otetul si sarea si piperul. Adauga treptat uleiul de masline. Intr-un bol mai mare, amesteca rucola cu andivele si cu branza cu mucegai. Zdrobeste semintele de pin, apoi adauga in bolul de salata, impreuna cu dressing-ul. Se serveste imediat.
Sandvis cu ou Benedict, bacon si spanac
Este un brunch gustos si consistent in acelasi timp, care te va pune pe picioare si-ti va oferi energia necesara unei zile lungi. In aceasta reteta intra si compozitia sosului hollandaise, care pune in valoare restul ingredientelor. Pentru reteta iti vor trebui urmatoarele:
- 1 chifla
- 1 lingura de unt
- 2 oua medii
- 30-40 g spanac
- 2 felii de bacon afumat
- putina ceapa verde tocata
Pentru sosul hollandaise:
- 2 galbenusuri de ou
- 1 lingura zeama de lamaie
- Sare
- Praf de ardei macinat (cayenne)
- ½ cescuta unt topit
Preincalzeste cuptorul la 200°C. Intre timp, intr-o tigaie incalzeste uleiul de masline si adauga frunzele de spanac. Soteaza-le pana cand se calesc si lasa-le deoparte. Taie chifla pe jumatate si unge fiecare parte cu unt. Pune-le in cuptor si lasa-le timp de 5-10 minute. Incalzeste apa intr-o oala la temperatura medie. Cu o lingura de lemn, antreneaza apa intr-o miscare circulara, intr-un singur sens. Adauga rapid cate un ou in centrul apei care se roteste, acopera si lasa pentru 3-5 minute sau pana cand albusul s-a intarit, dar galbenusul este inca moale. Separat, intr-un blender, pune galbenusurile si mixeaza pentru 1 minut. Adauga lamaia, sarea si praful de cayenne si mixeaza din nou. Adauga treptat untul topit si continua sa mixezi pana cand amestecul isi deschide culoarea.
Asambleaza sandvisul in urmatoarea ordine: Deasupra chiflei pune bacon-ul, spanacul, oul benedict si sosul hollandaise. La final presara ceapa verde.
Parfait de iaurt cu granola si capsune
Este atat un desert, cat si un brunch racoritor si sanatos. Poate fi preparat in orice sezon al anului, folosind capsuni congelate, sau, la alegere, zmeura, afine sau alte fructe de padure. Incearca oricare din combinatii pentru un preparat delicios!
- 300g iaurt
- 100g capsune
- 2 linguri dulceata de caise
- 100g granola
- 1 lingura de migdale prajite
Amesteca dulceata de caise cu capsunile bucati si pune-le in cuptorul cu microunde, pe o setare medie, circa 15-20 de secunde, sau pana cand dulceata s-a lichefiat. Zdrobeste migdalele si adauga-le la granola. Intr-un pahar incapator incepe sa faci straturi in felul urmator: 50g iaurt, 1 strat de granola, 1 strat de capsuni. Repeta procesul pana cand umpli paharul, apoi adauga migdalele. Se serveste rece. Pofta buna iti dorim!
Incearca oricare din retetele de mai sus pentru un brunch gustos si hranitor. Poti folosi aceste idei si atunci cand ai invitati pe care doresti sa-i impresionezi placut. In scurt timp, vei adopta ideea de brunch si vei gasi variante delicioase si hranitoare pentru tine si prietenii tai. Cheers!