Odata cu venirea sezonului rece cautam din ce in ce mai mult confortul locuintelor noastre. Cand temperaturile incep sa scada, precipitatiile sunt tot mai frecvente si vantul incepe sa capete putere, casele noastre sunt cele care ne asigura un ambient placut pentru a ne relaxa si a petrece timp impreuna cu cei dragi. Luna noiembrie ne tine mai mult in case gatind, vizionand filme, citind si relaxandu-ne alaturi de familie si prieteni. Este vremea pentru ceai, ciocolata calda, preparate la cuptor si maratoane de seriale.
Mentine un ambient cat mai placut in locuinta ta. Pastreaza o temperatura constanta care sa iti asigure confortul necesar pentru a-ti desfasura activitatile in voie. Nu trebuie sa te ascunzi sub patura si nici sa te imbraci mai gros pentru a nu suferi de frig. Ia cateva masuri din timp pentru a evita pierderile de caldura si nicio prognoza meteo nu te va mai ingrijora.
Afla cum poti mentine un ambient placut la tine acasa in sezonul rece.
Verifica daca locuinta ta pierde caldura
Mentine temperatura constanta cu ajutorul unei aeroterme
Verifica daca locuinta ta pierde caldura
Locuintele sunt predispuse in general la pierderi de caldura. Cu cat sunt mai vechi, cu atat acest risc este mai mare. Peretii, podurile, ferestrele si usile sunt zonele prin care se pierde cel mai des caldura. Este si firesc, deoarece acestea sunt in contact direct cu mediul, iar conditiile meteo, umiditatea, vantul, isi fac simtite efectele asupra integritatii finisajelor si tamplariei. Iata pe unde si in ce proportie se pierde caldura.
- Prin intermediul peretilor se pierde cea mai mare cantitate de caldura, 35%.
- Ferestrele si usile lasa aproximativ 25% de caldura sa scape din incapere.
- Podelele si zona subsolului reprezinta si ele puncte nevralgice, facandu-se responsabile pentru un procent de 15% din pierderile de caldura.
- Podul si acoperisul reprezinta la randul lor zone sensibile, acestea inregistrand pierderi de caldura de pana la 25%.
Verifica cu atentie zonele mai sus mentionate si vezi daca simti curent sau aer rece. Acestea sunt semnele care ar trebui sa te puna in garda.
Izoleaza usile si ferestrele
Sursa foto: unsplash.com
Daca anveloparea peretilor sau izolarea podului si a mansardei reprezinta lucrari costisitoare si de amploare, pierderea de caldura prin zona usilor si a ferestrelor poate fi diminuata si chiar stopata. Nu e nevoie de un specialist pentru a pune in aplicare aceste mici ajustari. Trebuie doar sa iti rezervi cateva ore pentru a te ocupa de acestea.
- Foloseste benzile autoadezive din burete. Acestea sunt foarte usor de montat. Tot ce ai de facut este sa le lipesti pe tocul usilor si al ferestrelor.
- Cumpara pernute care blocheaza curentul. O alta metoda de a impiedica pierderile de caldura este plasarea pernelor special concepute pentru zona ferestrelor si a usilor. Le gasesti in magazinele pentru casa pe diferite dimensiuni si o gama foarte mare de imprimeuri, acestea fiind niste accesorii care pot completa intr-un mod foarte dragut decorul din locuinta.
- Apeleaza la foliile de geam pentru izolare termica. Acestea se aplica direct pe sticla ferestrei. Pe timp de iarna, poti reduce pierderile de caldura cu pana la 30% cu ajutorul foliilor.
Acopera podelele
Sursa foto: unsplash.com
Anumite podele, precum cele din gresie, sunt suprafete reci. In timpul iernii acestea prezinta doua mari dezavantaje: creeaza disconfort atunci cand pasesti pe ele si favorizeaza circulatia aerului. Pentru a izola cat mai bine aerul cald din incaperi, este recomandat ca pe timpul sezonului rece sa folosesti covoare pentru a acoperi intr-o proportie cat mai mare suprafata podelelor. Cu cat acestea sunt mai bogate, cu atat mai bine. Covoarele vor bloca pierderile de caldura provocate de curent.
Nu iti face griji in privinta curatarii lor. Poti mentine o igiena foarte buna a covoarelor cu ajutorul aspiratorului. Aspiratoarele Beko sunt dotate cu filtre HEPA ce capteaza 99% din particulele de praf, acarieni si alti alergeni din aer. Citeste in acest articol cum aspiri corect si eficient covoarele.
Mentine temperatura constanta cu ajutorul unei aeroterme
Temperatura optima pentru un ambient confortabil este mai mica decat iti imaginezi. In timpul iernii, pentru camera de zi este recomandat ca aceasta sa fie in jur de 21°C. Ca sa te bucuri de un somn odihnitor, mentine in dormitor o temperatura de 18°C.
Cand suntem acasa, nu trebuie sa fie nevoie sa ne imbracam foarte gros, dar nici sa fie intr-atat de cald incat sa stam in tricou si pantaloni scurti. Ce este cu adevarat important, este sa ai o temperatura constanta in locuinta. Fluctuatiile creeaza disconfort si iti si incarca suplimentar factura la gaz, intretinere sau energie electrica.
O aeroterma te va ajuta sa pastrezi o temperatura uniforma. Aerotermele Beko dispun de display digital ce permit setarea facila a temperaturii, iar datorita functiei Smart Flow, care activeaza o miscare de oscilatie a ventilatorului, acestea actioneaza pe o suprafata mai mare.
Foloseste draperiile
Draperiile iti sunt de mare ajutor pentru a impiedica pierderile de caldura din locuinta. Acestea protejeaza foarte bine aerul cald si blocheaza migrarea la interior a aerului rece din zona peretilor si a ferestrelor.
Alege draperii mai groase cu o tesatura densa. Exista si modele speciale care au drept caracteristica capacitatea de a izola termic. Poti opta pentru ele.
Este foarte important ca in zilele insorite sa lasi razele soarelui sa patrunda in casa. Acestea vor contribui simtitor la cresterea temperaturii din interior. Lasa draperiile deschise in timpul zilei si trage-le dupa apusul soarelui.
Gateste la cuptor
Cand vremea se racoreste, este o idee foarte buna sa gatesti din ce in ce mai des la cuptor. Pe langa faptul ca este o metoda foarte la indemana de a pregati foarte usor mancarea gustoasa, acesta va creste temperatura aerului cu cateva grade. Bucataria este de cele mai multe ori camera in care se socializeaza si se interactioneaza cel mai mult intr-o locuinta. In weekend-urile friguroase de iarna, ia-ti ajutoare la gatit. Transforma prepararea alimentelor intr-o activitate de familie. Bucurati-va de mirosul delicios al mancarurilor pregatite si de atmosfera calda din bucatarie.
In sezonul rece protejeaza atmosfera placuta din locuinta ta. Impiedica pierderile de caldura luand cateva masuri foarte simple si deloc costisitoare. Izoleaza ferestrele si usile. Foloseste pernute care blocheaza circulatia aerului. Nu uita de draperii si de covoare. Tesaturile contribuie intr-o proportie foarte mare la conservarea aerului cald. Foloseste o aeroterma pentru a pastra constanta temperatura la care te simti confortabil. Zile calduroase!