Cum functioneaza si ce avantaje aduce plita cu inductie

Publicat la data de: 05/24/2017, 09:01

Autor: Beko

Distribuie

Plita electrica cu inductie, desi nu este atat de des intalnita in bucatarii, a castigat recent din ce in ce mai mult teren in domeniul produselor pentru gatit. Acest fapt se datoreaza modului ingenios de a prepara mancarea si a puterii mari de incalzire de care dispun. Primele modele au inceput sa fie comercializate in anii 70, desi patentul pentru inductie dateaza de la inceputul secolului 20.

Cum functioneaza plita cu inductie?

Plita functioneaza prin transmiterea de unde electromagnetice direct asupra vasului, fabricat dintr-un material feros, care astfel se incalzeste rapid, pentru prepararea usoara a mancarurilor. Este cea mai puternica metoda de incalzire, fiind de asemenea instanta. Pana la aparitia plitelor cu inductie, gazul era considerat ca fiind cea mai viabila optiune de catre bucatarii profesionisti, dar o serie de avantaje incontestabile au pus inductia electromagnetica in topul preferintelor. 

Care sunt principalele avantaje ale plitei cu inductie?

  • Nu se pierde caldura – In cazul plitelor cu inductie, transferul de caldura se face direct de la sursa electromagnetica la materialul feros din care este facut vasul. In cazul cuptoarelor cu gaz sau a altor tipuri de cuptoare electrice, energia este intai transformata in caldura, care apoi este directionata inspre vas. Astfel, o mare parte din temperatura (pana la 60%) se pierde inainte de a fi folosita, fata de plitele cu inductie, care folosesc mai mult din 84% din energie pentru a gati. Astfel, bucataria se incalzeste mai putin, iar consumul de energie electrica este redus.
  • Siguranta in utilizare – Suprafata plitei nu se incalzeste, fiind sigura pentru atingere chiar si in timpul functionarii. In cazul in care puneti mana pe unul din elementele de gatit, acesta nu va frige, chiar daca purtati un inel din material feros.
  • Instalare usoara – Plita incorporabila cu inductie este foarte subtire si se poate instala direct in blaturile deschise (care nu au un corp de bucatarie sau un cuptor dedesubt). Acest avantaj le face fiabile accesului pentru persoanele cu dizabilitati.
  • Se curata usor – Suprafata de sticla a plitei beneficiaza de o intretinere minima. Aceasta se curata foarte usor, cu ajutorul unei carpe sau a unei lavete umede.
  • Design placut – Sticla neagra a plitei cu inductie are un aspect elegant, facandu-se usor de remarcat fata de alte electrocasnice.

Video: Afla cum functioneaza plita cu inductie

Care este diferenta dintre o plita cu inductie si una pe gaz?

  • Diferenta majora o constituie viteza de preparare a mancarurilor, fie ele supe, tocane sau deserturi. Plita cu inductie actioneaza instant asupra vasului, precum si a reglajului temperaturii.
  • Alta diferenta a gatitului cu inductie electromagnetica fata de cea cu gaz este data de tipul de vase folosite. Plitele cu inductie pot incalzi doar vasele care au in compozitie un material feromagnetic, precum otelul emailat, fonta sau otelul inoxidabil special. Trebuie sa tinem cont totusi ca nu toate vasele din inox sunt potrivite. Ele trebuie sa fie compatibile cu plita cu inductie, avand de regula un simbol care atesta acest lucru.
  • Unele plite beneficiaza de o tehnologie inovatoare care permite modificarea marimii zonelor de inductie. Astfel, numarul de arzatoare nu mai este o problema, deoarece plita “citeste” automat marimea vasului in care gatesti si iti permite folosirea a diverse tipuri de recipiente, cum ar fi tavile, care folosesc intreaga suprafata a plitei.

Trebuie sa folosim vase speciale pentru plita cu inductie?

Beko 2015 Cooking Lifestyle Photo With Cast Landscape Low 1 Master e1495619316654 - Cum functioneaza si ce avantaje aduce plita cu inductie

Este necesar sa folosim un vas de gatit compatibil cu inductia electromagnetica pentru a obtine rezultate perfecte. Acestea fie sunt construite integral dintr-un material feromagnetic, fie au doar baza din acest tip de material, daca ar fi sa luam ca exemplu o tigaie pentru plita cu inductie. 

Exista vreo diferenta de gust intre mancarurile gatite pe plita cu inductie si cele gatite pe plite cu gaz?

Desi parerile nu sunt unanime, nu exista nici o diferenta de gust intre diversele mancaruri preparate. Singurul mod in care focul poate influenta gustul mancarurilor este in cazul unui gratar alimentat de lemne, caz in care fumul aduce acea aroma inconfundabila. Este adevarat totusi ca plita cu inductie nu are acelasi aport in arderea la foc deschis a anumitor legume, precum ardeii grasi, vinetele sau porumbul.

Gatitul pe o plita cu inductie este mai rapid?

shutterstock 178151984 e1499073649607 - Cum functioneaza si ce avantaje aduce plita cu inductie

Deoarece caldura se transmite instant, fara a se degaja intai in aer cum se intampla in cazul unui aragaz conventional, gatitul pe o plita cu inductie electromagnetica este cel mai rapid mod de a prepara alimentele. De asemenea, fata de plitele electrice conventionale, cele cu inductie raspund automat la schimbarile de setari pe parcursul gatitului.  

Campurile electromagnetice reprezinta un pericol pentru sanatate?

Cercetarile efectuate in acest domeniu au demonstrat ca nu exista un pericol in ceea ce priveste campurile electromagnetice, nici macar in cazul persoanelor cu pacemakers. Campurile functioneaza la un nivel local, iar ele sunt absorbite in totalitate de vasele speciale. In cazul in care vasul nu este compatibil, plita cu inductie nu se va aprinde.

Plita cu inductie poate scoate anumite zgomote in timpul functionarii acesteia?

Procesul de inductie este in sine unul silentios, insa este adevarat ca plita poate scoate uneori sunete neobisnuite, dar acest fapt se intampla dn cauza vaselor folosite. Unele au in compozitie metale care sunt doar asezate in straturi, nefiind lipite intre ele, acest fapt cauzand vibratii care genereaza zgomot. Alte cauze includ manere sau toarte care nu sunt bine sudate, sau vase de calitate scazuta. 

Cat consuma o plita cu inductie?

Fata de o plita electrica, costul este mult scazut datorita eficientei. In ceea ce priveste comparatia cu o plita pe gaz, se obtine acelasi cost de consum, dar faptul ca o plita cu inductie este de 2-3 ori mai rapida inclina balanta in favoarea celei din urma.

Gatitul cu ajutorul unei plite cu inductie este o experienta unica. Rapiditatea si confortul sunt de neegalat in acest domeniu, iar designul elegant si intretinerea usoara fac din plita cu inductie electromagnetica un aliat de incredere in orice bucatarie.


Distribuie

Cele mai citite articole

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010