Putine lucruri din aceasta viata sunt mai bune decat o paine calda, facuta in casa si proaspat scoasa din cuptor. Datorita texturii ei crocante si pufoase in acelasi timp, a aromei dulcege si a mirosului care invaluie intreaga bucatarie, painea de casa este un deliciu mai satisfacator decat cele mai alese si scumpe feluri de mancare.
Desi poate parea intimidant, a framanta si a coace o paine se va dovedi a fi un proces cat se poate de simplu, daca ai curajul sa incerci.
- O reteta simpla de paine, perfecta pentru incepatori
- Painea fara framantare
- Alte retete de paine cu care sa experimentezi
- Secretele unei paini reusite
- Aparate electrocasnice care te vor ajuta sa obtii o paine reusita, de fiecare data
O reteta simpla de paine, perfecta pentru sandvisuri
Pentru una dintre cele mai usoare retete de paine alba, vei avea nevoie doar de cateva ingrediente:
- 3 cani de apa calduta;
- 3 linguri de drojdie uscata;
- 1 lingura de sare;
- 4 linguri de ulei vegetal;
- O jumatate de cana de zahar;
- 8 cani de faina pentru paine, de tip 550 sau 650.
Pregatirea si modelarea aluatului
Intr-un bol incapator, amesteca bine apa calduta, drojdia, sarea, uleiul, zaharul si doar patru dintre cele opt cani de faina. Apoi, acopera vasul si lasa drojdia sa actioneze timp de aproximativ o ora, pana cand amestecul isi dubleaza dimensiunea.
Apoi, scoate aluatul din bol si framanta-l, adaugand treptat celelalte patru cani de faina, care sa-l inchege pana la consistenta elastica dorita. Unge un bol cu ulei vegetal si plaseaza aluatul in acesta, intorcandu-l de cateva ori, pentru a-l acoperi in mod uniform cu putin ulei. Dupa aceea, acopera bolul cu un prosop umed si lasa ingredientele sa interactioneze, pana cand aluatul creste, dublandu-se ca dimensiune.
Dupa ce amestecul a crescut din nou, apasa-l cu pumnul de cateva ori, pentru a scoate excesul de aer din interiorul acestuia. Lasa-l din nou in repaus timp de cateva minute, iar apoi scoate-l din vas si imparte-l in trei sectiuni dreptunghiulare, pentru a obtine trei paini mai mici, cu o coaja crocanta, ideale pentru sandvisuri.
Coacerea painii
Pentru etapa de coacere vei avea nevoie de trei forme de paine sau cozonac, de aproximativ 22/11 centimetri, pe care sa le ungi cu putin ulei. Apoi, asaza cele trei sectiuni ale aluatului in cele trei tavi si lasa din nou aluatul sa dospeasca in aceste forme.
Preincalzeste cuptorul la 175 de grade Celsius, iar cand aluatul este pregatit, pune painea la cuptor si las-o sa se coaca timp de 35 pana la 45 de minute. Daca nu-ti place coaja de paine rumena si crocanta, acopera tavile cu o folie de aluminiu in timpul ultimelor minute de coacere.
Painicile obtinute vor avea o consistenta usoara si 137 de calorii per portie. Forma acestora este perfecta pentru sandvisuri, dar nu rata ocazia de a savura cateva felii unse cu unt, cata vreme painea este inca aburinda. Va fi un deliciu!
Painea fara framantare
Daca framantarea painii ti se pare procesul cel mai dificil, poti sa optezi pentru o reteta de paine de casa care nu necesita aceasta etapa. Pentru aceasta vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 450 de grame (aproximativ 3 cani) de faina;
- 2 lingurite de sare;
- Trei sferturi de lingurita de drojdie uscata;
- O cana si jumatate de apa calduta.
Pregatirea si modelarea aluatului
Amesteca faina, sarea si drojdia intr-un bol incapator, apoi adauga apa si incorporeaz-o treptat in aluat. Acopera bolul cu o folie alimentara sau cu un prosop curat de bucatarie si tine-l intr-un spatiu calduros, pentru ca amestecul rezultat sa dospeasca timp de 6 pana la 8 ore.
Presara putina faina pe blatul de lucru si scoate aluatul dospit din vas, pentru a-l modela in forma sferica asociata cu painea de casa. Apoi, pune-l din nou in bol, acopera vasul si lasa-l din nou la caldura timp de o ora.
Coacerea painii
Aceasta reteta se coace intr-o oala adanca din fonta, acoperita cu un capac. Asadar, cat timp astepti ca aluatul sa creasca din nou, introdu oala in cuptor si preincalzeste- pana la temperatura de la 220 de grade. Apoi, pune aluatul pe o hartie de pergament pentru copt si asaza-l cu grija in oala, cu hartie cu tot. Cresteaza usor partea superioara a aluatului, pentru a obtine un model frumos si a-i permite aluatului sa creasca in timpul coacerii.
Acopera vasul cu capacul de fonta si coace painea astfel timp de 30 de minte. Dupa acest timp, ridica acest capac si lasa painea sa se coaca timp de inca 15 minute. In cele din urma, scoate painea din cuptor si las-o sa se raceasca minimum 15 minute, inainte de o taia si savura.
Alte retete de paine cu care sa experimentezi
Painea de secara
Aceasta este o optiune sanatoasa, dar si delicioasa in acelasi timp si se pregateste la fel de usor ca celelalte tipuri de paine. Pentru aceasta reteta, in urma careia vor rezulta doua paini, ai nevoie doar de:
- 1kg de faina integrala de grau;
- 10 grame de drojdie uscata;
- 650 – 670 ml de apa;
- 1 lingura (20 grame) de sare;
- 1 lingurita (5 – 7 grame) de zahar brun;
- aproximativ 2 linguri de ulei de masline.
Painea frantuzeasca
Desi acest tip de paine pare a fi una pretentioasa si greu de obtinut acasa, reteta pentru painea frantuzeasca de tip bagheta este simpla si cere doar patru ingrediente:
- 500 de grame de faina;
- 10 grame de drojdie uscata;
- 320 ml de apa;
- Un praf de sare.
Pe langa aceste optiuni, exista nenumarate alte retete, care au fost create de-a lungul secolelor in care painea a reprezentat unul dintre alimentele de baza ale stramosilor nostri. Fiecare tara, cultura sau chiar fiecare dintre bunicile noastre are un fel specific de a pregati painea, de la cea cu cartofi, la aceea cu seminte sau la specialitatile cu gluten, ori impletiturile traditionale sau covrigii sarati si aromati.
Secretele unei paini reusite
Indiferent de reteta pe care vrei s-o incerci, pentru a obtine o paine delicioasa de fiecare data, va trebui sa tii cont de cateva principii esentiale:
- Calitatea ingredientelor
Pentru prepararea unei paini nu vei avea nevoie de multe ingrediente, dar e necesar ca acestea sa fie proaspete si de buna calitate. Utilizeaza tipul de faina indicat in fiecare reteta (de obicei faina recomandata este cea de tip 550 sau 650) si asigura-te ca drojdia este inca proaspata, pentru ca aluatul sa dospeasca asa cum ar trebui. In plus, foloseste uleiuri de buna calitate si apa purificata, astfel incat sa nu compromiti gustul painii.
- Cantarirea corecta a ingredientelor
La fel ca in cazul oricarui alt produs de patiserie, pentru obtinerea unui aluat de paine elastic si maleabil va trebui sa respecti intocmai masuratorile indicate in reteta. Un cantar de bucatarie si o cana gradata iti vor fi de mare ajutor in acest sens. In plus, multe dintre retetele pe care le poti gasi online utilizeaza alte tipuri de masuratori decat cele folosite de obicei in bucataria romaneasca. Pentru acest lucru, tine la indemana un tabel de conversie a unitatilor utilizate in gastronomie.
- Timpul si temperatura de dospire
Dupa ce amesteci ingredientele sau dupa ce framanti amestecul, este important ca aluatul sa fie asezat intr-un bol acoperit si sa fie tinut intr-un loc calduros. Astfel, drojdia continua sa actioneze, iar aluatul se afaneaza si creste in volum.
- Calitatea cuptorului
Un cuptor adecvat, cu o buna ventilatie este indispensabil pentru coacerea unei paini rumene, fara a o arde. Cuptoarele care iti permit sa controlezi intocmai viteza si temperatura de coacere sunt ideale pentru a putea respecta orice noua reteta si pentru a obtine rezultatul dorit inca de prima data.
- Preincalzirea cuptorului
Aceasta etapa este pe cat de importanta, pe atat de trecuta cu vederea. Asigura-te ca pornesti cuptorul cu o jumatate de ora inainte de a coace painea. Astfel, acesta se va incalzi din timp pana la temperatura recomandata, iar aluatul va creste mai mult si va fi mai pufos.
Aparate electrocasnice care te vor ajuta sa obtii o paine reusita, de fiecare data
Masina de framantat aluatul sau robotul de bucatarie cu aceasta functie
Masina de framantat aluatul este utilizata chiar si la cel mai inalt nivel, in patiserii sau restaurante, unde painea se face in cantitati industriale, zi de zi, pentru a fi mereu proaspata. In schimb, pentru uz casnic, un robot de bucatarie cu accesoriu de framantare se poate achita cu succes de aceasta misiune.
Principalul avantaj al folosirii acestor aparate este acela de a putea controla viteza si presiunea de framantare, pentru a obtine rezultatul dorit de fiecare data. In plus, aluaturile mai umede pot fi framantate si omogenizate mai usor cu paleta automata, fara a ti se lipi pe degete sau pe blatul de lucru.
Cuptorul electric
Spre deosebire de cuptorul clasic, cuptorul electric iti permite sa setezi cu precizie timpul si temperatura de gatire pentru fiecare tip de preparat. Astfel, iti va fi mai usor sa urmezi retetele si sa experimentezi cu noi si noi variante de paine. In plus, cuptoarele electrice sunt prevazute cu un sistem de ventilare mai eficient decat al celor clasice, diminuand astfel mirosul de mancare, pentru ca acesta sa nu se raspandeasca in toata casa. Desi nimeni nu va putea spune vreodata ca este deranjat de mirosul de paine proaspata…
Masina de facut paine
Acest tip de aparat electrocasnic usureaza considerabil procesul de preparare a painii si este o optiune ideala pentru cei care prefera sa consume paine de casa cu fiecare ocazie, in locul celei din comert. Majoritatea masinilor de facut paine au diverse programe presetate, potrivite pentru coacerea a diferite feluri de paine si deserturi, de la painea integrala sau frantuzeasca la placinte. Un astfel de aparat iti permite sa controlezi si nivelul de rumenire, pentru a obtine o coaja aurie sau o crusta crocanta, in functie de preferinta ta.
Daca iti propui sa revii la esenta si sa incepi sa-ti faci propria paine in loc de a o cumpara, alege retetele si instrumentele potrivite pentru gusturile tale si incepe sa experimentezi. Singurul risc este ca painea sa-ti iasa atat de delicioasa incat s-o devorezi pe toata la o singura masa. Apoi va trebui sa faci inca una si inca una, pana cand vei ajunge un expert in patiserie.
Imagine: Pexels, Shutterstock, Shutterstock,