Idei de retete rapide pentru cina

Publicat la data de: 09/13/2019, 08:45

Autor: Beko

Distribuie

Vii seara acasa si te intrebi ce poti gati rapid si gustos pentru familie. Sau cauti idei de cina pentru musafiri anuntati in ultimul moment. Ori ai nevoie de retete noi de mancare sanatoasa  care sa fie idei de cina rapida. Si, cu siguranta, ai nevoie de retete simple si rapide potrivite pentru o cina sanatoasa. Retetele de mai jos sunt tot atatea idei de cina pe care merita sa le incerci. 

Pentru un echilibru in dieta, micul dejun si pranzul ar trebui sa fie mai consistente, iar a alege mancaruri usoare de seara, folosind retete simple, este o solutie pe care nu o poate refuza nimeni. Toate aceste retete sunt idei de cina rapida si ieftina.

Daca te intrebi cum se mentin sanatosi cei din tarile mediteraneene, in special italienii si spaniolii, care au obiceiul de a cina tarziu, dupa ora 21, mai ales vara, raspunsul se afla in stilul lor de viata activ, dar totodata relaxat, cu perioada de odihna in mijlocul zilei si mancare simpla, dieta bazata pe peste, fructe de mare si paste sau orez. Italienii au fost desemnati in nenumarate randuri de catre organizatiile abilitate „cel mai sanatos popor”, datorita dietei si stilului de viata care pune accent pe odihna si expunere la soare. Sicilia este un spectacol culinar din care te poti inspira la nesfarsit, cu preparate uimitor de gustoase, usor de gatit si foarte sanatoase.

Iata mai jos cateva idei de cina cu retete rapide, tot atatea idei de cina sanatoasa, inspirate din bucataria siciliana, pe care le poti pregati cu un minim de efort si ingrediente care se gasesc si in Romania.

Alimentele proaspete si cele refrigerate la temperaturi mici, dar peste zero grade, pe care le poti pastra in siguranta in combine frigorifice performante sunt ingredientele de baza pentru cine rapide si gustoase.

reteta paste siciliene

Reteta de paste siciliene cu creveti si alte fructe de mare pentru cina

Busiatele sunt un tip de paste specific siciliene, extraordinar de gustoase, preparate cu creveti si alte fructe de mare, parca special concepute sa-ti dea idei de cina. Este un preparat usor, cu putine ingrediente nutritive si sanatoase, pe care le poti gasi fara probleme. Busiatele sunt paste artizanale in forma de spirala, uscate prin metode specifice.

Tehnologia High-Efficiency Gas Burner iti permite sa gestionezi eficient consumul si sa reglezi simplu si eficient temperatura atunci cand folosesti aragazul

Ingrediente (pentru 4 portii)

Creveti prefierti si mixul de fructe de mare sunt ingredientele de baza ale acestui preparat cu savoare mediteraneana. Ai putea utiliza orice tip de paste, dar busiatele sunt cele ideale pentru ca forma permite cel mai bine inglobarea sosului, ceea ce va duce la gustul desavarsit al preparatului. 

  • 500 grame de paste busiate;
  • 300 grame de creveti si mix de fructe de mare, de preferat proaspete, nu congelate;
  • 4 catei de usturoi;
  • o ceapa medie;
  • 6 linguri de ulei extravirgin de masline;
  • 6 linguri de smantana grasa;
  • sare de mare si piper, dupa gust;
  • fistic macinat;
  • 4 linguri de parmezan ras pentru decor.

Mod de preparare

Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa pui apa la fiert, sa adaugi sarea si pastele, apoi sa le fierbi conform instructiunilor de pe pachet, de obicei 10-12 minute. Cureti ceapa, o tai marunt, procedezi la fel cu usturoiul si speli fructele de mare. Pui uleiul de masline in tigaie, adaugi ceapa si usturoiul, un praf de sare, le sotezi un minut, apoi aduci fructele de mare si le mai lasi timp de 4-5 minute pe aragaz. La final integrezi si smantana si lasi totul sa fiarba inca un minut. Condimentezi cu piper, dupa gust, iar intre timp scoti pastele, le strecori si adaugi peste ele sosul cu fructe de mare din tigaie. Le amesteci usor si le servesti calde, decorate cu parmezan si fistic ras.

reteta de orez cu fructe de mare

Reteta de orez cu fructe de mare, rosii cherry si parmezan

Risotto este un orez gustos, cu un bob mai rotund, preparat cu legume, carne sau fructe de mare si in acelasi timp este in categoria de retete sanatoase.

Ingrediente (pentru 4 portii)

Este important sa alegi un orez special pentru risotto. Pe de o parte, fierbe intr-un timp optim, pe de alta, contribuie cu textura si gustul lui la aroma si aspectul final al acestui fel de mancare simplu si delicios. 

  • 2 cani cu orez special pentru risotto;
  • 6 linguri de ulei extravirgin de masline;
  • 500 de grame de mix de fructe de mare (creveti, scoici, caracatita);
  • 1 ceapa medie;
  • 4 catei de usturoi;
  • 5 cani de apa;
  • 2 linguri de smantana;
  • zeama de la jumatate de lamaie;
  • 8 rosii cherry;
  • cateva frunzulite de busuioc;
  • sos pesto;
  • parmezan ras, pentru servit.

Mod de preparare

Pune uleiul de masline intr-un wok, adauga mixul de fructe de mare si tine-l la foc iute pentru 3 minute, amestecand cu o spatula de lemn. Da wokul la o parte de pe foc, adauga usturoiul si ceapa tocate si mai tine-le pentru 2-3 minute la foc slab. Adauga orezul spalat in 3 ape si amesteca usor, la foc mic, sa nu se lipeasca, apoi toarna apa incalzita peste orezul cu fructele de mare din wok si lasa totul sa fiarba la foc mic pana cand bobul devine moale, dar fara sa se sfarame. La final, pune zeama de lamaie si smantana, amestecand la foc mic inca un minut. Serveste portiile cu parmezan ras, decorate cu putin sos pesto, 2 rosii cherry si cu frunzulite de busuioc.

Electrocasnicele si mini tocatoarele sunt un ajutor real in bucatarie si calea cea mai simpla sa faci economie de timp.

reteta de salata de rosii

Reteta de salata de rosii cu burrata

Salata de rosii este foarte hranitoare si reprezinta un preparat foarte potrivit pentru o masa de seara la care nu vrei sa faci excese. Daca ii adaugi cateva ingrediente deosebite, ii dai o nota exotica, ce te poate duce cu gandul la vacanta de vara. 

Ingrediente (pentru 2 portii)

Burrata este o specialitate de branza italieneasca, un fel de saculet din mozzarella umplut cu smantana, amestecata cu bucati mici de mozzarella. Poti inlocui burrata cu bilute de mozzarella proaspata.

  • 300 grame de rosii proaspete de sezon sau cherry;
  • 150 grame de branza burrata sau mozzarella proaspata rotunda;
  • 3 linguri de ulei de masline extravirgin;
  • 100 grame de masline siciliene verzi;
  • 4 ridichi;
  • 8 rosii uscate;
  • 100 grame prosciutto crudo;
  • sare de mare, dupa gust;
  • cateva frunzulite de busuioc;
  • parmezan ras, pentru servit.

Mod de preparare

Pune intr-un bol rosiile taiate sau intregi, daca folosesti varianta cherry. Adauga ridichile taiate in 4, maslinele siciliene, sarea si uleiul de masline, apoi amesteca-le. Imparte compozitia in 2 parti si pune-o in doua boluri pentru servit. Adauga in fiecare bol 4 rosii uscate si burrata sau mozzarella in mijloc. Presara parmezan ras deasupra, adauga cateva frunzulite de busuioc de decor si serveste. Este o salata delicioasa, usor de preparat si nutritiva.

reteta de vinete sote

Reteta de vinete sote – caponata

Daca esti in cautare de retete de mancare sanatoasa, caponata, care este un fel de tocanita pe baza de vinete, servita de obicei ca aperitiv, dar care poate inlocui cu brio si o cina usoara, este o solutie. In Sicilia exista peste 30 de retete de caponata, in functie de regiune, fiecare dintre acestea meritand un loc pe lista cu idei de cina. O versiune populara este caponata de Palermo, cu vinete, masline verzi, ceapa, telina, capere, suc de rosii, ulei, sare, otet, zahar si, optional, busuioc, muguri de pin si migdale rase. Iata in cele ce urmeaza o reteta din Catania, cu vinete, ardei gras, ceapa, rosii, telina, masline siciliene verzi, asezonata cu arome incantatoare.

Viata sanatoasa inseamna un consum echilibrat de fructe si legume, dar si sucuri naturale preparate in casa, iar storcatoarele de citrice pot fi un aliat de nadejde. 

Ingrediente (pentru 2 portii)

Vinetele sunt printre cele mai sanatoase legume, iar modurile in care pot fi preparate sunt extrem de variate. Aceasta reteta se numara printre cele mai bune idei de cina, cu vinete in rolul principal, si este doar una dintre multele combinatii in care vinetele pot fi pregatite intr-un mod deosebit, ceea ce le va pune in valoare gustul special. 

  • 2 vinete medii;
  • 8 linguri de ulei de masline extravirgin;
  • 4 ardei grasi mici sau medii;
  • 2 cepe rosii medii;
  • o telina mica;
  • 4 catei de usturoi;
  • 3 cartofi mici noi;
  • 50 grame de masline siciliene verzi, fara samburi;
  • 20 grame de capere murate;
  • 100 ml suc de rosii concentrat;
  • o lingurita de sare de mare;
  • cateva frunzulite de busuioc;
  • fulgi de migdale.

Mod de preparare

Taie vinetele cubulete, dupa ce le-ai spalat, pune o lingurita de sare peste ele si lasa-le 10 minute deoparte, apoi scurge bine apa pe care au lasat-o. Pune 4 linguri de ulei de masline intr-un wok, la foc mediu, adauga vinetele scurse si prajeste-le rapid timp de 2-3 minute, pana se rumenesc. Scoate vinetele pe un prosop de hartie pentru a se scurge de ulei. Taie ceapa si soteaz-o in 4 linguri de ulei de masline, cu un praf de sare, timp de 1 minut. Adauga ardeiul si telina taiate cubulete mici, apoi vinetele usor prajite. Soteaza totul in continuare inca 1-2 minute, adauga usturoiul tocat, caperele si maslinele. Adauga sucul de rosii, amestecand usor inca un minut. Pune preparatul obtinut pe un platou si decoreaza-l cu fulgi de migdale si frunze de busuioc. Il poti servi imediat, cald, sau rece, a doua zi.

reteta de rondele cu somon

Rondele de somon cu glazura si orez basmati

Suna complicat, este un preparat sofisticat, dar se poate pregati foarte simplu si este printre propunerile noastre de idei de cina. Daca vei avea toate ingredientele la dispozitie nu-ti va lua mai mult de jumatate de ore pana ce le vei putea servi. Rondelele de somn sunt varianta ideala, dar rezultatul final nu va avea nimic de pierdut daca vei folosi un file de somon clasic sau bucati intregi de peste. Marele secret este ca somonul se marineaza si se gateste in acelasi timp. 

Ingrediente (pentru 2 portii)

Este ideal sa folosesti o lamaie bio pentru coaja, care adauga o savoare speciala preparatului. In ceea ce priveste supa in care va fi fiert orezul, o poti prepara folosind cu cub de concentrat sau o poti inlocui cu apa. 

  • 2 rondele maricele somon afumat;
  • 3 linguri ulei masline;
  • sucul si coaja de la 1 lamaie;
  • 1 lingura miere de albine;
  • 1 lingura mustar cu boabe;
  • sare si piper proaspat macinat;
  • 200 g orez basmati;
  • 1 catel mic usturoi tocat cubulete mici;
  • 500 ml supa de pui/ supa de legume;
  • 2 fire ceapa verde tocata; 
  • o bucata de unt cat o nuca; 
  • patrunjel proaspat tocat.

Mod de preparare

Pune somonul intr-un vas termorezistent, apoi presara sare si piper. Separat combina: sucul si coaja de lamaie rasa fin, 3 linguri ulei de masline, mierea de albine si boabele de mustar. Unge pestele cu acest amestec si pune totul la cuptor la 210°C pentru 15-20 minute si verifica dupa 15 minute. Somonul este facut atunci cand devine auriu si ferm daca este apasat. Cand este gata, inchide cuptorul si lasa pestele la cald. Concomitent se prepara orezul basmati. Incinge restul uleiului si caleste orezul impreuna cu usturoiul, amestecand continuu timp de 1-2 minute: Adauga supa (sau apa) fierbinte si lasa pe foc mic sa fiarba pana se absoarbe tot lichidul. Cand este gata se condimenteaza cu sare, piper si o bucatica de unt, apoi se lasa sa stea inabusit, la cald. Inainte de a servi, toaca ceapa verde foarte fin si patrunjelul si adauga-le in orez, amestecand usor. Cina este gata.  

reteta creveti cu usturoi

Creveti cu usturoi

Putine alte preparate sunt mai simple, mai gustoase si mai usor de preparat decat crevetii cu usturoi. In plus, pentru ca se prepara foarte repede sunt una dintre cele mai bune idei de cina.  Nutritivi, bogati in grasimi sanatoase, minerale si vitamine, crevetii sunt mereu o alegere inspirata care bucura si ochiul, si gustul. Daca vei alege creveti prefierti, lucrurile se vor simplifica la maximum posibil, dat fiind faptul ca tot ceea ce vei mai avea de facut va fi sa-i speli si sa-i decortichezi. Decorticarea este mai simplu de facut decat de explicat: detasam capul, apucam cu degetele carapacea de la mijlocul abdomenului si o desprindem, inlaturam toate piciorusele, iar la sfarsit taiem coada.

Ingrediente (pentru 2 portii)

Preparati simplu si foarte rapid, innobilati cu ulei de masline, suc de portocale proaspat si busuioc, cu sau fara un ardei iute, dupa preferinta, cina va fi gata in doar cateva minute.   

  • 225 grame creveti prefierti; 
  • 3-4 linguri de ulei de masline; 
  • unt cat o nuca; 
  • 4-5 catei de usturoi; 
  • sare si piper; 
  • sucul de la doua portocale, proaspat stors; 
  • o lingurita de suc de lamaie; 
  • patrunjel si busuioc proaspat tocat fin. 

Mod de preparare 

Intr-o tigaie mare se pun uleiul si untul. Adauga usturoiul maruntit si, daca preferi, un ardei iute tocat fin. Caleste totul cateva minute pentru a aroma uleiul. Adauga crevetii si condimenteaza cu sare si piper. Da totul la foc potrivit pentru 2-3 minute. Pune sucul de citrice si mai lasa pe foc pentru alte 2-3 minute. Adauga verdeturile tocate marunt. Tine tigaia la foc iute un minut. 

Crevetii cu usturoi se servesc fierbinti, imediat ce am luat tigaia de pe foc. Alaturi poti pune ce vrei: paste, paine prajita, orez, cous-cous, cartofi dulci sau pastarnac piure. 

reteta snitel din piept de pui

Snitel din piept de pui

Se spune ca snitelul din piept de pui este felul preferat de mancare al copiilor, dar si una dintre cele mai bune idei de cina. Snitelele se fac usor, sunt gustoase, sunt la fel de bune si abia scoase din tigaie, si reci, se pot face cu pesmet sau fara, poti adauga fulgi de porumb ca sa-i faci foarte crocanti sau seminte de susan. Daca ai ceva mai mult timp la dispozitie, le poti coace chiar si in cuptor (dar va fi necesar sa-i intorci). In ceea ce priveste variantele de garnitura, nu exista limite. Evident, ele mai bine merg cu cartofi prajiti, dar si cu variante de legume coapte in cuptor sau in friteuza. Daca folosesti inimile de piept, scapi de necesitatea de a transa pieptul de pui.    

Ingrediente (pentru 2-3 portii)

Panada pentru pieptul de pui se poate face simplu doar din faina si ou. Pesmetul nu este obligatoriu, dar aduce gustul crocant delicios al acestui preparat. Gustul perfect vine din condimente, pieptul de pui fiind destul de anonim din punctul de vedere al gustului. 

  • 500 grame piept de pui;
  • jumatate de lingurita de pudra de usturoi; 
  • o lingurita de pudra de ceapa;  
  • sare si piper;
  • 2 oua;
  • 150 ml lapte; 
  • 100 ml apa minerala; 
  • 2 linguri pesmet fin;
  • 5 linguri faina;
  • ulei pentru prajit.

Mod de preparare 

Transeaza carnea. Nu este nevoie sa o bati, pentru ca snitele vor iesi uscate. Amesteca sarea, piperul pudra de ceapa si usturoi si condimenteaza bine fiecare felie, pe ambele parti, apoi lasa-le sa stea 10 minute ca sa prinda gust. Daca vrei, poti adauga si putina boia de ardei (afumat sau iute), dar si putin cimbru uscat. Separat, intr-un vas, bate ouale cu lapte si adauga treptat faina si pesmetul. Subtiaza cu apa. Compozitia de panada trebuie sa fie usor ingrosata. Ia in calcul ca se ingroasa in mod natural, stand, deci trebuie preparata exact inainte de a fi servita. Pune ulei intr-o tigaie neaderenta si incinge-l. Trece feliile de carne prin faina apoi prin panada si transfera-le imediat in tigaie, la prajit. Au nevoie de 2-3 minute pe o parte si alte 2 dupa ce le intorci. Sunt gata cand sunt rumenite frumos, egal pe ambele fete. Nu le intoarce prin intepare, ci cu o pensa sau paleta, pentru ca sucul sa nu iasa din „camasa” de panada. 

reteta spaghete bolognese

Spaghete bolognese cu carne de curcan

Sosul bolognese se pregateste lent in decurs de 1-2 ore, poate si mai mult, dar cu toate acestea este una dintre retetele de mancare simplu de facut. Acesta este farmecul lui. Pentru aceasta reteta, pe care o dorim rapida, o sa utilizam sos gata preparat sau sos bolognese pe care l-ai pregatit anterior si l-ai pus in portii in congelator. 

Ingrediente (pentru 4 portii sau mai mult)

Mai jos ai reteta completa. Cand este gata si s-a racit, poti pune o parte in congelator pentru data viitoare cand cauti idei pentru cina rapida. Daca nu-l prepari in casa, cel cumparat este cel putin la fel de bun si-ti poate oferi placerea unei mese apetisante.

  • 2 cepe albe mari; 
  • 4 catei mici de usturoi; 
  • 50 ml ulei de masline; 
  • 600 gr carne tocata de curcan; 
  • 300 gr rosii cubulete din suc propriu din conserva; 
  • 100 ml vin alb demisec; 
  • o lingurita busuioc proaspat; 
  • sare, piper; 
  • 500 gr spaghete. 

Mod de preparare

Incepe prin a taia ceapa si usturoiul marunt si caleste totul in uleiul de masline. Paseaza rosiile (pulpa si sucul, impreuna). Pune carnea peste ceapa calita si amesteca incontinuu pana cand se evapora apa. Adauga vinul si gateste pana se evapora tot lichidul. Adauga pasta de tomate si amesteca. Adauga sarea, busuiocul si piperul negru si lasa sa fiarba la foc foarte mic timp de 2 ore. Spaghetele se fierb conform instructiunilor de pe pachet, in multa apa. Peste paste pune sos si presara parmezan sau doar patrunjel proaspat tocat.

reteta de crema de linte

Crema de linte si ciuperci cu spanac si orez picant

In primul rand, trebuie sa stii ca este un fel de mancare oriental al carui farmec sta tocmai in gustul puternic picant si aroma intensa. Ingredientul principal este lintea rosie, un superaliment, plin de fibre, proteine, fier si vitamine. Combinatia cu ciuperci si spanac, alaturi de o portie de  orez, iti va oferi o cina completa, satioasa, hranitoare si relativ rapid si usor de preparat.

Ingrediente (pentru 4 portii)

Crema de linte este perfecta si simpla, dar daca ai nevoie de o masa mai consistenta sau, pur si simplu, vrei sa respecti stilul de a manca asiatic, adauga langa un castron cu supa-crema si un bol de orez, pe care il fierbi simplu in apa cu sare. Ideal este orezul alb cu bob lung. 

  • 300 gr linte rosie;
  • o ceapa medie, taiata marunt;
  • 100 g ciuperci feliate subtire (si din conserva);
  • 200 ml lapte de cocos; 
  • 350 ml supa de legume (o jumatate de concentrat de cub);
  • 3 linguri ulei de masline;
  • 2-3 catei usturoi;
  • 200 g baby spinach;
  • 2 lingurite pasta de curry rosu;
  • 1 lingurita chimen; 
  • sare.

Mod de preparare

Farmecul retetei vine din condimente ale caror gust si aroma trebuie puse intens in valoare, astfel ca incepi prin a cali semintele de chimen, alaturi de ceapa si usturoi in uleiul de masline, pana ceapa devine translucida. Adauga ciupercile si amesteca pana cand se fragezesc sau se evapora complet apa. Toarna lintea, impreuna cu laptele de cocos si supa de legume, si adu totul la punctul de fierbere. Adauga pasta de curry si pune totul pe foc mic pana se face lintea (cam 20-30 de minute). Daca scade prea mult si lintea tot nu este facuta, mai adauga supa de legume sau apa calda, si ai grija sa amesteci frecvent, sa nu se prinda de vasul de gatit. Ia vasul de pe foc, si adauga deasupra frunzele de baby spinach. Amesteca cu lingura de lemn pana cand spanacul este inglobat in compozitie si gata! 

tarta cu spanac si branza

Tarta cu spanac si branza

Excelenta in egala masura calda sau rece, tarta cu spanac si branza poate fi inclusa intr-un meniu de cina in familie. Cremoasa si cu blat crocant, se face extrem de repede, atata vreme cat ai la indemana ingredientele necesare. Este la fel de buna cu spanac proaspat (dar iti va lua mai mult timp pentru a o prepara) si cu varianta congelata sau din conserva. In ceea ce priveste aluatul, acesta poate fi facut repede in casa, poate fi congelat timp indelungat sau poti folosi aluat gata preparat.

Ingrediente (pentru 4 portii)

Pentru rapiditate am ales varianta aluatului gata preparat. Poti folosi aluat frantuzesc, varianta de aluat proaspat sau foile de placinta. Daca pentru primele doua tipuri tot ce trebuie sa faci este sa pui aluatul in tava, in cazul in care alegi ultima varianta, foloseste doar jumatate dintr-un pachet de foi, pune-le pe rand in tava, unele peste altele si stropeste cu putin ulei intre randuri. 

  • un pachet aluat foitaj;
  • un kg de spanac;
  • 300 g telemea; 
  • trei linguri de ulei; 
  • 3 oua;
  • 100 ml lapte;
  • 100 ml smantana; 
  • o lingurita de pudra de ceapa uscata; 
  • piper proaspat macinat, cimbru uscat.

Mod de preparare

Spanacul proaspat trebuie spalat si oparit, apoi tocat grosier. Spanacul congelat se foloseste ca atare. Caleste spanacul cu ulei cat sa scada excesul de apa. Pune aluatul in forma de copt si inteapa-l cu furculita din loc in loc. Ouale se bat bine si se amesteca apoi cu lapte si smantana si ⅔ din branza rasa sau sfaramata si se adauga spanacul calit si racit. Adauga pudra de ceapa, piper din belsug si cimbru. Rastoarna totul in gaoacea de aluat, presara deasupra restul de branza sfaramata si da la cuptor pentru 25-35 de minute.

Indiferent ce reteta alegi pentru o cina simpla, rapida, gustoasa si sanatoasa, daca te vei inspira din bucataria siciliana si iti vei lasa imaginatia libera in bucatarie, poti obtine preparate delicioase, apreciate de intreaga familie.

Sursa foto: Shutterstock.com


Distribuie

Articole Recomandate

Cele mai citite articole