Sarbatorile sunt ocazii minunate de a crea amintiri si de a impartasi experiente cu cei dragi. O mare parte din ceea ce inseamna aceasta perioada este legata de mancare si de bucuria de a lua masa cu familia si apropiatii. Orele petrecute in bucatarie sunt rasplatite de momentele de apreciere si buna dispozitie, pe care le traim alaturi de oamenii la care tinem.
Mai mult decat oricand in an, de sarbatori avem prilejul sa ne linistim si sa ne bucuram cu adevarat de mancarea de pe mesele noastre si, de ce nu, sa introducem noi preparate in meniul obisnuit. Poate cu ocazia acestui Craciun iti doresti un antreu mai sofisticat sau te gandesti sa schimbi modul in care prepari friptura. Ce ai zice de un desert fin si delicat? Iata cateva propuneri:
3) Cotlet de porc in crusta de ierburi
4) Pavlova cu ciocolata neagra
1) Paté de ficat cu coniac
Acest preparat este ideal pentru a fi servit ca antreu intr-o zi de sarbatoare. Este fin, cremos si sofisticat. Aromele subtile si textura delicata se completeaza perfect. Pateul de ficat este foarte usor de facut. Nu trebuie sa fii experimentat in arta culinara pentru a fi sigur ca iti reuseste de la prima incercare. Este chiar surprinzator de simplu.
Ingrediente: 350 g de ficatei de pui, 100 g de unt, 1 ceapa alba medie, cimbru, 75 ml de coniac, 75 ml smantana dulce, ½ lingurita de sare, piper.
Incepe prin a curata ficateii de pui si a-i taia in bucati de 1-2 cm. Intr-o tigaie pentru sotat, pune un cubulet de unt, adauga ceapa si las-o sa se caleasca pana ce devine aurie. Pune si cimbrul, apoi creste intensitatea flacarii si adauga si ficateii. Soteaza-i pret de cateva minute, pana ce isi schimba culoarea si devin maronii. Ai grija sa nu se intareasca. Acestia trebuie sa aiba in mijloc o culoare usor roz. Dupa ce s-au gatit, pune-i in vasul blenderului.
Adauga coniacul in tigaie si lasa-l sa fiarba, pana ce ramane o cantitate egala cu doua linguri. Pune-l in blender peste ficatei, adauga si smantana, restul de unt, sarea si piperul, si mixeaza pentru a obtine un amestec cremos. Gusta-l si vezi daca mai e nevoie de sare si piper. Pentru ca pateul sa aiba o textura foarte fina, il poti trece printr-o sita. Pune-l intr-un vas si lasa-l sa se raceasca.
Inainte de servire cu jumatate de ora, scoate-l din frigider. Aromele vor fi mai bine evidentiate la o temperatura mai apropiata de cea a camerei. Serveste-l cu paine prajita de buna calitate, preferabil cu maia.
2) Clatite umplute cu carne
Clatitele pot fi un suport extraordinar pentru foarte multe tipuri de umpluturi, de la dulci la sarate. Pentru meniul de sarbatori, carnea de porc este cea mai potrivita alegere. Asocierea dintre textura clatitelor si cea a carnii, da preparatului o nota aparte.
Realizarea presupune mai multe etape.
Ingrediente
Pentru clatite ai nevoie de: 3 oua, 300 ml de lapte, 250 ml apa minerala, 300 g faina, 2 linguri de unt topit, sare.
Pentru umplutura: 500 g carne tocata de porc, 1 ceapa alba, 2 catei de usturoi, un ou, sare si piper.
Incepe cu prepararea clatitelor. Intr-un vas bate ouale cu ajutorul unui mixer. Adauga untul topit, apoi laptele si faina aternativ. O sa obtii o compozitie mai densa. Incepe sa adaugi treptat apa minerala pentru a o subtia suficient, astfel incat clatitele sa iti iasa fine. Coace-le intr-o tigaie antiaderenta, la foc mare.
Pentru umplutura, incinge doua linguri de ulei intr-o tigaie. Caleste ceapa tocata marunt si usturoiul. Apoi adauga carnea de porc tocata si gateste-o pana ce observi ca isi schimba culoarea. Dupa ce ai finalizat, lasa compozitia sa se raceasca. Adauga sare, piper si oul crud. Amesteca totul foarte bine.
Umple clatitele adaugand compozitia de carne. Adu marginile spre interior, astfel incat sa acopere putin umplutura si apoi ruleaza. Dupa ce ai terminat de realizat toate rulourile, asaza-le intr-un vas din sticla termorezistenta uns cu unt. Deasupra poti adauga putin sos de rosii, unt sau le poti gratina cu cascaval. Lasa-le la cuptor in jur de 25 – 30 de minute, la o temperatura de 180 °C.
3) Cotlet de porc in crusta de ierburi
Friptura de porc este un preparat clasic pentru sarbatori. Da-i un gust special cu ajutorul plantelor aromatice. Foloseste-le din belsug pentru a infuza carnea cu gust. Procesul de gatire este lent, la cuptor, permitand tuturor aromelor sa se degaje incet, iar carnii sa se fragezeasca. Este un preparat usor de realizat, cu putine ingrediente, dar multa savoare, de care sigur intreaga familie se va bucura.
Ingrediente: o bucata de cotlet de aproximativ 2 kg, 1 lingura de sare, 2 linguri de ulei de masline, 4 catei de usturoi, 1 lingurita de cimbru, 1 lingurita de busuioc, 1 lingurita de rozmarin.
Incalzeste cuptorul la temperatura maxima. Pune cotletul de porc intr-o tava. Combina uleiul de masline cu plantele aromatice si sarea. Acopera carnea cu acest amestec. Baga tava la cuptor timp de 30 de minute, apoi redu temperatura la 220°C si continua gatirea pentru inca o ora. Asta e tot ce ai de facut pentru o friptura delicioasa de sarbatori.
4) Pavlova cu ciocolata neagra
Un desert delicat si usor este modul perfect de a incheia o masa festiva. Consistenta usoara si aerata a acestei prajituri o face de nerefuzat. Combinatia de bezea cu frisca si ciocolata neagra echilibreaza perfect gustul dulce cu cel amarui, pastrandu-l in acelasi timp usor fresh.
Ingrediente: 6 albusuri mari, 300 g de zahar tos, 3 linguri de cacao, 1 lingurita de otet, 100 g de ciocolata neagra, 500 ml de smantana pentru frisca.
Bate ouale spuma cu mixerul, pana ce bezeaua devine ferma. Apoi incepe sa adaugi treptat zaharul. Cand spuma capata un aspect lucios, este momentul sa pui si otetul. Incorporeaza cele trei linguri de cacao si 50 de grame de ciocolata rasa, cu ajutorul unei spatule, amestecand incet, de jos in sus.
Incinge cuptorul la 180°C. Intre timp deseneaza pe o foaie de copt un cerc cu diametrul de 23 de centimetri. Pune bezeaua in interiorul cercului avand grija sa o netezesti. Introdu tava in cuptor si redu imediat temperatura la 150 °C. Timpul de coacere este de aproximativ o ora. Cand este gata, prajitura trebuie sa fie uscata pe dinafara. Aceasta se poate crapa, insa nu este nicio problema. Opreste cuptorul, deschide usor usa acestuia si asteapta ca bezeaua sa se raceasca. Inainte de servire bate frisca, adaug-o peste bezea si rade ciocolata deasupra.
Surprinde-ti familia cu preparate noi. Integreaza-le meniului traditional, pentru a-i da un aer mai proaspat si mai actual. Sarbatorile sunt un moment propice sa ne rasfatam, sa gatim diferit si chiar sa exploram gusturi noi. Bucura-te de mancare si de companie.