Inainte de perioada sarbatorilor, in care ne vom bucura de fripturi, piftii si cozonaci, majoritatea dintre noi tinem post. Dar asta nu inseamna ca mancarea de post este mai putin gustoasa sau mai saraca in substante nutritive.
Orezul cu ciuperci este un preparat excelent pentru perioada postului, atat ca fel principal, cat si ca garnitura. Deoarece orezul este bogat in carbohidrati, iar ciupercile sunt pline de vitamine si antioxidanti, corpul tau va primi o binemeritata portie de energie si va fi gata pentru orice provocare. Iata cateva retete care sa te inspire in bucatarie.
- Sfaturi pentru cel mai reusit orez cu ciuperci
- Orez cu ciuperci
- Orez cu ciuperci la cuptor
- Orez cu ciuperci si legume
Sfaturi pentru cel mai reusit orez cu ciuperci
Daca vrei sa prepari un orez delicios pe care sa il savurezi din plin si de care sa se bucure toti cei care il vor gusta, ai in vedere urmatoarele sfaturi, care te vor ajuta atat cu gatirea orezului, cat si cu modul de servire:
- poti folosi orice tip de orez, dar iti recomandam orezul brun si cel salbatic; sunt sortimente mai bogate in substante nutritive, precum vitamina B si magneziu;
- gateste orezul pana se evapora aproape tot lichidul, dar ai grija sa nu se arda si sa nu se lipeasca de tigaie;
- foloseste ciuperci proaspete, deoarece vor avea un gust mult mai aromat fata de cele din conserva;
- incearca mai multe tipuri de ciuperci, nu doar cele champignon: shiitake, galbiori, hribi;
- desi este ideal sa consumi orezul imediat dupa ce il gatești, poti sa il pastrezi si la frigider si sa il reincalzesti;
- pentru servire, poti presara deasupra patrunjel si chiar cascaval vegan; pentru un plus de fibre, poti adauga si nuci coapte.
Orez cu ciuperci
Orezul cu ciuperci are avantajul ca poate fi pregatit in doar 45 de minute si este un preparat perfect pentru o seara ocupata. Mai mult, este un fel de mancare recomandat atat vegetarienilor, cat si celor care au intoleranta la gluten.
Ingrediente:
- 1 ceapa taiata marunt
- 6 cani de supa de legume (din concentrat)
- 1 lingura de ulei de masline
- 500 g ciuperci brune, feliate
- 300 g orez Arborio
- 2 linguri margarina vegetala
- sare si piper, dupa gust
- patrunjel, pentru servire
Mod de preparare:
- Intr-o tigaie incapatoare, incalzeste uleiul si caleste ceapa pe foc mediu timp de cateva minute.
- Adauga ciupercile si acopera tigaia cu un capac. Lasa-le pe foc pana cand lasa apa.
- Adauga orezul si 3 cani din supa de legume si amesteca bine; acopera si lasa amestecul pe foc pentru 20 de minute, pana supa este aproape in totalitate absorbita.
- Dupa cele 20 de minute, mai adauga o cana si jumatate de supa, amesteca bine si lasa orezul sa fiarba inca 10 minute acoperit.
- Adauga si ultima cana si jumatate de supa, amesteca, acopera si mai lasa pe foc pentru inca 5-10 minute.
- Orezul cu ciuperci este gata cand aproape tot lichidul este absorbit.
- Opreste focul, adauga margarina, sarea si piperul si amesteca bine.
- Serveste orezul cu patrunjel maruntit deasupra.
Citeste si: 5 retete rapide pentru pranz.
Orez cu ciuperci la cuptor
Daca preferi retetele foarte usor de preparat, afla ca poti face orez cu ciuperci si la cuptor. Este un fel de mancare sanatos care poate fi preparat pentru o familie numeroasa si se pastreaza bine la frigider, daca vrei sa iei o portie la birou.
Ingrediente:
- 400 g orez cu bob lung
- 840 ml supa de legume (din concentrat)
- 1 ceapa taiata mărunt
- 7 catei de usturoi
- 550 g ciuperci
- 1 lingurita de sare
- o jumatate de lingurita de piper
- 1 lingurita de rozmarin uscat
- 1 lingurita de cimbru uscat
Mod de preparare:
- Preincalzeste cuptorul la 190 de grade Celsius.
- Clateste orezul si elimina impuritatile.
- Pune orezul intr-un vas termorezistent incapator.
- Adauga ceapa, usturoiul si mirodeniile si amesteca bine.
- Adauga ciupercile feliate pe deasupra.
- Toarna supa de legume peste orez si acopera vasul cu o folie de aluminiu.
- Da orezul la cuptor pentru 45 de minute.
- Scoate vasul si verifica daca orezul este moale; daca nu, amesteca si mai baga orezul la cuptor pentru 10 minute.
Orez cu ciuperci și legume
Fata de retetele obisnuite, pentru aceasta ai nevoie si de cateva legume – ardei si mazare -, care vor aduce mai multa savoare si mai multe substante nutritive preparatului tau. Poti folosi orice tip de orez sau de ciuperci pentru preparare, in functie de ce ai la indemana in bucatarie.
Ingrediente:
- 1 lingura de ulei de masline
- 1 ceapa maruntita
- 2 catei de usturoi, maruntiti
- 150 g ciuperci feliate
- 2 cani de orez
- 150 g mazare congelata
- 1 ardei galben, taiat subtire
- 1 cub concentrat de legume
- 1 lingura de sos de soia
- piper negru, dupa gust
Mod de preparare:
- Intr-o tigaie incapatoare, incalzeste uleiul si caleste ceapa si usturoiul pentru 10 minute, pana se inmoaie.
- Adauga ciupercile si orezul si gateste pentru cateva minute, pana cand orezul devine aproape transparent.
- Adauga mazarea, ardeiul, cubul de concentrat, sosul de soia, piperul si 300 ml de apa.
- Amesteca bine, asigura-te ca s-a dizolvat in intregime cubul de concentrat.
- Da amestecul in clocot si acopera cu un capac pentru 15 minute, pana cand apa este absorbita de orez.
- Opreste focul, dar mai lasa orezul acoperit cu un capac pentru 5 minute inainte sa il servesti.
- Orezul cu ciuperci este un fel de mancare delicios, care are marele avantaj ca poate fi gatit intr-un timp scurt. In plus, daca vei gati o cantitate mai mare, se va pastra bine in frigider, pentru ca tu sa te bucuri de o masa gustoasa mai multe zile la rand.
Sursa foto: Shutterstock