Retete de chec pufos – cum sa le prepari rapid si simplu

Publicat la data de: 03/25/2020, 13:41

Autor: Beko

Retete de chec pufos – cum sa le prepari rapid si simplu
Retete de chec pufos – cum sa le prepari rapid si simplu
https://www.beko.ro/blog/wp-content/uploads/2020/03/chec.jpg
2020-03-30
Beko

La final de zi sau, poate, de saptamana, vrei sa iti surprinzi familia cu un desert rapid si ideal pentru rasfatul dintre mese? Pe cat de clasice, pe atat de simplu de preparat, retetele de chec raman in continuare in topul alegerilor noastre. De ele nu ne plictisim, mai ales ca pot fi savurate alaturi […]

chec

La final de zi sau, poate, de saptamana, vrei sa iti surprinzi familia cu un desert rapid si ideal pentru rasfatul dintre mese? Pe cat de clasice, pe atat de simplu de preparat, retetele de chec raman in continuare in topul alegerilor noastre. De ele nu ne plictisim, mai ales ca pot fi savurate alaturi de o cana de lapte rece, ceai cald sau pot fi „vedeta” sarbatorilor sau a meselor luate impreuna cu prietenii, sambata seara. De aceea, dorim sa impartasim cu tine cateva dintre cele mai cunoscute retete de chec. Vorbim despre:

Reteta chec pufos cu cacao

Chiar daca este una dintre clasicele retete, indiferent de timp, ea nu isi pierde farmecul, atat datorita gustului, dar si faptului ca se gateste extrem de rapid. Nu ai nevoie de mai mult de 60 de minute pentru a prepara acest desert gustos si hranitor.

chec cu cacao

Ingrediente necesare:

  • 200 g faina;
  • 6 albusuri;
  • 6 galbenusuri;
  • 200 g zahar;
  • 4 linguri ulei;
  • 3 linguri cacao;
  • zahar vanilat;
  • praf de copt. 

Mod de preparare: 

Unul dintre secretele prepararii unui chec pufos sta in cat de bine sunt batute albusurile. Asa ca poti incepe cu acest pas. Intr-un vas incapator, bate albusurile pana cand obtii o spuma densa si lucioasa ca de bezea. Poti folosi fie un tel clasic, tip para, fie un mixer de bucatarie, automat, care poate face treaba in locul tau, rapid si simplu. Dupa ce ai batut albusurile, poti adauga zaharul putin cate putin, continuand sa amesteci. Cand zaharul s-a topit, intr-un bol separat, pune galbenusurile si, peste ele, adauga treptat cele patru linguri de ulei si amesteca usor, cu atentie, ca atunci cand pregatesti maioneza. Cand cele doua ingrediente s-au omogenizat, le poti adauga peste albusurile batute spuma. Amesteca usor de jos in sus, pentru a permite spumei sa se lase si sa isi piarda din volum. Separat, incorporeaza in cele 200 g de faina praful de copt si adauga-l peste aluatul deja pregatit. Cand faina s-a incorporat foarte bine, separa aluatul in doua portii si in una dintre ele adauga trei linguri de caco. Amesteca pana cand obtii o crema de cacao. Astfel, vei avea doua aluaturi, cel cu cacao si cel fara. Checul este aproape gata. Tot ce mai ramane este sa pregatesti tava pentru copt. Tapeteaza fundul unei tavi de chec cu foaie de copt si putin ulei, apoi poti incepe sa torni cele doua aluaturi. Ideal este sa pui, pe rand, cate o lingura din fiecare compozitie, astfel incat acestea sa se amestece in mod uniform. Poti pune, apoi, tava in cuptorul preincins, la foc mediu, timp de 30-40 de minute. La final, pentru a te asigura ca prajitura este gata, o poti verifica, introducand in aluat o scobitoare. Daca este curata si nu ramane aluat pe ea, atunci checul este gata si il poti servi, dupa ce se raceste, alaturi de o cana cu lapte cald sau de un ceai aromat.

Reteta chec in trei culori

chec in trei culori

Cu reteta clasica, in doua culori, ne-am obisnuit deja. Asa ca, daca iti doresti sa aduci un strop de inovatie vechii tale retete, poti incerca urmatoarea varianta. Alegerea cu siguranta nu te va dezamagi, mai ales ca acest tip de chec are un aspect la fel de atragator precum mirosul si aroma sa.

Ingrediente necesare:

  • 5 albusuri;
  • 5 galbenusuri;
  • 10 linguri zahar;
  • 10 linguri faina;
  • 5 linguri ulei;
  • 5 linguri lapte;
  • 20 g cacao;
  • 5 g praf de copt;
  • un pliculet zahar vanilat.

Mod de preparare:

Pentru inceput, poti pregati, intr-un bol, zece linguri de faina amestecate bine cu cele cinci grame de praf de copt. Pune acest bol deoparte si continua urmatorii pasi ai retetei. Intr-un vas incapator, bate albusurile spuma cu cinci linguri de zahar, pana cand obtii o crema densa si lucioasa, la fel ca cea de bezea. Peste ea adauga cinci linguri de faina si amesteca prin miscari ample de jos in sus. Intr-un vas separat, amesteca galbenusurile cu cele cinci linguri de zahar ramase, plus zaharul vanilat. Vei vedea ca, pe masura ce amesteci galbenusurile, zaharul se topeste si crema creste in volum. Adauga apoi laptele, uleiul, cinci linguri de faina, pana cand toate ingredientele se omogenizeaza. Astfel, ai obtinut doua aluaturi separate si urmeaza sa il obtii si pe cel de-a treilea. Intr-un bol, pune cinci linguri din compozitia de spuma si patru linguri din crema de galbenus. Amesteca bine, apoi adauga cele 20 grame de cacao. Cele trei aluaturi sunt gata si urmeaza sa fie puse in tava. Tapeteaza fundul unei tavi de chec, folosind o foaie de copt sau putin unt si apoi toarna primul strat de crema, cea din cacao. Peste ea, pudreaza praful de cacao, apoi toarna urmatorul strat, cel din albus, acopera-l si pe acesta cu un strat fin de cacao si, in final, toarna amestecul din galbenus de ou. Cand checul este gata, il poti pune la cuptor, la o temperatura de 175 de grade, timp de 20-30 de minute.

Reteta chec cu fructe uscate

Stafidele, nuca de cocos, smochinele, bananele uscate, caisele uscate pot fi ingredientul cheie al unei retete de chec gustoase. Alaturi de fructe, poti pune si mixuri de seminte alese dupa bunul plac. Iata in continuare care sunt pasii modului de preparare si de ce ingrediente ai nevoie.

chec cu fructe uscate

Ingrediente necesare:

  • 450 g fructe uscate;
  • 250 ml suc de portocale;
  • 100 g faina;
  • 1 lingurita praf de copt;
  • 1 plic zahar vanilat.

Mod de preparare:

Pentru mai multa savoare, ideal este ca sucul sa nu fie din comert, ci sa il obtii natural, din zeama portocalelor. Cand sucul este pregatit, il poti pune intr-un bol incapator, impreuna cu mixul din fructe uscate (stafide, nuca de cocos, merisoare, ananas uscat, caise uscate taiate marunt, coaja de lamaie si portocala, banane uscate, curmale). Lasa fructele sa se inmoaie in sucul de portocale timp de 60 de minute. Dupa aceea, adauga peste ele esenta de rom, faina si praful de copt si amesteca usor, pana cand toate ingredientele se omogenizeaza complet. Separat, poti pregati tava pentru copt. Tapeteaza fundul tavii cu putin unt si faina sau foloseste o hartie pentru copt si toarna in tava compozita proaspat obtinuta. Niveleaza aluatul uniform, apoi pune tava in cuptorul preincalzit la 170 de grade si lasa checul sa se coaca aproximativ 90 de minute.

Reteta chec cu ciocolata si menta

Daca te numeri printre fanii prajiturilor stil lava cake, cu gust intens de ciocolata, atunci nu uita sa treci in caietul tau de retete si checul urmator. Fie ca alegi sa il savurezi simplu, fie alaturi de cateva cupe de inghetata, desertul acesta nu te va dezamagi.

chec cu ciocolata

Ingrediente necesare pentru chec:

  • 300 g faina;
  • 220 g unt topit;
  • 250 g zahar brun;
  • 250 g lapte batut ;
  • 4 oua;
  • 50 g cacao;
  • 1 lingurita de esenta de menta;
  • 1 lingurita rasa de bicarbonat de sodiu.

Ingrediente necesare pentru glazura: 

  • 200 g ciocolata amaruie;
  • 200 ml smantana dulce.

Mod de preparare:

Pentru inceput, poti pune intr-un bol incapator zaharul, peste care vei putea adauga untul. Cu ajutorul unui mixer sau al unui tel, amesteca totul foarte bine. Adauga, apoi, ouale unul cate unul, apoi laptele batut si cacao. Mixeaza totul bine, pana cand ingredientele se omogenizeaza. Peste ele, pune faina si bicarbonatul de sodiu, plus o lingurita din esenta de menta. Amesteca bine pana cand obtii un aluat consistent, fin si gustos. Intre timp, poti incalzi cuptorul la 180 de grade.

Intr-o tava tapetata cu foaie de copt, toarna aluatul obtinut si pune checul la copt timp de 40 de minute. Cand este gata, scoate tava din cuptor si las-o sa se raceasca. In timpul acesta, poti pregati glazura. Pune pe plita o cratita cu apa, si atunci cand apa incepe sa fiarba, pune peste cratita un alt bol. Adauga in bol bucatile de ciocolata si smantana si, folosind o lingura din lemn sau silicon, amesteca bine pana cand ciocolata se topeste complet si glazura incepe sa se ingroase. Acum, peste checul racit, pune glazura de ciocolata. De asemenea, peste glazura poti pune un mix de fructe de padure si cateva frunze de menta. Lasa glazura sa se intareasca timp de 50 de minute, dupa care poti savura checul alaturi de cateva cupe de inghetata.

Citeste si: Negresa – retete rapide si sfaturi practice ca sa obtii un desert delicios

Reteta chec Battenberg

Acest chec nu are doar un aspect interesant, ci si o poveste in spatele sau. Istoria lui porneste din anul 1884, cand britanicii au dorit sa creeze un tort special, inspirat din iscusinta cofetarilor germani, care stiau sa jongleze cu aromele, texturile si culorile martipanului. Asa ca, la nunta reginei Victoria si a printului Louis de Battenberg, au adus aceasta reteta speciala pentru a sarbatori momentul. Cand este taiat, checul seamana cu o tabla de sah care ii reprezinta pe cei patru printi de Battenberg: Alexander, Henry, Louis si Francis.

chec Battenberg

Ingrediente necesare pentru chec

  • 200 g unt;
  • 200 g faina;
  • 4 oua;
  • 3 linguri lapte;
  • 4 linguri gem de caise;
  • colorant alimentar rosu;
  • 5 g praf de copt;
  • 2 lingurite esenta de vanilie.

Ingrediente necesare pentru glazura

  • 100 g zahar pudra;
  • 150 g migdale macinate sau 125 g faina de migdale;
  • 1 ou;
  • zeama de la jumatate de lamaie.

Chiar daca, initial, ar putea parea complicata, reteta este destul de usoara, daca intelegi cum trebuie sa formezi si sa combini cele patru fasii de chec. In primul rand, poti incepe sa pregatesti aluatul amestecand, intr-un bol incapator, untul, zaharul, ouale, faina, laptele si cele cinci grame de praf de copt. Mixeaza totul bine, pana cand ingredientele se omogenizeaza complet, apoi imparte compozitia in doua parti egale. In una din ele pune cateva picaturi de colorant rosu si amesteca pana cand obtii o culoare uniforma, deschisa. Acum, urmeaza sa pregatesti tava pentru copt. Tapeteaza peretii tavii cu putin unt sau foaie de copt, apoi compartimenteaza tava in doua parti egale, folosind o bucata de carton care sa aiba lungimea si inaltimea egale cu dimensiunile tavii. Cu alte cuvinte, asaza la mijlocul tavii, pe lungime, un fel de separator. In partea dreapta, toarna compozitia colorata, in cealalta parte, asaza aluatul simplu, apoi pune tava in cuptorul preincins la 170 de grade si lasa checul sa se coaca 20-30 de minute.

Intre timp, poti prepara martipanul. Intr-un vas termorezistent, pune zaharul sa se topeasca la bain-marie, pe aragaz, la foc mic. Amesteca in permanenta si, dupa trei minute, adauga un ou. Amesteca bine inca zece minute, pana cand obtii o crema consistenta, deschisa la culoare. Se da la o parte, de pe foc si se adauga zeama de lamaie si pudra de migdale, Continua sa amesteci bine ingredientele. Cand obtii un aluat ca o coca  poti acoperi martipanul cu un capac, lasandu-l sa se raceasca 30 de minute. Intre timp, checul este copt si poate fi scos din cuptor.

Cele doua parti obtinute vor fi taiate astfel incat sa dai deoparte marginile prajite si sa pastrezi miezul. Miezul celor doua blaturi se taie in jumatate, pe lungime, astfel incat sa poti obtine patru fasii de blat (doua galbene, doua roz), identice ca dimensiuni. Unge marginile fiecarei fasii cu gemul de caise pe care l-ai incazit in prealabil, apoi lipeste cele patru fasii, asa cum apare si in imaginea urmatoare.

chec Battenberg

In final, cu ajutorul unui facalet, intinde pasta de martipan, pana cand obtii o fasie ale carei dimensiuni pot imbraca checul. Acopera checul cu martipan si „voilà”: tocmai ai obtinut una dintre cele mai legendare retete de chec.

Reteta chec cu portocale

Chiar daca mirosul de portocale ne duce cu gandul mai curand la Craciun si la sarbatorile de iarna, aceasta reteta merita incercata in orice perioada din an. Se poate face simplu, rapid si ai nevoie de foarte putine ingrediente. 

chec cu portocale

Ingrediente necesare:

  • 250 g faina;
  • 5 oua;
  • 150 g zahar brun;
  • 3 portocale taiate marunt;
  • 4-5 felii subtiri de portocala;
  • 1 lingurita rasa praf de copt;
  • 1 plic de zahar vanilat.

Mod de preparare:

Intr-un bol incapator, amesteca cele cinci oua, zaharul brun si zaharul vanilat. Poti folosi fie un mixer, fie un tel clasic, tip para, si mixeaza pana cand zaharul s-a topit si crema devine consistenta. Separat, incorporeaza praful de copt in cele 250 g faina, apoi toarna faina cate putin, peste crema obtinuta. Amesteca atent, cu grija, astfel incat sa nu se formeze cocoloase. Pregateste, apoi, tava pentru copt, tapetand peretii cu unt sau faina de copt. Toarna in tava jumatate din aluatul obtinut, pune peste acesta bucatile de portocala, apoi toarna jumatatea ramasa de aluat. Peste el, asaza un strat orizontal de 4-5 felii de portocala taiata cu tot cu coaja. In final, nu mai ramane decat sa pregatesti cuptorul si sa il incalzesti la o temperatura de 180 de grade. Pune checul la copt, timp de 40 de minute. In final, cand este gata, poti da checului un aspect lucios folosind putina miere si o pensula pentru uns. Checul nu doar ca va arata delicios, dar va fi si gustos.  

Sfaturi si secrete pentru a obtine un chec pufos si gustos

Speram ca aceste idei sa te inspire atunci cand vrei sa ii surprinzi pe cei dragi cu un desert rapid, usor de preparat. In final, impartasim si cateva „ingrediente secrete” ce n-ar trebui sa lipseasca din bucataria ta:

  • In primul rand, daca iti doresti sa obtii un chec pufos, trucul principal sta in cat de mult si bine bati albusurile. In plus, daca adaugi un strop de otet si un varf de cutit de sare, luciul si consistenta bezelei vor fi cu atat mai intense;
  • Dupa ce ai obtinut bezeaua si vrei sa adaugi celelalte ingrediente, indicat este sa folosesti un tel tip para, care iti permite sa faci miscari ample, lente, de jos in sus, astfel incat sa poti pastra textura aerata a bezelei;
  • Foloseste ingrediente la temperatura camerei;
  • Pentru o coacere uniforma, indicat este sa folosesti un cuptor care poate mentine o temperatura constanta pe toata perioada. Importanta este si etapa de preincalzire;
  • Ca si in cazul cozonacilor sau pandispanului, si checul poate fi verificat daca este copt sau nu, introducand o scobitoare in aluat. Daca scobitoarea ramane curata si aluatul nu s-a lipit de ea, poti scoate checul din cuptor, pentru ca este gata.

Daca la toate aceste retete adaugi placerea ta de a gati, un strop de inovatie si bucuria de a savura mancaruri gustoase, facute chiar de tine, in casa, atunci cu siguranta rezultatul obtinut va fi peste asteptari.

Sursa foto: Shutterstock

keyboard_arrow_up

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010

chat_bubble_outline phone