Diminetile incep cu o cafea dintr-un motiv foarte serios. Este acel mic rasfat, aromat, catifelat si suficient de puternic pentru a ne trezi din visare si a ne da boostul de energie de care avem nevoie pentru a ne incepe ziua. Cafeaua este si un foarte bun pretext de socializare. O intalnire la o cafea pare cel mai natural mod de a purta o discutie fie ea de afaceri sau cu un prieten. Da, cafeaua este omniprezenta in vietile noastre si ne bucuram ca este asa. Acasa, la birou sau in oras, fiecare are un mod personal in care isi savureaza cafeaua: mai aromata sau mai tare, cu lapte sau fara, zaharul este optional.

Bucura-te de cafeaua preferata zi de zi cu espressoarele si cafetierele Beko. Vei putea savura cafeaua in propriul stil, fie ca optezi pentru o cafea americana, un latte sau un capuccino cu o spuma bogata.
Bineinteles, exista o serie de reguli nescrise privind consumul de cafea in anumite tari unde cafeaua este deja parte din cultura nationala. De exemplu, italienii beau diferite tipuri de cafea cu lapte, cum este cappuccino sau caffe latte, pana in ora 11, urmand ca in restul zilei sa mai consume cateva shoturi de espresso. Popoarele scandinave, care, apropo, sunt sunt cele mai mari consumatoare de cafea din lume, au transformat cafeaua in cel mai bun pretext de a-si acorda o pauza si a se bucura de micile placeri ale vietii.
Exista o multime de variabile in ceea ce priveste varietatea, originea, modurile de prajire si de preparare a cafelei, motiv pentru care putem afirma ca savurarea cafelei este o experienta personala. Tu cum o preferi pe a ta? Modul in care o prepari influenteaza aroma, textura si gustul cafelei care ajunge in ceasca ta.
Iata 5 modalitati de a o pregati chiar la tine acasa.
Espresso
pixabay.com
Este cea mai populara modalitate de preparare a cafelei, pe care o intalnesti in special in cafenele. Metoda inventata de italieni presupune trecerea apei fierbinti, sub presiune, prin cafeaua macinata. In urma acestui proces, rezulta o bautura intensa cu un strat fin si cremos de spuma. Deoarece este foarte concentrat, un shot de espresso contine mai multa cofeina raportat la volum decat cafeaua obisnuita. Aroma sa puternica il face punctul de plecare pentru pregatirea si altor tipuri de cafea, cum sunt cele care contin lapte: cappuccino, caffe latte sau caffe macchiato.
Iubitorii de cafea nu se rezuma doar la ceasca bauta in zori de zi. Dupa masa de pranz un espresso este binevenit pentru a stimula digestia, iar dupa-amiaza mai poti bea inca unul pentru a duce la bun sfarsit treburile ramase. Cum optiunea de a ne bea cafeaua numai la cafenea din mana unui barista nu este de fiecare data cea mai la indemana, un espressor automat este binevenit acasa sau la birou.
Espressoarele automate de la Beko permit atat utilizarea cafelei macinate, cat si a celei boabe. Acestea au o functie de ajustare a intensitatii cafelei pentru a putea savura o bautura perfecta pentru gustul tau. Programul de curatare va face intretinerea acestora mai usoara si le va prelungi durata de viata.
Cafea turceasca
pexels.com
Cafeaua turceasca ocupa un loc binemeritat intre cele mai cunoscute moduri de a preparare ale acestei bauturi, nu doar datorita posibilitatii de a citi viitorul in ceasca, ci mai ales pentru aroma intensa si textura cremoasa.
In mod traditional, cafeaua turceasca se prepara intr-un ibric din cupru. Cafeaua este macinata foarte fin asemenea pudrei de cacao. Procesul de pregatire este foarte similar cu cel al cafelei la ibric pe care o pregatim noi, romanii, in mod obisnuit.
Peste apa rece se adauga cafeaua si zaharul. Ibricul se pune pe aragaz la foc mediu, pana ce apa se incalzeste. Cand cafeaua incepe sa coboare pe fundul vasul, poti utiliza o lingurita pentru a amesteca. Scade intensitatea flacarii si continua prepararea la foc mic pana ce cafeaua da in fiert.
Serveste cafeaua turceasca cu un pahar de apa, din care este recomandat sa bei pentru a curata bolta palatina si a te bucura pe deplin de aroma acesteia. Poti adauga in cafea si scortisoara sau cardamom, daca iti doresti sa fie mai aromata si sa te bucuri si de beneficiile pe care le au aceste condimente la nivelulul aparatului digestiv. Daca ai musafiri si doresti sa ii servesti cu acest tip de cafea, pune pe platou si cateva cubulete de rahat pentru o experienta ca la carte.
Pastrand principiile de pregatire ale acestui tip de cafea, Beko a creat aparatele de cafea turceasca. Acestea prepara perfect cafeaua, oferindu-ti exact gustul si textura specifice. Nu mai este nevoie sa controlezi procesul, deoarece totul se realizeaza perfect in mod automat.
Cafea la filtru
pexels.com
O metoda foarte la indemana de a pregati cafeaua este filtrul. Principiul dupa care functioneaza implica turnarea apei calde peste cafeaua macinata si trecerea printr-un filtru de hartie, de metal sau plastic. Rezulta astfel o cafea curata si limpede, ce poate fi savurata imediat. Filtrele de cafea ofera posibilitatea mentinerii cafelei la o temperatura constanta pentru a preveni racirea, insa nu este recomandat sa faci acest lucru, deoarece cafeaua va deveni amara. Cel mai bine este sa o consumi imediat dupa ce ai preparat-o. Vestea buna in ceea ce priveste acest tip de preparare, o reprezinta faptul ca filtrul retine un compus uleios din boabe, responsabil de cresterea colesterolului rau, sa ajunga in bautura.
Pentru o cafea buna, asigura-te ca folosesti boabe de calitate. De asemenea, spala filtrul dupa fiecare utilizare, deoarece pe aparat raman diferiti compusi care influenteaza gustul cafelei la urmatoarea preparare.
Presa franceza
pixabay.com
Presa franceza este un dispozitiv foarte simplu de utilizat. In plus, arata foarte bine si poate fi tinuta pe blatul de bucatarie. Aceasta este disponibila pe diverse dimensiuni, asa ca iti poti achizitiona una in functie de numarul de membrii ai familiei care sunt bautori de cafea.
Prepararea cafelei cu ajutorul unei prese franceze este foarte simpla. Peste cafeaua macinata, adauga apa fierbinte si amesteca. Fixeaza capacul cu filtru al presei si asteapta 3-4 minute pana sa apesi pentru a separa zatul de lichid. Cafeaua facuta la presa franceza este recomandata celor carora le place sa savureze o cafea cu o aroma intensa.
Cafea la rece
unsplash.com
Pe timp de vara, iti poti prepara cafeaua si la rece. Este la indemana oricui sa faca acest lucru si nu ai nevoie de niciun aparat special. Lucrul de care trebuie sa tii cont este modul in care este rasnita cafeaua. Este de preferat sa folosesti o cafea rasnita mai mare. Ca proportie, la 1 masura de cafea adauga 8 masuri de apa. Prepara totul intr-un recipient ermetic. Poate fi si un borcan. Il poti tine la frigider sau la temperatura camerei pentru 18 – 24 de ore. Apoi strecoar-o printr-o sita si e buna pentru a fi servita. O poti bea cu gheata sau poti adauga lapte si zahar.
Indiferent de modul in care iti place sa iti bei cafeaua, alege cea mai potrivita modalitate de a o prepara pentru a ii pune in valoare cat mai bine aroma si textura. Un espressor automat, un aparat de cafea turceasca, clasicul ibric de cupru sau o presa franceza sunt cateva din cele mai populare moduri de a prepara o cafea buna. Fa-ti un ritual din bautul cafelei si bucura-te de acest rasfat zilnic.