Curatarea gecilor impermeabile

Publicat la data de: 10/26/2020, 12:11

Autor: Beko

Distribuie

Odata instalat anotimpul ploios, gecile impermeabile sunt scoase din dulap si trecute in circuitul jachetelor de sezon. Confectionate dintr-un material special, care ne protejeaza de ploaie si de vant, ele sunt foarte utile in aceasta perioada intermediara dintre vara si iarna. Insa membrana impermeabila, pe cat de practica, pe atat e de pretentioasa cand vine vorba de spalare. Ca sa ii mentii proprietatile protectoare cat mai mult, respecta cateva reguli simple in curatarea si intretinerea ei.

  • Gore-Tex: cel mai popular material impermeabil
  • Ghid de intretinere
    • Ce detergenti folosim
    • Programe de spalare potrivite
    • Uscarea gecilor impermeabile

Gore-Tex: cel mai popular material impermeabil

Gore-Tex este o membrana speciala, care nu permite apei sa treaca in interior. In magazinele specializate pentru drumetii montane si sporturi in aer liber, vom avea ocazia sa regasim multe articole vestimentare cu Gore-Tex, deoarece este cel mai raspandit material impermeabil existent. Chiar si persoanelor care nu sunt adepte ale excursiilor pe munte, aceste piese le pot fi de folos in zilele ploioase, pentru inevitabilele iesiri din casa.

De cele mai multe ori cand emblema Gore-Tex apare pe o geaca sau o pereche de pantaloni, se confunda membrana impermeabila cu materialul exterior. Membrana Gore-Tex este unul din numeroasele straturi pe care le poate contine o geaca tehnica, indiferent de brandul care a creat-o, si nu trebuie neaparat sa fie cel mai de suprafata strat. Chiar si daca este folosita intre alte doua tesaturi, membrana Gore-Tex iti va indeplini scopul deoarece spatiile dintre fibrele membranei Gore-Tex sunt de 20.000 ori mai dense decat o picatura de apa. Datorita marimii porilor (care sunt mai mici decat o picatura de apa, dar mult mai mare decat molecula de vapori) apa in forma sa lichida nu poate penetra membrana, dar vaporii de umezeala, emanati de corp prin perspiratie, trec cu usurinta.

Ghid de intretinere

Proprietatile care fac aceste materiale deosebite sunt si cele care aduc cele mai mari batai de cap in curatarea gecilor impermeabile. Imbracamintea waterproof necesita atentie atat cand vine vorba de substantele folosite pentru curatare, cat si in ce priveste spalarea si uscarea propriu-zise.

Ce detergenti folosim

Compusii din detergentii standard indeparteaza stratul impermeabil, respectiv balsamul imbacseste porii membranelor tip Gore-Tex, iar acestea isi pierd functiile. Pentru curatarea jachetelor impermeabile exista solutii speciale de curatare, ce protejeaza materialul si ii pastreaza proprietatile mai mult timp.

Un detergent special poate fi procurat fie dintr-un magazin cu articole sportive, specializat pe nisa montana, fie printr-o cautare pe internet. Daca nu ai acasa un detergent pentru echipamentul tehnic si nici nu vrei sa investesti intr-un asemenea surfactant, poti recuge la o versiune delicata, care nu include compusi agresivi, agenti de curatare, balsam, inalbitor, etc.

Programe de spalare potrivite

Intotdeauna cand vine vorba de geci, e important sa alegem un program de spalare adecvat, care tine cont de materialul din care aceasta este confectionata. In cazul gecilor impermeabile, opteaza pentru functia Outdoor/Sports daca se regaseste intre optiunile masinii tale de spalat. Utilizand o temperatura de spalare de pana la 40°C, programul Outdoor/Sports este recomandat articolelor vestimentare sportive si articolelor din Gore-Tex, cu un grad scazut de murdarie, atat sintetice, cat si de bumbac.

Daca nu ai optiunea sa utilizezi un program dedicat, asigura-te ca setezi un ciclu cu o temperatura maxima de 30 grade celsius. Nu uita ca iainte de a o pune in cuva masinii, sa indepartezi noroiul sau praful de pe suprafata gecii, daca e cazul. De asemenea, inchide fermoarele si chingile cu scai. O alta varianta este spalarea manuala, care va trebui sa tina cont de aceleasi recomandari.

Uscarea gecilor impermeabile

Stoarcerea manuala nu se recomanda, astfel ca cel mai bine este sa lasi geaca la aer sau sa folosesti un uscator setat pe treapta de viteza foarte mica. Ca si in cazul masinilor de spalat, cea mai simpla si sigura varianta este sa optezi pentru o functie de uscare anume dezvoltata pentru articole sportive, care tine cont de caracteristicile acestora. Un uscator care include un program de Outdoor/Sports te va scapa de grija de a regla manual parametrii de uscare.

Chiar daca respecti toate recomandarile de ingrijire, cel mai bine e sa urmaresti evolutia pe termen lung a tesaturii. Daca observi ca dupa mai multe spalari, materialul absoarbe apa in loc sa o respinga, este recomandat sa folosesti o solutie de impermeabilizare prin impregnare, pentru a ii reda proprietatile initiale ale materialului. Impermeabilizarea nu este necesara dupa fiecare spalare, doar atunci cand consideri ca e cazul, in functie de starea gecii.

Sursa foto: Shutterstock


Distribuie

Articole Recomandate

Cele mai citite articole

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010