Cuptorul cu microunde nu este doar pentru incalzirea resturilor de mancare ramase din ziua anterioara, ci il poti folosi pentru numeroase alte lucruri. Tocmai de aceea, am adunat mai jos o lista cu 28 de lucruri pe care poti sa le faci cu un cuptor cu microunde si care pot fi niste trucuri utile in activitatile tale zilnice.
1. Gatesti rapid porumbul
Poti opta pentru curatarea porumbului, pe care sa il infasori apoi intr-un servetel de hartie ud, sau poti pune porumbul in cuptorul cu microunde cu tot cu foi. Seteaza cuptorul la putere maxima, timp de trei sau cinci minute, pana cand se inmoaie. Poti servi apoi porumbul cu unt si cu sare.
2. Usuci ierburi si plante aromatice
Uscarea ierburilor si plantelor aromatice in cuptorul cu microunde este cea mai rapida metoda pe care o poti incerca. Plantele isi pastreaza prospetimea si aroma intensa, iar apa din frunze este evaporata rapid.
Tot ce trebuie sa faci este sa separi frunzele de tulpina si apoi sa asezi un singur strat de frunze pe un prosop de hartie, direct pe farfuria din cuptor, si sa le acoperi cu un alt prosop de hartie. Seteaza cuptorul cu microunde la putere maxima si lasa frunzele sa se usuce timp de un minut, avand grija sa nu se arda prea tare.
In cazul in care frunzele nu s-au uscat dupa un minut, poti repeta procesul de uscare la invervale separate de cate 30 de secunde. In general, uscarea plantelor in cuptorul cu microunde dureaza cel mult 10 minute. Poti folosi aceasta metoda cu plante aromatice delicate, precum coriandru, cimbru, oregano sau chives.
Citeste si 11 plante aromatice pe care le poti cultiva foarte simplu in casa.
3. Prepari rapid o portie de mamaliga
Amesteca intr-un bol apa cu malai si sare. Daca doresti, poti sa adaugi si o lingura cu ulei de masline. Pune bolul in cuptor si seteaza-l la putere maxima, timp de cinci minute. Pe la jumatatea timpului de coacere, scoate bolul, amesteca bine mamaliga si apoi baga bolul inapoi in cuptor. Dupa ce au trecut cele cinci minute, verifica daca mamaliga este gata. Tine cont si de faptul ca mamaliga se va ingrosa pe masura ce se va raci.
4. Obtii mai mult suc de lamaie
Daca vrei sa obtii cat mai mult suc de lamaie, e bine sa stii ca te poate ajuta si cuptorul cu microunde. Incalzeste lamaia in cuptor timp de 10 – 20 de secunde si apoi las-o sa se raceasca. Taie lamaia in jumatate si vei vedea ca vei reusi sa o storci mai usor si sa obtii si mai mult suc.
La fel poti sa procedezi si cu portocalele sau grapefruit, insa trebuie sa maresti putin timpul de incalzire in cuptorul cu microunde.
5. Decojesti avocado si rosii
Daca vrei sa pregatesti o supa sau o mancare cu rosii proaspete si trebuie sa le decojesti, le poti incalzi inainte in cuptorul cu microunde.
Taie rosiile in jumatate, asaza-le pe o farfurie si pune-le in cuptorul cu microunde setat la putere medie, timp de cel mult cinci minute, pana cand coaja incepe sa se increteasca. Vei reusi apoi sa le decojesti rapid si usor.
Ca sa decojesti rapid un avocado trebuie mai intai sa il intepi de cateva ori cu o furculita si apoi sa il lasi la cuptor timp de 30 de secunde.
6. Pregatesti chipsuri de cartofi sanatoase
Curata cartofii si apoi feliaza-i cat mai subtire cu ajutorul unui feliator. Spala feliile de cartofi cu apa, iar daca ai mai mult timp la dispozitie, le poti lasa timp de cateva minute in apa rece, inainte sa le usuci cu un prosop de hartie.
Asaza feliile de cartofi intr-un singur strat pe o farfurie pe care ai pus deja un prosop de hartie. Daca vrei, poti asezona cu putina sare sau alte condimente si un strop de ulei de masline.
Seteaza cuptorul cu microunde la puterea maxima timp de trei minute. Dupa aceasta perioada, intoarce feliile de cartofi si lasa-le sa se coaca inca trei minute, la putere medie. Scoate feliile care au inceput deja sa devina maronii. Continua procesul de gatire la putere medie la intervale de un minut pana cand toate feliile de cartofi sunt aurii si crocante. La fel poti proceda si cu cartofii dulcii sau alte legume.
7. Reimprospatezi chipsurile de cartofi
Daca tocmai am vorbit despre cum poti sa prepari chipsuri de cartofi in cuptorul cu microunde, trebuie sa stii ca la fel de usor poti reimprospata chipsurile care nu mai sunt crocante.
Asaza chipsurile de cartofi pe o farfurie acoperita cu un prosop de hartie si acopera-le apoi cu un alt prosop de hartie (acesta va absorbi umiditatea eliberata de chipsuri prin incalzire). Introdu farfuria in cuptorul cu microunde timp de un minut, la putere medie. Verifica daca chipsurile sunt crocante, iar in caz contrar poti repeta pana cand acestea devin din nou crocante.
8. Reimprospatezi biscuitii si cerealale
In afara de chipsurile de cartofi, la fel de bine poti reimprospata si biscuitii care s-au inmuiat sau cerealele. In acest caz nu mai ai nevoie de servetele de hartie, ci trebuie doar sa ii incalzesti timp de 30 de secunde, la putere medie. Atat biscuitii, cat si cerealele vor deveni din nou crocante.
9. Gatesti mai sanatos baconul
Daca ai pofta de bacon, insa nu vrei sa il prajesti in tigaie, poti opta pentru gatirea lui intr-un mod mai sanatos, direct in cuptorul cu microunde. Ai nevoie de un vas termorezistent pe care il vei acoperi cu un prosop de hartie si pe care vei intinde feliile de bacon, intr-un singur strat.
Acopera apoi feliile de bacon cu un alt prosop de hartie si baga vasul in cuptorul cu microunde, setat la putere maxima, timp de un minut pentru fiecare felie de bacon. Asa ca daca ai patru felii de bacon, timpul total de gatire este de patru minute. Daca ti se pare ca nu sunt suficient de gatite, poti mari timpul la doua minute pentru o felie de bacon.
Partea buna este ca toata grasimea este absorbita de servetele de hartie, timpul de preparare este mai mic decat la gatirea traditionala, iar tu te vei bucura de bacon gatit sanatos.
10. Prajesti nuci
Prajirea nucilor in cuptorul cu microunde este o metoda mult mai rapida. Pune intr-o farfurie un strat de nuci si apoi baga farfuria in cuptorul cu microunde. Incalzeste nucile la puterea maxima, in reprize de cate un minut, pana cand se prajesc bine. La fiecare minut poti scoate farfuria din cuptor ca sa amesteci putin nucile, astfel incat sa se prajeasca uniform.
Acestea ar trebui sa fie gata dupa cel mult opt minute. Mai poti praji in cuptorul cu microunde si alune sau midgale.
11. Toci ceapa fara lacrimi
Taierea cepei nu este un proces placut pentru nicio gospodina. Daca pana acum incercai sa inspiri cat mai putin, dar tot nu reuseai, iar pe langa lacrimat, te si usturau ochii, e bine sa stii ca exista un truc rapid si eficient.
Trebuie doar sa tai capetele cepei si apoi sa bagi ceapa in cuptorul cu microunde setat la putere maxima, timp de 30 de secunde. Scoate ceapa, las-o sa se raceasca putin si apoi poti sa o tai fara griji.
12. Prepari rapid o omleta
Bate bine ouale si condimenteaza cu sare. Dupa preferinte, poti sa adaugi branza, ceapa verde sau ardei gras. Pune totul intr-o cana si apoi baga cana in cuptorul cu microunde, incalzit la putere maxima. Dupa numai trei minute, omleta e gata si o poti savura. Nu este recomandat sa prepari ou fiert in coaja in cuptorul cu microunde deoarece poate exploda.
13. Prepari un ou posat
Sparge un ou intr-o cana ceramica si apoi umple ⅓ din cana cu apa. Optional, poti sa adaugi si ½ lingurita cu otet. Acesta va ajuta la o mai buna fierbere. Acopera cana cu o farfurie si pune-o in cuptorul cu microunde, setat la o putere medie, timp de un minut. Ridica apoi cu grija farfuria ca sa verifici daca oul este gata. In caz contrar, il mai poti lasa inca 20 de secunde in cuptorul cu microunde.
14. Inmoi rapid lintea si fasolea
Chiar daca ai uitat sa inmoi fasolea sau lintea cu o seara inainte, nu trebuie sa iti mai faci griji ca mancarea nu va fi gata la timp. Pune fasolea uscata intr-un bol si toarna peste ea trei cani de apa la fiecare cana cu fasole, plus un varf de cutit de bicarbonat de sodiu.
Seteaza cuptorul cu microunde la putere maxima, timp de 15 minute, pana cand apa incepe sa fiarba. Lasa apoi bolul cu fasole sa se raceasca si sa se inmoaie bine pentru aproximativ o ora.
15. Reimprospatezi painea
Inveleste painea sau feiile de paine intr-un prosop de hartie umed si introdu-le in cuptorul cu microunde timp de 10 secunde. Daca ti se pare ca nu e gata, poti sa repeti procesul pentru inca 10 secunde.
In loc de prosopul de hartie umed poti folosi o cana cu apa, pe care sa o introduci in cuptorul cu microunde, alaturi de paine. Rezultatul va fi o paine pufoasa si la fel de proaspata ca cea abia coapta.
16. Sterilizezi pamantul din gradina
Daca vrei sa plantezi cateva rasaduri in ghiveci si nu ai cumparat deja pamant sterilizat, poti face asta cu ajutorul unui cuptor cu microunde. Pune pamant intr-un bol mai mare si lasa-l in cuptorul cu microunde timp de 90 de secunde (timp ideal pentru un kilogram de pamant). Astfel, vei elimina bacteriile si microorganismele din pamant si il vei putea folosi pentru plantare.
17. Dospesti aluatul mai repede
Dupa ce ai pregatit aluatul pentru paine de casa, asaza-l intr-un bol termorezistent pe care il vei introduce in cuptorul cu microunde, setat la putere minima, timp de trei minute. Lasa apoi aluatul sa se odihneasca timp de trei minute si porneste din nou microundele pentru inca trei minute. La final, mai lasa aluatul sa se odihneasca inca cinci minute, timp in care isi va dubla cantitatea.
Citeste mai multe despre cum faci aluatul perfect pentru o paine de casa ca pe vremea bunicii in acest articol.
18. Inlaturi guma de mestecat
Metoda este utila pentru orice articol textil. Umezeste mai intai guma cu putin otet si apoi baga articolul vestimentar in cuptor cu microunde pana se incalzeste. Vei reusi sa cureti mai usor guma de mestecat de pe haine.
19. Topesti ceara pentru epilat
Daca folosesti ceara de epilat traditionala, o poti topi mai usor direct in cuptorul cu microunde. Lasa ceara sa se incalzeasca timp de aproximativ 10 secunde, in cuptorul setat la o putere de 80%.
20. Sterilizezi borcanele si buretii de vase
Spala mai intai borcanele cu apa calda si cu detergent de vase si apoi clateste cu apa din abundenta. Asaza borcanul ud in cuptorul cu microunde setat la putere maxima timp de 45 de secunde sau pana se usuca in intregime. Umple apoi borcanul cu dulceata cat este inca fierbinte.
La fel poti proceda si cu buretii de vase, care trebuie sa fie imbibati in apa si lasati in cuptorul cu microunde pentru aproximativ doua minute.
21. Decongelezi produsele de patiserie
In general, cuptorul cu microunde este prevazut cu o functie speciala pentru decongelare. Trebuie doar sa setezi programul si sa tii cont de timpul de decongelare specificat pe ambalajul produselor.
Un truc util ca sa eviti umezirea produselor de patiserie este sa le invelesti inainte intr-un prosop de hartie.
22. Topesti ciocolata
Ca sa topesti rapid ciocolata in cuptorul cu microunde ar trebui sa tai mai intai ciocolata in bucati mici. Pune apoi bucatile de ciocolata intr-un vas termorezistent si introdu vasul in microunde, setat la o putere medie spre ridicata, timp de un minut.
Scoate apoi bolul si amesteca. Repeta procesul incalzind ciocolata pentru intervale scurte de timp, de 15 – 20 secunde, si amesteca dupa fiecare interval de timp, pana cand ciocolata s-a topit complet.
23. Decristalizezi mierea
Pune mierea intr-un vas termorezistent si seteaza cuptorul la o putere medie, timp de 30 – 40 de secunde. Ar fi bine sa urmaresti cu atentie topirea mierii deoarece aceasta se poate topi inainte de acest interval de timp.
In cazul in care mierea nu s-a topit complet dupa acest interval de timp, amesteca mierea din bol si repeta procesul la intervale de 20 de secunde, pana cand ajunge la consistenta dorita.
24. Cureti mai usor usturoiul
Introdu in cuptorul cu microunde capatana de usturoi timp de 20 de secunde. Dupa ce se va incalzi, acesta va iesi mult mai usor din coaja, fara sa fie nevoie sa folosesti cutitul.
25. Gatesti fileuri de peste
Secretul gatirii pestelui in cuptorul cu microunde este ca fileurile sa fie bine uscate. Inveleste-le apoi in folie termorezistenta, dupa ce le-ai condimentat. Timpul de gatire recomandat este de doua minute, la putere mare.
Regasesti in acest articol mai multe despre cum se prepara corect pestele si ce trebuie sa stii despre acest tip de carne.
26. Faci o negresa la pahar
Amesteca intr-o cana ceramica trei linguri de faina, trei linguri de zahar, doua linguri de pudra de cacao, ¼ lingura de praf de copt si putina sare. Adauga apoi trei linguri de miere si trei linguri de ulei si amesteca pana cand compozitia devine omogena. Adauga la final si bucatele de ciocolata.
Introdu prajitura in cuptorul cu microunde setat la putere maxima, timp de 90 de secunde. Lasa sa se raceasca pentru doua sau trei minute inainte sa o savurezi.
27. Faci spuma de lapte
Ai nevoie doar de un borcan in care vei turna laptele. Pune apoi capacul borcanului si agita bine timp de un minut. Introdu borcanul cu lapte in cuptorul cu microunde timp de 30 de secunde. Caldura va stabiliza spuma astfel incat sa nu se dizolve imediat dupa ce ai turnat-o peste cafea.
Citeste si 5 moduri de a pregati cafeaua.
28. Topesti margarina si untul
Pune cantitatea de unt pe care vrei sa o folosesti intr-un vas termorezistent. Eventual, poti acoperi vasul cu o farfurie de hartie ca sa eviti stropii care pot murdari interiorul cuptorului. Seteaza apoi microundele la putere medie, timp de 30 de secunde. Daca untul nu s-a topit complet, schimba pozitia vasului si repeta procesul timp de 30 de secunde.
Daca vrei sa topesti o bucata intreaga de unt, poti opri cuptorul cu microunde inainte sa se topeasca in totalitate si amesteca. Astfel, caldura untului deja topit va reusi sa topeasca si restul untului.
Sursa foto: Shutterstock