Ce crezi, trebuie sa fii master chef ca sa te hranesti regeste? Nici pe departe! Poti avea un festin cu feluri simple, usor de pregatit si care arata si spectaculos, pe deasupra.
Iata o demonstratie simpla: vom incerca sa gasim impreuna cat mai multe variante in care painea este ingredient principal pentru un preparat ce poate fi servit ca gustare la orice ora.
5) Crochete cu orice fel de branza tare
1) Tartine cu peste
Cateva felii de paine integrala, cateva picaturi de ulei de masline, peste din conserva, cateva fasii de ardei kapia sau doua felii de rosie, o felie de cascaval sau mozarella. Totul se asambleaza in sistem piramidal : paine, ulei, peste, ardei/rosii, cascaval, apoi se asaza intr-o tava cu hartie de copt si se da la cuptorul incalzit la 200 de grade cel mult 10 minute, pana ce se topeste cascavalul.
2) French toast
Daca ti-a ramas paine de cateva zile si a inceput sa se usuce, iata o solutie delicioasa pentru revitalizarea ei. Bati repede un ou cu putin lapte, dai feliile prin acest amestec si le rumenesti in unt, intr-o tigaie antiaderenta. Topping poate fi orice, de la prosciuto, bacon, file de pui sau curcan la diverse branzeturi – ricotta, mozzarella, cottage cheese, camembert, brie –, diverse creme de legume, avocado, fructe de padure, banane, miere, nuci…si lista poate continua.
3) Bruschete
Sunt usor de preparat si nu trebuie sa te limitezi la felurile pe care le primesti de obicei la aperitiv in restaurantele italienesti. Sunt la fel de delicioase bruschetele cu pesto, rosii uscate la soare, felii de vanata murata, cartof dulce cu piper rosu, avocado cu usturoi, file de rata, branza cu mucegai, ton si capere, camembert, diverse mezeluri etc. Iar prepararea lor este extrem de simpla, caci de obicei au doar doua straturi, ingredientul principal si unul care sa potenteze gustul acestuia. Asadar, daca optezi pentru branzeturi ca ingredient principal, se asorteaza cu legume sau cu fructe. Mezelurile si fileurile de carne merg de minune cu cascaval, avocado e perfect cu usturoi si lamaie, legumele sunt mai savuroase cu ierburi aromate. Secretul este sa ungi bine painea cu ulei de masline sau unt topit condimentat usor, sa o tii la cuptor 8-9 minute, apoi sa adaugi restul ingredientelor si sa mai lasi inca 3 minute la cuptor. Painea va ramane crocanta, iar toppingul va fi mai savuros.
4) Pizza de casa
Nu stim cine a inventat reteta asta, insa este clar ca are o savoare pe care nici cea mai elaborata pizza de trattoria nu o poate reproduce. E aroma aceea de mancare gatita in intimitatea caminului, de surpriza pentru cei dragi, de «hai sa ne simtim ca la restaurant la noi acasa». In plus, e o reteta pentru care imaginatia se activeaza rapid, fiindca o poti face cu cateva felii de paine, putin lapte, pasta de tomate si ce ingrediente de topping gasesti prin frigider.
Alege o tava potrivita pentru cate felii de paine ai si tapeteaz-o cu hartie de copt unsa cu unt. Da prin lapte fiecare felie de paine, apoi umple tava astfel incat sa nu ramana loc intre felii. Se unge blatul astfel obtinut cu pasta de tomate peste care se presara mai mult busuioc si oregano. De aici incolo, reteta iti apartine: poti pune legume sotate usor in unt sau ulei de masline, file de pui sau curcan, file de somon afumat, sunca, ardei taiat rondele, ceapa, usturoi, masline feliate, mozzarella sau cascaval ras…sau orice te mai inspira. Cuptorul preincalzit la 200 grade va gazdui minunea timp de 15-20 de minute. La scoaterea din cuptor ai putina rabdare inainte sa tai pizza, e mai bine sa se raceasca putin, pentru ca feliile sa nu se rupa inestetic.
4) Crochete cu orice fel de branza tare
Sa zicem ca ai musafiri in…cel mult 30 de minute. Ce faci? Tai repede cateva felii de paine (de orice fel, nu conteaza) fasii, le treci usor cu o parte prin ulei de masline, presari deasupra niste cascaval ras si le dai la cuptorul preincalzit la 200 de grade timp de 10 minute. Nu te speria, trebuie sa iasa foarte crocante. Ai timp berechet ca sa amesteci niste branza cu usturoi sau ceapa, ori niste avocado cu lamaie, niste dovleac copt cu putina smantana si piper, ori niste rosii cu busuioc sau oregano. Voila, scoti crochetele de la cuptor, le asezi frumos pe un platou, decorezi dupa pofta inimii si astepti ca musafirii sa sune la usa.
Vezi cat de simplu e ? Si cum te scoate banala paine din pana de inspiratie gastronomica ? Daca ai si tu retete rapide cu paine, asteptam sa ni le impartasesti.