Curatarea aparatului de aer conditionat

Publicat la data de: 05/14/2018, 06:18

Autor: Beko

Distribuie

Neglijarea igienizarii aparatului de aer conditionat duce la riscuri serioase care ne pot afecta sanatatea. In plus, costurile de reparatii dar si ale posibilelor tratamente reprezinta o pierdere mai mare decat intretinerea periodica a aparatului.  Am pregatit deci un material care iti va explica avantajele si dezavantajele curatarii aparatului de aer conditionat.

  1. De ce se curata aparatul de aer conditionat
  2. Cum se curata aparatul de aer conditionat
  3. Cand se curata aparatul de aer conditionat

 

De ce se curata aparatul de aer conditionat 

Un aparat de aer conditionat trebuie intretinut, deoarece acesta are o functie in plus pe langa cea de reglare a temperaturii. Instalatia filtreaza aerul de respirat care, din pacate, contine impuritati din cauza prafului si al nivelului mare al poluarii urbane.

Este important sa tinem la distanta potentialii alergeni care ne pot afecta serios sanatatea dar si sa profitam de buna functionare a aparatului pentru un timp indelungat.

Riscurile pentru sanatate ale unui aparat de aer conditionat necuratat 

Daca nu reusim sa igienizam corect aparatul de aer conditionat, riscam afectiuni respiratorii precum rinita sau virozele, deoarece sistemul de climatizare genereaza un microclimat umed, propice pentru bacterii si ciuperci. De asemenea, acesti agenti patogeni pot provoca pneumonie, iar daca filtrele de aer ale aparatului nu sunt curatate corespunzător, germenii prezenți aici pot cauza conjunctivite virale.

In plus, aparatele care nu sunt bine intretinute pot duce la aparitia bacteriei “Legionella pneumophila”, care cauzeaza o infectie pulmonara grava, numita “legioneloza”.

Curatarea aparatului de aer conditionat si durata de viata a acestuia 

Daca neglijezi curatarea aparatului, risti sa permiti bacteriilor sa se inmulteasca si sa patrunda in casa ta. Ciupercile, praful si alti agenti alergeni care se depun pe filtrele aparatelor genereaza mirosuri neplacute la deschiderea aerului conditionat. Asa vei sti ca s-a redus  semnificativ calitatea aerului respirat.

In plus, filtrele si radiatoarele incarcate de praf duc la o performanta scazuta a aparatului cu pana la 20% si cresc cu 5 -15% consumul de energie. Radiatorul murdar va solicita mai mult ventilatorul si astfel scade durata de functionare a aparatului.

Cum micsoreaza costul pentru intretinere si piese de schimb curatarea aparatului de aer conditionat 

Prin intretinerea aparatului de aer conditionat se corecteaza consumurile de energie electrica generate de suprasolicitare si astfel scade si factura la electricitate. In plus, revizia periodica scade riscul de defectiuni care pot duce la costuri mari pentru inlocuirea pieselor stricate. Iar riscul de imbolnavire este implicit asociat cu tratamente costisitoare.

Cum se curata aparatul de aer conditionat 

curatarea aerului conditionat_1

Procesul corect si complet de curatare a unui aparat de aer conditionat presupune curatarea vaporizatorului, turbinei, filtrelor, condensatorului si a tavii de condens, cu solutii speciale degresante si antibacteriene.

Curatarea filtrelor de la aparatul de aer conditionat

Curatarea filtrelor nu este dificila, pentru ca nu necesita cunostinte tehnice avansate.

  • Scoate din priza aparatul de aer conditionat pentru a preveni accidentele.
  • Curata unitatea interioara cu o laveta imbibata cu solutia de degresare
  • Scoate masca interioara a aparatului si curat-o de praf inainte sa folosesti o solutie de curatare. Ataseaza masca aparatului dupa ce aceasta se usuca foarte bine.
  • Rabateaza masca frontala a unitatii interne, apoi scoate filtrul de aer. Il poti curata cu o solutie speciala sau, daca este nevoie, inlocuieste-l cu un filtru nou.
  • Verifica apoi admisia si refularea aerului, deoarece se poate infunda, mai ales daca nu folosesti aparatul de aer conditionat o perioada mai lunga de timp.

Curatarea unitatii externe a aparatului de aer conditionat 

Pe de alta parte, pentru curatarea unitatii externe a aparatului se recomanda apelarea la o echipa de specialisti, din cauza aspectelor tehnice, unice pentru fiecare aparat. Echipa de mentenanta va reumple circuitul cu freon si va face verificari legate de siguranta si functionarea corecta a aparatului.

Cand se curata aparatul de aer conditionat  

In mod normal, filtrele se curata o data la 6 luni sau chiar mai des sau in cazul in care incaperea in care este pozitionat aparatul este plina de praf. Mirosul neplacut este primul semn ca aparatul are nevoie de curatare, un altul fiind faptul ca nu mai raceste camera la fel de rapid ca inainte.

Inainte de inceperea sezonului cald, ar trebui sa cureti aparatul, indiferent daca au trecut sau nu 6 luni de la ultima curatare. De asemenea, ar trebui sa programezi si o revizie pentru a te asigura va functiona bine pe tot parcursul verii.

Important este ca dupa curatarea aparatului, interiorul sa fie complet uscat inainte sa il remontezi. Astfel vei evita formarea altor mirosuri neplacute si raspandirea posibilelor depuneri ramase in masca.

Sursa foto: shutterstock.com


Distribuie

Articole Recomandate

Cele mai citite articole

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010