Spalatul masinii de spalat vase – 10 pasi pentru curatarea reziduurilor din interiorul ei

Publicat la data de: 04/16/2018, 09:37

Autor: Beko

Distribuie

Poate parea contrainituitiv sa doresti sa speli masina de spalat vase. Desi utilizarea ei corecta ar trebui sa o pastreze functionala cat mai mult timp, ea are totusi nevoie si de o ingrijire deosebita pentru a putea lucra constant la eficienta maxima.

Este curatarea masinii de vase o necesitate?

Nu toata murdaria ramasa pe vesela este atat de usor eliminata de catre masina de spalat vase. Chiar daca farfuriile tale arata luna, resturile mai mari de mancare sau grasimile pot bloca filtrul sau chiar orificiile prin care apa este pulverizata.

Toate acestea nu doar ingreuneaza buna functionare a masinii de spalat vase, dar pot provoca aparitia bacteriilor si a mirosurilor neplacute. Pe langa acestea, un alt element care isi poate face aparitia dupa folosiri indelungate este rugina.

Pentru a evita toate aceste probleme, este recomandat sa cureti masina de spalat vase o data pe luna.

Solutii pentru masina de spalat vase

Desi produsele de curatat din comert sunt eficiente pentru curatarea masinii de spalat vase, o solutie mai naturala si la indemana in orice bucatarie este otetul. Ai nevoie doar de doua cani intr-o chiuveta plina cu apa pentru a indeparta toata murdaria de pe componentele masinii.

Alternativ, poti folosi o solutie din apa, otet si bicarbonat de sodiu. Cel din urma se va dovedi eficient in indepartarea resturilor de mancare intarite, care se incapataneaza sa iasa din interiorul aparatului.

Daca insa masina ta de spalat vase este dotata cu un program de autocuratare, atunci va trebui sa folosesti un detergent special conceput pentru acest program.

Curatarea manuala a masinii de spalat vase in 10 pasi

Chiar daca este un dispozitiv destul de avansat, masina de spalat vase nu este chiar atat de greu de curatat. In functie de model, pasii pot sa difere, insa toate masinile de spalat functioneaza dupa aceleasi principii. Daca urmezi acest ghid, nu va trebuie sa ai dificultati in timpul spalarii.

  1. Scoate masina din priza.
  2. Indeparteaza cosul de vase si toate suporturile pentru vase din masina.
  3. Indeparteaza bratul (sau bratele) de pulverizare. Unele trebuie desurubate, altele trebuie trase incet, pana ies.
  4. Scoate filtrul. Aceasta componenta va acumula cea mai multa murdarie si este foarte important sa il speli cu grija.
  5. Spala toate componentele. Este recomandat sa le speli intr-o chiuveta plin cu apa, in care sa pui fie detergent, fie otet. In cazul bratelor de pulverizare, este important sa indepartezi mizeria adunata in orificii. O poti indeparta cu ajutorul scobitorilor.
  6. Dupa ce lasi componentele la uscat, spala interiorul masinii. O poti curata intai cu prosoape uscate de hartie, iar apoi poti pulveriza detergent pentru suprafete metalice.
  7. Curata bine usa, dar si garnitura ei. In acest loc pot ramane numeroase reziduuri nedorite.
  8. Reasambleaza componentele.
  9. Pentru a finaliza curatarea, porneste un ciclu normal de spalat. Astfel, te vei asigura ca ai spalat si clatit corect toate componentele si interiorul masinii.
  10. Curata interiorul cu prosoape de hartie pentru o uscare eficienta.
  11. La final, spala si exteriorul de praf sau pete de detergent cu o solutie universala de curatat sau cu o solutie speciala pentru otel inoxidabil.

Nu uita sa cureti atat interiorul, cat si exteriorul, cu prosoape de hartie pentru o uscare eficienta. Daca inca mai ai cateva nelamuriri, urmatorul videoclip te va ajuta sa intelegi mai bine pasii care ti s-ar putea parea mai complicati.

Alte sfaturi utile

Daca murdaria provenita de la mancare poate fi curatata cu usurinta, rugina sau calcarul iti pot da mai multe batai de cap. Din fericire, exista numeroase solutii cu care le poti curata, insa cel mai eficient ar fi sa folosesti aceste solutii pentru a preveni depunerile acestora.

In cazul nefericit in care mucegaiul se depune in masina de spalat vase, cel mai bun mod de a-l indeparta este clorul. Aceasta este insa o substanta foarte puternica, asa ca foloseste intotdeauna manusi de protectie ca sa umbli cu ea si aplic-o doar in cantitati mici, pe suprafetele afectate de mucegai.

Pentru a-ti usura munca, poti periodic sa pornesti un ciclu de spalat cu otet in loc de detergent si fara vase in masina. Vei elimina astfel numeroase depuneri de grasimi, iar daca vei fi atent sa nu arunci resturi mari de mancare in masina de spalat, iti vei permite chiar sa ii cureti putin mai rar interiorul.

Sursa foto: Shutterstock.com


Distribuie

Articole Recomandate

Cele mai citite articole

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010