Ghid pentru curatarea electrocasnicelor din locuinta

Publicat la data de: 04/18/2018, 13:53

Autor: Beko

Distribuie

Ti-ai putea imagina viata fara electrocasnice? Nici nu trebuie. Insa pentru a te bucura la maxim de performantele acestora si a le prelungi durata de viata, este necesara o intretinere optima. Cel mai important lucru pe care il poti face in acest sens este curatarea regulata, insa nu oricum. Respecta cateva indicatii pentru a te asigura ca vei reusi sa igienizezi componentele cheie ale fiecarui tip de aparat electrocasnic din locuinta ta.

In acest articol iti vom explica pas cu pas cum trebuie sa procedezi pentru curatarea celor mai importante electrocasnice. Urmareste video-urile de la fiecare sectiune pentru a vedea exact ce ai de facut.

Frigider

Plita

Cuptor

Hota

Masina de spalat vase

Masina de spalat rufe

 

Frigider

Suprafata exterioara a frigiderului este expusa in permanenta la murdarire. Gandeste-te numai de cate ori pe zi tu, impreuna cu ceilalti membrii ai familiei, deschideti si inchideti usa acestuia. De asemenea, sa nu uitam ca frigiderul este de multe ori suport pentru magneti, liste de cumparaturi sau desenele celor mici. Sterge suprafata exterioara a acestuia folosind o laveta moale si un produs special care nu zgarie, in special daca finisajul este realizat din otet inoxidabil.

Combina Frigorifica Beko RCNE520E20DZM

Aparate frigorifice

Beko vine cu solutii ingenioase pentru ca tu sa te bucuri de alimente proaspete si gustoase in fiecare zi. Aparatele frigorifice sunt dotate cu filtru antimiros, control digital pentru fiecare compartiment de refrigerare, tehnologie no frost.

Descopera gama de produse

Curatarea interiorului presupune ceva mai multe etape, insa igienizarea este foarte importanta pentru stocarea in siguranta a alimentelor.

  • Foloseste un detergent bland sau o solutie din jumatate de litru de apa si o lingurita de bicarbonat;
  • Scoate frigiderul din priza pentru a nu consuma in mod inutil energie electrica;
  • Indeparteaza partile detasabile reprezentate de rafturile din sticla sau gratare, sertarele pentru legume si suporturile de pe usa;
  • Spala componentele din plastic sub jet de apa cu detergent de vase, iar pe cele din sticla la masina de spalat vase;
  • Curata foarte atent suprafata interioara, inclusiv garniturile usii;
  • Nu uita nici de dispenserul de apa, daca frigiderul tau este dotat cu unul;
  • Asaza toate componentele la locul lor, dupa ce s-au uscat.

Vezi in filmuletul de mai jos cum trebuie sa procedezi pas cu pas.

 

Plita

Gatitul lasa cele mai multe urme in bucatarie. Curatarea plitei este necesara aproape de fiecare data dupa ce am incheiat prepararea mancarii.

  • Indeparteaza gratarul si arzatoarele, daca nu ai o plita pe inductie;
  • Umple chiuveta cu apa calduta si detergent degresant si lasa-le la inmuiat;
  • Aplica pe suprafata plitei un detergent degresant, spray sau crema, care nu zgarie. Lasa-l sa actionze timp de cateva minute si apoi sterge cu o laveta. Daca plita este din inox, utilizeaza un produs special pentru acest tip de material.
  • Spala gratarul si arzatoarele, iar dupa ce s-au uscat, monteaza-le in pozitiile initiale.

Afla cum cureti in detaliu plita pe inductie din acest video:

 

Cuptor

Deoarece este un mediu etans, cuptorul este predispus la acumularea de murdarie, care de multe ori este destul de dificil de indepartat. De aceea, este recomandat sa il cureti dupa fiecare utilizare. Depunerea particulelor de grasime si de mancare pe peretii si usa cuptorului influenteaza modul de functionare. Pentru a preintampina situatii neplacute precum coacerea neuniforma a prajiturilor, aplica acesti pasi atunci cand il cureti.

  • Incepe prin a scoate gratarele si tavile din cuptor. Daca ai o masina de spalat vase, poti apela la acesta pentru curatarea elementelor detasabile.
  • Foloseste un spray degresant pentru interior. Sterge apoi murdaria cu ajutorul unei lavete umede.
  • Insista asupra usii cuporului deoarece aceasta este zona unde se acumuleaza cea mai multa murdarie.

Daca ai un cuptor modern, care dispune de functie de autocuratare, foloseste-o cu incredere si usureaza-ti munca.

 

Hota

Filtrele hotei se incarca periodic cu particule provenite de la gatirea alimentelor. In lipsa unei curatari regulate, performantele acesteia in ceea ce priveste absorbtia mirosurilor neplacute pot fi diminuate. Curata frecvent hota si gateste fara restrictii orice preparat.

  • Detaseaza filtrele hotei. Majoritatea modelelor sunt dotate cu filtre metalice, care pot fi curatate la masina de spalat vase. In functie de cat de des folosesti hota, igienizeaza-le o data la 1-2 luni.
  • Sterge hota la exterior utilizand un burete sau o laveta moale si un detergent bland, care nu zgarie. Pe suprafata acesteia se acumuleaza un tip de murdarie destul de rezistenta din cauza amestecarii vaporilor de grasime cu praf, care se indeparteaza mai greu. De aceea, lasa detergentul sa actioneze pret de cateva minute. In cazul hotelor din inox, foloseste un produs dedicat, pentru a te asigura ca finisajul ramane intact.
  • La final, utilizeaza o laveta uscata pentru ca suprafata hotei sa dobandeasca luciu. Nu uita sa montezi filtrele, dupa ce le-ai uscat foarte bine.

 

Masina de spalat vase

Masina de spalat vase este un real ajutor. Cu ajutorul acesteia, economisesti foarte mult timp valoros, insa, din cand in cand, trebuie sa iti acorzi cateva minute pentru a o curata. Intretinerea optima a masinii de spalat vase ii prelungeste viata si ii mentine eficienta.

Masina de spalat vase Beko DFN26420X

Masini de spalat vase

Echipate cu cele mai noi functii de uscare, curatare si protejare a veselei, masinile de spalat independente Beko sunt un exemplu al imbinarii perfecte dintre performanta si economie. Acestea beneficiaza de motoare silentioase si garantii extinse, oferind beneficii pe termen lung. 

Descopera gama de produse

Cand o cureti, concentreaza-te asupra filtrului si bratelor de pulverizare superior si inferior. Primul pas este demontarea cosurilor. Apoi, este randul  bratului de pulverizare superior. Pentru a face acest lucru, roteste-l in sensul invers al acelor de ceasornic. Pe cel inferior trage-l pentru a-l elibera din chingile in care este fixat. Tot in partea de jos a masinii vei gasi si filtrul acesteia, pe care este suficient sa il tragi pentru a-l disloca. Spala aceste componente sub jet de apa pentru a te asigura ca nu sunt blocate.

Dupa ce le-ai curatat, pune-le la loc, monteaza cosurile si activeaza programul de autocuratare, daca masina ta are unul integrat. Nu este necesar sa utilizezi detergent. Apeleaza la acest program o data pe luna.

In ceea ce priveste filtrul, verifica-l o data pe saptamana pentru a preveni mirosurile neplacute. Exista masini  care curata filtrul in mod automat dupa fiecare ciclu de spalare.

Filmuletul de mai jos iti va arata cum trebuie sa procedezi.

 

Masina de spalat rufe

Iti place ca rufele tale sa fie spalate impecabil si sa aiba un miros placut? Sprijina buna functionare a masinii tale de spalat curatand-o periodic. Este important sa acorzi atentie unor mici detalii, care au nevoie de interventia ta. In rest, munca ta va fi una usoara. Activeaza programul de autocuratare al acesteia sau unul cu o temperatura inalta pentru acelasi efect. Un ciclu de spalare fara incarcare la temperatura mare, va inlatura bacteriile generatoare de mirosuri neplacute.

Inainte de a da START programului de autocuratare, ocupa-te de urmatoarele aspecte:

  • Sterge exteriorul masinii de spalat cu detergent si o laveta.
  • Scoate sertarul pentru detergent si spala-l sub jet de apa.
  • Curata garnitura hubloului.
  • Scoate filtrul situat in partea de jos a masinii. Ai grija sa ai la indemana un bol sau un prosop pentru a evita udarea podelei.
  • Activeaza programul pentru autocuratare si ai terminat.

La urmatoarea sesiune de curatenie focuseaza-te si pe aparatele electrocasnice din locuinta. Fii riguroasa. Concentreaza-te pe componentele sau zonele unde nu intervii de obicei. Filtrele si garniturile au nevoie de atentie speciala, deoarece ele prezinta riscul dezvoltarii de microorganisme, care ne pot afecta sanatatea. Curata electrocasnicele din locuinta ta si bucura-de de toate beneficiile pe care ti le ofera.


Distribuie

Articole Recomandate

Cele mai citite articole

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010