Pentru ca e sezonul dovleacului, am ales 3 retete care sa va umple casa de arome imbietoare. Sa uitam, deocamdata, de clasicul dovleac la cuptor sau de placinta cu dovleac, chiar si de supa cu dovleac. Sunt feluri delicioase, dar e momentul sa incercam ceva nou:
1) Parjoale cu dovleac, in stil indian
3) Paste cu dovleac si ceapa caramelizata
1) Parjoale cu dovleac, in stil indian
E un fel tocmai bun pentru meniul tomnatic, mai ales daca vremea e cam mohorata si rece. Parjoalele acestea iti vor incalzi nu doar stomacul, ci si sufletul 😊, pentru ca au o culoare minunata.
Ai nevoie de un dovleac potrivit pentru copt, un morcov mare, 5-6 rosii cherry, 3 catei de usturoi, 3 linguri de faina (ori malai, faina de hrisca sau de quinoa, dupa preferinte), condimente dupa gust (turmeric, coriandru, chimen), un praf de sare.
Dovleacul se spala, se curata de seminte, se taie felii si se pune in cuptor timp de o ora, la 200 grade. Intre timp, se fierbe morcovul. Dupa ce s-a copt dovleacul, se taie cubulete si se pune in blender impreuna cu morcovul taiat si rosiile cherry. Se omogenizeaza, apoi se adauga faina, pentru a lega compozitia. Dupa aceea se modeleaza parjoale cam de 1 cm grosime si se pun in tava cu hartie de copt. Nu uita sa preincalzesti cuptorul la 180 de grade, ca sa fie gata sa primeasca parjoalele. Se lasa 20-30 de minute sau pana se rumenesc.
Se servesc simple sau cu un sos de iaurt si menta, ori ca garnitura la un fel cu peste.
👉 In prepararea lor, foloseste cuptorul incorporabil BBIM13300XPSE de la Beko. Tehnologia AeroPerfect distribuie aerul cald omogen, in interiorul cuvei, astfel incat parjoalele sa fie coapte egal. Crocante pe afara, moi pe dinauntru: un deliciu!
2) Salata calda de dovleac
Dovleacul copt poate deveni vedeta bucatariei tale in acest sezon, pentru ca este ingredientul ideal al multor salate calde. Textura sa fina si culoarea portocalie pot face din orice combinatie de legume un festin.
Ai nevoie de un dovleac galben de vreun kilogram, 2-3 catei de usturoi, 1 lingurita de condimente (sare, piper, cimbru, rozmarin, nucsoara, turmeric), 4 linguri de ulei, 1 conserva medie de naut fiert (sau ardei gras de doua culori, ori fasole bruna sau chiar brânză feta), 1 ceapa rosie, 1 legatura de patrunjel, sucul de la o lamaie, 1 lingurita de sos de soia, 3-4 linguri de apa.
Curata si taie dovleacul in cubulete pe care sa le amesteci cu 2 linguri de ulei si condimentele. Pune-le apoi intr-o tava care merge la cuptor, pentru 40 de minute, la 180 de grade.
Intre timp toaca ceapa, adauga nautul bine scurs (sau cubuletele de ardei gras ori fasolea bruna) si patrunjelul tocat marunt. Piseaza cateii de usturoi, adauga restul de ulei si amesteca bine. Pune sucul de lamaie si sosul de soia. Adauga trei-patru linguri de apa.
Cand dovleacul este copt adauga-l peste ceapa si naut. Amesteca usor si pune sosul. Serveste salata de dovleac simpla sau alaturi de felii subtiri de paine prajita.
👉 Coace dovleacul folosind cuptorul incorporabil BBIS13300XMSE de la Beko. Astfel, chiar daca te-ai luat cu altele si ai uitat sa montezi salata, functia Warm Keeping va mentine dovleacul cald. La final, ai parte de un festin al papielelor gustative: temperaturi si texturi diferite iti creeaza pe cerul gurii un regal senzorial.
3) Paste cu dovleac si ceapa caramelizata
Ei bine, reteta aceasta te va duce cu siguranta in palatul memoriei, iti vei aminti de vacanta in Italia si de aromele puternice ale micilor trattorii peninsulare. Combinatia dintre textura pastelor, gustul fin al dovleacului si aroma iute-acrisoara a cepei ar putea deveni preferata ta in acest sezon.
Pentru o cina in doi ai nevoie de o jumatate de punga de paste (aici alege tu ce iti place, de la spaghete la penne, linguine sau pappardelle), cam 500 g dovleac taiat cubulete, 4 linguri de unt, 1 ceapa medie taiata cat mai fin, sare si piper dupa gust, 1lingurita de cimbru uscat si cateva fire de de cimbru proaspat, 1 ceasca de pecorino sau parmezan ras, plus o rezerva pentru servit.
Mai intai fierbe pastele cat trebuie, scurge-le bine si lasa-le in vasul in care au fiert. Pastreaza o ceasca din apa in care au fiert pastele.
Inabusa ceapa in 2 linguri de unt, cu sare si piper, la foc foarte mic, timp de 14-16 minute. Transfer-o pe o farfurie, mai ai nevoie de tigaie.
Pune cubuletele de dovleac si cimbrul uscat in apa pastrata de la paste si fierbe-le timp de 10 minute intr-un vas acoperit, pana ce dovleacul s-a inmuiat si toata apa s-a evaporat.
Acum amesteca in vasul cu paste dovleacul, ceapa, frunzele de cimbru proaspat, pecorino si cele 2 linguri de unt ramase. Daca nu ai destul sos, pune putina apa (dar nu mai mult de o jumatate de ceasca).
Pastele acestea cer un supliment de piper si de pecorino, de obicei. Si-si mai doresc alaturi un pahar de vin alb.
👉 La final, scapa de grija curatarii cuptorului! Cuptorul incoporabil BIM25400XMS de la Beko include panouri catalitice, care vor atrage grasimea. Ce bine ca nu te mai complici cu bureti abrazivi si detergenti chimici agresivi!
Asaza-te la masa din bucatarie sau sufragerie, realaxeaza-te si bucura-te de aromele toamnei, care iti invaluiesc casa.
Sursa foto: Shutterstock