13 pasi prin care sa reduci consumul de energie electrica si apa

Publicat la data de: 04/26/2022, 10:09

Autor: Beko

Distribuie

Stiai ca aparatele electrocasnice consuma energie electrica atunci cand sunt oprite? Sau ca resursele de apa au ramas aceleasi, desi populatia lumii a crescut exponential in ultimele secole?

Daca te ingrijoreaza costul facturilor pe care le platesti lunar pentru utilitati sau daca iti doresti sa consumi in mod responsabil resursele limitate ale planetei, iata care sunt cele mai eficiente schimbari pe care le poti face pentru a reduce consumul de apa si energie electrica de acasa sau de la birou.

Cum sa limitezi consumul de energie electrica

Ultimii ani au adus scumpiri repetate la energia electrica. Dincolo de acest factor, este vorba si de o preocupare fireasca pe care merita sa o avem fata de mediul inconjurator.

Iata cateva modalitati prin care poti limita consumul de energie electrica:

Investeste in produse electrocasnice din clase energetice superioare

Eticheta energetica este unul dintre criteriile evaluate in cautarea si selectia de produse eficiente din punct de vedere energetic. Cu noile schimbari din 2021, eticheta energetica incurajeaza dezvoltarea de produse inovatoare eficiente, reducand drastic consumul de energie si impactul electrocasnicelor asupra planetei.

Alege electrocasnice cu un consum energetic reglabil

Pentru a putea controla nivelul de energie consumat de aceste aparate, opteaza pentru dispozitive care iti ofera posibilitatea de a alege intre diferite trepte de viteza sau temperatura ori pentru cele care au incorporat un modul economic.

Spre exemplu, un aparat de aer conditionat cu optiunea Sleep Mode va raci sau incalzi treptat atmosfera, pentru a face economie de curent electric. De asemenea, un frigider incapator cu functia Vacation Mode iti va permite sa pastrezi alimentele proaspete chiar si atunci cand pleci in vacanta, fara a face risipa de energie sau de hrana. 

Scoate aparatele din priza cand nu le folosesti

Pentru a reduce costul facturilor, conecteaza la curent dispozitivele pe care le folosesti ocazional doar atunci cand ai nevoie, fie ca este vorba de laptop, televizor sau robot de bucatarie. In plus, pentru siguranta ta si a caminului tau, utilizeaza conform instructiunilor aparatele care au tendinta de a se supraincalzi, precum fierul de calcat sau placa de par, si scoate-le din priza dupa fiecare utilizare.

Utilizeaza becuri cu LED in locul celor clasice

Acest tip de becuri consuma chiar si de zece ori mai putin curent decat becurile obisnuite. In plus, pe langa o eficienta energetica remarcabila, becurile cu LED au o durata de viata de pana la 50.000 de ore si, prin urmare, nu trebuie inlocuite atat de des precum cele obisnuite.

Bazeaza-te cat mai mult pe lumina naturala

Desi pare un lucru minor, becurile care raman aprinse inutil in intreaga locuinta iti vor incarca in mod considerabil factura de curent electric. Din fericire, acest lucru se poate corecta usor, avand grija sa stingi lumina de fiecare data cand parasesti o incapere. De asemenea, pentru a apela cat mai putin la variantele de iluminat artificial si a beneficia cat mai mult de lumina naturala, alege o locuinta cu ferestre supradimensionate, daca ai aceasta posibilitate.

Foloseste un prelungitor cu prize multiple si buton de Pornit/Oprit

Astfel iti va fi mult mai usor sa opresti alimentarea cu energie electrica a tuturor acestor aparate atunci cand nu mai ai nevoie de ele sau inainte de a pleca din casa. Spre exemplu, un prelungitor de acest tip iti va fi de mare folos pentru a conecta simultan la curent mai multe electrocasnice mici pentru bucatarie, cum ar fi espressorul, prajitorul de paine si blenderul. Apoi, dupa ce ai pregatit micul dejun, iti va fi mai usor sa-ti aduci aminte sa opresti alimentarea cu energie electrica a prelungitorului, decat sa decuplezi fiecare aparat in parte.

consum de energie_2

Opteaza pentru aparatura inteligenta

Utileaza-ti bucataria, pe cat posibil, cu aparate electrocasnice eficiente, precum aragazele cu cuptoare electrice. Acestea pot reduce cu pana la 35% timpul de preparare a alimentelor, reducand, prin urmare, si consumul energetic necesar pentru pregatirea mesei. De asemenea,  aspiratoarele economice, cu tehnologii de filtrare eficiente si consum redus de energie, iti vor usura munca si vor reduce costurile.

Termoizoleaza casa sau apartamentul 

Pentru termoizolatia de interior se recomanda utilizarea unor materiale precum vata minerala, rigipsul sau spuma poliuretanica, iar pentru exterior izolatia se poate realiza prin fibre de celuloza, polistiren expandat sau vata minerala. Oricare dintre aceste variante presupune o investitie care se va amortiza in scurt timp, datorita mentinerii unei temperaturi constante si placute in locuinta, cu un consum redus de energie electrica. 

Instaleaza panouri solare pe acoperisul casei

Daca ai aceasta posibilitate, inlocuieste (macar partial) energia electrica pe care o utilizezi in interiorul casei cu o sursa ecologica de energie, precum cea solara. Panourile de acest tip valorifica o resursa naturala gratuita si inepuizabila, fiind o investitie inteleapta atat pentru reducerea costurilor de consum, cat si pentru conservarea altor resurse limitate ale planetei. Din fericire, energia solara incepe sa fie utilizata si la noi in tara, iar aceasta tehnologie devine tot mai accesibila de la an la an.

consum de energie_1

Cum sa limitezi consumul de apa

Unele state si metropole ale lumii se confrunta deja cu probleme grave cand vine vorba despre alimentarea cu apa (statul american California se afla intr-o astfel de criza, la fel si metropola sud-africana Cape Town). Economisirea apei nu tine, asadar, doar de reducerea cheltuielilor, ci si de un comportament responsabil in ceea ce priveste o resursa atat de pretioasa.

Iata cateva aspecte de care ar trebui sa tii cont pentru a micsora cantitatea de apa consumata:

Depisteaza sursele care pot duce la pierderi de apa

Pierderile de apa pot creste semnificativ consumul de apa inregistrat in dreptul locuintei noastre, fara ca macar sa ne dam seama de unde provin acestea. Verificarile de rigoare ar trebui efectuate de specialisti in domeniul instalatiilor, care sunt autorizati sa si repare eventualele defectiuni ale robinetilor sau tevilor.

Foloseste o masina de spalat haine adaptata nevoilor tale

Dintre toate variantele disponibile, alege o masina de spalat cu o clasa energetica superioara, programe reglabile si o capacitate de incarcare potrivita nevoilor tale. O masina cu o capacitate de cinci kilograme este o optiune mai potrivita pentru o persoana care locuieste singura, decat o varianta care permite incarcarea a zece kilograme de rufe, ideala pentru familii numeroase.

Asadar, pentru a limita consumul de apa, pune in functiune masina doar atunci cand cuva este plina si utilizeaza temperatura indicata pentru fiecare tip de haine.

Nu lasa apa sa curga inutil

Fie ca speli vase, fructe sau legume, opreste apa intre spalari, atunci cand stergi vesela sau cand asezi fructele si legumele la locul lor. De asemenea, opreste robinetul sau dusul atunci cand te speli pe dinti sau in timpul sapunirii si porneste apa doar atunci cand ai nevoie sa te clatesti. Chiar daca e vorba de doar cateva minute, poti ajunge sa irosesti cativa litri de apa lasand-o sa curga in continuare intre aceste reprize de spalari/clatiri.

Instaleaza un economizor de apa

Acesta este un aparat de mici dimensiuni, care poate fi atasat oricarui robinet. Prin acesta se regleaza presiunea si volumul apei, astfel incat consumul sa fie redus. Eventual, pentru a controla si mai mult cantitatea de apa utilizata la fiecare spalare, inlocuieste robinetul clasic cu unul care are senzori de miscare incorporati. Astfel te poti asigura ca apa se va opri automat atunci cand nu vei mai avea nevoie de ea. 

Alegand fie si una dintre optiunile de mai sus, vei incepe sa reduci consumul de energie electrica sau apa. Apoi, pe masura ce vei parcurge tot mai multi dintre acesti pasi, locuinta ta va deveni mai prietenoasa cu mediul, iar facturile vor fi mai putin apasatoare. 

Sursa foto: Shutterstock


Distribuie

Articole Recomandate

Cele mai citite articole

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010