5 idei pentru a mentine racoarea in casa pe durata verii

Publicat la data de: 05/18/2022, 13:38

Autor: Beko

Distribuie

Vara ne poarta in cele mai frumoase vacante. Este anotimpul preferat pentru cei mai multi dintre noi. In aceasta perioada ne rezervam mai mult timp pentru relaxare, cautam sa exploram locuri noi si sa ne distram impreuna cu familia si prietenii. Lunile calduroase de vara nu ne asigura insa cel mai mare confort termic. Temperaturile mari combinate cu umiditatea din aer genereaza disconfort, pe care il resimtim atat afara, cat si in locuintele noastre. Tuturor ni s-a intamplat sa facem nopti albe in timpul lunilor iulie si august si sa ne simtim in casa ca intr-un cuptor.

Chiar daca vara suntem tentati sa petrecem mai mult timp afara decat in case, in dupa-amiezile fierbinti, in weekenduri sau seara, cand ne intoarcem de la serviciu, vrem sa ne bucuram de un strop de racoare. Cum faci sa ai o temperatura placuta in casa pe parcursul verii? Aerul conditionat este bineinteles cea mai la indemana solutie. Insa nu este singura. Este necesar sa micsoram efortul si consumul acestuia apeland si la alte cateva metode de a tine la distanta razele soarelui.  

Creeaza o atmosfera cat mai placuta la tine in locuinta pe durata verii, aplicand solutiile si ideile propuse mai jos.

Seteaza corect termostatul aerului conditionat

Foloseste draperii opace

Fa anumite treburi casnice seara

Deconecteaza aparatele electrocasnice

Faciliteaza circulatia aerului in locuinta

Seteaza corect termostatul aerului conditionat

Fara doar si poate, aparatul de aer conditionat este cel mai eficient mod de a mentine racoarea, contribuind la o atmosfera placuta in locuintele noastre. Functionarea acestuia impiedica un consum de energie mai mare, care se traduce in facturi crescute la electricitate. Ca sa nu platesti sume exponential mai mari, este foarte important sa optimizezi modul de functionare al aparatului de aer conditionat, astfel incat sa ai parte de un ambient placut, dar si de facturi rezonabile.

Cum faci acest lucru? In primul rand, seteaza corect temperatura si intervalele orare in care aerul tau conditionat va functiona. Specialistii recomanda ca pe parcursul verii, temperatura medie din interiorul unei incaperi sa fie de aproximativ 24°C atunci cand suntem prezenti. In lipsa noastra, este in regula sa mentinem o temperatura constanta de 26 – 27°C. Seteaza termostatul aerului conditionat in functie de acesti parametri, pentru ca, odata pornit, sa nu fie necesar un efort foarte mare al aparatului de a scadea temperatura.

Afla din acest articol cum trebuie sa cureti aparatul de aer conditionat pentru a evita eventuale probleme de sanatate.

HomeWhiz_Main_BHPG_2022

Daca te gandesti sa iti schimbi aparatul de aer conditionat sau sa il inlocuiesti pe cel vechi, alege unul din gama Beko. Aparatele de aer conditionat de la Beko sunt dotate cu o serie de functii care te vor ajuta sa gestionezi foarte simplu functionarea acestora. Aplicatia HomeWhiz iti permite sa accesezi interfata aparatului prin Bluetooth. Cu ajutorul functiei Timer 24h, poti programa pornirea si oprirea automata a aparatului. Modul Sleep asigura functionarea economica a acestuia, deoarece actioneaza astfel incat sa se realizeze o racire treptata a aerului in intervalul a 2 ore. Functia de dezumidificare completeaza acest tablou, asigurand mentinerea nivelului de umiditate optim in incapere pentru extra confort.  

Foloseste draperii opace

Pentru un aer racoros si o atmosfera cat mai placuta in locuinta, apeleaza la draperii. Aproape 30% din caldura patrunde in casa prin zona ferestrelor. De aceea, este recomandat ca pe parcursul zilei sa tinem draperiile trase. Cu cat acestea blocheaza mai mult din razele soarelui, cum sunt cele opace, cu atat sunt mai eficiente in mentinerea unei temperaturi placute in interiorul camerei. Acestea pot scadea temperatura medie in casa cu pana la 6°C. Este foarte important sa le tii trase pe tot parcursul zilei, in special in timpul pranzului si dupa-amiaza, cand razele soarelui sunt foarte puternice.

Un set de draperii de calitate te vor ajuta sa creezi si o atmosfera propice relaxarii. Cand suntem acasa, in special in weekend-uri, in timpul amiezii ne poate fi dificil sa ne odihnim din cauza luminii foarte puternice. Trage draperiile si bucura-te de cateva ore de relaxare, dormind sau uitandu-te la un film.

Fa anumite treburi casnice seara

Pe parcursul verii este recomandat sa te ocupi de treburile casnice seara, de unele chiar noaptea. Anumite aparate electrocasnice, cum sunt masina de spalat rufe si cea de spalat vase, degaja destul de multa caldura in timpul functionarii. Deoarece majoritatea modelelor beneficiaza de functii ce permit programarea pornirii sau functionarea silentioasa, le poti seta sa spele pe parcusul noptii, cand temperaturile sunt mai scazute.

Cea mai multa caldura se degaja insa atunci cand gatim. Renunta sa mai pregatesti preparate la cuptor sau retete care necesita timp indelungat de preparare pe flacara aragazului. Vara este necesara o regandire a modului in care ne hranim. Din fericire, avem la dispozitie foarte multe fructe si legume, cu ajutorul carora putem prepara mancaruri la rece.

De exemplu, un smoothie este perfect pentru un mic-dejun delicios. Pentru extra prospetime il poti prepara din fructe pe care le-ai congelat anterior. Pranzul sau cina pot consta intr-o salata de legume, cu paine prajita, branza sau humus. Nu pierde din vedere nici posibilitatea de a pregati anumite mancaruri la rece. Gazpacho este o supa de vara pentru care nu este necesara ultilizarea focului. Tzatziki este iarasi un preparat foarte rapid care nu implica utilizarea focului. De asemenea, gratarul este o optiune foarte buna daca locuiesti la curte sau dispui de putina iarba verde in curtea blocului.

Deconecteaza aparatele electrocasnice

Aparatele electrocasnice, chiar si atunci cand nu functioneaza, dar sunt conectate la o sursa de energie, degaja caldura. Deoarece vara vrem sa tinem departe fiecare grad in plus, este cel mai bine sa le scoti din priza cand nu le folosesti. Astfel, vei face si o mica economie in ceea ce priveste consumul de curent electric.

Faciliteaza circulatia aerului in locuinta

Senzatia de racoare este amplificata de circulatia aerului in incaperile casei. Exista mai multe modalitati prin care poti face acest lucru, foarte simple si la indemana.

  • Lasa usile casei deschise pentru a evita supraincalzirea aerului.
  • Deschide ferestrele seara. Daca in timpul zilei este bine sa le tinem inchise pentru a bloca aerul fiebinte sa patrunda in casa, aerul racoros de seara este binevenit.
  • Foloseste ventilatoare. Ventilatorul de la baie trebuie lasat sa mearga 20 – 30 de minute in plus dupa ce faci dus pentru a elimina umiditatea din incapere. De asemenea, ventilatoarele pentru camera reprezinta o alternativa la aerul conditionat, acestea sprijinind circulatia aerului si creand acea senzatie placuta de briza racoroasa.

Vara avem toate motivele sa ne bucuram de aer liber. Indiferent cat de mult timp petrecem afara, cand revenim acasa pentru odihna vrem sa ne intoarcem intr-un mediu placut si racoros. Trage draperiile pe parcursul zilei, deconecteaza aparatele elctrocasnice si programeaza-le sa functioneze pe timpul noptii. Seteaza termostatul aerului conditionat, astfel incat sa functioneze cat mai eficient si cu un consum optim de energie.

Sursa foto: Shutterstock


Distribuie

Articole Recomandate

Cele mai citite articole

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010