Cum elimini acarienii din locuinta ta

Publicat la data de: 03/26/2018, 07:56

Autor: Beko

Distribuie

În casele noastre pot locui sute de milioane de acarieni. Pare un numar urias, nu-i asa? Aceste microorganisme inrudite cu paienjenii se regasesc aproape in mod natural in orice locuinta. Diferenta o face numarul lor si modul in care ne afecteaza pe fiecare in parte. Expunerea la acarieni poate determina dezvoltarea de alergii, declansarea astmului sau iritatiilor si a eczemelor la nivelul pielii, mai ales in cazul persoanelor sensibile si a copiilor. Insa acest lucru este valabil pentru un numar restrans de oameni. Ce trebuie sa stii este ca prezenta in numar mare a acarienilor in locuinta reprezinta un factor de risc.

Acarienii se hranesc cu celulele moarte care provin de pe pielea noastra si cu praf. Acestia prefera locurile calde si umede. De aceea, spatiile din locuinta unde vei regasi un numar mare de acarieni sunt cele neaerisite sau expuse la lumina solara. Acestia sunt prezenti pe suprafata saltelei si a asternuturilor pentru pat, perne, pilote, in covor, canapele acoperite cu material textil, dulapuri, filtrele din aparatul de aer conditionat, dar si in saltelutele sau cosuletele unde dorm animalutele de casa.

Cum eliminam acarienii din locuinta? Care sunt cele mai eficiente metode? Cum trebuie sa procedezi? Este necesara o curatenie riguroasa.

Urmeaza recomandarile propuse in acest articol. Trebuie sa stii ca nu poti elimina acarienii in totalitate, insa iti poti asigura reusita intr-o proportie destul de mare.

Scapa de acarienii din:

Saltea si asternuturile pentru pat

Covoare

Dulapuri

Podele

Aerul din incaperi

 

Salteaua si asternuturile pentru pat

Beko - Despre acarieni_2

Sursa foto: unsplash.com

Locul tau preferat de odihna este si locul preferat al acarienielor. Acesta ofera un mediu propice pentru ca aceste microorganisme sa se dezvolte: caldura, umezeala si celulele moarte provenite din exfolierea pielii, ce reprezinta hrana pentru acestia. Salteaua, lenjeria de pat, pernele, pilotele si paturile cantoneaza un numar foarte mare de acarieni.

Ce ai de facut:

  • Spala asternuturile si paturile cat mai des. Foloseste o temperatura mai inalta, 60°C. Daca ai obiecte din tesaturi care nu se preteaza a fi spalate la masina, le poti ingheta. Efectul va fi acelasi. Acarienilor nu le plac temperaturile extreme.
  • Utilizeaza detergenti cu efect antibacterian sau apeleaza cu incredere la uleiurile esentiale, cum sunt uleiul de eucalip sau cel de tea tree.
  • Daca unul dintre membrii familiei are alergii sau sensibilitati accentuate generate de acarieni, este recomandat sa inlocuiesti pernele si pilotele umplute cu fulgi sau puf, cu cele umplute cu fibre sintetice. Opteaza pentru cele a caror material include fibre cu efect antibacterian, cum sunt cele cu ioni de argint.
  • Aspira salteaua. De fiecare data cand schimbi asternuturile, este bine  sa folosesti aspiratorul pe suprafata saltelei. Cumpara-ti un model dotat cu filtru HEPA, care are capacitatea de a absorbi pana la 99% din praful, polenul si acarienii de pe suprafete.

 

Covoare

Beko - Despre acarieni_3

Sursa foto: unsplash.com

Acarienii sunt foarte prezenti si pe suprafata covoarelor, din cauza caldurii si a prafului. Covoarele inmagazineaza multa murdarie, care este dificil de indepartat, mai ales daca ai de-a face cu un model cu tesatura deasa sau cu fire lungi. In acest caz, cea mai eficienta metoda de a elimina un numar cat mai mare de acarieni este utilizarea aspiratorului, insa nu a oricarui tip de aspirator. Afla din acest articol ce trebuie sa stii pentru a alege cel mai bun aspirator pentru nevoile tale.

Beko foloseste in proiectarea modelelor sale cateva tehnologii care te vor ajuta sa cureti eficient suprafetele din locuinta ta. Sistemul dublu de filtrare pe baza de filtre HEPA te ajuta sa obtii cele mai bune rezultate atunci cand vine vorba de eliminarea acarienielor, indepartand 99% dintre acestia. De asemenea, sistemul eco-ciclonic colecteaza chiar si cele mai mici particule de praf intr-un recipient din plastic foarte simplu de curatat. Foarte importanta este si curatarea aspiratorului pentru a-i mentine eficienta ridicata.

Spor la aspirat!

 

Dulapuri

Beko -  Despre acarieni_4

Sursa foto: visualhunt.com

In cazul dulapurilor, acarienii se dezvolta atunci cand acestea sunt foarte pline si nu sunt aerisite cum ar trebui. Urmeaza acesti pasi pentru a-i elimina:

  • Decongestioneaza. Este foarte important sa scapi de hainele care nu iti mai sunt necesare pentru a crea spatiu si a lasa aerul sa circule.  
  • Spala hainele pe care ai hotarat sa le pastrezi la o temperatura inalta, sau, daca acest lucru nu este posibil din cauza restrictiior impuse de producator, foloseste uleiurile esentiale cu rol antibacterian.
  • Aspira cu atentie toate colturile din dulap, folosind accesoriul dedicat suprafetelor inguste.
  • Foloseste un dispozitiv pentru absorbtia umezelii.

 

Podele

Beko - Despre acarieni_5

Sursa foto: unsplash.com

Podelele dure, cum este gresia, sunt ferite de acarieni. In schimb, pe acestea se aduna o cantitate mare de praf si murdarie, care poate fi cu usurinta preluata pe talpa papucilor de casa si purtata pe covoare sau pe suprafetele din lemn, mediu propice pentru dezvoltarea acarienilor. Foarte important in cazul podelelor este aspirarea acestora. Utilizarea maturii nu este suficienta. Acest lucru nu face decat sa plimbe murdaria dintr-o parte in cealalta a incaperii si, in plus, ridica praful in aer inrautatind situatia pentru persoanele alergice.

Din fericire, aspiratoarele sunt dotate cu accesorii pentru curatarea suprafetelor dure, care te vor ajuta sa elimini cu usurita murdaria prezenta pe acestea. La final, nu uita sa folosesti mopul.

 

Aerul din incaperi

Beko - Despre acarieni_6

Sursa foto: pexels.com

Deoarece prezenta si dezvoltarea acarienilor este influentata si de nivelul umiditatii din aer, este recomandat sa pastram un nivel optim al acesteia in incapere. In acest sens, foloseste un purificator de aer dotat cu filtre speciale.

O alta solutie la care poti apela este lampa de sare. Aceasta elimina in aer ioni negativi, care atrag particulele de praf si alte surse de contaminare.

Tot pentru functia de ionizare poti apela la un umidificator ce include o astfel de dotare. Acesta ajuta la eliminarea particulelor de praf, mirosurilor si a alergenilor din aer.

 

Este important sa retii ca cel mai mare ajutor in lupta cu acarienii il reprezinta in primul rand un aspirator eficient, dotat cu filtre capabile sa capteze o cantitate cat mai mare de praf si cu o putere optima de absorbtie. Cu ajutorul acestuia, ii vei putea elimina de pe suprafata covoarelor, de pe saltele, de pe canapeaua din sufragerie, chiar si de pe suprafata perdelelor sau draperiilor.

Daca tu sau unul dintre membrii familiei se confrunta cu alergii sau o sensibilitate crescuta la acarieni, spala cat mai des asternuturile de pat la temperaturi inalte. Protejeaza-i pe cei mici igienizand jucariile la masina. Masinile de spalat Beko includ o serie de functii, care te vor ajuta sa cureti totul conform recomandarilor. Beneficiezi de programe adaptate diferitelor tipuri de tesaturi, astfel incat rufele tale sa isi pastreze aspectul timp indelungat.


Distribuie

Articole Recomandate

Cele mai citite articole

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010