Metode de calmare a bebelusilor

Publicat la data de: 03/26/2018, 07:31

Autor: Beko

Distribuie

Viata cu un copil mic este deopotriva o bucurie si o provocare. Atat bebelusul, cat si parintele se descopera unul pe celalalt. Orice schimbare implica si provocari. Exista momente frumoase, dar si situatii in care parintii se simt coplesiti. Este o perioada de adaptare cand plansul bebelusului este singura forma prin care acesta comunica. Motivele pot fi multiple. Este posibil ca bebelusul tau sa aiba colici, sa ii fie foame, sa fie nevoie sa il schimbi sau pur si simplu isi doreste compania si atingerea parintelui.

Timpul dedicat ingrijirii unui bebelus poate fi foarte solicitant. In permanenta sunt sarcini de indeplinit de la hranirea si schimbarea acestuia, pana la cele care tin de intretinerea casei cum sunt: spalatul rufelor, vaselor, intretinerea curateniei pentru indepartarea murdariei, a prafului si a acarienilor sau gatitul. Cu siguranta ai nevoie si de cateva clipe libere pentru tine ca sa iti poti reface rezervele de energie. Pentru a beneficia de ele, este important sa folosesti toate functiile si tehnologiile aparatelor electrocasnice. Nu iti face griji ca zgomotul pe care acestea il emit ii vor afecta calmul bebelusului tau. Dimpotriva. Aparatele electrocasnice cum sunt: aspiratorul, masina de spalat, uscatorul de rufe, emit sunete albe care au efect calmant asupra bebelusilor.

Gestioneaza cu succes situatiile cand copilul tau plange. Aplica metodele propuse in acest articol si vezi care functioneaza cel mai bine. Adreseaza-te simturilor celui mic.

Atingere

Auz

Miros

Vaz

 

Atingere

Metode de calmare a bebelusilor_2

Sursa foto: pexels.com

Tine-l in brate aproape de zona inimii. In viata intrauterina bebelusii au parte de un mediu sigur si confortabil. In cel de-al treilea trimestru acestia au abilitatea de a simti atingerile mamei atunci cand aceasta se mangaie pe burta si astfel se obisnuiesc cu acestea. Este firesc ca dupa nastere cei mici sa aiba ca reper al calmului si linistii gesturi cu care au creat deja asocieri pe parcursul perioadei de sarcina. Cand devine nelinistit sau plange, tine-l in brate cat mai aproape de inima ta. Fa in asa fel incat pielea bebelusului sa se atinga de pielea ta. Aceasta atingere asociata cu bataile inimii va fi conectata de bebelus cu viata din mediul intrauterin. Nu este o metoda rezervata exclusiv mamelor. Bebelusilor le place foarte mult sa stea si in bratele protectoare ale tatilor.

Fa-i masaj. Rasfatul este apreciat indiferent de varsta. Pentru a dormi cat mai bine, mai ales daca simti ca este agitat, fa-i un masaj bland micutului. Foloseste un ulei pentru bebelusi si miscari delicate.

Infasoara copilul intr-o patura moale. Ii va placea textura acesteia si, in plus, se va simti protejat. Tine-l in brate infasat astfel si plimba-te putin prin casa pana se linisteste.

 

Auz

Metode de calmare a bebelusilor_3

Sursa foto: pexels.com

Contrar asteptarilor, copiii nu au intotdeauna nevoie de o liniste perfecta pentru a se calma. Din contra. In viata intrauteriana, acestia sunt expusi zgomotului in permanenta de la suntele firesti pe care le emite organismul mamei, pana la cele provenite din mediul exterior. Bebelusii sunt mai degraba obisnuiti cu zgomotul decat cu linistea. Recreeaza acest mediu familiar cu ajutorul sunetelor albe.

Suntele albe au calitatea de a acoperi alte tipuri de sunet care apar in mod natural intr-un mediu. De exemplu, daca traiesti intr-un oras, sunetele albe te pot ajuta sa blochezi zgomotul generat de trafic.

Exista doua tipuri de sunete albe: inalte si joase. Efectele lor sunt total opuse. Sunetele albe inalte sunt intense si penetrante, cum sunt alarmele, si sunt foarte bune pentru a capta atentia. Cele joase au mai degraba un efect hipnotic, sunt monotone. Incearca sa iti imaginezi sunetul ploii cazand pe un acoperis si iti poti face o idee despre efectele benefice ale acestora pentru inducerea somnului.

Sunetele la care bebelusul este expus in timpul vietii intrauterine sunt inalte, dar peretii uterului si lichidului amniotic le filtreaza, iar copilul va percepe un sunet cu o frecventa mai joasa.

Cum folosesti sunetele albe pentru a obtine efectul dorit?

In cazul in care bebelusul tau plange, apeleaza la cele inalte. Sunetul emis de aparatele electrocasnice, aspirator, masina de spalat, este foarte util. Gasesti online playlist-uri care te vor ajuta in acest sens. Nu trebuie sa iti faci griji ca este deranjant sau zgomotos. Un copil plange cu 100 dB, in timp ce un aspirator emite in jur de 75. Dupa ce s-a linistit, mentine efectul cu ajutorul suntelor albe joase.

Incearca sa nu folosesti in permanenta aceasta metoda, deoarece se va obisnui si nu va mai reactiona.

 

Miros

Metode de calmare a bebelusilor_4

Sursa foto: pexels.com

Copiii inmagazineaza in timpul vietii intrauterine inclusiv amintiri olfactive. Consumul anumitor condimente pe parcusul sarcinii va determina o recunoastere a acestora dupa nastere de catre bebelus. Bineinteles, mirosul care le aduce cea mai multa alinare celor mici este cel natural al mamei, pe care il simt in primele clipe de la nastere cand sunt tinuti in brate. Acesta este motivul pentru care, in primele saptamani de viata, este recomandat sa nu folosesti parfumuri sau deodorante. Atunci cand il lasi pe cel mic in compania unei alte persoane, bona sau ruda, da-i un obiect pe care il folosesti si are impregnat mirosul tau pentru a-i fi de ajutor in cazul in care cel mic se nelinisteste.

 

Vaz

Metode de calmare a bebelusilor_5

Sursa foto: unsplash.com

Cand un copil devine agitat, ar putea fi in cautarea unor noi stimuli. De aceea, este necesara utilizarea culorilor puternice precum: galben, rosu sau portocaliu. Jucariile sau obiectele in culori nude sau pastel nu au puterea necesara pentru a capta atentia celui mic.

De asemenea, foarte util in calmarea bebelusilor este contactul vizual. Desi la inceput nu pot vedea foarte multe in jurul lor, copiii se nasc cu abilitatea si dorinta de a privi chipul parintelui. Este o modalitate de conectare care ii ofera confort si il linisteste.

 

Indiferent de metoda pe care o alegi, acorda-i un interval de cateva minute in care sa isi faca simtite efectele. Daca nu functioneaza, atunci opteaza pentru o alta varianta. Pe parcurs iti vei da seama care este modalitatea preferata de calmare a bebelusului tau. Adreseaza-te simturilor acestuia, activandu-le in relatie cu ceea ce ii este deja familiar din timpul vietii intrauterine. Bagajul cu care acesta se naste este principala ancora care te va ajuta sa creezi conectare, sa ii dai sentimentul ca este in siguranta si este iubit. Tine-l in brate, expune-l la sunete albe, mirosuri familiare si stimuli vizuali. Accepta provocarile acestei etape drept unele trecatoare. Imbratiseaza provocarile si bucuriile statutului de parinte.


Distribuie

Articole Recomandate

Cele mai citite articole

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010