Ce trebuie sa stii inainte sa alegi cel mai bun aspirator

Publicat la data de: 02/21/2018, 07:29

Autor: Beko

Distribuie

Care sunt avantajele aspiratoarelor cu sac sau fara sac, ce fac diferit aspiratoarele cu spalare, de ce este important filtrul HEPA, ce informatii ofera clasa energetica si clasa de curatare si multe alte lucruri despre care discutam in articolul urmator.

  1. Tipuri de aspiratoare
    1. Aspiratoare cu sac
    2. Aspiratoare fara sac
    3. Aspiratoare moderne
    4. Aspiratoare profesionale
    5. Aspiratoare auto
  2. Performantele unui aspirator si noua eticheta energetica a unui aspirator
    1. Consumul unui aspirator si clasa energetica
    2. Performantele de absorbtie si colectare a impuritatilor
    3. Nivelul de zgomot
  3. Alegerea aspiratorului in functie de caracteristicile tehnice, accesorii si design
    1. Tipul si capacitatea recipientului de colectare
    2. Tipul de alimentare
    3. Accesoriile
    4. Filtrul
    5. Dimensiune, greutate si design
    6. Functiile aspiratorului
    7. Manevrabilitatea aspiratorului
    8. Siguranta in utilizare si intretinerea
    9. Serviciile de garantie si postgarantie
    10. Sfaturi pentru alegerea aspiratorului potrivit

Tipuri de aspiratoare 

In alegerea unui aspirator, vom tine seama de un numar foarte mare de criterii, insa inainte de toate trebuie sa facem distinctia intre aspiratoarele cu sac si cele fara sac si sa vedem care sunt avantajele (si dezavantajele) fiecarui model.

aspirator casa

Aspiratoare cu sac 

Aspiratorul cu sac este aspiratorul clasic, sacii putand fi realizati din hartie (de unica folosinta) sau din material textil (reutilizabili).

Tipuri de aspiratoare cu sac 

  • Aspiratorul BEKO BKS1430C este un aspirator cu sac cu o capacitate mare de colectare, care iti permite sa reglezi puterea de aspirare, in functie de gradul de murdarie si iti indica nivelul de praf acumulat.

aspirator fara sac_1

Aspirator Beko

BKS 1430C

Elegant dar puternic, aspiratorul Beko BKS1430C permite setarea puterii de aspirare dorite, in functie de gradul de murdarie si tipul suprafetelor ce trebuie curatate. 

Afla mai multe

  • Modelul BEKO VCC5325AR, cu indicator Smart Sense® si filtru HEPA12, te anunta atunci cand a sosit momentul sa golesti sau sa inlocuiesti sacul si elimina peste 99% din alergeni (particule fine de praf, acarieni, polen).

aspirator fara sac 2

 Aspirator Beko

VCC 5325AR

Aspiratorul cu sac VCC5325AR de la Beko asigura curatenie perfecta la doar o apasare. Indicatorul Smart Sense® va anunta atunci cand sacul de praf sau recipientul este plin si trebuie inlocuit sau golit, iar filtrul HEPA12 capteaza peste 99% din particulele fine de praf, polen si acarieni, fiind recomandat persoanelor care sufera de alergii.

Afla mai multe

  • Aspiratorul BEKO VCC6480T, cu sac, este echipat cu filtru HEPA13, care capteaza cele mai fine particule de praf si alti alergeni, perie Turbo pentru parul de animale si sistem touch control, care permite utilizarea diferitelor functii printr-o simpla atingere. Acest model asigura o performanta de curatare superioara, indiferent de suprafata (pardoseli dure sau covoare) si eficienta energetica ridicata.

aspirator cu sac 3

 Aspirator Beko

VCC 6480T

Aspiratorul VCC6480T are o perie speciala pentru parul de animale si un filtru HEPA 13 care poate capta peste 99% din particulele fine de praf, polenul si acarienii. Aspectul elegant, culoarea satinata si forma ergonomica fac acest aspirator alegerea ideala pentru pasionatii de design. 

Afla mai multe

Tipuri de sac pentru aspiratoare 

Asa cum precizam mai sus, sacul aspiratorului poate fi confectionat din hartie sau panza. In primul caz, este necesara inlocuirea sacului dupa umplere, in timp ce sacii din material textil pot fi goliti si reutilizati.

Folosirea aspiratorului cu sacul plin nu este cea mai buna idee, din doua motive: scade puterea de aspirare si se poate ajunge la uzura motorului, chiar si in cazul unui aparat performant.

aspirator cu sac

Avantajele aspiratoarelor cu sac

Fiind vorba despre aspiratoarele clasice, vei gasi cu usurinta diferite modele, dar si saci de schimb. Cu toate ca multe dintre aspiratoarele de ultima generatie sunt fara sac, modelele cu sac nu sunt cu nimic mai prejos cand vine vorba despre performanta si tehnologie: multe dintre acestea sunt echipate cu filtre HEPA, afisaj electronic, sistem touch control, dar si cu accesorii utile. Un alt avantaj ar putea fi pretul, aspiratoarele cu sac fiind mai accesibile.

Dezavantajele aspiratoarelor cu sac

Daca sacii de hartie, care, odata umpluti, pot fi aruncati la gunoi si inlocuiti, implica un cost suplimentar (insa accesibil), sacii din material textil au un alt dezavantaj: golirea lor, pentru reutilizare, trebuie facuta cu grija, in asa fel incat sa nu raspandesti praful in jur.

 

Aspiratoare fara sac 

Tot mai apreciate in ultimii ani si tot mai numeroase la raft, acestea functioneaza cu ajutorul asa-numitului sistem ciclonic, care permite colectarea impuritatilor intr-un recipient din plastic, de multe ori transparent, pentru a putea observa cand trebuie golit. Sistemul utilizat poarta aceasta denumire pentru ca aerul aspirat trece printr-un circuit ciclonic. Aspiratoarele fara sac sunt ideale pentru proprietarii de animale de companie, sistemul ciclonic eliminand eficient parul lasat in urma de acestea, au un design ultramodern si numeroase avantaje.

aspirator fara sac

Tipuri de aspiratoare fara sac 

  • Aspiratorul BEKO BKS5422D este un model fara sac, cu un design aparte si putere de aspirare reglabila, care datorita sistemului mono-ciclonic si filtrului HEPA capteaza chiar si cele mai mici particule de praf, in interiorul unui recipient din plastic usor de curatat.

fara sac_1

Aspirator Beko

BKS5422D

Alege aspiratorul potrivit si casa ta iti va multumi! Aspiratorul Beko BKS5422D este dotat cu filtru Hepa. Acest tip de filtru capteaza o cantitate mult mai mare de particule de praf pe care un aspirator obisnuit le-ar recircula in mediul ambiant al casei.

Afla mai multe

  • Modelul BEKO VCM71602AD foloseste un sistem multi-ciclonic, care filtreaza mult mai eficient particulele de praf, si un filtru HEPA13, care inlatura alergenii si contribuie la purificarea aerului din locuinta.

aspirator fara sac_1

Aspirator Beko

VCM71602AD

Noul model de aspirator VCM71602AD te va uimi prin sistemul sau multi-ciclonic care permite o filtrare mult mai eficienta a particulelor de praf. De asemenea, prin intermediul filtrului HEPA 13, peste 99% din particulele fine de praf, polenul si acarienii sunt captate, astfel incat in casa te vei bucura tot timpul de un aer foarte curat. 

Afla mai multe

  • BEKO VCO42702AD este un aspirator fara sac, ideal pentru o curatare rapida si eficienta. Are la baza un sistem eco ciclonic, prietenos cu mediul si cu o mare putere de curatare si foloseste doua filtre, HEPA12 si HEPA10.

aspirator fara sac 3

Aspirator Beko

VCO42702AD

Curata rapid si eficient suprafetele din locuinta ta. Aspiratorul fara sac VCO42702AD cu sistem eco-ciclonic colecteaza chiar si cele mai mici particule de praf. Dubla filtrare, HEPA 12 si HEPA 10, igienizeaza aerul, inlaturand 99% din particulele de praf, polen si acarieni. 

Afla mai multe

Aspiratoare cu sistem mono-ciclonic 

Sistemul mono-ciclonic colecteaza cele mai fine particule de praf in interiorul unui recipient din plastic pe care il poti spala cu usurinta.

Aspiratoare cu sistem multi-ciclonic 

Sistemul multi-ciclonic functioneaza tot prin colectarea prafului in interiorul recipientului de plastic, insa in doua etape: primul sistem capteaza particulele mari de praf, in timp ce al doilea sistem colecteaza chiar si cele mai mici particule.

Aspiratoare cu filtrare prin apa 

Acestea sunt echipate cu filtru de apa, care le permite sa curete umed suprafete precum parchetul, gresia, piatra naturala, lemnul, linoleumul si covorul, murdaria fiind dizolvata in apa.

Un astfel de aspirator poate aspira si apa sau alte lichide, avand un rezervor destinat acestui scop, care poate avea o capacitate de pana la 8 litri. Echipat cu diferite perii, aspiratorul cu apa nu lasa suprafetele umede, intre atatea avantaje, care il fac poate cel mai eficient tip de aspirator, avand insa si un mic dezavantaj: trebuie curatat frecvent, pentru ca apa din rezervor se murdareste repede.

Aspiratoare verticale fara sac 

Recomandate pentru suprafetele mici (canapeaua, scaunele), aspiratoarele verticale sunt usor de manevrat si depozitat, pot ajunge la o durata de utilizare de pana la 40 de minute si folosesc un compartiment de praf, in locul sacului.

aspirator de mana

 Aspiratoare de mana fara sac 

Aspiratoarele de mana ocupa foarte putin spatiu, sunt portabile si sunt gandite pentru a curata zonele greu accesibile sau pentru o utilizare rapida, cum ar fi atunci cand nu vrei sa aspiri altceva decat parul lasat de animalele de companie pe canapea.

Desigur, capacitatea de colectare este mai mica, insa aceste aparate sunt cautate pentru mobilitatea lor, fiind simplu de strecurat in bagajul de calatorie.

aspirator de mana

Avantajele unui aspirator fara sac 

Aspiratoarele fara sac au devenit, in ultima vreme, prima alegere, datorita modului de utilizare extrem de practic: containerul in care este colectat praful este golit direct la cosul de gunoi si poate fi curatat cu usurinta. In plus, rolul clasicului sac, de a nu lasa particulele fine de praf sa se raspandeasca in afara aspiratorului, a fost luat de filtrele HEPA, cu care sunt echipate noile aspiratoare.

Dezavantajele aspiratorului fara sac 

Singurul dezavantaj ar putea fi pretul, ceva mai mare decat in cazul unui aspirator clasic, cu sac, insa aspiratoarele fara sac vin si in varianta aspiratoarelor verticale sau de mana, mult mai accesibile, ceea ce le aduce cateva puncte in plus fata de aspiratoarele cu sac.

Aspiratoare moderne 

Alaturi de variantele mentionate deja, poti alege si intre aspiratoarele cu baterii, cu spalare sau aspiratoarele robot, care lucreaza singure.

Aspiratoare cu baterii 

Aspiratoarele de mana, pe care le poti utiliza ca sa indepartezi firimiturile si alte resturi, functioneaza astfel. Desi foarte eficiente, aspiratoarele cu baterie au si un dezavantaj: autonomia acumulatorului se extinde de la cateva minute pana la aproximativ o ora.

Aspiratoare robot 

Echipate cu senzori pentru ziduri si tehnologii care permit localizarea vizuala si reincarcarea automata, aceste aspiratoare functioneaza automat, fiind pornite printr-o simpla atingere. Pot fi utilizate prin intermediul unor aplicatii disponibile pe mobil sau tableta, sunt usor de programat si asigura o curatare eficienta a parchetului, gresiei si covoarelor.

aspirator robot

Aspiratoare cu spalare 

Unele dintre cele mai noi modele de aspiratoare sunt cele cu spalare cu apa, care pot functiona si in modul uscat. Alaturi de rezervorul de apa, acestea contin si detergent, cu care spala rapid covorul sau mocheta, concomitent cu aspirarea impuritatilor.

Aspiratoare cu functie umed/uscat 

Acest tip de aspirator de mana poate aspira atat murdaria uscata, cat si lichidele, datorita unei duze speciale. Functioneaza pe baterie si curata eficient spatiile inguste.

Aspiratoare profesionale 

Acestea sunt aspiratoare cu putere mare, aspirare umeda/uscata si nivel redus de zgomot, fiind destinate utilizarii pe suprafete intinse, in hoteluri, restaurante, cladiri de birouri si institutii publice. Capacitatea de aspirare ridicata le permite sa colecteze chiar si deseurile grele, din sticla sau metal.

O categorie aparte de aspiratoare profesionale o reprezinta aspiratoarele industriale, care pot fi utilizate in medii dificile, cum ar fi domeniul farmaceutic sau cel alimentar, pentru a indeparta substantele periculoase, diferite resturi etc.

aspiratoare profesionale

Aspiratoare auto 

Sunt aspiratoare de mana, care pot fi conectate la priza brichetei si care au colector de praf detasabil. Unele modele sunt echipate si cu furtun cu lungimea de 30 cm-1 m, pentru a accesa mai usor spatiile inguste.

Performantele unui aspirator si noua eticheta energetica a unui aspirator 

Daca, dupa ce ai parcurs informatiile de mai sus, ai hotarat deja ce tip de aspirator este mai potrivit pentru locuinta ta, nu te grabi sa il cumperi. Iata ce alte criterii trebuie sa urmaresti, inainte de a lua decizia finala.

Consumul unui aspirator si clasa energetica 

Ca si in cazul cladirilor si al altor aparate electrocasnice, aspiratoarele sunt clasificate in functie de consumul de energie, de la clasa A (cel mai mic consum de energie), pana la clasa G (consum mare). Cand intalnim eticheta 3 AAA, performantele aspiratorului merg chiar mai departe: este vorba atat despre eficienta energetica, cat si despre eficienta maxima in cazul performantelor de curatare si de captare a emisiilor de praf.

Performantele de absorbtie si de colectare a impuritatilor

Performantele de colectare tin de capacitatea rezervorului de praf, un recipient mare insemnand si un aspirator care ocupa mai mult spatiu. Cat despre capacitatea de absorbtie (aspirare), aceasta se refera la puterea efectiva a aspiratorului, exprimata in W (wati), adica exact ceea ce te intereseaza cand il pui la treaba. Un aspirator eficient are, desigur, o putere de aspirare mare. Puterea generala a unui aspirator, desi importanta, nu ofera informatii despre cat de eficient colecteaza aspiratorul impuritatile.

Clasa emisiilor de praf si clasa de absorbtie pe suprafete dure/moi 

Pe eticheta unui aspirator, alaturi de clasa de eficienta energetica, se afla si informatii referitoare la clasa emisiilor de praf, clasa de absorbtie pe suprafete dure si clasa de absorbtie pe suprafete moi, notate, de asemenea, cu litere de la A la G. Diferite modele din noua generatie de aspiratoare reusesc sa curete la fel de bine indiferent de suprafata (pardoseli si alte suprafete dure sau covoare moi).

Nivelul de zgomot 

Zgomotul pe care il produce un aspirator, masurat in decibeli (dB), nu este deloc un mic detaliu, ci un important criteriu de selectie. Vor fi preferate intotdeauna aspiratoarele silentioase, iar daca totusi nu poate fi evitat zgomotul, trebuie sa stii ca diferentele intre un aspirator de 60 dB si unul de 70 dB pot fi destul de mari, nivelul de zgomot fiind aproape dublu in cazul celui de-al doilea aparat.

Alegerea aspiratorului in functie de caracteristicile tehnice,  accesorii si design

Daca despre eficienta energetica, nivelul de zgomot si performantele de absorbtie si colectare a impuritatilor am vorbit deja, iata ce alti factori mai trebuie sa iei in calcul atunci cand esti in cautarea celui mai bun aspirator:

Tipul si capacitatea recipientului de colectare

Nu doar puterea de aspirare este un criteriu esential atunci cand esti in cautarea unui aspirator nou, ci si modul de colectare: cu sac sau fara sac. Capacitatea de colectare (cantitatea de praf) este masurata in litri, indiferent de tipul recipientului.

Tipul de alimentare 

Nu toate aspiratoarele au fir – este cazul aspiratoarelor de mana si al multor aspiratoare verticale, care sunt echipate, in schimb, cu baterii reincarcabile. Le poti folosi daca nu ai multe prize in casa sau doar pentru ca iti este mai simplu asa.

Aspiratoare cu fir 

Aspiratoarele cu fir raman, totusi, prima alegere, asta pentru ca nu depind de autonomia acumulatorului si au o capacitate de colectare mult mai buna.

Aspiratoare fara fir 

Aspiratoarele portabile (fara fir) sunt solutia comoda, insa bateria se incarca in cateva ore bune si ofera un timp limitat de functionare. Le poti utiliza pentru o curatenie rapida, in locurile greu accesibile, in masina, sau le poti lua cu tine in bagajul de calatorie.

Accesoriile 

Aspiratoarele vin cu accesorii (duze, perii) si consumabile (filtrele care trebuie inlocuite).

accesorii aspirator

Duze 

Duzele au diferite grade de absorbtie: duzele turbo pot curata suprafetele cu praf si murdarie greu de indepartat (mocheta, covorul); duzele inguste pot acumula praful adunat in spatii greu accesibile; in timp ce duza pentru pardoseala dura poate fi folosita la nivelul parchetului.

Perii 

Aspiratoarele au diferite perii de aspirare, adaptate fiecarei suprafete. Printre cele mai utile se numara periile cu margini, care pot acumula praful adunat in spatii greu accesibile, periile pentru tapiterie (fotolii, canapele) si peria pentru pardoseli fine,  recomandata pentru suprafetele sensibile.

Tub telescopic 

In pachetul de accesorii mai intra si tubul telescopic, care largeste aria de actiune in timpul curateniei, sau rotile, care ar trebui sa fie moi, pentru a proteja parchetul.

Filtrul 

Tipuri de filtre 

Exista diferite tipuri de filtre: filtru de hartie, filtru textil, cu carbune activ sau antibacterian. Filtrele de hartie sunt intalnite la aspiratoarele care curata umed/uscat si cele profesionale si pot fi spalate. Filtrul cu carbune activ indeparteaza mirosurile neplacute, aspiratoarele echipate astfel fiind potrivite pentru o locuinta unde exista animale de casa.

Filtrul HEPA

Daca iti doresti un aspirator cu adevarat eficient, cauta pe eticheta mentiunea “filtru HEPA”.

Ce este filtrul HEPA 

HEPA, adica High Efficiency Particulate Air se refera la singurul tip de filtru care poate retine cele mai fine particule de praf (in proportie de peste 99,95%), indepartand, odata cu ele, si riscul de a dezvolta alergii respiratorii.

Ce elemente poluante poate retine filtrul HEPA 

Filtrele HEPA retin cele mai fine particule de praf, dar si polenul si acarienii, principalii alergeni din interiorul locuintelor.

Tipuri de filtre HEPA 

Filtrele HEPA pot fi lavabile si nelavabile si au diferite grade de filtrare, care urca de la 1 la 20. Daca, de exemplu, intalnesti formula “filtru HEPA 12”, vei sti ca cifra respectiva indica puterea de filtrare a aspiratorului.

Filtru lavabil

Multe dintre aspiratoarele noi sunt echipate cu filtre care pot fi spalate de cateva ori, dupa care pot fi inlocuite, dar pe piata exista inca si modele cu filtre care nu prezinta aceasta caracteristica. Inlocuirea filtrelor nu costa mult si trebuie realizata dupa aproximativ 6 luni de utilizare a aparatului, pentru a-i mentine nivelul de performanta.

Dimensiune, greutate si design 

Aici, alegerea iti apartine in totalitate: un aspirator voluminos are o capacitate de colectare sporita, dar ocupa mai mult spatiu in debara. Un aspirator vertical fara fir este simplu de folosit si depozitat, insa functionarea cu baterii va limita timpul dedicat curateniei. Din fericire, numeroase aspiratoare de ultima generatie rezolva aceste probleme: sunt performante, nu ocupa mult spatiu si vin cu un design imbunatatit.

Functiile aspiratorului 

Printre functiile care pot face diferenta intre un aspirator bun si unul ultraperformant se numara:

  • puterea de aspirare reglabila
  • indicator pentru nivelul de praf (Smart Sense)
  • dispozitivul de rulare a cablului
  • modul de functionare silentios (Super Silence)
  • functia Tray Clean, prin care recipientul de colectare a prafului este golit la o simpla apasare de buton

Manevrabilitatea aspiratorului

Cu toate ca aspiratoarele verticale (cu fir sau fara) sunt usor de manevrat, multi utilizatori raman la varianta clasica, cea care aduce mai putina greutate la nivelul mainilor. Pentru a face alegerea potrivita, poti testa ambele variante in magazin.

Siguranta in utilizare si intretinerea 

Aspiratoarele fara sac sunt, poate, cel mai simplu de intretinut, pentru ca sunt echipate cu un recipient de colectare usor de demontat si spalat.

Serviciile de garantie si postgarantie 

Perioada de garantie oferita de producator este, de asemenea, un criteriu demn de luat in seama atunci cand alegem aspiratorul. Pe piata exista inclusiv aspiratoare cu extragarantie, unde acest termen este de 5 ani.

aspiratoare extragarantie

 Sfaturi pentru alegerea aspiratorului potrivit 

Iata ce alte recomandari mai pot fi utile, atunci cand alegi aspiratorul:

Alegerea aspiratorului in functie de suprafata si frecventa de utilizare 

Primul pas in alegerea celui mai bun aspirator este sa stabilesti care sunt cerintele spatiului in care locuiesti. Ce ai putea lua in calcul? Cat de mare este suprafata casei si cat de des este necesar sa faci curatenie; cum este structurat mobilierul, daca se afla la nivelul podelei sau ridicat de la podea si ce sanse are un aspirator obisnuit sa inlature praful de aici; cat de inalte sunt camerele si cat de simplu iti este sa cureti zonele dintre pereti si tavan.

Alegerea aspiratorului in functie de tipul preponderent de suprafata 

Ce tip de suprafata predomina in casa ta – gresie, parchet sau covoare? Trebuie sa stii ca exista modele care se pot adapta cu usurinta mai multor tipuri de suprafete, dar si aspiratoare dedicate unor spatii precum baia sau balconul. 

Alegerea aspiratorului in functie de gradul de poluare a spatiului curatat 

Daca locuinta ta este expusa poluarii din zona sau daca cei cu care imparti spatiul manifesta sensibilitate la alergii, un aspirator cu filtru HEPA este cea mai buna alegere.

Aspiratoare potrivite pentru zone cu trafic intens 

Alege un aspirator cu motor puternic si capacitate de absorbtie si de colectare superioara, poate chiar un aspirator profesional. Chiar daca pare solutia comoda, aspiratorul vertical nu este solutia cea mai buna pentru astfel de suprafete.

Aspiratoare potrivite pentru case in care sunt animale de companie

In cazul apartamentelor unde exista animale de companie, care pot lasa in urma fire de par, sunt recomandate aspiratoarele fara sac, cu sistem ciclonic.

aspirator fara sac 2
aspirator fara sac_1
aspirator cu sac 3
aspirator fara sac 3
VCO42701AR_31706
BKS5422D 2
BKS_1360_C
Airgate (purple)
aspirator fara sac_1
14.Beko_VCO6325AB_unghi_intreg_MG_2928
8933733200_HI1

Distribuie

Articole Recomandate

Cele mai citite articole

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010