Ce efecte are apa dura asupra electrocasnicelor si solutii pentru protejarea acestora

Publicat la data de: 01/14/2019, 07:23

Autor: Beko

Distribuie

Apa dura este un tip de apa ce contine minerale dizolvate, precum calciu, magneziu sau fier, in timp ce apa dedurizata contine doar sodiu. Apa dura este potabila, dar deterioreaza conductele si poate chiar sa irite pielea sensibila.

Exista mai multe diferente intre apa dura si cea dedurizata, care tin atat de gust (cea din urma este mai sarata), cat si de efectul pe care il au asupra pielii si electrocasnicelor. Iti explicam mai jos cum recunosti apa dura si cum poate afecta aceasta functionarea aparaturii din casa ta.

Cum iti dai seama ca folosesti apa dura

Cel mai eficient mod de a afla daca ai apa dura este sa o testezi la un laborator chimic sau folosind o solutie de testare. Pe buletinul de analize vei observa un numar care descrie duritatea apei in grade germane. Astfel, daca apa are intre 5 si 15 grade germane, duritatea este medie, iar daca are peste 15 grade germane, apa este dura.

Iti mai poti da seama daca apa de la robinetul tau este dura urmarind efectul pe care il are asupra ta, a paharelor sau a instalatiilor. Prin urmare, este posibil sa ai apa dura daca ai intâlnit urmatoarele situatii:

  • observi depuneri albe pe vesela de sticla;
  • cada prezinta depuneri de culoare alba sau chiar rosiatica ori maro;
  • observi depuneri de piatra pe instalatii si chiar pe espressor sau pe masina de spalat vase;
  • para de dus sau tevile sunt infundate;
  • dupa spalare, iti simti pielea si parul uscate.

Cum poate afecta apa dura electrocasnicele

depuneri de calcar

Principala problema cu apa dura este ca sapunul nu se dizolva in totalitate si, drept urmare, se pot forma depuneri de calcar in interiorul conductelor si aparaturii electrocasnice.

Depunerile de calcar se acumuleaza in special in interiorul conductelor din otel, iar trecerea apei poate fi ingreunata si chiar blocata in unele cazuri. Acest lucru se poate intâmpla si in interiorul robinetelor sau capetelor de dus.

Iata cum afecteaza apa dura principalele electrocasnice:

Masina de spalat rufe

depuneri de calcar in masina de spalat rufe

Deoarece detergentul se dizolva mai greu in apa dura, va trebui sa folosesti o cantitate mai mare de produs pentru a te asigura ca hainele tale vor fi curate dupa un ciclu de spalare. Vei observa cum in compartimentul pentru detergent vor ramane depuneri albe.

Una dintre cele mai mari probleme provocate de apa dura masinilor de spalat este depunerea de calcar si minerale. Acestea raman pe cuva de spalat si pe orice suprafata care intra in contact cu apa.

Astfel, functionarea masinii este ingreunata si, prin urmare, aparatul electrocasnic va avea nevoie de mai multa energie pentru a spala haine, deci va consuma mai mult, iar facturile la energie vor fi mai mari. In plus, durata de viata a masinii de spalat va scadea considerabil, daca depunerile de calcar sunt mari.

Masina de spalat vase

depuneri de calcar in masina de spalat vase

La fel ca in cazul masinii de spalat rufe si masina de spalat vase sufera din cauza depunerilor de calcar. Din cauza apei dure care afecteaza functionarea aparatului, intretinerea acestuia va fi costisitoare, iar durata lui de viata va fi mai scurta.

In plus, vei observa depuneri de sapun pe vasele care au fost spalate. Acestea nu doar ca iti vor da batai de cap pentru ca va trebui sa le speli din nou la mana, ci sunt si periculoase pentru sanatate, deoarece reprezinta un mediu propice pentru formarea bacteriilor.

Mai mult, depozitele de minerale pot deteriora suprafata vaselor de portelan sau de sticla si astfel te poti trezi ca paharele pe care le-ai primit mostenire au ramas fara stralucire.

Espressorul

depuneri de calcar in espressor

Atunci cand iti prepari o cafea, apa dura ajunge in interiorul espressorului, unde poate lasa depuneri de minerale si calcar. Astfel, aparatul pentru cafea nu va mai functiona eficient si durata de viata a acestuia va scadea.

Daca aceste depuneri nu sunt curatate, exista posibilitatea ca, din cauza mediului umed, sa se formeze bacterii care mai apoi vor ajunge in cafeaua ta. Astfel, gustul bauturii tale va fi afectat si, in acelasi timp, sanatatea ta poate avea de suferit.

Pentru a evita astfel de situatii, ai optiunea sa achizitionezi un espressor care are integrata functia de curatare si decalcifiere. Respecta apoi instructiunile din ghidul de utilizare si curata aparatul la un interval regulat de timp, ca sa te poti bucura mereu de o cafea aromata.

Cum iti protejezi electrocasnicele de efectele apei dure

Avand in vedere efectele pe care le poate avea apa dura asupra electrocasnicelor, trebuie sa iei masuri ca sa te asiguri ca acestea functioneaza eficient si ca vor fi un ajutor de nadejde multi ani de acum incolo.

Cea mai eficienta solutie care va functiona pentru toate aparatele electrocasnice este instalarea unei statii de dedurizare a apei. Dupa ce este instalata pe conducta principala de admisie a apei, statia va elimina mineralele si, astfel, va scadea duritatea apei.

O alta solutie este sa optezi pentru aparatura care are functia de decalcifiere integrata. In caz contrar, este recomandat sa efectuezi aceasta procedura regulat, respectand instructiunile din manualul de utilizare.

Prin decalcifiere sunt eliminate depunerile de minerale si calcar. Poti folosi solutii facute in casa pe baza de acid citric pentru a curata electrocasnicele, dar cel mai sigur este sa folosesti produse speciale din comert.

Desi unele persoane spun ca apa dura are un gust mai placut decat cea dedurizata, datorita continutului de minerale, aceasta nu este recomandata pentru electrocasnice, deoarece le afecteaza modul de functionare si le poate scurta durata de viata.

Sursa foto: Shutterstock


Distribuie

Articole Recomandate

Cele mai citite articole

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010