Publicat la data de: 11/15/2017, 13:44
Autor: Beko
Un frigider curat e o garantie a sanatatii familiei tale. Cum il igienizezi repede si eficient, ce materiale sa folosesti si cum, afli din acest ghid complet. 1. De ce trebuie curatat frigiderul (chiar si cand arata curat) 2. Cum se curata corect interiorul frigiderului 3. Cum se curata corect exteriorul frigiderului 4. Tot ce […]
Un frigider curat e o garantie a sanatatii familiei tale. Cum il igienizezi repede si eficient, ce materiale sa folosesti si cum, afli din acest ghid complet.
Frigiderul este unul dintre electrocasnicele care duc greul, in orice locuinta. Tocmai de aceea ar trebui sa ii acorzi mai multa atentie si sa-l cureti cel putin o data pe luna. Iata de ce e nevoia de asta si cum sa reusesti sa o faci repede si eficient.
Transforma igienizarea frigiderului intr-un obicei, pentru ca astfel:
Scoate toate alimentele din frigider si depoziteaza-le intr-un spatiu in care sa nu se altereze. Nu le lasa la soare sau intr-o camera in care temperatura depaseste cu mult pragul de 18 Grade Celsius. Apoi, scoate, pe rand, rafturile din sticla si tavile si sertarele din plastic ale frigiderului. Le vei spala, cel mai probabil, in chiuveta din bucatarie.
Va fi nevoie sa le cureti pe toate manual, cu un burete moale sau cu o perie din plastic inmuiata intr-un amestec de apa si sapun.
Evita sa speli cu apa fierbinte rafturile din sticla care sunt inca foarte reci. Diferenta mare de temperatura ar putea face sticla sa crape. Mai bine speli fiecare raft cu apa rece sau le lasi langa frigider, pret de cateva minute, pana sticla se incalzeaste.
Ca sa cureti eficient si rapid petele uscate de pe sticla si plastic, poti folosi un amestec de amoniac lichid si apa. O solutie cu o concentratie de 1:5 ar trebui sa fie eficienta ca murdaria intarita sa nu-ti mai dea batai de cap.
Poti folosi un spray de curatat multifunctional si o laveta pentru a curata tot interiorul frigiderului. Incepe sa stergi din partea de sus. Gravitatia afecteaza totul, inclusiv miscarea murdariei din frigider. In consecinta, daca incepi curatenia din partea de jos, s-ar putea sa fii nevoit sa iei treaba de la capat, de mai multe ori.
Ai grija sa cureti temeinic suporturile de rafturi, dar si garnitura care face usa frigiderului sa se inchida etans. Poti indeparta murdaria din spatiile greu accesibile folosind o periuta veche de dinti.
Orificiul de acces in canalul de scurgere a apei este situat, de regula, in partea de jos peretelui din spate al frigiderului.
Curata cu atentie acea zona de resturi alimentare, ca sa te asiguri ca nu se va infunda canalul de scurgere si ca apa nu va ajunge sa balteasca in frigider.
Dupa indepartarea impuritatilor, toarna in canalul de scurgere o lingurita de bicarbonat de sodiu si adauga, cu o seringa, 200 ml de apa calduta, pentru clatire. Repeta aceasta operatiune la fiecare 2-3 luni.
Alege un prosop uscat, care nu lasa scame. Șterge cu grija tot interiorul frigiderului, pana te asiguri ca plasticul s-a uscat. Fii atent la detalii, inclusiv cand vine vorba despre spatiile greu accesibile.
Monteaza la loc rafturile si celelalte parti detasabile ale frigiderului abia dupa ce le-ai terminat de sters.
La final, inainte sa repui in functiune frigiderul, poti unge cu lotiune de corp garnitura care asigura inchiderea etansa a usii. Acest tratament ii va prelungi performantele si durata de utilizare.
Abia in momentul in care te-ai asigurat ca toate piesele sunt curate si uscate, baga aparatul in priza si reporneste-l. Poti activa si functia SuperFrost, astfel incat temperatura din interiorul frigiderului sa creasca rapid.
Curatarea congelatorului iti va pune mai putine probleme decat cea a frigiderului. De regula, in congelator nu se varsa sucuri sau supe, asa ca nu ai pete dificile de indepartat. Iar alimentele congelate, chiar daca expira, nu mucegaiesc usor.
Dupa ce ai lasat gheata sa se topeasca, poti spala congelatorul cu o carpa moale, care nu lasa scame, inmuiata intr-un amestec de apa cu detergent cu PH neutru.
In functie de finisajul exterior al frigiderului, iti poti alege cele mai eficiente solutii de curatat. Iata cateva sfaturi utile:
Ce nu trebuie sa faci cand cureti in interior frigiderul
Cel mai bine ar fi sa nu folosesti otet, nici macar diluat, la curatarea frigiderului. Acesta ar putea coroda plasticul. Iata o scurta lista cu alte echipamente si substante de evitat:
Atunci cand speli interiorul frigiderului, ai grija ca apa cu detergent sau sapun lichid sa nu se scurga in canalul de ventilatie si sa nu ajunga la componentele electrice ale aparatului.
Primul si cel mai important pas pe care il ai de facut este sa scoti frigiderul din priza. Il vei lasa asa pana cand il termini de curatat. Intre timp, va trebui sa te ocupi si de urmatoarele:
Ca produsele sa se pastreze proaspete mai mult timp, nu umple frigiderul pana la refuz. Aerul rece trebuie sa poata circula, ca sa aiba puterea de a raci alimentele.
Tine cont si de aceste 4 trucuri, care te vor ajuta sa pastrezi alimentele in stare buna si frigiderul curat:
Nu spala alimentele, inainte sa le bagi la frigider. Vor mucegai mai repede. Uite cele mai eficiente moduri in care sa depozitezi alimentele, in frigider, pentru a le face sa dureze mai mult:
Mirosurile neplacute pot persista in figider mult dupa momentul in care ai scos si aruncat un aliment alterat. Uite cateva trucuri care te pot ajuta sa rezolvi problema:
Foloseste oricare dintre aceste metode, iar mirosurile neplacute vor disparea in cel mult 48 de ore.
Pe langa ca miroase urat, mancarea alterata poate contamina celelalte alimente puse la rece. Uite ce poti face, ca sa te asiguri ca nu intampini astfel de probleme:
Cele mai scazute temperaturi din frigider se inregistreaza pe rafturile de jos. Ideal ar fi, deci, sa depozitezi acolo carnea cruda, ouale si lactatele.
In partea superioara a frigiderului se inregistreaza cele mai mici variatii de temperatura. Rafturile de sus ar fi, deci, potrivite pentru a depozita mancarea gatita si semipreparatele.
Spatiile de depozitare de pe usile frigiderului sunt cele mai expuse variatiilor de temperatura, asa ca sunt potrivite mai degraba pentru pastrarea condimentelor si a bauturilor care nu se altereaza usor la caldura.
Frigiderul ar trebui curatat cel putin o data pe luna. De aceasta igienizare depinde sanatatea intregii tale familii. Din ghidul complet de mai sus poti invata cum sa o faci eficient si rapid, cu minimum de efort si cheltuiala. De asemenea, citind materialul, vei invata sa pastrezi corect alimentele la rece si sa mentii ordinea in frigider pentru mai mult timp.
Electrocasnice mari
Aparate frigorifice Masini de spalat rufe Uscatoare de rufe Produse de gatit Masini de spalat vaseElectrocasnice mici
Aer conditionat Cuptoare cu microunde Aparate de cafea turceasca Fierbatoare Storcatoare de citrice Mini tocatoare Blendere de mana Prajitoare de paine Mixere Blendere Slow Juicer Aspiratoare Fiare de calcat Statii de calcatSuport
Cum achizitionez piese si accesorii Cum intretin Cum aleg Extragarantie Before Call Center Lista preturi service ManualeProtectia datelor personale
Nota de informare privind protectia datelor clientilor Nota de informare privind protectia datelor corporate Nota de informare cookies Formular de contact date cu caracter personal Politica globala privind confidentialitatea datelorContacteaza-ne!
*9010