Cum se curata cuptorul?

Publicat la data de: 06/29/2017, 10:05

Autor: Beko

Intretinerea electrocasnicelor, odata o munca anevoioasa, devine din ce in ce mai simpla datorita tehnologiilor cu care acestea vin echipate. Dupa luni de utilizare, un cuptor poate fi plin de resturi alimentare si grasime, ce dau un miros specific de ars mancarurilor preparate. Stratul de reziduu ars prezent pe peretii cuptorului nu doar ca dauneaza gustului, dar poate deveni periculos si chiar un risc de incendiu. Vei afla in continuare cum poti curata mai usor cuptorul, in cazul in care beneficiezi de un cuptor cu autocuratare dar si cum poti curata unul lipsit de aceasta functie.

Video: Functia autocuratare

Tipuri de autocuratare

Curatarea catalitica: Presupune o serie de panouri speciale, montate pe peretii interiori ai cuptorului, care contin particule nano-ceramice ce absorb grasimea si reduc mirosurile din timpul coacerii. La acest tip de cuptor nu este necesara folosirea unei solutii abrazive sau chimice. 

Pentru cuptorul cu autocuratare catalitica, nu trebuie sa incalzesti cuptorul inainte de a-l curata. Acesta se curata automat in timpul utilizarii, gratie particulelor nano-ceramice care absorb grasimea in timp ce mancarea este gatita. Asigura-te ca peretii cuptorului sunt reci inainte de a-l curata. Foloseste un burete cu apa si putin otet daca este necesar. Nu folosi carpe abrazive sau substante chimice! Acestea ar putea strica stratul de ceramica al cuptorului.

1
480°C timp de 120 de minute

Curatarea pirolitica: Functia de autocuratare pirolitica creste temperatura cuptorului pana la 480°C timp de 120 de minute, iar caldura degajata transforma reziduurile si resturile de grasime in cenusa, ce poate fi usor curatata cu ajutorul unei carpe, fara a fi necesara folosirea unei solutii speciale. Inainte sa incepi curatarea propriu-zisa, trebuie sa te asiguri de cateva aspecte:

  • Alege un moment al zilei cand activitatea in bucatarie este cea mai redusa.
  • Asigura-te ca nu sunt copii sau animale de casa in preajma cuptorului.
  • Deschide bine ferestrele pentru a ventila spatiul.
  • Scoate gratarele sau orice alte tavi din interiorul cuptorului. Aseaza-le intr-o chiuveta cu apa calda si cateva picaturi de detergent de vase.

Odata ce ai terminat toate acestea, esti gata sa dai drumul functiei de autocuratare. Cand aceasta functie este pornita, usa cuptorului se incuie automat pe toata durata ciclului de curatare. Poti opta pentru o autocuratare completa, care dureaza in jur de 2 ore, sau o autocuratare usoara, de doar 60-90 de minute, in cazul in care cuptorul tau nu este atat de murdar.

Asigura-te ca lasi cel putin 2 ore cuptorul sa se raceasca dupa o autocuratare completa, inainte de a sterge resturile transformate in cenusa. Foloseste o maturica si un faras pentru a strange resturile mari, apoi o laveta umeda pentru peretii interiori ai cuptorului.

Pentru usa cuptorului poti folosi o carpa curata si un spray de bucatarie sau o solutie pe baza de apa cu cateva picaturi de otet. Spala apoi gratarele si aseaza-le inauntru.

Cuptorul fara autocuratare

Pentru a curata eficient acest tip de cuptor este nevoie in primul rand de o solutie de bicarbonat de sodiu cu apa: la un litru de apa dizolvati 4 lingurite de bicarbonat intr-un recipient cu spray. In cazul in care cuptorul este foarte murdar, poti folosi o solutie mai concentrata, de consistenta unei paste. Pulverizeaza aceasta solutie sau unge zonele carbonizate.

CUptor3

Lasa minim o ora, iar apoi verifica daca crusta se desprinde usor. Daca este inca greu de desprins, mai aplica o data solutia si lasa pentru inca o ora. 123Dupa ce ai indepartat resturile mari, foloseste solutia pe toata suprafata interioara a cuptorului si lasa pentru inca o ora inainte de a sterge. Dupa aceasta foloseste o solutie de jumatate apa jumatate otet pentru a curata resturile carbonizate. Curata bine cu o racleta si matura resturile. Daca raman totusi urme carbonizate, poti folosi o solutie industriala specializata, folosind instructiunile de pe eticheta, sau poti incerca cu amoniac, lasand 30 de minute sa se inmoaie inainte de a sterge. Foloseste solutia de bicarbonat si pentru a sterge usa cuptorului, daca acesta nu este echipat cu o tehnologie de tipul CleanZone

Pentru o curatare mai rapida, poti folosi urmatorul truc: aseaza jos, la baza cuptorului, de fiecara data cand gatesti, o foaie de copt. Daca se intampla sa uiti, poti curata chiar in timp ce gatesti: presara putina sare in zona in care a curs mancarea, iar dupa terminarea gatitului si racirea cuptorului iti va fi mult mai usor sa  stergi totul, cu ajutorul unei lavete umede.

Video: Cum sa cureti cuptorul incorporabil

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010