Ghidul simplu pentru rufe calcate impecabil

Publicat la data de: 11/10/2017, 09:10

Autor: Beko

Distribuie

Calcatul rufelor este o activitate fata de care fiecare dintre noi are propria abordare. Indiferent daca iti calci hainele saptamanal, zilnic, inainte de a le purta sau numai atunci cand este absolut necesar, exista fiare de calcat potrivite, care sa te ajute sa obtii rezultate impecabile, like a pro. Mai mult, ca sa iti usurezi si mai mult aceasta activitate, poti face un pas in avans si sa folosesti masinile de spalat Beko, dotate cu tehnologii si programe de spalare sau uscare, dedicate diferitelor tipurilor de tesaturi. Tehnologiile precum, AntiCrease+ sau Aquawave au grija ca hainele sa fie spalate gentil si numarul de cute sa fie redus semnificativ.

ghidul-simplu-pentru-rufe-calcate-impecabil

Daca esti la inceput sau pur si simplu iti doresti sa devii mai eficient in aceasta activitate, primul pas este sa te informezi cu privire la elementele de baza ale calcatului de rufe, iar acest articol este un start potrivit pentru a avea hainele impecabil calcate.

Pasul 1: Spala hainele corect

Pasul 2: Pregatirea pentru calcat

Pasul 3: Procedeul propriu-zis de calcare a hainelor

Pasul 4: Transforma aceasta activitate casnica intr-un moment placut

 

Pasul 1: Spala hainele corect

spala-hainele-corect

Poate parea neobisnuit, insa pentru putea calca impecabil rufele, trebuie sa tii cont de felul cum le speli. Asigura-te ca folosesti temperaturile si programele potrivite pentru spalarea hainelor. Tehnologiile masinilor de spalat permit o personalizare fidela a modului de spalare respectand parametri de eficienta a consumului de energie și detergent, a nivelului de murdarie a hainelor, inclusiv pot avea dotari pentru spalare delicata sau pentru reducerea cutelor in timpul spalarii. Nu calca niciodata hainele care sunt purtate, murdare sau mai ales daca au pete. La temperaturile ridicate din timpul calcatului, petele nu vor face altceva decat sa se fixeze in tesatura si sa faca foarte dificila indepartarea.

 

Pasul 2: Pregatirea pentru calcat

pregatirea-pentru-calcat

In primul rand ai nevoie de o masa de calcat, special conceputa pentru aceasta activitate. Iti va spori rezultatele. Poti calca si pe alte tipuri de suprafete tari, insa poate fi inconfortabil si calcatul rufelor sa ia mult timp cu rezultate mai slabe. Prin urmare, recomandam sa ai o masa de calcat special conceputa pentru aceasta activitate, reglata la o inaltime potrivita pentru tine, astfel incat sa poti presa fierul pentru netezirea optima a tesaturilor. Plaseaza masa la o distanta confortabila de sursa de curent electric in asa fel incat cablul fierului de calcat sa nu te incurce sau sa iti limiteze miscarile in timpul activitatii, sa nu stea in drumul persoanelor din casa, pentru a evita accidentele nedorite. De asemenea, fii prevazator cu locul unde pozitionezi fierul in timpul calcatului, daca folosesti statia de calcat, plasarea ei este ceva mai simpla.

 

Pasul 3: Procedeul propriu-zis de calcare a hainelor

  • In acest moment, fierul de calact pus in priza trebuie sa fie potrivit la temperatura optima tipului de tesatura pe care incepi sa o netezesti.
  • Daca ai mai multe haine de calcat, recomandarea noastra este sa incepi cu tipul de tesatura care se calca la tempereturi joase si progresiv sa continui cu cele care pentru a arata impecabil au nevoie de temperaturi mari ale fierului de calcat.
  • Matasea sintetica, matasea naturala, acetatul si lana este absolut recomandat sa fie calcate la temperaturi mici ale fierului de calcat. Pentru hainele din lana foloseste o bucata de tesatura umeda intre material si fierul de calcat.
  • Temperaturile medii sunt recomandate pentru poliester, iar temperaturile foarte mari pentru bumbac. Ambele tipuri de tesaturi este indicat sa fie umezite cu pulverizatorul de apa, inainte de a fi calcate, pentru rezultate bune obtinute mai usor.
  • Citeste eticheta produsului de imbracamite, astfel incat sa potrivesti temperatura fierului cu natura materialului din care este realizata haina. Pe fiarele de calcat vei avea indicatorii si gradatiile care sa iti indice explicit ceea ce ai de facut.

  • Calca hainele pe dos ca sa previ tenta de lucios, destul de neplacuta pe care o va dobandi si deteriorarea. Acest lucru este deosebit de important pentru hainele inchise la culoare, din matase, sintetic, in si acetat. Pentru tesaturile precum velur, catifea sau alte tipuri texturate, calcarea pe dos impiedica distrugerea materialului.
  • Calca hainele folosind aburul sau pulverizatorul de apa pentru indepartarea cutelor.
  • Atunci cand ai de calcat gulere de camasi, mansete, buzunare sau tivuri, preseaza cu fierul de calcat atat pe interior, cat si pe exterior. In aceste zone tesatura este mai groasa si astfel cutele pot fi mai greu de netezit.
  • Atunci cand ai nevoie de o camasa calcata, incepe cu manecile, mansetele, gulerul, fata fara nasturi, spatele si la final, fata cu sirul de nasturi.
  • Dupa ce ai calcat pantalonii, camasile sau bluzele, pune-le pe umeras pentru a nu se sifona din nou

 

Pasul 4: Transforma aceasta activitate casnica intr-un moment placut

transforma-aceasta-activitate-casnica-intr-un-moment-placut

Calcatul rufelor nu trebuie sa se transforme intr-o corvoada, gasesti propriul stil, propriul moment cand vrei sa dedici timp acestei activitati. Poti asculta muzica preferata care sa iti dea energie, poti asculta un speech motivational pe care il amani de mult, pentru ca nu ai gasit timp sau poti asculta un audiobook al unei carti sau al unui autor care sunt de interes pentru tine. Chiar, tu ce activitati ai adauga acestei liste?


Distribuie

Articole Recomandate

Cele mai citite articole