Care sunt cele mai frecvente defectiuni ale aparatului de aer conditionat si cum le rezolvi

Publicat la data de: 02/10/2020, 11:59

Autor: Beko

Distribuie

Aparatul de aer conditionat este unul dintre electrocasnicele extrem de utile in timpul sezonului cald, cand temperaturile ridicate pot fi foarte incomode si iti pot compromite buna dispozitie. Din ce in ce mai multe persoane aleg sa isi instaleze un astfel de aparat in locuinta pentru a se putea relaxa asa cum isi doresc, indiferent de cate grade inregistreaza termometrul in aerul de afara.

Probabil unul dintre cele mai neplacute lucruri care ti se pot intampla in timpul unei zile toride de vara este sa se defecteze aparatul de aer conditionat. Deodata, desi stii ca l-ai pornit, realizezi ca in casa ta devine din ce in ce mai cald, astfel ca incepi sa te intrebi ce s-a intamplat cu aparatul de aer conditionat in care ai investit. Ca orice electrocasnic, si acesta se poate strica, din diverse motive, si te-ar ajuta sa stii cum sa il repari, ca sa te poti bucura de confortul dorit in casa ta. Pentru aceasta, este nevoie, in primul rand, sa fii atent la semnele pe care aparatul le da si sa descoperi care este defectiunea pe care o are.

aer conditionat

Zgomot neobisnuit

Aparatele de aer conditionat moderne sunt construite astfel incat sa deranjeze cat mai putin sau chiar deloc, functionarea lor nefiind, de regula, zgomotoasa. Asadar, daca auzi sunete anormale, este posibil ca electrocasnicul tau sa aiba o defectiune ce va trebui reparata.

Aparatul de aer conditionat ar putea scoate sunete neobisnuite in doua situatii:

  • daca rulmentii motorului nu sunt suficient de lubrifiati sau sunt uzati;
  • daca exista o problema la cureaua ventilatorului de la unitatea externa.

Acest lucru inseamna ca trebuie sa verifici aceste doua componente ale aparatului – rulmentii si cureaua – si, daca este cazul, sa le inlocuiesti.

reparare aer conditionat

Aer urat mirositor

Motivul din cauza caruia electrocasnicul care are rolul de a-ti racori locuinta elibereaza un aer urat mirositor este, cel mai adesea, depunerea de mizerie pe diverse componente interioare. In aparatul de aer conditionat se acumuleaza praf si diverse particule din aer, inclusiv fragmente de celule moarte si, din cauza condensului, acestea incep sa emane mirosuri neplacute. Pentru a rezolva problema sau pentru a o preveni, este indicat sa cureti periodic componentele din interiorul aparatului de aer conditionat.

Cand simti ca aerul eliberat nu este doar rece, ci si urat mirositor, incearca sa cureti tavita de colectare a sistemului si filtrele, pentru indepartarea bacteriilor. Poti face acest lucru scotand elementele din aparat si spalandu-le sub un jet puternic de apa.

miros urat aer conditionat

Pierderi de apa

O alta problema care poate aparea in cazul functionarii unui aparat de aer conditionat este reprezentata de pierderile de apa. Daca observi ca din electrocasnic se scurg picaturi, cel mai probabil linia de condensare nu functioneaza asa cum ar trebui.

Este posibil ca furtunul prin care ar trebui sa se elimine apa formata prin condens sa fie infundat sau sa exista probleme la nivelul tavitei de colectare. O alta cauza ar putea fi pierderea freonului (agent refrigerant) din instalatie. Din acest motiv, vaporizatorul incepe sa produca zapada sau gheata, care se vor topi si se vor scurge in afara tavitei de colectare.

In cazul pierderilor de apa, verifica elementele mentionate  – furtun, tavita de colectare, freon – identifica-l pe cel care functioneaza deficitar si curata-l sau inlocuieste-l cu unul nou, dupa caz.

Racire insuficienta

Rolul aparatului de aer conditionat este sa racoreasca atmosfera, dar ce faci cand observi ca acesta nu isi mai indeplineste misiunea? Daca electrocasnicul nu mai raceste aerul ca la inceput si nu mai esti multumit de performanta lui, se poate ca sistemul de functionare sa fi pierdut din agentul refrigerant. Alta posibila cauza pentru aceasta problema este necuratarea pentru timp indelungat a filtrelor si a interiorului aparatului.

Astfel, daca intampini aceasta problema cu aerul conditionat, incearca sa depistezi care sunt elementele componente cu probleme si sa le cureti, pentru a te bucura din nou de racoare in casa ta.

probleme de racire aer conditionat

Imposibilitate de functionare

Uneori, aparatul de aer conditionat pur si simplu nu mai porneste, iar acest lucru te face sa te intrebi ce ai facut gresit in modul in care l-ai folosit. In acest caz, este posibil sa existe o problema cu cablurile – fie s-au defectat, fie s-au slabit legaturile. In situatia fericita, vei putea rezolva problema doar reconectand cablurile. Insa, daca acestea se dovedesc a fi imposibil de utilizat in continuare, va trebui sa le inlocuiesti.

Poti evita sau cel putin intarzia aparitia problemelor de functionare a aparatului de aer conditionat, daca te ocupi de intretinerea si curatarea periodica a acestuia. In timp, insa, in urma uzurii, este normal ca performantele sale sa scada. La primele semne ca aparatul nu mai functioneaza conform asteptarilor, este bine sa incerci sa afli cauza problemei pentru a putea face reparatiile necesare. Daca nu cunosti foarte bine sistemul aparatului sau consideri ca nu vei reusi de unul singur sa ii rezolvi problemele, apeleaza la ajutorul unui specialist.

Sursa foto: shutterstock.com


Distribuie

Articole Recomandate

Cele mai citite articole

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010