In functie de tipul alimentelor proaspete (verdeturi, carne, oua, produse lactate), va trebui sa le depozitezi in frigider, congelator sau in recipiente pe care sa le tii la temperatura camerei, in camara sau in pivnita. Atunci cand vrei sa le pastrezi mai mult timp, este foarte important sa tii cont de anumite reguli, pentru ca ele sa fie la fel de bune pentru a fi consumate ca atare sau pentru a fi gatite, chiar si dupa cateva luni, in unele cazuri.
In cele ce urmeaza, iti propunem sa descoperi cateva trucuri in acest sens.
Alimente proaspete pe care le poti pastra in frigider
Unele alimente trebuie pastrate obligatoriu la frigider, pentru a impiedica dezvoltarea unor bacterii periculoase. Aici intra toate produsele care au un termen de garantie, mancarea gatita, deserturile, carnurile preparate pe gratar si, desigur, alimentele proaspete. Ca sa ai siguranta ca le depozitezi corect, iata care sunt cateva dintre recomandarile specialistilor:
- regleaza temperatura din interiorul frigiderului – pentru ca bacteriile periculoase sa nu se poata dezvolta, este necesar ca in frigider temperatura sa se situeze intre 0 si 5 grade Celsius;
- foloseste un termometru de frigider – daca modelul frigiderului tau este mai vechi si nu afiseaza temperatura din interior, atunci este indicat sa folosesti un termometru pentru a o monitoriza;
- acorda atentie deschiderii usii frigiderului – pentru ca temperatura dinauntru sa se mentina constanta, este important sa nu tii usa frigiderului deschisa foarte mult timp, mai ales in sezonul cald; apoi, este bine ca aparatul tau frigorific sa nu stea chiar in bucatarie, unde gatesti foarte mult (este indicat sa stea pe hol sau sa fie cumva izolat de restul incaperii);
- dezgheata frigiderul – majoritatea modelelor moderne au functia de dezghetare automata, insa sunt si situatii in care trebuie sa dezgheti frigiderul manual; recomandarea este sa nu pui alimentele inauntru pana ce in interior nu este atinsa temperatura corespunzatoare.
Apoi, este foarte important sa tii cont de tipul alimentelor ca sa le poti pastra in conditii optime. Iata, mai jos, cateva exemple:
- ouale – cel mai bun loc pentru depozitarea oualor proaspete (in coaja) este pe usa frigiderului, la o temperatura intre 1-4 grade Celsius; ouale se tin in cofraj sau caserole, separat de restul alimentelor, pentru ca au pori si pot absorbi mirosurile din apropiere (carne de peste, de exemplu) si pot fi purtatoare ale bacteriei Salmonella, ce poate contamina usor si alte mancaruri din frigider; specialistii de la Food Safety and Inspection Service (FSIS), din Statele Unite, spun ca daca au coaja intacta, ouale pot fi tinute la frigider intre 3 si 5 saptamani, fara sa-si piarda proprietatile;
- carnea proaspata – este recomandat sa pastrezi carnea proaspata astfel incat sa eviti contaminarea cu bacterii sau toxiinfectiile alimentare; prin urmare, depoziteaza carnea de vita, porc, peste, pui in recipiente sigilate si curate; retine ca dintre toate carnurile, cea de pasare si cea de peste sunt cele mai perisabile; carnea de pui, curcan, rata, gasca, indiferent ca pasarea este intreaga sau transata, poate fi tinuta in frigider 1-2 zile inainte sa o gatesti; pestele si fructele de mare proaspete pot fi pastrate la o temperatura de 4,4 grade Celsius, dar nu mai mult de 1-2 zile pana sa le prepari; carnea de vaca, vitel, porc sau miel, indiferent ca e proaspata sau gatita, tine la frigider 3-5 zile;
- verdeturile, legumele si fructele – fructele de padure, ciupercile se pastreaza in recipiente uscate si acoperite, separate de restul alimentelor si nu se spala pana ce nu sunt consumate; ciresele si citricele tin mai mult daca le pui la frigider, dar nu este obligatoriu; pepenele este recomandat sa fie tinut in frigider numai daca este feliat; radacinoasele (morcovii, pastarnacul, telina), conopida, mazarea, salata, varza kale, spanacul ar trebui pastrate in frigider, in cutia speciala pentru legume;
- sunca – ambalata (citeste eticheta si vezi care este termenul de garantie); daca este cruda si nepreparata in vreun fel, poate fi pastrata la frigider de la 3 pana la 5 zile; in schimb, daca este vorba despre Prosciutto, Parma, Serrano, o poti consuma fara probleme si dupa 2-3 luni de cand ai pus-o la rece;
- laptele proaspat, branza dulce, smantana, iaurturile – pune-le in frigider cat mai repede dupa ce le-ai luat din magazin; tine-le in recipientele originale; daca nu le desfaci, pot tine pana la o luna, in functie de termenul de valabilitate; daca le desfaci, asigura-te ca le consumi in cel mult o saptamana.
Cum pastrezi corect alimentele proaspete in congelator
Cand vine vorba de pastrarea alimentelor pentru perioade lungi de timp, te gandesti la muraturi sau conserve si, desigur, la congelarea lor:
- congeleaza inainte de termenul de valabilitate – daca alimentele proaspete, cum sunt mazarea, fasolea, au un termen de valabilitate, este bine ca acesta sa nu fie depasit in momentul in care le pui la congelat;
- pune produsele proaspete la frigider mai intai – inainte de a le congela, pune produsele proaspete la frigider, ca sa ajunga la o temperatura scazuta; iti protejezi, astfel, congelatorul;
- foloseste recipiente pentru a congela alimentele – daca utilizezi caserole din plastic, ai grija sa nu le umpli pana la refuz, pentru ca alimentele vor creste in volum; poți folosi, insa, si pungi din plastic pe care sa le intepi ca sa iasa aerul (vei folosi mai eficient spatiul de care dispui);
- cele mai rezistente alimente – alimentele proaspete care tin cel mai mult la congelator sunt carnurile, pe care le poti pastra de la 4 pana la 12 luni.
Exista si alimente pe care nu este recomandat sa le congelezi, cum ar fi:
- ouale – numai daca le spargi si amesteci galbenusul cu albusul poti sa le tii la congelat, dar nici asa nu e o idee tocmai buna, pentru ca galbenusul nu se comporta bine in conditii de inghet; coaja oului nu tine la inghet si se poate sparge;
- iaurtul, laptele, smantana – se pot strica dupa ce le-ai scos din congelator, pentru ca odata inghetate isi pierd textura initiala;
- salatele, ierburile aromatice, castravetii – aceste alimente se inmoaie daca sunt pastrate la congelator;
- sucuri proaspete in cutii sau sticle – odata ce ingheata, isi maresc volumul si pot exploda;
- carnea care a fost deja congelata – daca recongelezi carnea proaspata, creste riscul aparitiei si dezvoltarii bacteriilor periculoase;
- cartofii cruzi – se innegresc si capata un gust neplacut; daca vrei sa congelezi o supa sau o ciorba in care sa pui cartofi, mai bine ii pastrezi proaspeti si ii adaugi in supa in momentul in care o consumi;
- boabele de cafea – chiar daca a pune gheata in cafea este o placere, a congela boabele ca atare s-ar putea sa nu fie o idee foarte buna, pentru ca ele absorb foarte bine mirosurile si rezultatul va consta in niste boabe cu un gust si un miros neplacute.
Ce alimente poti depozita in camara sau in pivnita
Nu toate verdeturile, fructele si legumele pot fi tinute la frigider. Astfel, bananele, oricat de verzi ar fi, merele, rosiile, se pastreaza cel mai bine la temperatura camerei. Cartofii, usturoiul, ceapa este recomandat sa stea intr-un loc racoros, cum este camara sau pivnita. Ca sa se pastreze mai bine, poti folosi saci din materiale care sa permita o buna aerisire si care sa nu atraga umezeala.
Sunt si legume, ca vinetele, castravetii, ardeii, care pot fi pastrate atat in frigider, cat si la temperatura camerei. Regula este, insa, ca atunci cand le tii la frigider, sa le consumi in 1-2 zile dupa ce le-ai scos de la rece.
In general, carnea nu poate fi tinuta decat in frigider sau in congelator, insa daca faci carnati de casa, de exemplu, si ii afumi, acestia pot fi pastrati fara probleme si 1-2 luni in camara sau in pivnita.
Poti pastra alimentele proaspete si daca le invelesti in folie de aluminiu sau de plastic ori daca le pui in recipiente acoperite astfel. Atentie, insa! Aluminiul nu poate fi folosit pentru alimente care au o aciditate foarte mare, cum sunt si cele de mai jos, pentru ca le altereaza gustul:
- rosiile;
- rubarba;
- ceapa;
- sucurile de fructe.
Radacinoasele (morcovii, patrunjelul, pastarnacul, telina, guliile, hreanul, sfecla) pot rezista foarte bine la racoare, in pivnita, ferite de inghet, in ladite cu nisip. Ele trebuie ingropate in nisip, cu frunzele afara, fara sa se atinga intre ele.
Atunci cand vrei sa pastrezi alimentele proaspete mai mult timp, este bine sa tii cont de anumite reguli, cum sunt si cele de mai sus, ca sa te asiguri ca isi vor mentine texturile, aromele, proprietatile nutritive si ca vor ramane bune pentru consum chiar si dupa cateva luni.
Sursa foto: Shutterstock