Publicat la data de: 08/19/2019, 12:48
Autor: Beko
Multora dintre noi ni se pare ca a fierbe un ou e ca o joaca pentru copii. Si este adevarat ca nu trebuie sa fii maestru bucatar pentru asta. Totusi, cum se face ca pe cat de simplu este, se intampla, uneori, sa nu obtinem preparatul dorit? Pe scurt, oul moale e cam tare si […]
Multora dintre noi ni se pare ca a fierbe un ou e ca o joaca pentru copii. Si este adevarat ca nu trebuie sa fii maestru bucatar pentru asta. Totusi, cum se face ca pe cat de simplu este, se intampla, uneori, sa nu obtinem preparatul dorit? Pe scurt, oul moale e cam tare si invers. Si cand vine vorba de oua posate, se complica lucrurile.
Ca si in cazul delicioaselor prajituri de casa, accidentele gastronomice legate de fierberea oualor au drept cauza nerespectarea unor reguli simple. In continuare iti propunem un ghid practic in acest sens, de la greselile frecvente pe care le poti evita, la timpul pe care trebuie sa-l aloci in functie de textura pe care vrei sa o aiba oul, la cum sa prepari cele mai bune oua posate.
Prima greseala pe care o poti face, chiar inainte de a te apuca sa gatesti ouale, este ca nu le pastrezi in locul si la temperatura potrivite. Specialistii de la British Egg Information Service spun ca cel mai bun loc pentru depozitarea oualor este frigiderul. Dar, nici acolo, nu le poti pune la voia intamplarii. Recomandarea este ca temperatura de pastrare sa fie intre 1 si 4 grade Celsius. In cazul in care vrei, totusi, sa tii ouale la temperatura camerei, ai grija ca aceasta sa nu depaseasca 20 de grade Celsius.
Apoi, este necesar sa le depozitezi in caserole sau cofraje speciale, din cel putin doua motive. In primul rand, daca se intampla sa fie infestate cu Salmonela, reduci riscul raspandirii bacteriei si, in al doilea rand, nu uita ca ouale, mai ales cele de gaina, au o coaja poroasa, care absoarbe mirosurile, prin urmare, daca le tii alaturi de fructe de mare sau peste este posibil ca ele sa capete aroma respectivelor alimente. Asadar, daca nu iti plac ouale cu gust de peste sau carne de miel, ia in calcul recomandarea de mai sus.
Tinand cont de aceste prime sfaturi pastrezi prospetimea si gustul autentic al oului. Cand vine vorba de fierberea oualor mai exista, insa, o serie de greseli pe care orice gospodina le-a facut de-a lungul timpului. Iata cateva dintre ele si ce poti sa faci ca sa le eviti:
Cu siguranta nu e greu sa fierbi un ou, dar daca nu tii cont de niste reguli simple, s-ar putea sa ai surprize neplacute la final. Iata cateva sfaturi utile despre cum sa fierbi ouale corect:
Timpul necesar pentru fierberea oualor depinde de doua aspecte importante:
In cele ce urmeaza ai un mic ghid cu timpul de fierbere pentru ouale de gaina.
Daca vrei la mic dejun o salata cu avocado si oua moi, al caror galbenus este lichid, iar albusul este in mare parte solid, dar are unele zone mai moi spre interiorul oului, atunci dupa ce apa a dat in clocot, ia vasul de pe foc si pune-i un capac. Lasa ouale in apa fiarta 3-5 minute.
Cand vine vorba de oua fierte mediu, ai doua optiuni. Daca vrei un ou mediu spre moale, al carui galbenus va fi mai cremos, dar si cu ceva lichid, atunci este recomandat sa il lasi in apa fiarta timp de 6 minute. Daca vrei un ou mediu spre tare, adica sa aiba galbenusul mai multa consistenta decat in primul caz, atunci ar trebui ca el sa ramana in apa fiarta pentru 10 minute. In ambele cazuri, albusul este ferm.
In cazul oualor fierte tari, galbenusul devine consistent, iar albusul este ferm, fara zone cu lichid. Pentru a obtine astfel de oua trebuie sa le lasi in apa fiarta pentru 12 minute. Daca nu le poti consuma pe toate odata, poti sa le tii in frigider 7-10 zile, dar fara sa le decojesti.
Ouale posate te duc cu gandul la un mic dejun savurat intr-un restaurant cu staif si iti inchipui ca este destul de complicat sa le prepari. Vrei sa obtii un albus neted si rotund, care sa imbrace un galbenus moale, ce se revarsa cu delicatete in farfurie in momentul in care pojghita de albus este rupta. Mai jos descoperi cateva trucuri pentru a gati oua posate, ca la carte, chiar la tine acasa:
Fierberea oualor nu este un lucru complicat, chiar daca nu ai experienta in ale gatitului. Totusi, ca sa nu fii dezamagit de rezultate, este bine sa tii cont de cateva reguli simple si sa respecti timpul de gatit pentru fiecare textura pe care vrei sa o obtii.
Sursa foto: Shutterstock
Electrocasnice mari
Aparate frigorifice Masini de spalat rufe Uscatoare de rufe Produse de gatit Masini de spalat vaseElectrocasnice mici
Aer conditionat Cuptoare cu microunde Aparate de cafea turceasca Fierbatoare Storcatoare de citrice Mini tocatoare Blendere de mana Prajitoare de paine Mixere Blendere Slow Juicer Aspiratoare Fiare de calcat Statii de calcatSuport
Cum achizitionez piese si accesorii Cum intretin Cum aleg Extragarantie Before Call Center ManualeProtectia datelor personale
Nota de informare privind protectia datelor clientilor Nota de informare privind protectia datelor corporate Nota de informare cookies Formular de contact date cu caracter personal Politica globala privind confidentialitatea datelorContacteaza-ne!
*9010