Taiteii de casa, o alternativa sanatoasa si gustoasa la cei din comert. Cum ii prepari si 3 retete simple in care ii poti incorpora

Publicat la data de: 04/24/2019, 05:32

Autor: Beko

Distribuie

Retetele de casa sunt cele mai bune, iar taiteii nu fac exceptie. Versiunea „homemade” e cu atat mai indicata cu cat cei din comert au foarte multi aditivi si ingrediente care, pe termen lung, iti pot pune in pericol sanatatea.

Asadar, dincolo de argumentul ca taiteii de casa sunt mult mai gustosi si ca o reteta pregatita ca la carte va reusi sa impresioneze pe toata lumea, ar trebui sa inveti sa ii prepari si din motive ce tin de sanatatea ta.

Cum prepari taitei de casa – sfaturi utile

 

Taiteii de casa sunt mult mai usor de facut decat pare si nici macar nu ai nevoie de o masina pentru asta. Cu toate acestea, ar fi bine, totusi, sa incerci sa respecti cateva reguli simple, daca vrei ca rezultatul sa fie cel pe care il vezi in fotografiile de pe internet.

Cele 4 sfaturi de care ar fi bine sa tii cont:

  • La 100 de grame de faina se adauga intodeauna un ou, nu mai mult, nu mai putin.
  • Cand aluatul iti iese prea moale, trebuie sa mai adaugi faina pana capata consistenta de care ai nevoie.
  • Aluatul trebuie taiat in fasii cat mai subtiri.
  • Taiteii se pastreaza cel mai bine in saculeti de panza sau in pungi de hartie, in locuri cat mai racoroase, deci nu la frigider si nici in ambalaje de plastic.

Retete de taitei – clasic, de post, colorati

Mai jos gasesti cateva retete de taitei delicioase, pe care le poti prepara oricand acasa, intr-un timp foarte scurt si cu efort minim.

Taitei de casa – cea mai usoara reteta 

Taiteii de casa pot fi folositi pentru supe, ciorbe, diverse mancaruri, budinci si chiar ca desert, sub forma de taitei cu lapte. Daca nu te multumesc aceste variante, poti incerca sa pregatesti retete mai sofisticate, precum ravioli cu tot felul de umpluturi vegetariene sau lasagna de post.

Reteta taitei de casa

Revenind insa la modul in care ii poti prepara, una dintre cele mai simple retete de taitei de casa e cea de mai jos.

Ingrediente:

  • 300 de grame de faina
  • 3 oua
  • sare

Mod de preparare: 

  • Cerne faina si fa o adancitura in mijlocul ei, unde pui sarea si cele trei oua.
  • Amesteca ingredientele treptat, nu din cateva miscari, pana ce aluatul capata o consistenta omogena.
  • Framanta aluatul pana nu se mai lipeste de maini.
  • Dupa ce il lasi o jumatate de ora sa se odihneasca, intinde-l pe o suprafata pe care ai pudrat-o cu faina. Incearca sa obtii o foaie cat mai subtire si sa o lasi la uscat aproximativ 10 minute.
  • Ia apoi aluatul si taie suvite lungi sau late, dupa preferinta, apoi lasa-le la uscat.

Cu aceste suvite poti sa incepi sa pregatesti apoi o multime de retete gustoase. Daca ai obtinut o cantitate prea mare de taitei, nu trebuie sa te ingrijorezi, nu va fi nevoie sa ii arunci. Taiteii pot fi pastrati timp de cateva zile, daca ai grija sa ii pui in pungi de hartie sau in saculeti de panza, intr-un loc uscat si cat mai racoros. De evitat: frigiderul, locuri in care sunt temperaturi ridicate, pungile.

Taitei de post

Reteta taitei de post

E bine sa stii ca poti pregati taitei la fel de buni si dupa o reteta de post. Aceasta e ideala pentru persoanele care cauta alternative de retete delicioase atunci cand tin post, dar si pentru cele care au, de pilda, alergie la ou. Reteta de post e foarte simpla si gasesti ingredientele si pasii mai jos.

Ingrediente:

  • 150 de grame de faina
  • 65 de mililitri de apa
  • sare
  • o lingurita de ulei de masline

Mod de preparare:

  • Pune intr-un castron sarea, un strop de ulei si faina si amesteca totul.
  • Adauga apa, avand grija sa fie la temperatura camerei. Aluatul tau va fi gata dupa 15 minute.
  • Acopera aluatul cu un bol de sticla si lasa-l acolo o jumatate de ora. Daca sari peste aceasta etapa, sunt sanse ca glutenul sa nu aiba timp sa se integreze foarte bine in aluat si taiteii tai sa se dezintegreze atunci cand ii vei fierbe.
  • In rest vei proceda intocmai ca la reteta anterioara: intinzi aluatul, tai taiteii si ii lasi sa se usuce putin inainte sa ii folosesti sau sa ii pui la pastrat.

Din ingredientele de mai sus pot rezulta taitei suficienti pentru trei persoane. O recomandare importanta ar fi sa incerci sa ai 75 de grame de faina de grau dur si 75 de grame de faina obisnuita. Daca alegi sa renunti la faina de grau dur, e posibil sa nu obtii consistenta ideala si sa descoperi ca la fierbere taiteii se vor dezintegra. Un alt truc pentru a preveni acest lucru ar fi sa adaugi si praf de gluten, pe care il gasesti, de regula, in magazinele naturiste.

Taitei de casa colorati natural – o alternativa pe placul celor mici

Daca ai copii, ii poti implica si pe ei in „bucatarit”, optand pentru o versiune haioasa: taiteii colorati. Mai jos gasesti pasii si ingredientele pentru taitei verzi, rosii, albastri si galbeni.

Cum faci taitei colorati de casa

Ingrediente taitei rosii:

  • o sfecla rosie mai mica
  • un ou
  • 25 de mililitri de apa
  • sare
  • 150 de grame de faina

Ingrediente taitei galbeni:

  • un morcov
  • o lingurita de turmeric
  • sare
  • 25 de mililitri de apa
  • 150 de grame de faina

Ingrediente taitei albastri:

  • cateva frunze de varza rosie
  • un ou
  • 25 de mililitri de apa
  • sare

Ingrediente taitei verzi:

  • o lingurita de spirulina pudra
  • un ou
  • 25 de mililitri de apa
  • 150 de grame de faina

Reteta de taitei verzi facuti in casa

Mod de preparare:

Vei prepara fiecare aluat separat, in alt bol.

  • Spala si curata legumele (acolo unde este cazul).
  • Pentru fiecare reteta in parte pune in blender morcovii (poti sa ii si fierbi daca vrei sa mearga mai repede) + oul, sfecla + oul, spirulina + oul, apoi frunzele de varza rosie + oul.
  • Adauga la final apa si amesteca pana obtii un fel de smoothie cremos.
  • Pune aceste culori peste faina si framanta aluatul, urmand pasii detaliati deja mai sus.

Te-ar mai putea interesa si: Cat de util este un blender pentru bucataria ta

In cazul in care alegi sa fierbi acesti taitei, ar trebui sa tii cont de faptul ca ei fierb, de regula, foarte repede, prin urmare nu ar trebui sa ii lasi mai mult de doua minute. Ulterior, nu uita sa ii stropesti cu ulei de masline si sa ii rasfiri, pentru a nu se lipi intre ei.

3 idei de retete simple si delicioase in care poti folosi taitei

Acum, ca ai gata taiteii, mai ramane doar sa decizi in ce fel vrei sa ii folosesti. Mai jos gasesti trei retete care sa te inspire si pe care le poti pregati fara prea mult efort. In plus, sunt si foarte gustoase: budinca de taitei, omleta cu taitei si rata in stil asiatic cu taitei.

Budinca de taitei

Budinca de taiteti reteta delicioasa

Ingrediente:

  • 200 de grame de branza (poti folosi atat branza de vaci, cat si de oi)
  • 300 de grame de iaurt
  • 3 oua
  • o esenta de vanilie si una de rom
  • 80 de grame de zahar
  • 150 de grame de taitei
  • 100 de grame de stafide
  • putin unt pentru uns tava 

Mod de preparare:

  • Fierbe taiteii si pune stafidele la inmuiat in esenta de rom.
  • Amesteca ouale cu zaharul.
  • Adauga branza, esenta de vanilie si iaurtul. În acest amestec pune apoi taiteii (avand grija sa fie foarte bine scursi) si stafidele inmuiate in rom.
  • Incalzeste cuptorul la 180 de grade si lasa compozitia acolo timp de 45 de minute.

Dupa cum vezi, aceasta este o reteta foarte usor de preparat, iar rezultatul e delicios.

Te-ar mai putea interesa si: Aperitive pentru masa de Paste: retete de preparate traditionale sau moderne

Rata in stil asiatic cu taitei

Reteta de rata cu taitei, in stil asiatic

Ingrediente:

  • pieptul unei rate
  • 200 de grame de taitei fierti
  • o legatura de ceapa verde
  • putin unt
  • o lingurita de piper
  • cateva cuisoare si seminte de fenicul
  • cateva bucati de anason
  • o lingurita de scortisoara
  • putin zahar brun
  • sare

Mod de preparare:

  • Macina, cu ajutorul rasnitei, cuisoarele, semintele de fenicul, piperul si bucatelele de anason.
  • Adauga sarea si condimenteaza pieptul de rata.
  • Rumeneste pieptul de rata pe ambele parti, intr-o tigaie, in unt si zahar.
  • Dupa ce scoti pieptul de rata, in amestecul de unt si zahar ramas in tigaie pune ceapa verde taiata si scortisoara.
  • Dupa un minut adauga taiteii fierti si pieptul de rata feliat.

Dupa cateva minute e totul gata, iar rezultatul e unul spectaculos. Poti folosi aceasta reteta inclusiv ca fel principal pentru o cina mai sofisticata.

Te-ar putea interesa si: Ghidul electrocasnicelor pentru o gospodina pasionata

Omleta cu taitei

Cum faci omleta cu taitei

Ingrediente:

  • 3 oua
  • p legatura mai mica de ceapa verde
  • putin cascaval ras, ulei, sare si piper
  • 150 de grame de taitei

Mod de preparare:

  • Bate ouale ca pentru o omleta obisnuita.
  • Adauga cascavalul.
  • Pune taiteii la fiert, strecoara-i si adauga omleta taiata in bucati peste ei.
  • Adauga sare si piper dupa gust.
  • Presara ceapa taiata marunt.

Aceasta idee de omleta poate fi ideala atat pentru micul dejun, cat si ca fel secundar, la pranz sau cina.

Taiteii, pe langa faptul ca nu sunt foarte greu de preparat, pot fi incorporati intr-o multime de retete delicioase si chiar spectaculoase, cum e cazul pieptului de rata in stil asiatic de mai sus. Prin urmare, nu ai niciun motiv sa nu incerci, macar o data, alternativa taiteilor facuti in casa.

Sursa foto: Shutterstock


Distribuie

Articole Recomandate

Cele mai citite articole