Chiar daca ciorbele acre, clasice, facute „ca la mama acasa” nu isi pierd niciodata farmecul, din cand in cand merita sa variem meniul si cu o supa-crema limpede sau consistenta, doar din legume de sezon, cu sau fara carne. Supa-crema poate sa fie de ciuperci, dovleac, morcovi sau de rosii, desi acestea sunt doar cateva din variantele posibile, diversitatea retetelor pentru acest tip de preparat fiind mai mult decat generoasa. Supa-crema este alegerea potrivita atunci cand ai nevoie de ceva hranitor, delicios si satios, si este o modalitate foarte simpla de a le consuma frecvent, parte dintr-un meniu echilibrat si sanatos.
Versatilitatea supelor-crema vine din nenumaratele combinatii posibile care fac din acest fel de mancare unul potrivit si pentru pranz, si pentru cina. Colectia generoasa de retete este o dovada si o provocare in egala masura.
- 1. Supa-crema de praz
- 2. Supa-crema de dovleac
- 3. Supa-crema de morcovi
- 4. Supa-crema de linte
- 5. Supa-crema de castraveti
- 6. Supa-crema de legume cu broccoli
- 7. Supa-crema de ciuperci
- 1. Supa-crema de pui cu legume
- 2. Supa-crema de legume cu carne de porc
- 3. Supa-crema de cartofi cu bacon
- Tipuri de supe-crema – cum alegi preparatul potrivit
- Retete de crutoane pentru supe-crema de legume si de carne
- Retete de supa-crema de legume si de carne – sfaturi de preparare
Top supe-crema de legume – 7 retete simple
Principiul de preparare al supelor-crema este simplu si se respecta, cu rare si mici exceptii, pentru toate retetele. Se poate spune ca indiferent de ingrediente, vei obtine cea mai buna supa-crema de legume atata vreme cat vei combina mai multe feluri de legume proaspete asa cum cere reteta de supa-crema sau alegand combinatii noi, dupa gustul propriu. Tot in functie de ingrediente poti face supe-crema de post, supa-crema de legume cu smantana sau supa-crema de legume cu unt. Exista supe-crema sanatoase si supe-crema dietetice, dar toate, fara exceptie, sunt gustoase.
Pentru ca sunt atat de simplu de facut, cu un gust care poate varia in functie de proportia tipului de legume folosite, poti compune reteta de supa-crema proprie. Incearca fiecare dintre variantele de mai jos sau inspira-te pentru a crea alte retete.
1. Supa-crema de praz
Cu o aroma inedita, textura fina si culoarea specifica, supa-crema de praz este genul de preparat care ii surprinde in mod placut mai ales pe cei care apreciaza supele dulci. Merita combinata cu branza Gorgonzola, crutoane si seminte de orice fel.
Ingrediente:
- 5 bucati de praz;
- 2 cepe mici;
- 1 cartof;
- 1 litru supa/zeama de legume;
- 150 g de iaurt natural;
- ulei de masline;
- sare si piper dupa gust.
Mod de preparare:
- In primul rand, curata si taie julien prazul si cepele. Intr-o cratita potrivita adauga cateva linguri de ulei de masline si incepe sa gatesti sote ceapa si prazul. Adauga peste ele un varf de sare si unul de piper si continua sa prepari legumele pana cand devin moi;
- Curata cartoful si taie-l marunt, apoi adauga-l peste praz;
- Cand prazul, ceapa si cartoful au devenit mai moi, poti turna peste ele supa de legume;
- Lasa legumele pe foc pana cand fierbe si cartoful bine;
- Dupa ce legumele au fiert, opreste focul si, cu ajutorul unui blender vertical, paseaza legumele si apoi adauga iaurtul peste ele, pana cand supa devine omogena;
- Cand supa-crema este gata, poti adauga cateva frunze de busuioc proaspat taiate marunt.
Alege dintre numeroasele modele de mixere pe cel care poate sa devina un veritabil aliat la prepararea celor mai bune retete pentru cei dragi.
2. Supa-crema de dovleac
Dovleacul, vedeta lunilor de toamna, este un ingredient ideal pentru supa-crema, mai ales atunci cand il combini cu smantana, usturoi, morcovi si cateva ierburi aromate. Pe cat de gustos este, pe atat de sanatos, dovleacul fiind una dintre cele mai bogate surse de vitamina A.
Ingrediente:
- 1 dovleac de marime medie;
- 1 cartof mare;
- 2 morcovi;
- 1 ardei rosu;
- 3 catei de usturoi;
- 1 ceapa medie;
- 150 g de smantana;
- 1 legatura de patrunjel;
- 7 frunze de busuioc;
- sare si piper.
Mod de preparare:
- Curata dovleacul de coaja, taie-l pe jumatate si scoate din el semintele cu ajutorul unei linguri;
- Dupa ce l-ai curatat, taie dovleacul cubulete si pune-l sa fiarba intr-o oala de marime potrivita;
- Pana incepe apa sa fiarba, poti curata si taia celelalte legume: cartoful, morcovii, ardeiul, usturoiul;
- Adauga-le in apa si lasa toate legumele sa fiarba pana cand devin moi;
- Cand apa din vas scade la jumatate, strecoara legumele si apoi le poti pasa cu ajutorul unui blender;
- Adauga smantana si continua sa mixezi pana cand compozitia devine destul de omogena. In functie de cat de consistenta vrei sa fie supa, poti sa mai adaugi zeama de la legumele fierte;
- La final adauga sare, piper dupa gust, frunzele de busuioc si patrunjelul taiate marunt;
- Acum supa ta este gata si o poti servi alaturi de cateva crutoane sau cateva bucatele de caju.
Alege dintre modelele de blendere pe cel care va deveni un veritabil asistent in bucataria ta si te va ajuta sa prepari cele mai bune si mai variate meniuri sanatoase pentru copiii tai si pentru toata familia.
3. Supa-crema de morcovi
La fel ca dovleacul, morcovii contin betacaroten, un nutrient care, in organismul nostru, se transforma in vitamina A. Cu o aroma usor dulce si cu textura sa fina, supa-crema de morcovi este alegerea ideala atunci cand vrei sa gatesti ceva rapid, fara sa pierzi ore intregi in bucatarie.
Ingrediente:
- 500 g de morcovi;
- 1 telina;
- 1 ceapa;
- 2 cartofi;
- 50 g de unt;
- sare si piper;
- o legatura de marar.
Mod de preparare:
- In primul rand, curata si taie legumele, apoi toaca ceapa marunt si caleste-o cateva minute, pana cand devine transparenta si moale;
- Cand ceapa s-a calit, adauga morcovii si cartofii, amesteca-le doua minute, apoi toarna apa peste ele pentru a le putea fierbe;
- Lasa legumele sa fiarba la foc mic pana cand devin moi in profunzime;
- Cand au fiert, paseaza-le cu ajutorul unui blender, pana cand compozitia devine o crema omogena;
- Adauga sarea, piperul si mararul taiat marunt.
4. Supa-crema de linte
Este un preparat ideal pentru zilele racoroase de toamna sau iarna, cand, din cauza frigului, corpul consuma mai multa energie si implicit calorii. Hranitoare, satioasa si aromata, supa-crema de linte este potrivita, chiar si atunci cand esti la dieta.
Ingrediente:
- 400 g de linte;
- 2 morcovi;
- 1 ceapa;
- 1 telina mica;
- 1 varf de cutit de coriandru boabe macinat;
- ½ lingurita de turmeric pudra;
- 1 varf de cutit de chimion macinat;
- sare, piper.
Mod de preparare:
- In primul rand, curata lintea de posibilele reziduuri, spal-o si las-o la fiert intr-un vas de marime potrivita cu apa;
- In acest timp poti pregati legumele pentru supa. Curata-le, taie-le cubulete si adauga-le in apa;
- Fierbe-le la foc mic;
- Cand au fiert toate legumele, paseaza-le cu ajutorul unui mixer vertical pana cand devin o pasta omogena;
- Cand compozitia s-a omogenizat, adauga ierburi aromate, sare si piper dupa gust;
- Acum supa ta este gata si poate fi servita impreuna cu cateva crutoane si cateva muraturi.
Prepara cele mai gustoase meniuri folosind plite incorporabile, perfecte intr-o bucatarie moderna, indiferent daca este amenajata clasic sau modern.
5. Supa-crema de castraveti
Pentru a demonstra cat de diverse sunt posibilitatile, iata si una dintre cele mai bune retete de supa-crema care sa prepara fara fierbere si se serveste rece. Racoritoare si gustoasa, supa-crema de castraveti este genul de preparat gata in doar 10-15 minute.
Ingrediente:
- ½ kg de castraveti proaspeti;
- 2 catei de usturoi;
- 250 g de iaurt;
- 50 g de smantana;
- suc de la o lamaie;
- 1 legatura de marar;
- sare si piper dupa gust.
Mod de preparare:
- In primul rand, curata castravetii si usturoiul de coaja, apoi taie legumele rondele;
- Paseaza legumele cu ajutorul unui blender aproximativ un minut;
- Cand legumele devin ca o pasta omogena, adauga iaurtul, smantana si sucul de lamaie si continua sa mixezi supa;
- In final adauga sarea, piperul si mararul tocat marunt si astfel ai obtinut o supa-crema racoritoare si gustoasa, de care te poti bucura mai ales in zilele caniculare de vara.
6. Supa-crema de legume cu broccoli
Ar putea sa fie modul cel mai simplu prin care poti introduce in meniu broccoli, daca aceasta leguma exceptionala nu face parte dintre cele agreate. Reteta este simpla si, ca toate celelalte supe-crema, foarte gustoasa.
Ingrediente:
- 450-500 de grame de broccoli (inclusiv cotoarele);
- 30 de grame de unt (sau 3 linguri de ulei vegetal);
- 3 cartofi medii (cuburi);
- 1 praz mare (numai partea alba);
- 700 mililitri supa de legume (sau apa si un cub de concentrat de legume);
- sare si piper dupa gust;
- ½ lingurita cimbru proaspat;
- 1 catel de usturoi.
Mod de preparare:
- La foc mediu, intr-o oala pune untul sau uleiul, prazul taiat fin si usturoiul tocat;
- Adauga sare si piper si caleste circa 10 minute;
- Adauga cartofii taiati cubulete si broccoli buchetele (cotoarele taie-le la fel de marunt ca si bucatile de cartofi), apoi acopera si lasa pe foc cateva minute;
- Pune supa de legume si fierbe la foc mic aproximativ 30 de minute;
- Paseaza legumele cu ajutorul unui blender aproximativ un minut;
- Serveste imediat cu cimbru presarat deasupra si parmezan ras.
7. Supa-crema de ciuperci
In mod cert, este una dintre cele mai bune supe. Poate fi una dintre cele mai bune retete pentru
supa-crema de post, fiind printre variantele de supe-crema sanatoase si gustoase. Aceasta reteta este reconfortanta, aromata si perfecta pentru o cina lejera.
Ingrediente:
- 90 g unt (sau 3-4 linguri de ulei vegetal);
- 2 cepe medii, tocate grosier;
- 1 catel de usturoi, zdrobit;
- 500 g ciuperci brune, tocate;
- 2 linguri de faina;
- 1 litru supa de pui (obtinuta din apa si un cub de concentrat de pui);
- 1 frunza de dafin;
- 4 linguri smantana simpla;
- 1 lingura patrunjel tocat.
Mod de preparare:
- Topeste untul intr-un vas incapator. Adauga ceapa si usturoiul si caleste pana se inmoaie, circa 3-5 minute;
- Adauga ciupercile si continua sa calesti pentru alte 5 minute;
- Cand au lasat zeama, adauga faina si amesteca usor. Tine pe foc inca un minut;
- Se adauga frunza de dafin si supa de pui si se lasa totul sa fierba, cu capac, pentru circa 10 minute;
- Da deoparte si scoate frunza de dafin;
- Paseaza continutul cu ajutorul unui blender aproximativ un minut;
- Adauga smantana si pune totul pe foc din nou pentru un minut;
- Potriveste de sare si piper si adauga patrunjel tocat, apoi serveste simpla sau cu paine prajita.
Top supe-crema de carne – 3 retete rapide
Supa-crema se poate face si cu carne. Va deveni un fel de mancare foarte consistent, dar la fel de sanatos si gustos. Se pregatesc usor, dar va fi nevoie de ceva mai mult timp pentru gatit. Cele trei retete de mai jos sunt printre cele mai simple, mai rapide, dar si mai gustoase supe-crema care includ si carne.
1. Supa-crema de pui cu legume
Este minunat de gustoasa si poate fi un fel de mancare ideal inclusiv pentru copii. In plus, are avantajul ca se pregateste foarte usor.
Ingrediente:
- 2-3 pulpe de pui fara piele si dezosate;
- 1 ceapa mare;
- 2-3 morcovi;
- 1 bucata de telina (aproximativ cat un morcov);
- 1 pastarnac mic;
- 2 cartofi potriviti
- 2 linguri de ulei;
- 2-3 linguri de smantana;
- 2 catei de usturoi;
- Sare, piper, patrunjel proaspat tocat.
Mod de preparare:
- Intr-o tigaie pune uleiul si pulpele de pui. Trebuie să stea doar 3-4 minute pe fiecare parte, cat sa se albeasca pe fiecare parte si sa prinda o crusta rumenita usor.
- Pulpele si uleiul se pun intr-o oala si se adauga usturoiul strivit cu latul cutitului si 1,5 l de apa.
- Asaza pe foc si acopera cu capac. Se lasa sa fiarba circa 15 minute, dupa ce incepe sa clocoteasca, la foc mic si se aduna spuma.
- In acest timp curata si taie in cuburi (cat o nuca) legumele;
- Dupa cele 15 minute pune legumele, acopera si lasa totul sa fierba alte 15-20 de minute, la foc mic cu capac.
- Da deoparte si scoate carnea din supa pe o farfurie. Cu o furculita si-un cutit marunteste carnea. Este bine sa o tai perpendicular pe fibre.
- Intoarce carnea in oala si cu un blender vertical transforma totul in crema.
- Adauga smantana, potriveste de sare si piper si pune patrunjel.
- Serveste calda cu paine prajita, unsa cu usturoi.
2. Supa-crema de legume cu carne de porc
Este un fel de mancare 2 in 1. Combinatia dintre o supa-crema de legume, densa, usor condimentata si bucatele de carne suculenta de porc bine rumenite nu poate sa fie decat savuroasa. Este genul de mancare extrem de simplu de facut, dar care poate sta pe orice masa, cu orice ocazie.
Ingredinte:
- 1 muschiulet de porc;
- 3 cartofi;
- 1 telina mica;
- 3 cepe medii;
- 1 pastarnac;
- 2 dovlecei;
- 2 ardei grasi rosii;
- Sare, piper, boia de ardei iute, o frunza de dafin;
- 30 gr de unt si trei linguri de ulei;
- Patrunjel pentru servit.
Mod de preparare:
- Incepe prin a pregati muchiul de porc. Pune untul si uleiul intr-o tigaie si rumeneste rapid pe toate partile muschiuletul de porc intreg. Cana a prins culoare, pune-l intr-un vas care merge la cuptor. Asezoneaza cu sare si piper.
- Curate legumele, taie-le in bucati potrivite si pune-le la fiert cu un litru de apa, frunza de dafin si sare.
- Cand legumele sunt fierte, foloseste un blender vertical pentru a face supa-crema (scoate frunza de dafin inainte). Supa trebuie sa fie mai consistenta. Potriveste de sare, piper si adauga boia pentru gust si culoare.
- Cand muschiul este gata (bine patruns, rumenit), lasa-l sa stea circa 10 minute acoperit, apoi taie-l in bucatele de marimea unor masline mari.
- Pune in boluri supa si la mijloc bucatele de carne de porc. Presara putin patrunjel si serveste.
Alege un model de aragaze care au cuptoare pe gaz sau electrice si te poti bucura de avantajul de a seta temperatura de coacere, ceea ce ofera un avantaj important pentru realizarea unor preparate perfect gatite.
3. Supa-crema de cartofi cu bacon
Reteta de supa-crema de cartofi, desi este probabil printre cele mai simple si mai usor de facut, este printre cele mai gustoase. O poti servi simpla sau cu bucatele de bacon bine rumenite inainte. Combinatia este irezistibila.
Ingrediente:
- 4-6 cartofi albi;
- 2 fire de praz, doar partea alba;
- 1 ceapa mare alba;
- 3 catei de usturoi;
- 150 de ml de chefir sau lapte batut sau un iaurt de baut;
- 1 lingura de smantana;
- 1 frunza de dafin;
- Felii de bacon pentru prajit;
- 1 lingura de seminte de susan.
Mod de preparare:
- Rumeneste feliile de bacon foarte bine intr-o tava neaderenta. Scoate-le pe hartie absorbanta si lasa-le sa se raceasca.
- In grasimea ramasa caleste cateva minute prazul, ceapa si usturoiul maruntite.
- Rastoarna legumele calite intr-o oala, pune cartofii bucatele, frunza de dafin si un litru de apa. Fierbe legumele circa 15 minute cu capac. Cu un blender transforma totul in crema.
- Amesteca smantana cu kefirul si rastoarna totul in supa pasata.
- Potriveste de sare si piper.
- Rumenste usor semintele de susan.
- Rupe in bucatele baconul prajit.
- Serveste supa cu bucatele de bacon deasupra si presara semintele rumenite de susan.
Tipuri de supe-crema – cum alegi preparatul potrivit
Supele-crema sunt prin excelenta dense pentru ca in esenta sunt piureuri de legume combinate cu lichid. Pentru ca se pot face in orice combinate, consistenta lor poate varia de la una densa la una mai apoasa.
Supele-crema ideale iarna sunt mai dense, bogate in calorii si contin in general cartofi, fasole, linte. Supa-crema de fasole este ideala in sezonul rece si bacon rumenit bine, de exemplu. Cele care contin unt se servesc mereu calde sau fierbinti. Cele cu ulei vegetal sau cele de vara se pot servi reci. Supa de castraveti sau cea de rosii pasate sunt supe de vara care se fac folosind un blender din legume proaspete nefierte.
Toate supele-crema pot fi facute prin fierberea legumelor. Pentru o supa reusita, aceasta trebuie să contina cartofi sau o alta leguma bogata in amidon (fasole, naut, linte). La fel de bine se poate face o supa-crema de legume coapte. Pot fi coapte rosiile, ardeii, ceapa, chiar si dovleceii. Italienii fac o delicioasa supa-crema de vinete coapte. Vinete, ardei gras si dovlecei copti sunt combinati cu supa de pui si trecuti prin blender. Se adauga suc de lamaie sau lapte batut, putin ulei de masline si se serveste cu parmezan ras.
In functie de modul de prezentare, orice supa-crema poate sta la fel de bine pe masa de pranz in familie sau la o cina de gala.
Retete de crutoane pentru supe-crema de legume si de carne
Crutoanele se pot folosi intr-o varietate de preparate culinare: salate, supe (supa-crema de legume, supa-crema de ciuperci, supa de dovleac, supa-crema de rosii, supa-crema de broccoli), rosii umplute, topping pentru tarte cu legume. In plus, facand in casa aceste crutoane aromate, te asiguri ca folosesti toata painea veche din dotare si nu arunci nimic!
Mod de preparare:
- Taie felii painea, apoi taie fiecare felie in cubulete;
- Preincalzeste cuptorul la 150 grade C;
- Intr-o tava tapetata cu hartie de copt, pune cuburile de paine;
- Amesteca, intr-un bol, sare, piper, rozmarin, cimbru, oregano si fulgi de usturoi (sau ceapa);
- Stropeste cubuletele de paine cu ulei de masline, apoi presara uniform deasupra amestecul de condimente preparat anterior;
- Amesteca bine si da tava la cuptor 5 minute;
- Cand crutoanele prind o crusta aurie, sunt gata.
O alta reteta de crutoane se poate face in tigaie pe aragaz, la foc iute. Le poti prepara si din paine cu seminte, paine integrala sau neagra.
Mod de preparare:
- Taie painea in cubulete;
- Pune in tigaie putin unt si ulei, iar cand s-a incins, pune painea;
- Amesteca incontinuu, pentru a nu se arde si a se rumeni pe toate partile uniform;
- Cand sunt gata, se scot pe hartie absorbanta, pentru a elimina excesul de grasime, si poti presara pudra de usturoi sau ceapa pentru gust si aroma.
Crutoanele prajite se consuma imediat, cele preparate la cuptor se pot pastra cateva zile intr-un recipient inchis ermetic.
Retete de supa-crema de legume si de carne – sfaturi de preparare
Supele-crema sunt delicioase atata vreme cat proportia legume-lichid este una ideala si consistenta lor este una potrivita. Pentru rezultate perfecte, foloseste mereu cartofi si ceapa alba. Rumenite in ulei sau/si unt, ceapa si prazul vor capata un gust mai fin si mult mai placut.
Multe legume pot fi coapte. Se preteaza perfect rosiile, conopida, broccoliul, dovleceii, vinetele si alte legume carnoase.
Combinate cu supa de pui, toate retetele de supa-crema vor avea un gust mult mai bun, desi pot fi delicioase si simple, doar cu apa in care au fiert legumele. Supele-crema se dreg cu smantana, lapte sau iaurt. Unele se pot completa cu ou batut in loc de smantana. La fel de bine pot primi un plus de gust daca vei adauga parmezan ras atunci cand le servesti. Parmezanul se potriveste perfect cu supele simple de legume.
Este bine sa stii ca supa-crema de legume congelate este cel putin la fel de buna ca si cea facuta din legume proaspete. Gustul va fi imbogatit daca folosesti frunze de dafin (la supa care are cartofi), usturoi (la cea de ciuperci si fasole) sau cimbru (mai ales la cea cu broccoli). Folosind piper sau fulgi de ardei, le poti da o tenta picanta, ideala la supele care se servesc calde.
Indragite de vegetarieni, copii si cei pasionati de un stil de viata sanatos, supele-crema sunt un preparat usor si rapid de gatit. Cu ajutorul lor, ii poti surprinde oricand pe cei dragi pentru ca este imposibil sa dai gres in prepararea lor.
Sursa foto: Shutterstock.com