Cum alegi un uscator de rufe automat – categorii si modele recomandate

Publicat la data de: 06/02/2022, 07:54

Autor: Beko

Distribuie

Uscarea rufelor este un proces indelungat si uneori foarte periculos pentru sanatatea ta, in cazul in care nu ai balcon, de exemplu. De aceea, dorinta de a achizitiona un uscator de rufe automat este una cat se poate de justificata.

Mai ramane doar intrebarea: „Ce tip de uscator de rufe ar trebuie sa aleg?”. La aceasta intrebare vom incerca sa raspundem in urmatoarele randuri.

Cate tipuri de uscatoare de rufe exista

Daca ne referim doar la uscatoarele electrice, cele mai populare sunt uscatoarele de rufe cu condensare. Acestea, la randul lor, pot fi impartite in doua categorii:

  • uscatoarele cu condensare fara pompa de caldura
  • uscatoarele cu condensare cu pompa de caldura

Ele nu se deosebesc neaparat prin modul in care functioneaza, ci, asa cum vom vedea, prin efcienta, consum energetic si pret. Al treilea tip de uscator despre care vom discuta este uscatorul incorporat in masina de spalat.

Uscatorul de rufe cu condensare fara pompa de caldura

Asa cum ii spune si numele, acest dispozitiv electrocasnic usuca rufele prin condensare, mai precis, printr-un sistem de incalzire cu ajutorul caruia transforma apa lichida din haine in abur. La randul sau, aburul este evacuat din cuva intr-un schimbator de caldura – sistem cu ajutorul caruia vaporii sunt raciti si transformati din nou in apa lichida.

De aceea, orice uscator de rufe cu condensare fara pompa de caldura este dotat cu furtun pentru scurgerea apei sau cu un recipient pe care il poti goli manual.

Avantaje

Uscatoarele de rufe fara pompa pot fi accesibile ca pret, usuca eficient rufele si te scapa si de umezeala nesanatoasa pe care ai face-o daca ai usca rufele din casa. Ele nici nu trebuie amplasate intr-o camera aerisita, deoarece vaporii de apa nu sunt evacuati in incapere.

Cum poti reduce consumul energetic cand folosesti un uscator de rufe fara pompa de caldura

Din fericire, poti reduce consumul de curent electric, daca profiti in mod inteligent de functiile de care dispune si un astfel de uscator. Nu uita ca, la fel ca la masina de spalat, viteza de centrifugare poate fi reglata. Seteaza intotdeauna o viteza de centrifugare mare, pentru ca rufele sa se usuce mai repede si sa reduci astfel durata consumului.

Acorda o atentie si capacitatii dispozitivului si, daca ai posibilitatea, foloseste-l doar dupa ce ai o incarcatura completa de rufe. Nu in ultimul rand, verifica in mod periodic filtrele de scame si curata-le daca este nevoie; astfel vei usura circulatia aerului cald.

Uscatorul de rufe cu condensare cu pompa de caldura

La fel ca tipul de uscator fara pompa, aceste modele folosesc condensarea pentru a usca rufele. Diferenta sta insa in acea piesa numita pompa de caldura, dispozitiv care ajuta la refolosirea aerului in loc sa-l evacueze in afara uscatorului.

Avantaje

Toate avantajele acestui uscator cu pompa de caldura se leaga strict de circuitul inchis al aerului cald din interiorul aparatului. Deoarece aerul nu mai este evacuat, ci refolosit incontinuu, in incaperea in care usuci rufele nu se va mai crea la fel de multa caldura. In plus, aerul cald generat de aceste modele nu este chiar atat de fierbinte precum cel folosit de modele fara pompa de caldura, ceea ce ofera textilelor sensibile un plus de protectie.

Avantajul cel mai mare al uscatorului de rufe cu pompa de caldura este consumul redus de energie. Datorita faptului ca, in loc sa genereze in mod continuu aer cald, el doar il recircula pe cel creat deja, acest tip uscator consuma cu pana la 50% mai putina energie decat un uscator fara pompa de caldura.

Masina de spalat cu uscator incorporat

Al treilea tip de uscator automat este, practic, o functie hibrid dintre masina de spalat si uscator. Aceste dispozitive se folosesc tot de condensare pentru a usca rufele, fara a implementa insa tehnologia pompei de caldura.

Avantaje

Avantajul cel mai evident este faptul ca nu trebuie sa achizitionezi decat un singur dispozitiv pentru a indeplini mai multe functii. Uscatorul incorporat in masina este ideal daca nu ai suficient spatiu in locuinta pentru doua electrocasnice atat de mari.

De asemenea, munca ti se va usura considerabil, deoarece nu va mai trebui sa muti rufele ude dintr-o cuva intr-alta pentru a le usca.

Modele recomandate

Acum, ca ai inteles avantajele si dezavantajele fiecarui tip de uscator, ia in considerare si urmatoarele recomandari, pentru fiecare din cele trei categorii.

Beko DU9133GA0

uscator de rufe beko DU9133GA0

 

Daca pretul produsului iti influenteaza decizia, atunci modelul DU9133GA0 ar putea fi solutia pe care o cauti. Cu o capacitate de noua kilograme si avand la dispozitie 16 programe, uscatorul este ideal pentru orice familie, dar mai ales pentru cele tinere.

Unul dintre programele sale poarta numele de Baby Protect ® si este special gandit pentru uscarea hainelor bebelusului, astfel incat sa nu irite in vreun fel pielea sa sensibila. In plus, tehnologia Optisense ® foloseste senzori de temperatura si umiditate pentru a optimiza nivelul de uscare a hainelor si a opri automat uscatorul cand acesta este atins.

Beko HITY854310F

masina de spalat rufe cu uscator Beko HITY854310F

Daca vrei sa treci la clasa energetica A, poti opta pentru un hibrid precum HITY854310F. Aceasta masina de spalat reuseste sa combine in mod ingenios functiile de spalare cu cele de uscare, oferind programe rapide de spalare pentru momentele in care esti pe fuga.

De exemplu, Daily Xpress poate spala in doar 28 de minute haine de bumbac purtate o singura data sau usor patate, pe cand Wash & Wear spala si usuca un kilogram de haine in doar o ora.

Beko DS8333PX

uscator de rufe Beko DS8333PX

Din fericire, exista si uscatoare de rufe cu pompa la preturi accesibile. Un exemplu este DS8333PX, care foloseste Eco Gentle – Heat Pump pentru a recircula aerul din cuva. Si DS8333PX dispune de functii precum Baby Protect ® sau Optisense ®, dar si de functii precum Auto Anti sifonare, care poate preveni sifonarea si incurcarea hainelor.


Distribuie

Cele mai citite articole

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010