Salata orientala – cum prepari cele mai gustoase retete. Sfaturi utile

Publicat la data de: 07/25/2019, 11:34

Autor: Beko

Distribuie

Salata orientala. Unul dintre cele mai populare feluri de a imbina cartofii fierti cu alte legume sau cu diverse tipuri de carne, cum ar fi pestele afumat. Nu exista o reteta standard, asa ca fiecare este liber sa faca ce combinatii doreste. Unii prefera sa puna muraturi, altii castraveti proaspeti, oua fierte sau masline. Poate fi un fel de sine statator sau o granitura. 

In cele ce urmeaza descoperi cateva dintre cele mai gustoase retete de salata orientala si cateva sfaturi ca sa obtii un preparat simplu si delicios.

Salata orientala – cele mai gustoase retete

Ca si salata de beouf, salata orientala este foarte apreciata pentru ca se pregateste foarte simplu si este delicioasa. Fie ca vorbim despre retete de post sau cu peste (sau alt tip de carne cum ar fi bacon sau pui), ingredientul nelipsit dintr-o astfel de salata rapida este cartoful fiert.

La prima vedere pare un fel de mancare banal, insa, daca stii cum sa faci un dressing bun sau sa combini diverse tipuri de masline cu diferite feluri de carne si legume colorate, atunci ii vei da arome, culoare si texturi deosebite. Iata, mai jos, cateva retete de salata orientala:

Salata orientala clasica

salata-orientala-clasica-retete

Ingrediente:

  • 200 de grame de masline
  • 2-3 castraveti proaspeti sau murati
  • 3-4 fire de ceapa verde sau 1 ceapa rosie mare
  • 0,5 kg de cartofi
  • sare, piper, coriandru, bobite de mustar
  • ulei de masline, otet balsamic sau zeama de la o lamaie

Mod de preparare:

  • decojesti cartofii fierti;
  • tai ceapa verde marunt sau pe cea rosie solzisori;
  • tai cubulete sau felii subtiri castravetii (proaspeti sau murati);
  • amesteci uleiul de masline, bobitele de mustar, zeama de lamaie, coriandrul, piperul si sarea;
  • pui toate ingredientele intr-un bol si adaugi, daca vrei, masline negre sau verzi;
  • inainte de a o pune pe masa, las-o la frigider macar un sfert de ora, pentru ca este mai gustoasa rece.

Salata orientala de post

salata-orientala-post-cartofi-ceapa-reteta

Ingrediente:

  • 0,5 kg de cartofi
  • 3 ardei grasi
  • 1 legatura de ceapa verde si 2 cepe rosii
  • 2 castraveti proaspeti (daca nu ii preferi pe cei murati)
  • ulei de masline
  • 1 lamaie
  • optional: 250 de grame de masline verzi/negre, 3 castraveciori murati, ridichi
  • sare si condimente, dupa gust
  • 2 linguri de maioneza de post

Mod de preparare:

  • fierbi cartofii in coaja, ii cureti si ii tai cubulete;
  • tai ardeii, castravetii proaspeti/murati, ceapa rosie si verde. Si ca sa-ti usurezi munca si mai mult, in loc sa tai legumele manual, poti folosi un mini tocator;
  • amesteci uleiul de masline, zeama de la lamaie, condimentele si maioneza de post;
  • adaugi, daca vrei, masline verzi/negre fara samburi, intregi sau taiate.

Salata orientala cu peste

salata-orientala-retete-peste-afumat

Ingrediente:

  • 600 g de cartofi
  • 2 cepe rosii
  • 300 g de peste (somon, macrou afumat, ansoa)
  • 1 legatura de patrunjel, cateva frunze de rucola
  • 5 linguri de ulei de masline si 3 linguri de zeama de lamaie
  • sare si condimente, dupa gust
  • se pot adauga: oua fierte si masline verzi/negre/rosii

Mod de preparare:

  • decojesti cartofii fierti si ii tai cubulete;
  • tai ceapa marunt si faramitezi pestele;
  • amesteci uleiul de masline, cu zeama de lamaie si condimentele;
  • tai marunt patrunjelul;
  • optional, adaugi masline verzi sau negre, fara samburi, taiate sau intregi si oua fierte tari, taiate felii;
  • pe deasupra poti sa pui, dupa gust, cateva frunze de rucola.

Salata orientala de vara

salata-orientala-vara-retete

Ingrediente:

  • 5 fire de ceapa verde
  • 2 cepe rosii
  • 3 castraveti proaspeti
  • 2 ardei capia
  • 200 g de masline negre sau verzi
  • poti adauga: 3 oua fierte, 4 ridichi, 3 rosii medii, 3-4 frunze de salata verde
  • cateva fire de patrunjel, sare si condimente, ulei de masline 

Mod de preparare:

  • fierbi cartofii in coaja, ii decojesti si ii tai cubulete;
  • tai ceapa rosie solzisori si pe cea verde, marunt;
  • tai castravetii cubulete;
  • tai ardeii fasii;
  • adaugi maslinele si ouale (daca vrei);
  • amesteci uleiul de masline cu patrunjelul sarea si condimentele.

Salata orientala cu maioneza

salata-orientala-ou-maioneza-masline-retete

Ingrediente:

  • 3 oua fierte
  • 1 ardei gras, 1 ceapa
  • 300 de grame de masline verzi/negre
  • 5 cartofi medii
  • sare si condimente, dupa gust, patrunjel verde
  • 3 linguri de maioneza

Mod de preparare:

  • fierbi cartofi in coaja, ii cureti de coaja si ii tai cubulete;
  • tai ceapa solzisori si ardeiul gras;
  • tai ouale fierte;
  • amesteci totul intr-un bol;
  • adaugi 3 linguri de maioneza si patrunjel tocat.

Sfaturi utile ca sa obtii o salata orientala reusita

Cand vine vorba de gatit, chiar daca nu esti expert sau pasionat, sunt cateva reguli de care este bine sa tii cont ca sa pastrezi nutrientii din alimente si sa te bucuri de savoarea preparatelor. Salata orientala nu face exceptie. In cele ce urmeaza afli cateva sfaturi ca sa obtii o salata reusita si sa economisesti si timp: 

  • Dressingul – sunt foarte multe retete de dressing pe care le poti pregati atunci cand faci salata sau, ca sa castigi timp, poti sa le faci sub forma de conserva. Le pui la borcan si le pastrezi in frigider.
  • Prepara salata in straturi – chiar daca pana la urma amesteci toate ingredientele este indicat sa le asezi in straturi. Mai intai pui un strat de cartofi, ceapa, restul legumelor si carnea (daca faci salata cu peste, de pilda) si, apoi, inca un strat de cartofi. La sfarsit torni dressingul, lasi un pic sa se intrepatrunda aromele si amesteci.
  • Cum pregatesti cartofii – daca ii pui pe foc intr-un vas cu apa sarata vor fierbe mai repede. Daca nu ai timp sa faci salata orientala intr-o zi poti sa-i cureti de coaja cu o zi inainte si sa-i tii la frigider, intr-un vas cu apa rece in care pui putin otet (apa trebuie sa-i acopere). Este recomandat sa nu ii fierbi foarte mult pentru ca salata sa nu fie prea moale.

Asadar, salata orientala este nu numai usor si rapid de preparat, dar poate fi adaptata in functie de preferinte si de anotimp. Daca iarna retetele care contin ou sau maioneza sunt binevenite in meniu, vara sau in perioadele de post poti sa optezi pentru variante mai light. Indiferent cum alegi sa pregatesti salata orientala este foarte important, insa, dressingul.

Sursa foto: Shutterstock


Distribuie

Articole Recomandate

Cele mai citite articole

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010