Ce sunt bacteriile si virusurile si cum pot fi neutralizate eficient

Publicat la data de: 06/07/2021, 08:26

Autor: Beko

Ce sunt bacteriile si virusurile si cum pot fi neutralizate eficient
Ce sunt bacteriile si virusurile si cum pot fi neutralizate eficient
https://www.beko.ro/blog/wp-content/uploads/2021/06/shutterstock_1633903030-1.jpg
2021-06-10
Beko

Bacteriile si virusurile sunt microorganisme care ne pot face viata extrem de grea, iar acest lucru a fost experimentat de fiecare dintre noi pe tot parcursul anului 2020. Parca niciodata nu s-a vorbit atat despre regulile de igiena, iar nevoia de a curata si dezinfecta a devenit vitala. Dezinfectarea si igienizarea sunt esentiale pentru a […]

shutterstock_1633903030 (1)

Bacteriile si virusurile sunt microorganisme care ne pot face viata extrem de grea, iar acest lucru a fost experimentat de fiecare dintre noi pe tot parcursul anului 2020. Parca niciodata nu s-a vorbit atat despre regulile de igiena, iar nevoia de a curata si dezinfecta a devenit vitala. Dezinfectarea si igienizarea sunt esentiale pentru a preveni contaminarea si proliferarea bacteriilor si virusurilor. Este, insa, foarte important sa facem diferenta dintre un mediu curat si unul igienizat, pentru ca un mediu curat nu este neaparat si unul igienic.

Ce inseamna o casa curata

Ne place sa traim intr-un mediu curat si acordam atentie acestui aspect in casa, dar este posibil sa ignoram ca exista diferente importante intre curatenie, igienizare si dezinfectare. 

A face curatenie inseamna a indeparta praful, firimiturile si impuritatile vizibile. Cand facem curatenie, stergem praful, aspiram, periem sau spalam suprafetele, obiectele sau rufele si hainele. Curatenia nu elimina, insa, bacteriile si virusurile si nici alergenii (polen, acarieni) dintr-un spatiu, desi le poate reduce numarul. Un spatiu nu poate fi igienizat sau dezinfectat, atata vreme cat nu a fost curatat temeinic inainte. 

Produsele obisnuite de curatare includ sapunuri sau detergenti, iar pentru aceasta folosim aspiratoare si solutii de curatat uzuale, insa capacitatea acestora de a distruge bacteriile si virusurile este limitata. 

Bacteriile si virusurile fac parte din viata noastra, motiv pentru care exista norme si standarde de sanatate publica, ce stabilesc un nivel maxim acceptat al prezentei acestor microorganisme in mediu. Solutiile dezinfectante pe care le folosim in mod curent, in casa sau in alte spatii publice, au capacitatea de a ucide o mare parte a bacteriilor si virusurilor, dar niciodata complet. Pentru a dezinfecta, folosim clor, alcool sau preparate ce contin una dintre aceste substante. 

O igienizare a unui spatiu inseamna eliminarea completa a bacteriilor si virusurilor, precum si a sporilor acestora. Pentru a igieniza un spatiu, pot fi folosite metode moderne, extrem de eficiente, cum sunt tehnologiile cu radiatii UV si cele care folosesc abur la temperatura ridicata si caldura. 

Efectele negative ale bacteriilor si virusurilor

Unele dintre cele mai grave boli pot fi cauzate de bacterii si virusuri. Hepatita virala, gripa, infectiile intestinale cu rotavirus, COVID-19 si multe altele sunt efecte ale contaminarii cu agenti patogeni. Gravitatea acestor afectiuni variaza. Putem face forme usoare sau foarte grave, care sa aiba ca efect alterarea starii de sanatate pe termen lung.  Exista dovezi certe ca microbii pot contribui la aparitia multor boli cronice, inclusiv forme de cancer – asa cum se intampla in cazul bolilor de ficat, consecinta a infectarii cu virusul hepatic sau a afectiunilor din sfera genitala ori ca urmare a infectarii cu virusul HPV (papilomavirusul uman). 

Germenii sunt peste tot: in aer, pe alimente, in sol si in apa si pe aproape orice suprafata, inclusiv pe haine si piele. Unii agenti patogeni sunt transportati de vectori de la un organism la altul. Tantarii, mustele, puricii, rozatoarele fac acest lucru. Bolile infectioase pot fi declansate de consumul de apa sau alimente care contin agenti patogeni sau de produsele toxice ale acestora (de exemplu, salmonella) ori prin atingerea unor suprafete contaminate, prin inhalare (de exemplu in raceala si in toate formele de gripa).

Statisticile la nivel global arata ca peste 40% dintre decesele survenite in tarile in curs de dezvoltare (inclusiv decesul anual a 14 milioane de copii) sunt cauzate de boli infectioase. De cele mai multe ori, este vorba despre boli care pot fi prevenite prin respectarea unor norme elementare de igiena. 

Ai grija de cei dragi si alege 👉 purificatorul de aer ATP6100I de la Beko, dotat cu patru straturi de filtre, inclusiv HEPA, functie de ionizare si sistem de admisie de 360°. Astfel, oriunde ai amplasa aparatul, aerul din incapere este purificat.

Certificare_AirMid_ATP6100I_ATP7100I_Main

Metode de dezinfectare si igienizare

In principiu, fiecare dintre noi stie ca spalatul pe maini si curatarea suprafetelor sunt masuri simple care pot face diferenta intre a fi sanatos sau bolnav. Cu toate acestea, daca nu ne vom spala pe maini cel putin 20 de secunde si daca nu ne vom sterge corect, pe un prosop curat sau cu unul de unica folosinta, rezultatul va fi nul. Tot asa, curatarea unei suprafete cu o solutie neutra nu va indeparta bacteriile si virusurile, astfel ca acestea vor ajunge in contact cu alimentele sau cu obiectele pe care le folosim. 

Exact aceasi situatie se intampla si atunci cand spalam rufe ori curatam o suprafata sau un obiect. Oricare dintre activitatile legate de curatenie trebuie sa includa masuri active de dezinfectare si mai ales de igienizare, iar tehnologia moderna ofera aparatelor de uz casnic capacitatea de a face acest lucru cu o eficienta maxima.

Lumina UV

Se stie ca radiatia ultravioleta (lumina UV) este una dintre cele mai radicale si sigure metode de dezinfectare. Eficienta este de peste 99%, fara efecte negative, prin utilizarea unor surse de lumina UV. Tehnologia este folosita pentru a dezinfecta atat spatii largi, dar si obiecte si lucruri, de la haine la aparate sensibile. Lumina UV nu produce nicio afectare a calitatii materialelor care sunt dezinfectate si poate fi folosita in locul unor solutii bactericide si virucide, deseori toxice, scumpe si care implica un efort sustinut pentru a fi utilizate. Lumina UV este ieftina si usor de folosit. 

Toate acestea reprezinta motivele pentru care a fost inclusa in functiile electrocasnicelor. Este utilizata la masina de spalat, la cuptor, la frigider, cu o eficienta maxima. Folosirea unor surse de lumina UV la electrocasnice poate face ca alimentele, hainele, obiectele sa fie, practic, sterilizate, iar bacteriile si virusii complet eliminati, inclusiv cei care pot rezista la temperaturi scazute sau, de exemplu, la programele clasice de spalare. 

Una dintre cele mai performante modalitati de a folosi lumina UV este incorporarea acesteia in functiile cuptoarelor cu microunde. Spatiul protejat din interiorul acestora si un consum foarte mic de energie pot aduce siguranta si confort in procesul de sterilizare a obiectelor: de la biberoane si instrumentar medical pana la obiectele pe care fiecare dintre noi le are in geanta sau in buzunare. 

Testele si studiile au dovedit ca, dupa o expunere la lumina UV, timp de 20 pana la 40 de minute, obiectele, aerul si suprafetele sunt complet igienizate, iar agentii patogeni, indiferent de rezistenta, tipul lor si de forma in care exista, sunt distrusi.

Aburul

Aburul reprezinta o alta metoda extrem de eficienta pentru igienizare, care poate fi folosita in situatii adecvate: de la calcatul rufelor pana la curatarea unor suprafete. Aceasta modalitate de indepartare a bacteriilor si virusurilor este complet nepoluanta, pentru ca nu se folosesc substante chimice, si se poate realiza cu un consum foarte mic de energie. 

Aburul a fost adaugat ca o functie suplimentara pentru cuptor si ofera posibilitatea de a dezinfecta ambalaje ale produselor, fara a afecta calitatea, aspectul sau gustul continutului.

Simplitatea tehnologiilor care folosesc abur a facut ca acestea sa fie utilizate la masinile de spalat vase, pentru ca este esential ca vesela si tacamurile sa fie igienizate, contaminarea alimentelor cu bacterii si virusuri fiind una dintre principalele cai de infectare. 

Tehnologia Hygiene Shield

Principiul pe care se bazeaza tehnologia Hygiene Shield este utilizarea acestor sisteme ecologie, non-toxice si foarte eficiente de igienizare, respectiv lumina UV, aburul si caldura, prin inglobarea lor in programele electrocasnicelor domestice. 

Programele si functiile de dezinfectie sunt concepute astfel incat sa existe un echilibru perfect intre modalitatea de igienizare folosita, utilitatea si performantele fiecarui aparat in parte. Testele realizate au dovedit ca sistemele de igienizare integrate au capacitatea de a distruge mai mult de 99% dintre bacterii si virusi (inclusiv coronavirusul), oferind un nivel de siguranta pentru activitatile casnice care nu a mai fost niciodata atins. 

Remarcabil este ca aceste beneficii sunt economice, nu produc o crestere a consumului de curent, nu genereaza noxe si pot fi folosite in perfecta siguranta de catre oricine. 

Tehnologia aceasta si solutiile moderne de igienizare reprezinta unul dintre pasii pe care ii putem face pentru a reveni la o viata cat mai apropiata de normal, in contextul pandemic pe care l-am experimentat, oferind, totodata, un plus de siguranta si confort pentru mult timp de acum inainte. 

Sursa foto principala: Shutterstock.com

keyboard_arrow_up

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010

phone