Cum il invatam pe cel mic sa fie responsabil, prin activitati casnice

Publicat la data de: 05/24/2021, 12:50

Autor: Beko

Cum il invatam pe cel mic sa fie responsabil, prin activitati casnice
Cum il invatam pe cel mic sa fie responsabil, prin activitati casnice
https://www.beko.ro/blog/wp-content/uploads/2021/05/beko_copii-3.jpg
2021-05-24
Beko

Printre nevoile celor mici, alaturi de dragoste si protectie, se numara si dorinta de a se simti importanti. Mai exact, de a avea certitudinea ca este nevoie de contributia lor, nu doar in ceea ce priveste rezolvarea micilor sarcini care tin de joc, ci si a unora dintre activitatile de care depinde bunul mers al […]

A,Father,And,His,Son,Cooking

Printre nevoile celor mici, alaturi de dragoste si protectie, se numara si dorinta de a se simti importanti. Mai exact, de a avea certitudinea ca este nevoie de contributia lor, nu doar in ceea ce priveste rezolvarea micilor sarcini care tin de joc, ci si a unora dintre activitatile de care depinde bunul mers al casei. Cu totii stim cat de importanta este stima de sine, iar daca vrem sa o integram organic in bagajul emotional al copilului, putem construi scenarii in care acesta primeste roluri cu impact asupra vietii de zi cu zi. La baza unui spirit responsabil pot sta micile sarcini de zi cu zi, pe care i le putem atribui celui mic, in timp ce il asistam cu discretie. Melanjul dintre simtul de raspundere si satisfactia de a duce cu degajare la bun sfarsit o activitate complexa nu poate avea decat consecinte pozitive. 

Vezi 👉 AICI oferta noastra de MASINI DE SPALAT VASE

Cum convingi copilul de importanta organizarii

Intr-o era in care social media si gadgeturile par sa fi inlocuit vechii tovarasi de joaca, este foarte usor sa cadem in capcana de a crede ca nu avem solutii creative prin care sa le insuflam celor mici harnicia. Pentru a strecura in rutina celor mici acele activitati care sa le creeze capacitatea de a fi organizati, este nevoie sa le explicam importanta fiecarei actiuni. Asa cum spalatul pe dinti este adoptat ca obicei sanatos autonom, pentru ca baiatul sau fetita sa inteleaga efectul pe termen lung al acestuia, organizarea trebuie sa fie „predata” ca un stil de viata, nu ca un comportament temporar. Daca adultii isi vor indeplini firesc obligatiile fata de casa, cei mici vor urma exemplul si nu vor avea senzatia ca trebuie sa se forteze, pentru a face lucrurile bine. Prin actiuni constiente si voluntare, cel mic face analogii care il ajuta sa inteleaga modurile in care functioneaza familia, institutiile si societatea. 

Vezi categoria noastra de ▶ ASPIRATOARE

Ce sarcini tin de camera de zi si de dormitor

Dormitorul celui mic este primul spatiu pe care acesta il percepe in mod constient. Acesta este punctul de la care putem incepe sa il obisnuim cu ideea de disciplina, pornind de la cateva sarcini simple, grupate pe o lista zilnica, pe care sa o incadram in tipicul fiecarei zile. Ulterior, il putem obisnui cu indatoriri saptamanale, care sa-i extinda aria preocuparilor inclusiv la camera de zi. Este important ca, pe parcursul executarii sarcinilor, copilul sa fie incurajat, iar parintii sa-si arate aprecierea chiar inainte ca treaba sa fie gata. Printre trebusoarele pe care cel mic le poate face in camera de zi sau in dormitorul propriu se numara:

 • strangerea asternuturilor si aranjarea patului, la trezire;
 • improspatarea aerului din camera, cu ajutorul purificatorului;
 • stergerea prafului de pe comoda si de pe noptiere;
 • aranjarea jucariilor, a obiectelor de decor si a cartilor;
 • mentinerea ordinii rechizitelor, trusei pentru desenat si cartilor de colorat;
 • strangerea rufelor si depozitarea lor in cos sau direct in masina de spalat;
 • scoaterea rufelor din uscator, la finalul ciclului de functionare;
 • pregatirea hainelor pentru ca parintii sa le calce;
 • introducerea farfuriei, bolului si tacamurilor proprii in sterilizator, pentru dezinfectie cu UV-C si ventilatie;
 • aspirarea zonelor usor accesibile din living, cum ar fi portiunile cu parchet sau mochetele.
Little,Boy,Mops,The,Floor,In,An,Apartment.,General,Cleaning

Ce poate face cel mic in bucatarie

Incaperea in care se desfasoara o mare parte din viata sociala a familiei este si cea in care copilul se va initia intr-o multime de sarcini ce vor sculpta caracterul unui bun partener de viata. Inca de la primele ore ale zilei, dar mai ales pe parcursul weekendurilor, acest spatiu il va captiva pe cel mic si-i va da imboldul de a-si inmulti competentele, in timp ce descopera arome noi. Pe langa faptul ca activitatile din bucatarie il educa pe copilul tau, acestea dezvolta de minune motricitatea si, in special, atat de necesara coordonare mana-ochi. Nu in ultimul rand, un baiat deprins de mic sa ia parte la prepararea meselor va aprecia la adevarata valoare efortul necesar si nu se va eschiva de la exercitarea rolului de bucatar al familiei. Printre actiunile din bucatarie care nu presupun riscuri pentru un copil se numara:

 • recapitularea listei cu ingrediente ale unei retete;
 • modelarea gogosilor sau a fursecurilor, inainte ca parintele sa le dea la cuptor;
 • taierea aluatului in forme;
 • ungerea cu ulei a tavilor, inainte de a aseza in ele placintele sau cozonacul;
 • asezarea recipientelor si tacamurilor din plastic in masina de spalat vase;
 • turnarea galbenusurilor si compozitiilor in vasul pentru mixer;
 • ornarea prajiturilor;
 • adaugarea de sare si de piper preparatelor, sub supravegherea adultilor.

Vezi categoria noastra de 👉PRODUSE DE GATIT

Sfaturile de mai sus te pot imprieteni cu cel mic de la o varsta frageda si il pot familiariza pe acesta cu indatoririle casei, la timpul potrivit. Cu tehnologii de ultima ora, cu empatie si cu atentie la toate etapele, copilul tau va deveni organizat si meticulos pentru tot restul vietii.

Credit foto: Shutterstock

keyboard_arrow_up

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010

phone