Improvizeaza o afumatoare la tine acasa | BBQ TIPS 2

Publicat la data de: 05/28/2021, 09:23

Autor: Beko

Distribuie

Gratarul este printre cele mai mari placeri ale verilor. Si poate ca nu atat gratarul, cat aroma de fum specifica preparatelor pe gratar este cea care ne face papilele gustative sa zbarnaie si stomacul sa se entuziasmeze. Fie ca vorbim de peste sau pui, carnaciori sau branza, orice ingredient afumat capata o savoare distincta care nu se compara cu nimic altceva.

👇 Deja visezi cu ochii deschisi si mai ales cu gura deschisa? Transforma visul in realitate! Nu-ti lipseste nimic sa treci la treaba si sa construiesti o afumatoare provizorie, chiar la tine pe plita sau aragaz. 👇

De ce ai nevoie: ustensile si ingrediente

Construirea unei afumatoare „de apartament” necesita un wok, folie de aluminiu si un gratar cu o circumferinta apropiata de a wok-ului.

In ce priveste ingredientele, rolul lor este sa genereze fumul necesar pentru afumare. Asadar vei putea folosi si cateva aschii de lemn, dar pentru o aroma mai complexa ar fi ideal sa faci un mix de condimente, orez si zahar. Amestecul poate sa difere in functie de ce vrei sa prepari – poti include coriandru, anason, ceai negru sau verde. Experimenteaza in functie de aromele complementare cu tipul de carne sau legumele alese pentru a fi afumate. Pune in amestecul final cate o lingura din fiecare componenta a amestecului, pentru un rezultat echilibrat. Inca putin si ai improvizat o afumatoare la tine acasa, pe aragaz!

👉 Aragazul GM15121DX de la Beko vine echipat cu un gratar de fonta, care iti ofera un design elegant dar si extra stabilitate vaselor in care gatesti. In plus, cele 5 arzatore disponibile iti asigura suficient spatiu ca sa pregatesti mai multe preparate odata. Da-ti frau liber creativitatii culinare!

Pasii pentru alcatuirea afumatorii

Incepe cu tapetarea wok-ului cu folie de aluminu, asa incat sa ramana un surplus de cam o palma peste marginile vasului. Asaza amestecul anterior pregatit in centru si fixeaza deasupra gratarul, pe care vei aseza alimentele ce urmeaza sa fie afumate. Pune-le la distanta de 1-2 centimetri unele de celelalte, asa incat fumul sa circule si sa captuseasca pe toate partile mancarea din afumatoare.

Vei acoperi wok-ul cu folie de aluminiu, ca sa creezi mediul etans in care fumul sa isi faca treaba. Foloseste-te de surplusul foliei de pe baza vasului pentru a sigila intre ele cele 2 planse de folie de aluminiu, cu grija sa nu te arzi. Foloseste niste manusi de bucatarie, din cauciuc sau textile, tot timpul cat manuiesti afumatoarea improvizata. Asa ramai permanent in siguranta!

👉 Tot pentru siguranta ta am inclus si dotarea OverHeat Safety System intre caracteristicile pe care le are plita electrica cu inductie HII64822UFT de la Beko. Cu 4 arzatoare si 7.4 kW putere, plita incorporabila detecteaza depasirea pragului de temperatura potential periculoasa si opreste imediat alimentarea cu energie electrica, pentru a evita accidentele.

Cat timp dureaza afumarea?

Dupa ce ai pus alimentele pe gratar, porneste focul si lasa arzatorul de sub wok sa mearga 10 minute la temperatura medie. Apoi opreste-l si pastreaza vasul neatins inca douazeci de minute, ca fumul sa patrunda in profunzime si sa isi lase aroma specifica asupra alimentelor.

Sigur ca poti procura din comert alimente deja afumate, pe care sa le mananci ca atare sau sa le folosesti in prepararea unor retete mai complexe. Insa nimic nu se va compara cu satisfactia de a face de la zero un asemenea fel de mancare. Mai cu seama ca nu e nimic dificil la mijloc. Scoate de la frigider o bautura rece si sarbatoreste victoria in anticiparea unei veri glorioase!

Sursa foto: Shutterstock


Distribuie

Cele mai citite articole

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010