Copii aduc bucurie in viata oricui, indiferent de momentul zilei. Dar ce facem cand acestia refuza sa manance alimentele pe care i le preparam? Cum ar trebui sa reactionam in cazul unui copil mofturos la masa?
Nu este usor sa ne convingem micutii de avantajele unei diete echilibrate sau a unei alimentatii bogate in nutrienti. De cele mai multe ori ei vor refuza fructele si legumele in favoarea dulciurilor sau a preparatelor de fast-food. Iata 7 trucuri pentru a-i deprinde pe cei mici cu o alimentatie sanatoasa:
- Foloseste alimente de calitate – In cazul in care cel mic consuma putin si doar cateva feluri de mancare, este bine sa va asigurati ca produsele sunt de cea mai buna calitate. Incercati sa preparati feluri de mancare simple si hranitoare cu alimentele care ii plac mai mult. In timp, gusturile li se vor schimba si vor fi curiosi si in privinta altor tipuri de alimente.
- Fii un model – Ofera un exemplu bun copilului tau: incepe-ti ziua cu o gustare inainte de cafea, incearca sa limitezi consumul de dulciuri si ia-l pe cel mic cu tine in bucatarie atunci cand gatesti. Aseaza pe masa o varietate de mancaruri si gusta din toate. Vei observa ca, treptat, copilul va incepe sa deprinda din obiceiurile tale si va adopta un stil de viata mai sanatos.
- Lauda-l cand nu este mofturos – Cauta sa ii captezi interesul si lauda-l atunci cand adopta o atitudine sanatoasa in privinta alimentatiei. Este important sa-i incurajam pe cei mici sa incerce si alte alimente, sa experimenteze noi gusturi si texturi si sa testeze ingredientele. Daca ii vom face curiosi, micutii vor incerca lucruri noi.
- Ascunde legumele – In cazul in care micutul tau refuza in ruptul capului sa consume legume, le putem deghiza cu usurinta in alte mancaruri. Legumele pot fi pasate si transformate in supe-creme delicioase, servite cu crutoane sau paine prajita cu unt. Puteti de asemenea strecura in smoothie-ul de la micul dejun, pe langa deja obisnuitele mere sau portocale, cateva bucati de morcov sau frunze de spanac, daca dispuneti de un storcator prin presare lenta.
- Fii inventiv – Cand cel mic este mofturos, cauta sa faci mancarea sa arate distractiv. Le vei capta cu siguranta atentia cu hamburgeri cu ochi si mustati din ceapa verde, sau cu o supa alfabet sau cu alte forme distractive de taitei. Foloseste farfurii mari si colorate, taie sandvisurile in forme pentru prajituri si lasa-l sa te ajute la prepararea acestora.
- Dulciurile – Nu folosi dulciurile ca motivatie pentru a termina tot din farfurie. Incearca sa limitezi produsele din comert si sa le inlocuiesti cu alternative sanatoase: Chec cu banane, gris cu lapte si dulceata de la bunica, piureuri din fructe etc.
- Invata-l sa gateasca – Invata-l de mic sa ia parte la creatiile culinare. Astfel, daca isi aduce si el aportul va fi mai tentat sa guste si din alte feluri de mancare. Gatiti si luati masa impreuna si povesteste-i despre ingrediente si obiceiuri culinare. Fa din fiecare masa o poveste!
Oricare din aceste trucuri vi se pare potrivit, nu uitati de un singur amanunt: aveti rabdare. Aceste preferinte alimentare ale celor mici fac parte din procesul natural de crestere, asadar nu renuntati. Mai devreme sau mai tarziu, micul mofturos va fi tentat sa guste si din alte feluri de mancare sau va reincerca alimente care nu i-au placut anterior. Fiecare copil are personalitate si stare de spirit diferita, de aceea este bine sa le prezentam mai multe optiuni de alimentatie sanatoasa, dar si gustoasa, care le vor fi de folos pe viitor.