Humusul este o specialitate orientala gustoasa si sanatoasa care poate fi preparata rapid si usor acasa, in foarte multe variante. Doar in colectia din acest articol vei gasi 14 propuneri de retete humus, simplu de gatit. In bucataria din Orientul Mijlociu, unde este un preparat traditional, se consuma cu lipie sau paine nedospita si este o solutie frecvent folosita pentru un meniu cu mai putina carne. Este nelipsit de pe mesele din Liban, Cipru, Turcia sau Israel, dar este consumat in toata lumea, fiind foarte popular si apreciat.
In acest articol iti spunem tot ce trebuie sa stii despre cum se prepara humusul, cu ce si cum se poate combina, cum se mananca, ce beneficii are. Completam retetele si cu sfaturi care te vor ajuta sa obtii textura fina si aromele perfecte, pentru bucuria gustului.
- Reteta de humus clasic
- Reteta humus libanez
- Reteta humus cu sfecla rosie
- Reteta humus cu ardei copti
- Reteta humus turcesc – humus fara tahini
- Reteta humus marocan
- Reteta humus asiatic
- Reteta humus cu avocado
- Reteta humus marsilian
- Reteta humus cu pesto de busuioc
- Reteta de humus israelian
- Reteta humus cremos grecesc – humus fara tahini
- Reteta humus din naut cu ceapa caramelizat
- Reteta de humus taranesc
- Secretul humusului – sfaturi practice ca sa obtii textura si aromele dorite
- Retete humus cu naut din conserva: ce e bina sa stii
- Cu ce se mananca humusul
- Beneficiile humusului – de ce sa-l incluzi in meniu
Retete humus de casa
Orice reteta de humus are la baza nautul. Pe langa naut, vei avea mereu nevoie de ulei de masline, zeama de lamaie si tahini. Acesta din urma este o pasta preparata din seminte de susan. Retelele mai pot include: usturoi, sare si piper, curcuma, dar si avocado, ardei copti sau sfecla rosie si altele. De fiecare data gustul si aspectul vor fi diferite, dar vor pastra textura specifica a humusului clasic si aroma nautului.
Mai jos regasesti aceste 14 retete de humus care sa te inspire, de la reteta clasica libaneza si pana la cea fara tahini, precum si indicatiile de preparare necesare.
Reteta de humus clasic
Aceasta este reteta de humus clasic, care foloseste ingredientele de baza, fara niciun fel de alte adaosuri, astfel ca pune in valoare gustul specific, foarte placut al nautului. Ceea ce este important de respectat este proportia dintre naut si tahini.
Ingrediente:
- 250 g naut uscat
- 2 linguri tahini
- zeama de la o lamaie
- 5 linguri ulei de masline
- 2 catei de usturoi medii
- sare
Mod de preparare:
Nautul lasat la inmuiat 12 de ore se pune la fiert cu apa si putina sare. Fierbe relativ repede, in circa 30 de minute. Boabele sunt gata cand sunt moi, dar fara sa-si piarda forma sau sa se sfarame. Nautul se scurge bine (pastreaza o ceasca de apa din cea in care au fost fierte boabele), se adauga restul ingredientelor (ulei, usturoi, tahini, cea mai mare parte din sucul de lamaie) si se omogenizeaza intr-un robot de bucatarie. Adauga sare si, daca mai este necesar, suc de lamaie. Consistenta se poate modifica adaugand putina apa in care a fiert nautul. De regula o lingură, maximum doua vor face humusul cremos si fin.
Daca vei folosi aragaze care au cuptoare pe gaz sau electrice unde vei putea regla precis temperatura, nautul va fierbe bine exact atat cat trebuie.
Reteta humus libanez
Spre deosebire de cel clasic, humusul libanez adauga pe lista de ingrediente piper, patrunjel tocat sau coriandru.
Ingrediente:
- 250 g naut uscat
- 2 linguri tahini
- zeama de la o lamaie
- 5 linguri ulei de masline
- 3 catei de usturoi
- sare, piper, patrunjel tocat si/sau coriandru (dupa gust)
- ¼ lingurita bicarbonat de sodiu
Mod de preparare:
Timpul de fierbere poate fi accelerat adaugand bicarbonat. Cu ajutorul acestuia si perioada in care nautul trebuie sa stea la inmuiat se reduce, fiind suficiente doar 12 ore, uneori chiar si mai putin. Inainte de a pregati reteta de humus, trebuie sa pui nautul la inmuiat in apa calduta pentru 12 ore. Vei vedea la final ca boabele de naut isi vor tripla volumul. Apoi, incepe prin a pune nautul la fiert in apa cu bicarbonat de sodiu pentru aproximativ 30-40 de minute, la foc mediu, sau pana cand boabele devin moi.
Lasa nautul sa se raceasca si apoi il poti pune intr-un bol incapator, peste care vei adauga restul ingredientelor. Mixeaza folosind un blender de mana, pana cand compozitia devine cremoasa si omogena. Daca este necesar, mai poti adauga pe parcurs putina zeama din cea in care a fiert nautul, in cazul in care pasta este prea solida. Adauga humusul intr-o farfurie si da-i o forma, apoi poti adauga alte ingrediente pentru ornat, precum boia de ardei dulce, putin ulei de masline, patrunjel tocat sau coriandru.
Foloseste pentru a fierbe nautul sau orice alte legume vase cu baza mai groasa, care vor functiona perfect pe orice tip de plite incorporabile care au functii moderne si permit o gatire simpla si o utilizare sigura.
Reteta humus cu sfecla rosie
Preparat cu sfecla, gustul, consistenta si culoarea se modifica. Humusul va fi mai fin, va avea o tenta dulce si o aroma noua placuta.
Ingrediente:
- 400 g naut la conserva
- 300 g sfecla rosie fiarta
- 2 linguri ulei de masline
- 2 linguri tahini
- 3 linguri zeama de lamaie
- sare, piper alb, patrunjel
- alune sarate macinate sau seminte de dovleac prajite si maruntite (optional)
Mod de preparare:
Scurge nautul de zeama din conserva si clateste-l sub un jet de apa rece, apoi lasa-l sa se scurga bine de apa. Pune nautul intr-un blender, impreuna cu sfecla rosie taiata bucati mici si restul ingredientelor. Mixeaza bine pana cand obtii o pasta omogena. Mai poti adauga pe parcurs cate o lingura de ulei de masline, in cazul in care humusul este prea solid. Adauga sare si piper alb (mult mai intens aromat si mai putin iute decat cel negru) dupa gust. Presara deasupra alune sau seminte de dovleac macinate, daca vrei. Serveste humusul cu patrunjel proaspat tocat fin si lipie.
Pentru un preparat cu o consistenta ideala, foloseste mereu mixere a caror viteza poate fi reglata usor in functie de necesitati.
Reteta humus cu ardei copti
Foloseste ardei rosii pentru gust, aroma si asteapta. Pastreaza sucul ardeilor si adauga-l in humus. Poti reduce cantitatea de usturoi, daca preferi, pentru a profita mai mult de aroma ardeilor copti.
Ingrediente:
- 400 g naut la conserva
- 2 ardei grasi rosii sau capia copti
- 2 linguri tahini
- 3 linguri ulei de masline
- 2-3 catei de usturoi
- 1 lingurita chimen macinat
- 1 lingurita boia de ardei dulce
- zeama de la o lamaie (se adauga dupa gust)
- sare, piper negru
- o lingurita de pasta de hrean (optional)
Mod de preparare:
Taie ardeiul copt si usturoiul in bucati. Adauga intr-un bol incapator ardeiul, usturoiul, nautul (scurs de zeama din conserva si clatit cu apa rece in prealabil), o parte din zeama de lamaie si tahini. Mixeaza totul bine cu un blender de mana sau un robot de bucatarie, pana cand obtii o pasta omogena. Adauga treptat si uleiul de masline. La final, pune boia de ardei dulce, pudra de chimen, sare, piper si continua sa mixezi. Optional, cand preparatul este gata se adauga pasta de hrean, care va da un plus de savoare si forta acestei variante de humus (pasta de hrean nu se pune in blender). La final, daca este necesara mai multa aciditate, mai poti adauga suc de lamaie. Toarna humusul cu ardei copti intr-un bol si decoreaza cu cateva boabe de naut, bucati mici de ardei copt si patrunjel.
Poti prepara un humus perfect alegand unul dintre modelele de blendere care permit o manevrabilitate facila si o reglare optima a vitezei.
Reteta humus turcesc – humus fara tahini
Fiind o specialitate orientala, la reteta de humus clasica s-au adaugat ingrediente comune fiecarei regiuni si au fost eliminate altele. Humusul turcesc nu are tahini, este picant, intr-un mod foarte placut, si foarte fin pentru ca are in compozitie iaurt. Daca poti, in loc de boia dulce si iute foloseste preparatul original turcesc – kirmsi biber – o pasta densa dulce-picanta din ardei iute uscat, frecat cu ulei de masline.
Ingrediente:
- 450 g naut la conserva
- 2 linguri ulei de masline
- 2 catei de usturoi
- 2 lingurite pudra de chimen
- 2 lingurite boia dulce
- 2 lingurite boia iute
- 2-3 linguri de iaurt gras (cu cat mai gras cu atat mai bine)
- 1 legatura patrunjel
- sare
Mod de preparare:
Scurge nautul de zeama din conserva si clateste-l sub un jet de apa rece. Pune nautul intr-un bol incapator, impreuna cu uleiul de masline, usturoiul si patrunjelul tocat. Mixeaza cu un blender de mana pana cand obtii o pasta omogena. Adauga iaurtul si boia dulce si iute, chimenul si sarea si mai mixeaza putin. Mai poti adauga ulei de masline, daca pasta este mult prea solida. Serveste cu putin patrunjel tocat deasupra.
Reteta humus marocan
Varianta marocana vine cu un ingredient inedit: mierea. Combinatia dintre naut, tahini si miere, completata cu aromele de chimen, usturoi (da, usturoi) si coaja de lamaie transforma preparatul intr-un spectacol gustativ care cucereste.
Ingrediente:
- 450 g naut la conserva
- 2 linguri tahini
- 2 linguri ulei de masline
- 3-4 linguri miere
- zeama si coaja rasa de la o lamaie
- 2 catei de usturoi mici
- 1 lingurita pudra de chimen
- 1 legatura patrunjel tocat
- sare
Mod de preparare:
Incepe prin a scurge nautul de zeama din conserva si clateste-l sub un jet de apa rece. Pune nautul intr-un bol incapator, impreuna cu restul ingredientelor si mixeaza bine cu un blender de mana, pana cand obtii o pasta omogena. Daca pasta este prea solida, mai poti adauga putin ulei de masline pe masura ce mixezi. Pune sucul de lamaie treptat, pana vei obtine un gust perfect echilibrat. Serveste humusul marcona cu patrunjel tocat marunt presarat deasupra.
Reteta humus asiatic
Cu gust si aroma plina de personalitate, reteta de humus asiatic este cuceritoare. Diferita de alte variante, aceasta include ghimbir si alte cateva ingrediente specifice, dar disponibile in orice magazin.
Ingrediente:
- 450 g naut la conserva
- 2 linguri pasta de susan
- 2-3 linguri ulei de masline
- zeama de la o lamaie
- 2-3 fire de ceapa verde
- o bucata cat o nuca de ghimbir proaspat ras fin
- 1 catel de usturoi, curatat de coaja si tocat grosier
- 1 lingura sos de soia
- 1 lingura otet de orez
- 1 lingura ulei de susan asiatic
Mod de preparare:
Scurge nautul de zeama din conserva si apoi clateste-l sub un jet de apa rece. Lasa-l sa se scurga bine de apa, toarna-l intr-un bol incapator, peste care vei adauga pasta de susan, uleiul de masline si zeama de lamaie (partial, vei potrivi gustul la final). Mixeaza bine ingredientele folosind un blender de mana. Apoi adauga ghimbirul ras, ceapa tocata marunt, sosul de soia si otetul de orez. Potriveste de sare, adauga, daca simti necesar, restul de suc de lamaie si omogenizeaza cu o spatula (fara blender). Serveste humusul asiatic stropit deasupra cu ulei de susan.
Reteta humus cu avocado
Nautul se combina spectaculos de bine cu avocado, iar rezultatul este incantator si diversifica optiunile de preparare.
Ingrediente:
- 450 g naut la conserva
- 2-3 avocado
- 2 linguri tahini
- 3 catei de usturoi
- 2-3 linguri de ulei de masline
- o legatura patrunjel tocat
- zeama de la o lamaie
- sare, piper negru macinat proaspat
Mod de preparare:
Scurge nautul de zeama din conserva si apoi clateste-l sub un jet de apa rece. Dupa ce s-a scurs de apa, pune-l intr-un bol incapator, adauga tahini, usturoiul, uleiul de masline si zeama de lamaie si mixeaza bine cu un blender de mana. Adauga apoi avocado, sare si patrunjel tocat si mai mixeaza putin, pana cand obtii o pasta omogena. Potriveste gustul final cu suc de lamaie si piper negru.
Reteta humus marsilian
Daca vrei sa experimentezi un gust cu totul special de humus, incearca varianta cu tarhon proaspat. O legatura de tarhon este ingredientul secret al acestei retete.
Ingrediente:
- 450 g naut la conserva
- 2 linguri tahini
- 2-3 linguri ulei de masline
- zeama de la o lamaie
- o mana de patrunjel si busuioc
- o legatura tarhon verde (alege doar frunzele)
- sare, piper negru
Mod de preparare:
Scurge nautul de zeama din conserva si apoi clateste-l bine sub un jet de apa rece. Pune apoi nautul intr-un bol incapator, impreuna cu restul ingredientelor si mixeaza bine folosind un mixer de mana. Daca pasta este prea solida, mai poti adauga, treptat, putin ulei de masline, pana cand obtii o compozitie omogena. La final toaca verdeturile marunt si adauga-le in compozitie. Amesteca usor si gata!
Reteta humus cu pesto de busuioc
Nautul are capacitatea de a-si modela gustul, fara sa-si piarda unicitatea personala, in diferite combinatii. Atunci cand in humusul clasic se va adauga pesto de busuioc, aromele si texturile vor oferi surprize dintre cele mai placute.
Ingrediente:
- 450 g naut la conserva
- 2 linguri tahini
- 2 linguri pesto de busuioc
- 3 linguri ulei de masline
- 3 catei de usturoi
- zeama de la o lamaie
- sare
Mod de preparare:
Scurge mai intai nautul de zeama din conserva si clateste-l bine apoi sub un jet de apa rece. Dupa ce s-a scurs, pune nautul intr-un bol incapator, impreuna cu restul ingredientelor. Amesteca bine cu un blender pana cand obtii o pasta omogena. Nu pune tot sucul de lamaie din prima. Daca pasta e prea solida, mai poti adauga ulei de masline pe parcurs si regleaza aciditatea cu restul de suc, daca va mai fi necesar. Ai mai putea adauga piper negru macinat proaspat pentru decor. Aroma piperului si busuiocul se potenteaza unul pe altul.
Reteta de humus israelian
Simplu, bun si aromat, asa ar putea fi prezentata varianta de humus israelian. Elementul specific sunt semintele de pin, dar la fel de bine ar putea fi inlocuite cu alune, nuca sau chiar seminte se susan. Secretul absolut este rumenirea acestora in tigaie cateva minute. Se vor adauga zdrobite si in compoziti, dar si pe deasupra.
Ingrediente:
- 250 g naut uscat
- 2 linguri tahini
- zeama de la o jumatate de lamaie
- 3 linguri ulei de masline
- 2 catei de usturoi medii
- 1/2 lingurita de chimen macinat
- piper negru macinat proaspat
- 2 linguri seminte de pin
- 2 linguri patrunjel sau coriandru proaspat tocat
- sare
Mod de preparare:
Reteta poate fi preparata cu naut gata fiert sau pe care sa-l fierbi acasa. Este important sa-l scurgi bine si sa-l lasi sa se raceasca inainte de a combina ingredientele. Boabele de naut, tahini, uleiul de masline, jumatate din sucul de lamaie, usturoiul se omogenizeaza cu un blender vertical. Adauga ulterior verdeturile tocate marunt si amesteca cu o spatula. Potriveste gustul de sare, piper si regleaza aciditatea cu suc de lamaie. La final adauga ⅔ din semintele de pin in compozitie, iar restul presara-le deasupra preparatului inainte sa-l servesti.
Reteta humus cremos grecesc – humus fara tahini
Este varianta cea mai simpla si mai delicata de humus. Este gustos si cremos si poate fi oferit si copiilor. Pe lista de ingrediente se afla si usturoi la care, daca doresti, poti renunta, pentru a simti din plin aroma de nuca a nautului. Dupa preparare trebuie sa stea la frigider circa 2-3 ore inainte de a fi servit.
Ingrediente:
- 250 g naut uscat
- 4 linguri tahini
- 3 linguri ulei de masline
- 2 catei de usturoi medii
- sare
Mod de preparare:
Reteta se poate face si cu naut din conserva, dar va fi mai buna cu naut proaspat fiert. Dupa ce a stat la inmuiat circa 12 ore, nautul se fierbe 30-40 de minute cu apa si sare. Se scurge bine si se lasa sa se raceasca complet. Intr-un procesor se pun nautul, iaurtul, uleiul de masline, usturoiul zdrobit si sare. Se omogenizeaza bine si se potriveste gustul de sare. Se va servi stropit cu ulei de masline.
Reteta humus din naut cu ceapa caramelizat
Este o reteta usoara si delicioasa cu o savoare speciala. Preparat astfel, iese un humus cremos, usor condimentat, cu nota dulce de la ceapa caramelizata.
Ingrediente:
- 400 g naut fiert
- o ceapa mare
- o lingurita de pasta de tomate
- o lingurita rasa de zahar
- 2 linguri tahini
- zeama de la o jumatate de lamaie
- 3 linguri ulei de masline
- 1 lingura de ulei vegetal
- 2 catei de usturoi medii
- 1/2 lingurita de turmeric
- sare, piper negru macinat proaspat
Mod de preparare:
Curata ceapa si toac-o marunt. Caleste ceapa intr-o lingura de ulei cu un praf de sare. Cand s-a caramelizat, adauga pasta de tomate si zaharul si continua sa gatesti cateva minute, apoi da-o deoparte.
Se prepara humusul in modul clasic, folosind un robot de bucatarie. Pune nautul scurs bine, uleiul de masline, tahini, sucul de lamaie si usturoiul zdrobit. Omogenizeaza. Adauga apoi ⅔ din ceapa caramelizata. Ce ramane se pastreaza pentru decorat. Omogenizeaza din nou. Adauga turmeric si potriveste de sare. Adauga piper si, daca este necesar, suc de lamaie pentru a spori aciditatea preparatului. Ceapa ramasa se asaza deasupra.
Reteta de humus taranesc
Este o varianta adaptata, dar cu nimic mai prejos decat cele consacrate. Cu gust foarte placut, diferit, aceasta varianta de humus este fina si are o textura speciala care-l scoate in evidenta.
Ingrediente:
- 400 g naut fiert
- 2 morcovi fierti
- 1 telina mica fiarta
- 4 catei de usturoi
- 2-3 linguri de ulei de masline
- 1 lingura de otet balsamic
- zeama de la o jumatate de lamaie
- sare, piper negru macinat proaspat
- patrunjel proaspat
Mod de preparare:
Legumele fierte, nautul, usturoiul, uleiul de masline si sucul de lamaie se omogenizeaza cu un blender. Consistenta se poate regla adaugand, daca este necesar, apa in care a fost fiert nautul sau legumele. Gustul de potriveste cu sare, piper si otet balsamic care compenseaza dulceata naturala a legumelor. Se poate adauga in continut patrunjel tocat marunt sau doar pentru decor.
Secretul humusului – sfaturi practice ca sa obtii textura si aromele dorite
Humusul este un preparat versatil, pe care-l poti adapta in functie de preferinte si care poate fi servit oricand, fie ca il consumi la micul dejun, ca aperitiv la masa de pranz sau la cina. Indiferent ce reteta de humus alegi, ingredientul de baza este nautul. Il poti gasi la conserva, deja fiert, sau poti opta pentru nautul uscat, care trebuie tinut in prealabil la inmuiat pentru cel putin 12 ore. Odata ce s-a inmuiat, e necesar sa il mai fierbi inca 30-40 de minute, cu putin bicarbonat de sodiu, inainte sa il folosesti pentru prepararea humusului.
Pasta de susan (tahini) face parte din reteta de baza, insa, humusul poate fi perfect reusit si fara acest ingredient. Un truc bun este sa combini tahini, inainte de a-l pune in procesor cu putin suc de lamaie si sa amesteci energic. In felul acesta se va omogeniza mai bine, iar produsul final va fi mai fin.
Ia in calcul ca sucul de lamaie, practic nelipsit din lista de ingrediente, trebuie adaugat treptat, jumatate cand se prepara humusul si restul la final dupa ce acesta a ajuns la consistenta dorita, pentru a se regla gustul. La fel si uleiul de masline. Nautul absoarbe uleiul, astfel ca este bine sa respecti cantitatile pentru a nu avea un preparat unde gustul uleiului de masline (care poate fi usor amarui atunci cand este de foarte buna calitate) să domine.
Usturoiul este si el un ingredient omniprezent, dar gustul humusului si textura nu vor avea de suferit daca vrei sa renunti la acesta.
Pastreaza mereu putin din apa in care a fiert nautul pentru a o folosi la adaptarea consistentei dupa propriul tau plac. Nu folosi apa din conserve. O poti inlocui cu apa, daca vrei o reteta exclusiv vegetariana sau cu lapte, smantana sau iaurt.
Humusul se va intari la frigider, unde poate sta, doua-trei zile, in perfecta siguranta. Din 400 de grame de naut fiert se obtin aproximativ 4-5 portii de humus din fiecare reteta.
In ceea ce priveste condimentele, acestea sunt la libera alegere. Nautul se poate combina cu orice, de la banalul patrunjel la chimen, și de la sosul de soia si uleiul de susan la otet balsamic si ghimbir. Merge la fel de bine si cu menta, cu pesto de orice fel si nu va fi cu nimic mai prejos daca vei pune doar sare si piper negru. Pana la urma, poti reinventa humusul dupa preferinte, mai ales ca reteta originala a fost adaptata treptat in functie de tara, de influentele locale si gust.
In functie de combinatia de condimente, cu siguranta vei reusi sa gatesti o reteta de humus delicioasa.
Retete humus cu naut din conserva: ce e bina sa stii
Este infinit mai comod de preparat humus cu naut din conserva. Este gata fiert si bun de consum. Cu toate acestea, nu este exclus ca humusul preparat cu boabe gata fierte sa nu aiba consistenta celui pregatit cu naut fiert in casa. Poti evita asta spaland sub jet de apa nautul din conserva si lasandu-l sa se scurga foarte bine inainte de a-l pasa. Apa din conserva este sarata, astfel ca si nautul conservat poate avea nevoie de mai putina sare atunci cand este preparat.
Cu ce se mananca humusul
Pentru servire, poti folosi lipie, paine, biscuiti sarati sau grisine, dar si tot felul de legume crude. Se potriveste grozav cu ardeiul gras, cu betele din morcovi si castraveti. Poate fi servit cu cipsuri de legume, porumb sau orez. Humusul simplu merge perfect cu felii de mar si poate fi asociat cu multe alte fructe: struguri, afine.
Humusul poate fi folosit in loc de maioneza, subtiat cu apa sau zeama de legume poate fi folosit ca sos pentru salate.
Nu exista limite in ceea ce priveste asocierile pe care le poti face, dar totul tine de gusturile proprii si de inventivitatea ta in bucatarie.
Beneficiile humusului – de ce sa-l incluzi in meniu
Bogat in fibre, vitamine si minerale, la care se adauga saponine, inhibitorii de proteaza si acidul fitic, nautul este un aliment complet si sanatos. Fibrele sunt esentiale pentru digestie si reduc nivelul de colesterol si genereaza o senzatie de satietate foarte placuta si de lunga durata.
Humusul face parte dintre alimentele care pot fi integrate in categoria „comfort food”, este complet lipsit de efecte alergice si este bine tolerat chiar si de cel mai delicat stomac.
Cremos si cu o aroma fina, este bogat in grasimi sanatoase provenite din uleiul de masline si tahini, oricare dintre aceste retete humus pot fi un inlocuitor gustos si sanatos al preparatelor cu grasimi trans si polinesaturate.
Incheiem aici pledoaria noastra pentru humus. Cei care iubesc acest preparat vor gasi retete noi, iar cei care nu l-au incercat vor avea multe motive in plus sa o faca.
Sursa foto: Shutterstock.com/