Surprinzator, dar unul dintre cele mai enervante lucruri din bucatarie nu tin de gatit, ci de ordinea pe care o avem de facut dupa gatit. Oricat de mult ne-ar placea sa petrecem timp in bucatarie pregatind mancaruri delicioase, un lucru este clar. Pojghita de grasime ce se formeaza pe dulapuri si pe hota sau petele de ulei ramase in jurul aragazului sunt extrem de neplacute. In primul rand, pentru ca se indeparteaza greu atunci cand nu le curatam la timp. Si in plus, daca nu ai solutii speciale care pot dizolva grasimea, mobilierul de bucatarie va ramane patat si lipicios.
Cele mai afectate sunt dulapurile, filtrele de la hota, partea decorativa a hotei, peretii din jurul aragazului, dar si zonele laterale ale aragazului. Pentru a le curata, indicat este sa folosesti solutii naturale, care sa nu deterioreze sau sa nu decoloreze materialele mobilierului, sa nu zgarie aragazul sau hota si, in acelasi timp, sa dezinfecteze zonele afectate, grasimea ignorata putand fi o sursa de microbi si bacterii. Pentru asta ti-am pregatit cateva metode ingenioase prin care poti elimina grasimea din bucataria ta mai repede decat ai crede.
Pasta din bicarbonat de sodiu – ideala pentru curatarea aragazului
Petele de ulei din jurul aragazului ne dau adevarate batai de cap, mai ales atunci cand sunt ignorate mult timp. Pentru a scapa de ele, foloseste mai intai o laveta fina si apa fierbinte, apoi prepara o pasta folosind o masura de ulei mineral sau vegetal combinat cu doua masuri de bicarbonat de sodiu. Amesteca bine pana cand compozitia devine omogena. Folosind o laveta inmuiata in pasta din bicarbonat, curata peretii laterali ai aragazului, pana cand toata grasimea s-a dizolvat. La final, poti sterge suprafata cu o laveta curata si putin spirt pentru a dezinfecta totul.
Citeste si: Cele mai bune trucuri pentru curatarea hotei din bucatarie
Cenusa este un excelent produs de curatare si degresare
Pe vremuri, cand nu existau solutii profesionale de curatare, bunicii nostri spalau vasele cu ajutorul cenusei din soba. Grasimea arsa poate fi indepartata foarte usor in acest fel. Este clar ca atunci cand locuiesti la oras putine sunt sansele sa ai o soba functionala in casa, asa ca „salvarea” ramane jarul de la gratarele pe care le faci in timpul weekendurilor, intalnirilor de familie sau a picnicurilor. Strange intr-un borcan cenusa ramasa dupa ce au ars lemnele si trece-o printr-o sita pentru a indeparta reziduurile. Atunci cand vrei sa cureti grasimea arsa de pe vase, hota sau aragaz presara putina cenusa pe un burete umed si spala bine zonele afectate, pana cand grasimea dispare. In final, pentru a nu ramane pete sau urme gri de cenusa, clateste suprafetele cu apa calda si putin detergent.
Sarea – un adevarat ajutor in bucatarie
La fel ca cenusa, sarea are proprietatea de a indeparta murdaria de pe diverse suprafete din bucatarie. Amestecand 15 g de sare grunjoasa cu 7 ml de ulei poti forma o solutie excelenta pentru curatarea aragazului. Intinde produsul obtinut peste petele de ulei, freaca usor cu ajutorul unei carpe curate, si lasa totul la inmuiat pentru 10 minute. Apoi spala totul cu apa calda.
Foloseste solutia din otet pentru a avea dulapuri mai curate
Nebanuite sunt modalitatile prin care poti folosi otetul. Se pare ca utilitatea lui nu se opreste doar la salate si muraturi, otetul fiind ideal si pentru indepartarea grasimii acumulate pe dulapurile si mobilierul din bucatarie. Avantajul lui este ca are proprietati antibacteriene excelente, care il inscriu pe lista solutiilor dezinfectante naturale. In patru parti de apa, dilueaza doua parti de otet si toarna lichidul intr-un recipient asemanator celor pentru spalat geamuri.
Pulverizeaza solutia pe dulapuri si, cu ajutorul unei lavete, sterge bine mobilierul pana grasimea este indepartata. Clateste apoi cu apa fierbinte si repeta pasul anterior pana cand observi ca a fost eliminata toata murdaria.
De asemenea, pentru mobilierul din lemn este recomandat ca in locul solutiei din otet sa folosesti un amestec format din doua linguri de ulei cu una de zeama de lamaie. Cu ajutorul unei carpe curate intinde pasta obtinuta pe suprafata acoperita de grasime, curata bine, apoi clateste cu apa fierbinte si putina zeama de lamaie.
Asadar, nu este nevoie de solutii de dezinfectare complicate, pentru care sa cheltuiesti o gramada de bani. Bicarbonatul de sodiu, otetul sau sarea fac adevarate minuni nu doar in gatit, ci si in restul bucatariei.
Sursa foto: Shutterstock