Retete caracatita in stil mediteranean

Publicat la data de: 03/03/2023, 13:25

Autor: Beko

Distribuie

Caracatita frageda si delicata, bine gatita, este un preparat delicios, ce apare in multe retete mediteraneene. Cand este gatita corespunzator, din cativa pasi simpli si putina rabdare, caracatita este minunat incorporata in salate si paste si devine un aperitiv aromat, atunci cand este prajita sau preparata la gratar si apoi stropita cu zeama de lamaie si servita cu  paste, orez, cartofi cu usturoi sau chiar cu diferite piureuri de legume.

caracatita

Nu te lasa intimidat de gatirea ei acasa, caci nu are nevoie de trucuri sau echipamente speciale de bucatarie, ci doar de o fierbere corecta, dupa care poate fi marinata, inabusita, prajita, preparata la cuptor sau la gratar. Poti gati caracatita proaspata sau congelata. Intr-adevar, o caracatita tinuta la congelator anterior gatirii tinde sa devina frageda mai repede decat cea proaspata. Ar putea parea contraintuitiv, caci congelarea are un efect negativ asupra texturii si aromei unor fructe de mare, dar nu este cazul caracatitei si al calamarului.

Afla mai jos cum sa prepari o caracatita perfect gatita, precum si cateva retete simple, pe care le poti gati pentru o masa sanatoasa si, mai ales, cu arome de Mediterana.

Cum sa prepari caracatita gatita perfect

cum sa prepari caracatita

De-a lungul timpului, au aparut tot felul de trucuri, care mai de care mai nebunesti, care te asigura ca, urmandu-le, vei gati cea mai frageda caracatita. Multe dintre ele sunt, insa, inutile, ineficiente si mai ales… lipsite de noima. Chiar nu este nevoie sa aplici metoda dopului de vin, strecurat in oala in care fierbe caracatita, nici nu trebuie sa iei cefalopodul si sa-l izbesti de vreo stanca si, cu siguranta, nu te ajuta sa-l introduci la masina de spalat, la ciclul de centrifugare (nu rade, unii chiar asta fac).

Ai nevoie doar de putina rabdare si de ceva timp, pentru ca trebuie sa gatesti caracatita suficient de mult, pentru ca acel colagen dur din carnea ei sa se transforme intr-o gelatina delicata si frageda.

caracatita gatita perfect

Daca ai rabdare, vei fi rasplatit cu o caracatita cu o textura incantatoare, ce poate fi consumata ca atare, prajita la tigaie sau gatita frumos, pe un gratar.

Iata ce trebuie sa stii pentru a pregati o caracatita perfecta, de aproximativ 1 kg, clatita bine, inclusiv cavitatea capului.

Cum fierbi caracatita

cum fierbi caracatita

Introdu caracatita intr-o oala suficient de mare, apoi acoper-o cu apa rece. Pune oala la foc mare. Adu apa la punctul de fierbere, apoi redu focul, pentru a mentine fierberea. Gateste pana cand caracatita este suficient de frageda, incat sa poti strapunge usor, cu un cutit, partea groasa a unui tentacul. Fierberea ei dureaza aproximativ 1 ora. Este o estimare aproximativa, pentru ca este posibil sa se gateasca mai repede… sau mai tarziu. De asemenea, conteaza si greutatea caracatitei.

caracatita proaspata

In acelasi mod se gatesc si tentacule caracatita congelate sau caracatita congelata, doar ca, anterior gatitului, va trebui sa o lasi sa se dezghete la temperatura camerei.

Cum se portioneaza

cum se portioneaza caracatita

Lasa caracatita sa se raceasca in apa in care s-a gatit. Scurge-o, inveleste-o in folie alimentara si o poti depozita intr-un recipient ermetic la frigider. Racirea ajuta la fixarea pielii. Caracatita poate fi refrigerata pana la 3 zile. 

cand este gata caracatita

Cand este gata de servire, taie caracatita, incepand cu tentaculele, acolo unde converg spre corp. In acest punct vei gasi si ciocul dur, pe care va trebui sa-l scoti. La fel vei proceda si cu ochii caracatitei. Poti manca tot ce ramane din tentaculele de caracatita si cap.

Cum se serveste

cum se serveste caracatita

Serveste caracatita cu lamaie proaspata si combin-o cu ulei de masline, usturoi si ierburi proaspete. La gratar, in salate, sandvisuri, in paste, cu sos de rosii, trasa la tigaie, caracatita se poate pregati si servi in diferite moduri si exista o multitudine de retete cu caracatita, care mai de care mai delicioase.

  1. Caracatita servita rece 

caracatita servita rece

Taie tentaculele si capul in bucati si adauga-le intr-o salata de fructe de mare sau intr-un ceviche. Sunt la fel de delicioase intr-un sandvis sau o salata verde.

sendvis caracatita

  1. Caracatita la tigaie

caracatita la tigaie

Incalzeste o lingurita sau doua de ulei vegetal intr-o tigaie la foc mare. Adauga bucatile de caracatita si doi-trei catei de usturoi, in coaja. Gateste caracatita pana cand este rumenita bine si crocanta, aproximativ 3 minute. Intoarce-o si rumeneste-o si pe cealalta parte. Condimenteaz-o cu sare si serveste-o cu garnitura preferata, de exemplu, cu cartofi noi si usturoi.

condimete pentru caracatita

  1. Caracatita la gratar

caracatita la gratar

Stropita cu ulei de masline sau marinata, gateste caracatita pana cand pielea ei este frumos arsa, apoi serveste-o stropita cu un dressing din ulei de masline si zeama de lamaie, cu salata verde combinata ori cu legume sotate sau, pur si simplu, cu ulei de masline si rondele de ceapa rosie.

  1. Caracatita la cuptor 

caracatita la cuptor

Intr-un vas termorezistent, adauga caracatita, cartofi sau alte legume preferate, precum ceapa, rosii, ardei etc. Stropeste-le cu putin ulei de masline, vin, sare, piper si lasa totul la cuptor, pana cand legumele sunt gatite, iar caracatita este rumenita frumos.

reteta cu caracatita

Reteta caracatita la cuptor

platou caracatita

Aceasta reteta de caracatita la cuptor este, probabil, cel mai simplu mod de a pregati caracatita, fiind perfecta pentru o cina cu fructe de mare.

Ingrediente:

  • 1-1,5 kg caracatita proaspata (sau dezghetata, daca este congelata)
  • 2 linguri otet balsamic
  • 3 linguri ulei de masline
  • piper
  • 2 foi dafin
  • ½ lingurita oregano

Mod de preparare:

  1. Preincalzeste cuptorul la 160°C.
  2. Clateste caracatita, scoate-i ciocul (cel mai simplu mod de a face asta este sa tai caracatita in jumatate; il poti scoate si cu degetele, dar poate fi putin mai complicat).
  3. Asaza in cruce doua foi de aluminiu, apoi pune o foaie de pergament deasupra lor.
  4. Asaza caracatita si restul de ingrediente, apoi strange ferm folia de aluminiu.
  5. Pune totul intr-un vas de copt si da la cuptor pentru 1 ora si 30 de minute.
  6. Desfa caracatita din folii si verifica, folosind o furculita, daca este frageda.
  7. Daca ti se pare putin dura, mai coace inca 30 de minute.
  8. Scoate caracatita din folie si tai-o bucati, dupa preferinta. Stropeste-o cu ulei de masline si otet balsamic si serveste-o.

Descopera 👉 gama de aragaze Beko dotate cu functii inteligente si alege modelul care ti se potriveste cel mai bine, pentru a pregati cele mai gustoase retete de caracatita.

Caracatita la gratar cu masline si patrunjel

caracatita cu patrunjel

O reteta de caracatita la gratar, cu arome mediteraneene, numai buna de savurat in timpul zilei.

Ingrediente:

  • 1 caracatita intreaga
  • 2 linguri ulei neutru
  • 2 linguri ulei de masline extra virgin
  • 1 catel de usturoi, ras sau tocat
  • 2 lingurite coaja de lamaie
  • 1 lingura suc de lamaie
  • ⅓ cana masline fara samburi (verzi sau kalamata)
  • 1 lingura capere
  • ¼  cana patrunjel, tocat
  • sare si piper negru, proaspat macinat

Mod de preparare:

  1. Fierbe caracatita intr-o oala mare, cu apa si sare. Gateste timp de 45-60 de minute, pana cand o poti strapunge usor cu furculita.
  2. Transfer-o intr-un castron mare si stropeste cu ulei vegetal. Poti tine caracatita la frigider o zi, inainte de a o gati la gratar.
  3. Preincalzeste gratarul la foc mediu-mare, timp de 5 minute.
  4. Prepara caracatita la gratar timp de 15 pana la 20 de minute, intorcand-o la jumatatea timpului, pana cand se gateste frumos peste tot.
  5. Transfera caracatita pe un tocator.
  6. Intr-un castron mare, amesteca uleiul, usturoiul, coaja si sucul de lamaie si ¼ de lingurita de sare si piper. 
  7. Incepe prin a taia capul caracatitei, scoate ochii si ciocul, apoi taie caracatita in inele. Taie fiecare tentacul in bucati potrivite, pastrand varfurile mai lungi.
  8. Pune caracatita taiata in bolul cu dressing, apoi amesteca. Adauga maslinele, caperele si patrunjelul si serveste-o.

Reteta caracatita la gratar

reteta caracatita la gratar

Reteta usoara de caracatita la gratar – frageda, usor asezonata cu un uimitor gust afumat.

Ingrediente:

  • 1 kilograme de caracatita proaspata
  • ulei de masline
  • 2 catei usturoi, taiati grosier
  • zeama de la 1 lamaie
  • sare si piper dupa gust
  • ½ llingurita oregano uscat
  • 2 linguri patrunjel proaspat, tocat

Mod de preparare:

  1. Fierbe caracatita intr-o oala cu apa si sare, timp de 40 de minute. Scoate-o din apa, clateste-o si pune-o intr-un bol.
  2. Stropeste-o cu ulei de masline si adauga usturoiul tocat. Las-o sa se raceasca la temperatura camerei, intre 30 de minute si 1 ora.
  3. Preincalzeste un gratar la foc mediu-mare. Taie tentaculele de caracatita. 
  4. Prajeste tentaculele timp de 3-4 minute pe fiecare parte, pana se carbonizeaza usor la suprafata.
  5. Ia-le de pe gratar, apoi adauga-le intr-un bol. Stropeste cu ulei de masline si zeama de lamaie.
  6. Asezoneaza cu sare si piper. Presara putin oregano (optional) si patrunjel. De asemenea, poti adauga si usturoi tocat (optional). Serveste cu pofta.

Foloseste cu incredere un grill electric, cu ajutorul caruia caracatita in stil mediteranean va avea un gust excelent.

Reteta caracatita la tigaie cu usturoi in stil grecesc

reteta caracatita greceasca

Daca vrei sa incerci un preparat clasic grecesc, atunci caracatita cu sos de rosii este acela. In reteta simpla de caracatita in stil grecesc, poti gati perfect aceste tentacule delicioase, printr-un proces simplu, care le va imbunatati aroma naturala.

Ingrediente:

  • 1 kg caracatita curatata
  • 2-3 linguri otet de vin rosu
  • 150 ml vin alb sec 
  • 1-2 linguri de miere
  • 3 linguri de otet balsamic
  • 3 cepe albe, feliate
  • 3 rosii tocate
  • 2 catei usturoi tocati marunt
  • ulei de masline extra virgin
  • 2 foi de dafin 
  • patrunjel tocat

Mod de preparare:

  1. Intr-o tigaie mare, adauga tentaculele caracatitei, impreuna cu otetul de vin rosu, vinul si foile de dafin, si adu la fiert. Acopera oala cu un capac si fierbe la foc mediu-mic, timp de 40-60 de minute. Nu adauga apa, caci caracatita se va micsora si va elimina suficienta apa.
  2. Nu adauga sare, caci caracatita este suficient de sarata, si nici nu o fierbe prea mult, pentru ca va deveni prea moale.
  3. Cand este gatita bine, caracatita trebuie sa fie crocanta. Cand este gata, scoate caracatita din tigaie si pastreaza sucurile intr-un bol.
  4. Intr-o tigaie foarte incinsa, adauga caracatita, fara sucuri, si rumeneste-o, timp de 1 minut. Acest lucru va permite caracatitei sa devina crocanta la exterior.
  5. Adauga ceapa taiata felii si rosiile tocate in tigaie, impreuna cu 1-2 linguri de ulei de masline si usturoiul, si amesteca. Lasa sa fiarba aproximativ 5 minute, amestecand din cand in cand, pana cand ceapa se caramelizeaza. 
  6. Deglaseaza cu otetul balsamic si asteapta sa se evapore. Toarna sucurile ramase de la fiertul caracatitei si 2 linguri de miere. Condimenteaza bine cu piper proaspat macinat, presara patrunjel tocat si fierbe timp de 3-5 minute. Serveste cu paine prajita si un pahar de ouzo cu gheata.

Descopera 👉 plitele incorporabile Beko si vei reusi sa gatesti delicioasa caracatita la tigaie in stil mediteranean, in cele mai bune conditii.

Reteta caracatita cu paste

caracatita cu paste

Reteta caracatita cu paste este una simpla, dar atat de delicioasa, ca nu te vei mai opri din mancat.

Ingrediente:

  • 400 g linguine sau spaghete
  • 500 g caracatita congelata sau proaspata
  • 400 g pasta de rosii
  • 250 g rosii cherry
  • 2 catei de usturoi
  • 2 linguri masline negre
  • 1 lingura capere
  • ½ pahar de vin alb
  • 1 lingurita fulgi de chilli
  • 1 mana de patrunjel proaspat tocat
  • sare pentru paste
  • piper negru macinat, dupa gust
  • 4-5 linguri ulei de masline extravirgin

Mod de preparare:

  1. Spala caracatita sub jet de apa si usuc-o, folosind un prosop.
  2. Curata usturoiul si taie-l in felii subtiri. Toaca patrunjelul.
  3. Clateste bine caperele, daca sunt sarate.
  4. Intr-o tigaie de fonta, adauga uleiul de masline extravirgin, cateii de usturoi si inmoaie-i la foc mediu.
  5. Trage tentacule de caracatita la tigaie, timp de 5 minute. Intoarce bucatile, pentru a se rumeni pe toate partile.
  6. Da focul la mare, adauga vinul alb si fierbe pana se evapora alcoolul.
  7. Adauga maslinele negre, caperele si rosiile cherry si gateste 2-3 minute, pana cand rosiile incep sa se inmoaie. 
  8. Adauga pasata de rosii, sare si piper dupa gust si fulgii de chilli.
  9. Amesteca totul bine si fierbe la foc mic-mediu, sub capac, timp de aproximativ 20 de minute, amestecand din cand in cand, pana ce caracatita este moale.
  10. Intre timp, pune o oala cu apa la fiert, pentru paste. Adauga sare, dupa ce incepe sa fiarba, si adu din nou la fiert. Gateste pastele al dente, conform instructiunilor de pe pachet. Cand pastele sunt gata, pastreaza o cana din apa in care au fiert, apoi scurge pastele.
  11. Adauga apa de paste peste sosul de rosii si caracatita, amesteca, apoi adauga pastele scurse.
  12. Amesteca totul bine. Serveste pastele cu caracatita imediat, dupa ce ai presarat patrunjel tocat. 

Retetele mediteraneene raman preferatele noastre, datorita simplitatii lor, gustului si aromelor care ne fac sa calatorim, chiar si imaginar, pe nisipul de la malul marii. Sunt usor de preparat, sanatoase, iar rezultatul va fi, de fiecare data, unul delicios.

Sursa foto: Shutterstock

Sursa video: Youtube Beko Romania


Distribuie

Cele mai citite articole

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010