Maioneza rapida, pentru salata boeuf

Publicat la data de: 12/18/2020, 11:46

Autor: Beko

Distribuie

Salata boeuf este un preparat traditional nelipsit din meniurile noastre de sarbatori. Impletirea dintre cuburile ferme de castraveti murati si textura cartofului fiert, precum si complementaritatea dintre legume si carne, contribuie substantial la savoarea salatei. Chiar si variatiunea in care inlocuim carnea de vita cu o alternativa de carne mai slaba, precum puiul, isi pastreaza mult din gustul aparte. Asta mai ales datorita maionezei, care leaga ingredientele din compozitie.

Desi prepararea maionezei este considerata dificila, din cauza timpului lung de omogenizare a oului cu uleiul, exista o scurtatura pe care o putem folosi. Mai exact, putem pregati acest sos popular folosindu-ne de aparatura din bucatarie. Cu un mixer sau chiar utilizand un blender de mana, maioneza va fi gata in timp record, fara sa se taie.

Maioneza clasica la mixer

Vom avea nevoie de:

  • 2 galbenusuri
  • o lingurita cu mustar
  • 200 ml ulei
  • o lingurita cu zeama de lamaie
  • ¼ lingurita sare

Incepem prin a pune galbenusurile si mustarul in vasul de lucru. Putem sa folosim bolul mixerului, sau un alt recipient din bucatarie, daca lucram cu un mixer de mana. De ce e important sa tinem cont este ca vasul trebuie sa fie adanc, cu pereti inalti, ca sa nu stropim in jur si ca sa putem uniformiza cat mai bine compozitia.

Frecam galbenusurile si uleiul, cu mixerul, apoi adaugam sarea si continuam sa amestecam timp de aproximativ 15 secunde. Abia din acest moment se toarna uleiul, cate putin la inceput, dupa care cantitatea poate creste pana spre o lingura plina.

Acest moment, in care incepem sa incorporam uleiul, este crucial pentru reusita maionezei. Daca tinem cont de 2 reguli usoare, rezultatul va fi desavarsit. Prima regula este ca fiecare noua lingura de ulei turnata in compozitie sa urmeze abia dupa ce am adus sosul la o textura unitara. A doua regula, la fel de importanta, este sa nu turnam uleiul in mijloc, ci cat mai spre margine.

Avantajul de a folosi un mixer nu tine doar de economia de timp pe care o facem, deloc de neglijat, ci si de textura finala a maionezei. Astfel, vom obtine o maioneza cremoasa, fina si perfect inchegata.

Maioneza „instant” la blender

Ingredientele difera putin fata de cele anterioare, si anume vom folosi:

  • un ou intreg
  • o lingurita mustar
  • 250-300 ml ulei
  • ¼ lingurita sare

Intr-un pahar de blender sau intr-un recipient cu pereti inalti se pune oul crud. Pastram atat galbenusul cat si albusul. Peste ou, adaugam sarea si mustarul. Vom folosi si aici o lingurita cu varf de mustar, pentru ca aciditatea lui va balansa textura foarte grasa a maionezei.

Fara sa amestecam ingredientele, turnam uleiul deasupra. Ca volum, cantitatea de ulei trebuie sa depaseasca de 4 ori volumul oului, dupa o masuratoare ochiometrica.

Scufundam blenderul de mana in vas pana cand atingem partea de jos a acestuia. Mixam pe viteza maxima, cu blenderul sprijinit de baza recipientului, in timp ce il tinem nemiscat. Pe masura ce maioneza se formeaza, ridicam blenderul usor, centimetru cu centimetru, mixand incontinuu, pana cand inglobam tot uleiul. Maioneza e gata in mai putin de un minut si, suplimentar, contine mai putin colesterol decat una clasica, in care folosim doar galbenusul.

Se poate aromatiza dupa gust, cu zeama de lamaie si piper. Este recomandat piperul alb, care va arata mai discret decat cel negru.

Tinand cont ca o preparam pentru salata boeuf, ne putem propune o maioneza puternic asezonata cu mustar. De ce nu, chiar picant, mai ales ca toate celelalte ingrediente au un gust neutru. Apoi, cu meniul complet, putem da startul sarbatorilor!

Sursa foto: Shutterstock


Distribuie

Articole Recomandate

Cele mai citite articole

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010