Cum iti amenajezi modern locuinta daca ai o familie numeroasa – electrocasnice utile

Publicat la data de: 12/18/2020, 09:29

Autor: Beko

Distribuie

O familie numeroasa inseamna mai multe povesti frumoase in fiecare zi, dar vine la pachet si cu foarte multe probleme de organizare in casa, astfel ca lucrurile sa mearga bine pentru fiecare in parte. Amenajarea moderna a unei locuinte in care traiesc mai multe persoane poate aduce multiple beneficii, atata vreme cat sunt respectate cateva reguli, cele mai importante fiind: multifunctionalitatea spatiilor, flexibilitatea, alegerea electrocasnicelor potrivite (de exemplu, o masina de spalat de capacitate mare), satisfacerea nevoilor fiecarui membru al familiei si o foarte buna organizare. 

  • Stilul modern, cea mai buna solutie
  • Detaliile esentiale din locuinta
  • Paleta de culori
  • Sfaturi de care sa tii cont

Stilul modern, cea mai buna solutie

Viata evolueaza perfect intr-o amenajare in stil modern. Caracteristicile acesteia se pliaza cel mai bine pe nevoile reale ale unei familii numeroase. In plus, o casa amenajata in stil modern este mult mai usor de intretinut. Simpla enumerare a principalelor caracteristici ale stilului dovedeste compatibilitatea dintre acesta si o familie numeroasa. O astfel de organizare interioara inseamna:  

  • decor simplu, fara ornamente inutile;
  • materiale naturale (lemn, metal, piele) si tonuri calde sau neutre; 
  • linii simple, orizontale si verticale;
  • spatii multifunctionale; 
  • lumina naturala din abundenta si surse diverse de lumina, pentru activitati utile si pentru iluminare ambientala; 
  • mobilier simplu si multifunctional. 

Stilul modern permite adaptarea spatiului in functie de necesitati, folosirea eficienta a acestuia si transformarea rapida. O amenajare pe aceste principii este confortabila, ordonata si practica.

Stilul modernm este practic si funtional

Detaliile esentiale din locuinta

Amenajarea unei locuinte functionale pentru o familie numeroasa trebuie sa se concentreze in jurul unor elemente principale.

1. Mobilierul modular si cel cu functii multiple reprezinta piesele de rezistenta si trebuie sa fie prima alegere, cu atat mai mult cu cat sunt perfect compatibile cu o amenajare in stil modern. In felul acesta, va exista un spatiu util pentru orice activitate si pentru fiecare membru din familie. In aceasta categorie intra mesele pliante, care se pot extinde sau strange dupa nevoie, si care pot sa ofere suport variat (loc pentru lectii, biroul de acasa, loc pentru luat masa sau chiar spatiu de joaca, de exemplu). Pe lista sunt si canapelele extensibile, care ofera spatiu suplimentar de odihna, la nevoie (cand unul dintre membrii familiei are mult de lucru sau de invatat, ori in cazul in care apar musafiri). Piese modulare pot fi plasate si in camerele personale (dormitor sau camerele parintilor), pentru ca pot valorifica eficient spatiul si se pot adapta la situatii variate. 

2. Amenajarea din hol si bucatarie trebuie abordata cu cea mai mare atentie. Unul din motive este acela ca cea mai mare dezorganizare din casa provine din design-ul  ineficient al acestora. Eficientizarea zonelor de depozitare din hol este unul dintre marile secretele ale unei case ordonate. Aici pot fi montate dulapuri inalte, care pot „inghiti” o parte importanta din lucrurile din casa. In ceea ce priveste bucataria, electrocasnicele trebuie sa fie utile si sa ajute la buna gestionare a bugetului de timp. De exemplu, masina de tocat carne, friteuza si masina de spalat vase reduc timpul petrecut in bucatarie. Alegerea variantelor de electrocasnice incorporabile este solutia optima pentru o amenajare in stil modern.

camera de zi, spatiu pentru toata familia

3. Camera de zi trebuie sa fie primitoare pentru toti membrii familiei, astfel ca prioritare vor fi o canapea mare, extensibila, o zona de luat masa incapatoare, precum si o biblioteca bine compartimentata. O alta caracteristica a camerei de zi trebuie sa fie adaptabilitatea, care este facilitata de mobilierul multifunctional, dar si de iluminatul ce compartimenteaza vizual incaperea. Extinderea livingului in balcon poate reprezenta o rezolvare practica pentru sporirea volumului camerei. In aceasta situatie, se dovedeste mereu eficienta utilizarea unui purificator de aer care asigura un mediu sanatos, filtrand aerul din incaperea in care este folosit, mai ales in cazul unei familii numeroase, care petrece mult timp intr-o singura incapere. 

4. Mobilierul modular, plasat eficient, este solutia ideala pentru a nu aglomera casa si pentru a pastra functionalitatea si flexibilitatea spatiului. In plus, acesta se poate reorganiza usor si poate oferi o configuratie noua, in functie de fiecare situatie in parte si de eventualele noi necesitati aparute in familie. Ia in calcul si piesele de mobilier stivuibile, o cale simpla prin care sunt decongestionate camerele.

5. Utilizarea spatiului vertical pentru depozitare si pentru delimitarea unor zone pentru diferite activitati: o biblioteca inalta si supla poate imparti, de exemplu, o camera, in zona activa si in cea de relaxare.

6. Electrocasnicele utile, cu capacitati adaptate necesitatilor reale ale familiei, ajuta la organizare. O masina de spalat cu capacitate mare si un uscator de rufe pot elibera balconul si simplifica ingrijirea lenjeriei si a hainelor. O combina frigorifica de tipul side-by-side face economie de spatiu in bucatarie, eficientizeaza consumul de energie si ofera loc suficient pentru depozitarea alimentelor, inclusiv in congelator.  

7. Corpurile de iluminat sunt esentiale, pentru ca pot sustine functionalitatea fiecarui loc din casa si ofera confort pentru desfasurarea activitatilor. 

8. Locurile de depozitare sunt vitale si trebuie sa ofere fiecarui membru al familiei spatiul de care are nevoie. Cosurile, cutiile de depozitare decongestioneaza si ajuta la organizare. 

9. Una dintre cele mai bune strategii spune ca dulapurile din casa trebuie impartite in trei categorii. Prima este cea cu lucruri utile pentru toti membrii familiei (prosoape, lenjerii de pat), a doua este cea rezervata pentru hainele adultilor, care pot fi depozitate impreuna, de regula, in dormitorul matrimonial, iar a treia categorie este cea cu obiectele de imbracaminte ale copiilor, strict repartizate pentru fiecare dintre acestia. Hainele trebuie rulate in functie de sezon, iar cele care nu sunt utilizate trebuie pastrate in saci de plastic vidati, pentru a face economie de spatiu. 

10. Decoratiunile sunt necesare in orice casa si sunt binevenite si intr-o amenajare moderna, inclusiv intr-o locuinta cu o familie numeroasa. Particularitatea este ca, de data aceasta, trebuie sa fie, in primul rand, functionale. Astfel, accentele de culoare din camera de zi, de exemplu, pot veni de la paturi si taburete sau de la aspectul modern al lampilor si lampadarelor.

cromatica stilului modern

Paleta de culori

Stilul modern accepta orice fel de culori, dar se potriveste cel mai bine cu tonurile neutre si calde. Alegerea culorilor pentru o locuinta amenajata astfel si utilizata de o familie numeroasa este foarte importanta.

Culorile neutre – tonurile de gri, diferitele variante de alb, combinate cu accente de negru, toate culorile de pamant, de la maro la ocru, sunt variantele ideale din punct de vedere cromatic. Pot fi luate in calcul si tonurile de albastru si verde. La acestea se adauga nuantele de accent, care pot sa fie de la portocaliu la rosu si de la mov la nuante metalice. 

Aceste culori pot fi folosite in toata casa, in mod unitar sau cu mici variatii ale notelor de accent, pentru a da personalitate camerelor. O paleta cromatica unitara, intr-o locuinta folosita de o familie numeroasa, genereaza o senzatie de intregire a spatiului, nu-l incarca vizual si induce o stare de liniste si echilibru de care este intens nevoie intr-o casa aglomerata.

O paleta cromatica unitara, chiar monocroma, pentru toata casa, este utila si pentru ca permite mutarea pieselor de mobilier in functie de necesitati, fara ca aceasta sa dezechilibreze amenajarea. 

Cea mai comuna culoare pentru o schema moderna este albul, dar poate fi si orice nuanta de gri sau cafeniu. Toate aceste culori au capacitatea de a varia in multe tonuri si subtonuri, unele luminoase, altele mate sau intunecate. Recomandarea esentiala este aceea de a alege o paleta cromatica pe care sa o desfasori in toata casa. 

Urmatorul pas este alegerea culorilor pentru podele, mobila si detalii. Alege podele luminoase, pentru ca dau echilibru spatiului, si piese de mobilier in culori calde. 

Notele de accent vin din elemente utile, dar si din variatia texturii. Aici, posibilitatile sunt multiple si inseamna materiale mate si lucioase (lemn, lana, piele, matase, metal, sticla). Un alt avantaj intr-o amenajare moderna in tonuri unitare, monocrome, este acela ca orice nota de accent devine un element puternic si foarte expresiv.

amenajarea livingului pentru o familie numeroasa

Sfaturi de care sa tii cont

Indiferent de dimensiunile casei si de cat de numeroasa este familia, o locuinta poate sa devina acasa printr-o amenajare inspirata. Iar pentru a realiza asta, ia in calcul si aceste cateva sfaturi generale: 

  • mobila, elementele de decor si toate celelalte detalii necesare intr-o casa trebuie alese in principal in functie de utilitatea lor; 
  • este important ca electrocasnicele esentiale sa se incorporeze in decorul general, sa faca o nota unitara cu acesta si sa fie mereu adaptate la necesitatile reale ale familiei; 
  • nu accepta in casa nimic care nu este functional sau, cu alte cuvinte, proiectarea tuturor obiectelor de mobilier si a obiectelor decorative trebuie sa reflecte un scop, iar daca un detaliu, oricare ar fi acesta, nu are un scop practic, atunci trebuie eliminat; 
  • amenajarea trebuie sa fie in acord cu nevoile reale ale familiei si sa poata fi adaptata pe masura ce familia evolueaza; 
  • nu aglomera spatiul, alege varianta zonelor largi, deschise; 
  • foloseste lumina – naturala sau artificiala, ca partener in amenajare, lasa ferestrele libere;
  • nu aglomera cu detalii decorative; stilul modern impune principiul „putin si de mare calitate”; 
  • alege in principal materiale naturale; 
  • include in amenajare, in fiecare camera, suprafete reflectorizante precum otelul, crom sau sticla (inclusiv oglinzi); 
  • pastreaza ordinea si impune reguli stricte pentru toti membrii familiei; astfel, casa, in ansamblul ei, va fi cat se poate de ordonata. 

O amenajare utila, care ia in calcul, in primul rand, ceea ce este necesar si folositor, poate aduce beneficii in orice casa, dar cu atat mai mult in locuinta unei familii numeroase. 

Sursa foto: Shutterstock.com


Distribuie

Articole Recomandate

Cele mai citite articole

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010