Cum se fierb ouale – sfaturi ca sa eviti greselile comune

Publicat la data de: 08/19/2019, 12:48

Autor: Beko

Distribuie

Multora dintre noi ni se pare ca a fierbe un ou e ca o joaca pentru copii. Si este adevarat ca nu trebuie sa fii maestru bucatar pentru asta. Totusi, cum se face ca pe cat de simplu este, se intampla, uneori, sa nu obtinem preparatul dorit? Pe scurt, oul moale e cam tare si invers. Si cand vine vorba de oua posate, se complica lucrurile.

Ca si in cazul delicioaselor prajituri de casa, accidentele gastronomice legate de fierberea oualor au drept cauza nerespectarea unor reguli simple. In continuare iti propunem un ghid practic in acest sens, de la greselile frecvente pe care le poti evita, la timpul pe care trebuie sa-l aloci in functie de textura pe care vrei sa o aiba oul, la cum sa prepari cele mai bune oua posate.

Oua fierte – greseli comune pe care le poti evita

Prima greseala pe care o poti face, chiar inainte de a te apuca sa gatesti ouale, este ca nu le pastrezi in locul si la temperatura potrivite. Specialistii de la British Egg Information Service spun ca cel mai bun loc pentru depozitarea oualor este frigiderul. Dar, nici acolo, nu le poti pune la voia intamplarii. Recomandarea este ca temperatura de pastrare sa fie intre 1 si 4 grade Celsius. In cazul in care vrei, totusi, sa tii ouale la temperatura camerei, ai grija ca aceasta sa nu depaseasca 20 de grade Celsius.

banner beko

Apoi, este necesar sa le depozitezi in caserole sau cofraje speciale, din cel putin doua motive. In primul rand, daca se intampla sa fie infestate cu Salmonela, reduci riscul raspandirii bacteriei si, in al doilea rand, nu uita ca ouale, mai ales cele de gaina, au o coaja poroasa, care absoarbe mirosurile, prin urmare, daca le tii alaturi de fructe de mare sau peste este posibil ca ele sa capete aroma respectivelor alimente. Asadar, daca nu iti plac ouale cu gust de peste sau carne de miel, ia in calcul recomandarea de mai sus.

Tinand cont de aceste prime sfaturi pastrezi prospetimea si gustul autentic al oului. Cand vine vorba de fierberea oualor mai exista, insa, o serie de greseli pe care orice gospodina le-a facut de-a lungul timpului. Iata cateva dintre ele si ce poti sa faci ca sa le eviti:

  • Pui ouale la fiert imediat ce le-ai scos din frigider – pentru ca o schimbare brusca de temperatura poate duce la spargerea cojii sau poate reduce calitatile oului este recomandat sa scoti ouale din frigider cu o jumatate de ora inainte de a le fierbe.
  • Fierbi apa inainte de a adauga ouale – mai ales daca abia ai scos oul din frigider, evita sa faci aceasta greseala pentru ca riscul de a sparge coaja e cu atat mai mare. Si chiar daca ai tinut o vreme ouale la temperatura camerei, socul termic va fi atat de mare, incat efectul va fi acelasi.
  • Nu fierbe ouale continuu – daca pentru a obtine oua moi ai nevoie de 3-5 minute, nu le fierbe 3-5 minute, ci dupa ce a dat apa in clocot, ia vasul de pe foc, pune-i un capac si cronometreaza. Altminteri, risti sa fierbi ouale mai mult decat e cazul.
  • Lasi ouale prea mult in apa fierbinte – daca nu scoti ouale din apa fierbinte imediat ce ai luat vasul de pe foc, temperatura apei va fi suficient de mare ca ele sa se coaca in continuare. Prin urmare, tine cont de timpul alocat fiecarui tip de ou fiert (moale, mediu, tare) si scoate-le din apa fierbinte imediat ce acesta a expirat.
  • Pui otet sau sare in apa in care fierb ouale – aceasta nu e neaparat o greseala, numai ca este un mit ca daca procedezi astfel coaja lor nu se mai sparge.

Cum fierbi corect ouale – sfaturi utile

Cu siguranta nu e greu sa fierbi un ou, dar daca nu tii cont de niste reguli simple, s-ar putea sa ai surprize neplacute la final. Iata cateva sfaturi utile despre cum sa fierbi ouale corect:

  • Alege un vas suficient de mare – daca fierbi mai multe oua, asigura-te ca stau lejer in vas, nu unele peste altele;
  • Pune apa suficienta – pune apa de asa natura, incat toate ouale din vas sa fie acoperite;
  • Pune ouale in vas inainte ca apa sa fiarba – altfel, din cauza variatiei foarte mari de temperatura, risti sa li se crape coaja;
  • Nu fierbe ouale prea mult – imediat ce apa da in clocot si ouale incep sa se miste usor, opreste focul, acopera cratita si cronometreaza;
  • Pune ouale fierte in apa rece – scoate ouale din apa fierbinte imediat ce timpul de fierbere s-a scurs, ca sa eviti sa se intareasca prea mult, chiar daca ai luat vasul de pe foc.

De cat timp ai nevoie pentru fierberea oualor

Timpul necesar pentru fierberea oualor depinde de doua aspecte importante:

  • Tipul oului – oul de gaina are coaja mai subtire, este mai mic si galbenusul si albusul capata consistenta mai repede decat in cazul unui ou de rata, gasca sau curca;
  • Preparatul dorit – daca vrei sa obtii oua moi, fierte mediu sau tari.

In cele ce urmeaza ai un mic ghid cu timpul de fierbere pentru ouale de gaina. 

Oua fierte moi

Daca vrei la mic dejun o salata cu avocado si oua moi, al caror galbenus este lichid, iar albusul este in mare parte solid, dar are unele zone mai moi spre interiorul oului, atunci dupa ce apa a dat in clocot, ia vasul de pe foc si pune-i un capac. Lasa ouale in apa fiarta 3-5 minute.

Oua fierte mediu

Cand vine vorba de oua fierte mediu, ai doua optiuni. Daca vrei un ou mediu spre moale, al carui galbenus va fi mai cremos, dar si cu ceva lichid, atunci este recomandat sa il lasi in apa fiarta timp de 6 minute. Daca vrei un ou mediu spre tare, adica sa aiba galbenusul mai multa consistenta decat in primul caz, atunci ar trebui ca el sa ramana in apa fiarta pentru 10 minute. In ambele cazuri, albusul este ferm.

Oua fierte tari

In cazul oualor fierte tari, galbenusul devine consistent, iar albusul este ferm, fara zone cu lichid. Pentru a obtine astfel de oua trebuie sa le lasi in apa fiarta pentru 12 minute. Daca nu le poti consuma pe toate odata, poti sa le tii in frigider 7-10 zile, dar fara sa le decojesti.

Cum prepari ouale posate, ca la carte

oua-posate

Ouale posate te duc cu gandul la un mic dejun savurat intr-un restaurant cu staif si iti inchipui ca este destul de complicat sa le prepari. Vrei sa obtii un albus neted si rotund, care sa imbrace un galbenus moale, ce se revarsa cu delicatete in farfurie in momentul in care pojghita de albus este rupta. Mai jos descoperi cateva trucuri pentru a gati oua posate, ca la carte, chiar la tine acasa:

  • Asigura-te ca ouale sunt foarte proaspete – ouale proaspete au un albus mai gros in jurul galbenusului, ceea ce va ajuta la mentinerea formei rotunde in timp ce il gatesti;
  • Sparge oul intr-un bol sau intr-o strecuratoare – astfel, iti va veni mai usor sa pui oul in vasul cu apa calda. Albusul nu se va mai separa, iar oul va avea o forma compacta;
  • Nu fierbe apa – pune apa intr-o oala mare, dar nu o da in clocot. Las-o sa ajunga la temperatura de fierbere, dupa care da focul la mic ca sa mentii doar temperatura apei;
  • Pune oul in apa – pune bolul sau strecuratoarea cu oul in apa calda. Asteapta un minut, dupa care da drumul usor oului in apa. Ai grija sa faci operatiunea asta mai pe centrul vasului cu apa calda;
  • Amesteca usor cu o lingura – lasa oul in apa timp de 3-4 minute, pana se formeaza globul de albus. Din cand in cand, misca usor oul cu ajutorul lingurii;
  • Scoate oul cu atentie din apa – dupa ce timpul de gatire s-a terminat, scoate oul din apa, cu ajutorul unei linguri. Scutura lingura usor, ca sa se scurga apa, dupa care pune oul in farfurie.

Fierberea oualor nu este un lucru complicat, chiar daca nu ai experienta in ale gatitului. Totusi, ca sa nu fii dezamagit de rezultate, este bine sa tii cont de cateva reguli simple si sa respecti timpul de gatit pentru fiecare textura pe care vrei sa o obtii.

Sursa foto: Shutterstock


Distribuie

Articole Recomandate

Cele mai citite articole

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010