Hota a devenit indispensabila oricarei bucatarii moderne. Aceasta este absolut necesara pentru confortul si siguranta pe care ti le aduce. Hota reprezinta cea mai la indemana solutie pentru a indeparta fumul, aburul, grasimea si mirosul din bucatarie. Poti gati cu mai multa libertate tot ceea ce iti doresti. Aerul se va pastra curat si la fel si bucataria.
Motivele de mai jos te vor convinge de importanta unei hote pentru casa ta.
- Imbunatateste calitatea aerului din locuinta. In timpul procesul de gatire se genereaza aburi, fum, grasime care se depun pe mobilierul de bucatarie, dar si pe pereti. Totodata, aceste reziduuri sunt inhalate de persoana care gateste. Hota impiedica difuzarea acestora in bucatarie, evacuandu-le.
- Iti ofera confort in timpul gatitului. Aburul, fumul, mirosurile pot fi deranjante pentru o persoana atunci cand prepara mancarea. O hota iti va oferi cadrul perfect pentru a gati degajat retetele preferate.
- Controleaza excesul de caldura. In timpul gatitului se degaja foarte multa caldura. Acest lucru este resimtit cu atat mai puternic in bucatariile de mici dimensiuni. Datorita ventilatiei, hotele reusesc sa reduca temperatura.
- Ai libertatea de a gati orice preparat. Cu siguranta si tu eviti sa gatesti anumite preparate din cauza mirosului puternic sau a fumului, pe care il degaja. Utilizand hota, poti prepara carne sau legume la gratar, clatite sau sarmale fara grija ca mirosul va persista zile la rand.
- Te vei bucura de o bucatarie mai curata. Gatitul frecvent determina depunerea unui strat de reziduuri pe mobilierul din bucatarie, destul de greu de indepartat. Acest fapt este cauzat in principal de aburul cu particule de grasime, care se degaja atunci cand gatesti. Folosind hota in timpul gatitului si pentru inca 10-15 minute dupa ce ai terminat, vei impiedica atasarea acestor reziduuri de suprafetele din bucatarie. Un extra beneficiu care decurge de aici este prevenirea dezvoltarii bacteriilor si a germenilor.
Te gandesti sa iti cumperi o hota? Parcurge ghidul de mai jos pentru a identifica corect optiunile de care dispui. Ia cea mai buna decizie pentru tine.
Tipuri de hote
Vestea buna este ca exista o multitudine de modele dintre care poti alege, pentru a-l identifica pe cel adecvat bucatariei tale. Gama de hote Beko include 8 tipuri, de la cele standard la cele downdraft.
Hota standard. Este hota clasica, care se instaleaza deasupra aragazului sau a plitei. Acest tip este accesibil si disponibil in diverse stiluri si variante de culoare.
Hota caseta. Este gandita pentru a fi incorporata in mobilierul de bucatarie. Spre deosebire de hota telescopica, care este extensibila, aceasta este fixa.
Hota piramida. Este un model destinat in special bucatariilor mari. Au un design curat, ce ofera o nota de eleganta spatiului.
Hota model T. Acest model ofera eficienta ridicata, beneficiind de viteza si putere sporite. Este ideal daca obisnuiesti sa gatesti mult si des.
Hota model T cu sticla. Este un tip derivat din modelul T clasic, ce integreaza deasupra extractorului un geam realizat din sticla securizata.
Hota inclinata. Pentru bucatariile cu design modern, o astfel de hota poate fi alegerea potrivita. Se remarca prin forma distincta, avand partea frontala realizata din sticla.
Hota Downdraft. Este cea mai moderna varianta de hota. Aceasta se instaleaza in blatul de bucatarie si foloseste un sistem pop-out pentru activare si de retractare, dupa ce spatiul a fost aerisit.
Capacitatea de evacuare
Calcularea capacitatii de evacuare este una dintre cele mai importante actiuni pe care trebuie sa le faci inainte de achizitionarea unei hote. O hota cu o capacitatea prea mica nu va face fata, in timp ce una foarte puternica va consuma mai multe resurse decat e cazul.
Cum afli care este capacitatea de evacuare necesara pentru bucataria ta? Inmulteste lungimea, latimea si inaltimea bucatariei cu 10.
L x l x h x 10 = capacitate metrii cubi pe ora (mc/h).
Ia in considerare cat de des gatesti sau daca bucataria ta este open space. In acest caz, vei inmulti lungimea, latimea si inaltimea bucatariei cu 15 sau 20.
Evacuarea si recircularea
Exista trei posibilitati de evacuare a aerului in functie de hota: pe deasupra, prin laterale sau prin spate.
Optiunile de evacuare a aerului integrate hotelor sunt fie in exterior, fie de recirculare.
- Evacuarea in exterior presupune extragerea aburului si a mirosurilor neplacute si eliminarea acestora afara, prin intermediul unui tub. Este recomandat ca lungimea acestuia sa nu depaseasca 3 m pentru o eficienta optima a hotei si un nivel redus de zgomot.
- Recircularea implica filtrarea aerului. Hota va trage aerul din bucatarie si va indeparta mirosul rezultat in urma gatitului cu ajutorul filtrelor de carbon activ. Acest tip de filtre trebuie inlocuite periodic, deoarece nu pot fi spalate.
Dimensiune
Atunci cand alegi o hota, bineinteles ca trebuie sa tii cont de spatiul de care dispui, precum si de dimensiunile aragazului sau plitei, pentru a te asigura ca hota acopera in totalitate suprafata de gatit. Hotele au de obicei o latime de 60 sau 90 cm. Exista insa si modele cu dimensiuni atipice.
De asemenea, trebuie sa ai in vedere ca distanta dintre suprafata de gatit si hota este recomandat sa fie cuprinsa intre 65 si 75 cm. Acest lucru este foarte important deoarece influenteaza eficienta produsului.
Motor
Exista modele de hote cu unul sau doua motoare. Care este mai eficient? Trebuie sa stii ca puterea de absorbtie a unei hote nu este neaparat direct proportionala cu numarul de motoare. Evalueaza corect acest aspect in momentul cumpararii, deoarece exista situatii cand modelele cu un singur motor sunt mult mai eficiente.
Pentru a-ti face cautarile mai usoare, iti recomandam sa iti indrepti atentia si catre modele de hote dotate cu motor tip BLDC (brushless), considerat a fi cel mai eficient. Asigura un consum redus de energie, un nivel scazut al zgomotului si are o durata de viata mai mare.
Filtre
Hotele pot fi dotate cu unul din urmatoarele tipuri de filtre:
- Filtre metalice. Acestea pot fi curatate cu detergent de vase si apa calda sau in masina de spalat vase.
- Filtre sintetice, care au nevoie de inlocuire periodica.
- Filtre de carbon, utilizate in cazul functiei de recirculare a aerului. Este necesara schimbarea acestora o data la 3 sau 6 luni, deoarece nu pot fi curatate.
Nivel de zgomot
Puterea unei hote este cea care influenteaza nivelul de zgomot emis de aceasta. Cu cat este mai puternica, cu atat va fi mai zgomotoasa. De asemenea, treptele de viteza superioare sunt cele responsabile pentru un nivel ridicat al zgomotului.
Daca iti doresti o hota mai silentioasa, alege un produs cu motor de tip BLDC (brushless), care este mai putin zgomotos decat cele cu motor clasic.
Gateste cu placere si in cele mai bune conditii. Alege hota adecvata nevoilor tale pentru a te bucura de un aer curat si un mediu placut la tine in locuinta. Cantareste cu atentie optiunile in acord cu spatiul de care dispui, frecventa cu care gatesti si tipul alimentelor pe care le prepari, dar si tinand cont de design-ul bucatariei tale.
https://www.youtube.com/watch?v=dwWiJwFfx6w