Paste cu ton si lamaie

Publicat la data de: 07/10/2022, 11:17

Autor: Beko

Paste cu ton si lamaie
Paste cu ton si lamaie
https://www.beko.ro/blog/wp-content/uploads/2022/07/paste-cu-ton-banner.jpg
2022-07-19
Beko

Pentru sute de mii, daca nu milioane de oameni din intreaga lume, pastele reprezinta o parte esentiala a dietei lor. Pastele reprezinta produsul ieftin prin excelenta, pe care il gasim si il pregatim pe tot parcursul anului. Sunt gustoase, sanatoase si se gatesc rapid, asta facandu-le preparatul preferat al multor oameni care nu au timp […]

Italian,Traditional,Dish”spaghetti,Con,Tonno,E,Limone”or”spaghetti,With,Tuna,And

Pentru sute de mii, daca nu milioane de oameni din intreaga lume, pastele reprezinta o parte esentiala a dietei lor. Pastele reprezinta produsul ieftin prin excelenta, pe care il gasim si il pregatim pe tot parcursul anului. Sunt gustoase, sanatoase si se gatesc rapid, asta facandu-le preparatul preferat al multor oameni care nu au timp sa gateasca, dar doresc sa manance sanatos, bine si mai ales, gustos. Exista sute de retete si toti avem preferatele noastre: bolognese, carbonara, pesto, aglio si olio, cu rosii uscate, cu ton, somon sau siciliene… Sunt adesea alegerea unanima in timpul meselor cu prietenii sau familia, de aceea este important sa stii sa pregatesti macar o reteta, dar sa o gatesti perfect. Mai ales atunci cand pregatesti o cina de familie sau vrei sa-ti impresionezi musafiri. Descopera mai jos una dintre cele mai simple si rapide retete de paste cu ton si lamaie, in diferite variante. Alege-o pe cea preferata!

Mituri despre paste si greseli comune

Various,Pasta.,Cooking,Concept.,Top,View
  1. In apa in care fierbi pastele nu se adauga ulei. Acesta ramane la suprafata apei, pluteste si nu va fi de niciun folos pentru a impiedica lipirea pastelor. 
  2. Pastele mai lungi nu se rup, pentru a le gati mai repede. Ruperea lor nu va face altceva decat sa le faca sa se potriveasca mai bine oalei in care le fierbi si atat. Timpul de fierbere al pastelor depinde de diametrul lor si nu de lungimea lor. Asadar, nu rupe pastele, ci fierbe-le intr-o oala mai mare.
  3. Nu este nevoie sa clatesti pastele dupa scurgere, decat daca doresti sa le savurezi la rece si rapid. Trecerea pastelor printr-un jet de apa rece le va schimba textura prin indepartarea amidonului care le inconjoara. Vor fi mai moi, iar sosul se va lipi mai greu de ele.

Cum sa gatesti perfect pastele

Pan,Of,Boiling,Water,With,Spaghetti,On,The,Cooker,In

Pentru a gati corect pastele, ai de urmat cativa pasi importanti. In primul rand, pentru fiecare 100 g de paste, adauga un litru de apa si 10 g de sare. 

Cate paste sa prepari de persoana? Cantitatea de paste preparate de persoana va depinde de tipul de preparat gatit (ca aperitiv, fel principal, salate etc.) si de pofta de mancare a fiecarei persoane. In general, poti considera intre 50 si 100 de grame de paste de persoana: 50 g pentru un aperitiv, intr-o supa sau pentru un copil, 60 g daca este vorba de o garnitura si 100 g pentru un fel principal.

Cum le fierbi? Adu apa la punctul de fierbere. Abia acum adaugi sarea. Arunca pastele in apa si scade focul, pentru ca apa sa nu mai clocoteasca. Amesteca o data, pentru a desface pastele. Nu acoperi oala si aminteste-ti sa amesteci din cand in cand.

Pentru timpul de preparare, ai incredere in timpul indicat pe ambalajul pastelor. Daca le preferi putin mai fierte, prelungeste cu un minut fierberea, iar daca le vrei mai crocante, scade un minut. Al dente inseamna gatit la perfectiune. Cand pastele sunt fierte al dente, sunt fragede si moi la exterior, usor crocante la mijloc.

Sfaturi pentru a face paste cu ton

  • Foloseste ton in ulei de masline extravirgin, pentru cea mai buna aroma. Daca folosesti ton in apa, asigura-te ca scurgi toata apa, pentru a obtine cea mai buna aroma, astfel incat sa nu dilueze pastele. 
  • Pregateste toate ingredientele langa plita. Reteta este destul de rapida si vrei sa te asiguri ca nu arzi usturoiul sau ca nu gatesti prea mult tonul. Asa ca asigura-te ca pastele sunt gata si ca ingredientele sunt pregatite, inainte de a incalzi uleiul. 
  • Gateste pastele al dente. Deoarece vei adauga pastele peste ton si le vei amesteca pe toate la foc mic, pe aragaz, este mai bine sa nu le gatesti complet. Ele vor deveni putin mai moi, pe masura ce se incalzesc din nou cu celelalte ingrediente. 
  • Fa sosul mai cremos, schimband apa pentru paste cu lapte sau smantana. In mod normal, apa pentru paste, amestecata cu uleiul de masline si sucul de lamaie, creeaza un sos proaspat pentru reteta. Dar il poti face cu usurinta mai cremos, daca asa preferi. 
  • Fa sosul mai consistent, bazandu-te pe reteta de baza de paste cu ton, la care poti adauga niste fasole alba scursa, pentru a-l ingrosa, sau o mana de baby spanac, care se va gati in sosul cald.
  • Ce fel de ton ar trebui sa folosesti ? Se recomanda tonul galben sau tonul albacore, care vine in bucati mai mari, groase, durabile si conservate in ulei de masline. Este de o calitate superioara si se va potrivit perfect pentru un fel de mancare cu gust mai bun, in general. Pentru aceasta reteta de paste cu ton, se recomanda tonul conservat in ulei de masline extravirgin, pentru o aroma mediteraneana proaspata.
  • Poti congela pastele cu ton? Poti pastra la congelator orice rest de paste, dar asigura-te ca pastele sunt fierte al dente. Daca sunt prea gatite, vor deveni si mai moi, atunci cand vor fi congelate. Amesteca pastele cu putin ulei de masline, inainte de a le congela, pentru a te asigura ca nu se lipesc. Acesta este unul dintre acele feluri de mancare pe care le poti dubla sau injumatati cu usurinta, pentru a obtine orice portie iti doresti, fara sa-ti mai faci griji pentru ceea ce ramane.

Descopera 👉 categoria noastra de aparate frigorifice, dotate cu functii inteligente si tehnologii de ultima generatie, si alege modelul care se potriveste cel mai bine nevoilor tale si ale celor dragi.

Paste cu ton si lamaie

Spaghetti,With,Tuna,Anchovies,Capers,And,Lemon,Peel

Daca esti fan al preparatelor rapide, gustoase, care se gatesc in doar 10 minute, aceasta reteta este exact ce cautai. Este plina de arome mediteraneene si ai nevoie doar de o mana de ingrediente, pentru a o prepara.

Ingrediente:

  • spaghete sau alte paste
  • 2 linguri ulei de masline 
  • 3 catei de usturoi tocati
  • 1 conserva ton in ulei de masline
  • 1 lingura suc de lamaie plus coaja 
  • sare si piper dupa gust
  • 2 linguri capere
  • 2 linguri patrunjel proaspat tocat
  • parmezan ras pentru servire

Mod de preparare: pune o oala mare cu apa la fiert, pe plita. Pune o lingura generoasa de sare. Adauga pastele si gateste-le conform instructiunilor de pe pachet, pana cand sunt al dente. Rezerva ½ cana din apa in care ai fiert pastele, apoi scurge-le si rostoarna-le la loc in oala, pentru a se pastra calde. Intr-o tigaie, incalzeste uleiul de masline la foc mediu, apoi adauga usturoiul si gateste-l usor, 30 de secunde. Adauga tonul, sucul si coaja de lamaie, sarea si piperul si incalzeste-le timp de 1 minut. Adauga pastele, caperele si 1 lingura de patrunjel tocat si continua sa amesteci pana cand spaghetele sunt bine acoperite. Adauga cat este necesar din apa rezervata, pentru a subtia sosul. Orneaza cu patrunjel si parmezan ras si serveste cald.

Hotele de la Beko, dotate cu sistemul de oprire automata, te ajuta sa te bucuri de o mancare proaspat preparata; poti gati linistit, chiar si sa calesti usturoi, fara ca bucataria ta sa se umple de mirosuri grele.

Paste cu ton siciliene

Italian,Traditional,Dish”pasta,Al,Tonno,E,Pomodorini”,pasta,With,Canned,Tuna

Un preparat care cere un pahar de vin, alb, rece, poate un Sauvignon Blanc. Daca preferi vinul rosu, alege unul sicilian, ca sa fie in ton… cu aceste paste cu ton!

Ingrediente:

  • 25 g fileuri de ansoa in ulei
  • 2 linguri capere
  • 4 linguri masline negre taiate in jumatate
  • ½ lingurita de fulgi de ardei iute
  • 2 catei de usturoi feliati sau pisati
  • 400 g rosii cuburi (1 conserva)
  • piper negru
  • 300 g paste penne
  • 160 g ton bucati
  • suc de la o jumatate de lamaie
  • un pumn mic de busuioc tocat

Mod de preparare: intr-o tigaie, pune fileurile de ansoa cu putin din uleiul lor, apoi incinge-le la foc foarte mic, pe aragaz, desfacand fileurile cu o lingura. Apoi, adauga caperele, maslinele, usturoiul si ardeiul iute. Gateste totul, amestecand regulat, timp de aproximativ 2 minute, pana cand fileurile s-au dizolvat complet si usturoiul este calit, dar nu ars. Adauga rosiile cuburi si piperul negru si adu la fierbere, apoi lasa sa fiarba usor, amestecand din cand in cand. In acest moment, poti sa pui pastele la fiert. Gateste pastele al dente – acest lucru ar trebui sa dureze aproximativ 10 minute. Cand pastele sunt la aproximativ un minut de a fi gata, adauga tonul in sosul de rosii, impreuna cu sucul de lamaie si jumatate din cantitatea de busuioc tocat. Amesteca si rupe tonul putin, dar nu complet. Scurge pastele si pune-le in sos, impreuna cu o lingura sau doua din apa in care s-au gatit pastele. Amesteca totul si serveste pastele presarate cu restul de busuioc si cateva prafuri de piper proaspat macinat.

Lasagna cu ton

Baked,Stuffed,Conchiglioni,With,Tomato,Sauce,,Rustic,Style

Un preparat care, desi pare ca dureaza mult sa fie gatit, nu este asa. Iata de ce:

Ingrediente:

Sos Bechamel rapid:

  • 40 g faina
  • 50 ml ulei
  • 300 ml lapte clocotit
  • 1 praf de nucsoara
  • sare si piper

Pentru lasagna:

  • 10 foi de lasagna
  • 300 g dovlecel
  • 1 conserva de ton natural
  • 1 conserva de rosii zdrobite
  • 1 ceapa
  • 1 lingurita oregano
  • 2 linguri ulei de masline
  • 15 g de unt
  • 1 lingurita boia
  • branza parmezan
  • sare si piper

Mod de preparare: rumeneste ceapa in uleiul de masline. Adauga rosiile, oregano, sarea si piperul. Lasa sa fiarba timp de 15 minute. Dupa 10 minute, adauga tonul. Intre timp, pregateste sosul bechamel rapid: intr-un shaker, toarna faina si uleiul si amesteca-le usor. Adauga, putin cate putin, laptele clocotit, amestecand cu o spatula. Pune sare, piper, nucsoara si amesteca bine. Pune capacul shaker-ului si lasa sa se umfle cateva minute. Preincalzeste cuptorul la 180°C. Gateste dovleceii cu putin unt, sare si piper. Intr-un vas de gratinat, intercaleaza straturi de foi de lasagna, sos bechamel, sos de ton si de dovlecel. Continua, terminand cu foi de lasagna. Acopera-le cu sos bechamel. Presara boia si parmezan. Coace timp de 25 de minute. Lasagna ta este gata! Serveste-o cu o salata verde simpla, cu vinegreta de lamaie si ulei de masline si un pahar rece de vin sec.

Prepararea pastelor este un element de baza in orice bucatarie, pe care si cei mai putin talentati din spatele aragazului il pot realiza fara mari eforturi. Sunt bune pentru sanatate si pentru linia corpului, sunt pline de arome si, mai ales, ne fac fericiti!

Sursa foto: Shutterstock

keyboard_arrow_up

Contacteaza-ne!

Ai nevoie de ajutor?
Suna la

*9010

phone