Bucataria de inspiratie indiana este sinonima cu confortul. Un astfel de preparat clasic indian, destul de bine cunoscut pentru amatorii de arome delicioase indiene, este puiul Tikka Masala. Oricine iubeste bucataria indiana probabil ca a gustat deja un astfel de curry gustos intr-un restaurant. Dar acum il poti pregati si tu pentru ca reteta nu este deloc complicata. Ai nevoie de cateva ingrediente, putina indemanare si rabdare si vei avea un preparat cu care iti vei incanta toti prietenii.
-
Ce este puiul Tikka Masala?
-
Pui Tikka Masala
-
Lipii naan de casa
-
Frigarui din pui Tikka Masala
-
Pui cu sos de unt (Murgh Makhani)
Ce este puiul Tikka Masala?
Preparatul are la baza bucati de pui, marinate in iaurt si condimente, si este gatit intr-un sos consistent aromat cu Garam Masala.
Garam Masala este un amestec de condimente care contine printre altele chimen, piper, coriandru, nucsoara, ghimbir, chilli pudra, cuisoare. Este asemanator condimentului 7 pipere, dar cu o tusa autentic indiana. Poti procura acest mix complex de la magazinele de specialitate, dar la fel de bine il poti pregati acasa, daca ai anumite condimente bine organizate si depozitate in camara ta.
Ingrediente Garam Masala:
-
10 g cardamom
-
10 g seminte de coriandru
-
5 g cuisoare
-
1 g boabe de piper negru
-
5 g seminte de chimen
-
10 g baton de scortisoara
Mod de preparare: Cel mai simplu mod de a prepara condimentul aromat este sa arunci toate ingredientele intr-o rasnita de cafea sau un robot de bucatarie si sa le macini praf. Pastreaza condimentul intr-un borcan de sticla, inchis ermetic.
Pentru a da acest gust special puiului Tikka Masala, bucatile de pui marinate se gatesc initial la foc mare, pentru a fi bine rumenite si a prinde un gust usor afumat. Gatirea ulterioara in sos se face la foc mic.
Cu ajutorul plitelor incorporabile de la Beko, dotate cu tehnologia Move Function, al carei nivel de temperatura se schimba automat odata cu miscarea tigaii pe plita, vei reusi sa pregatesti un pui Tikka Masala pe cinste.
https://www.youtube.com/watch?v=OEguoaS8ijs
Pentru un pui fraged, suculent, este recomandat sa alegi pulpe superioare dezosate si fara piele. Gustul este unul incomparabil. Reteta necesita un timp de pregatire in avans. Puiul are nevoie sa se marineze in condimente si iaurt cel putin trei ore, ideal peste noapte, la frigider. Astfel vei obtine o carne parfumata, cu un sos condimentat delicios si cremos.
Descopera 👉 categoria noastra de aparate frigorifice, dotate cu functii inteligente si tehnologii de ultima generatie, si alege modelul care se potriveste cel mai bine nevoilor tale si ale celor dragi.
Serveste puiul Tikka Masala cu orez basmati sau thai, cu lipii naan de casa.
Pui Tikka Masala
Marineaza puiul in marinata cel putin trei ore inainte de a pregati Tikka Masala, pentru ca puiul tau sa fie fraged, aromat si delicios.
Ingrediente:
Pentru marinata:
- 600 g pulpe superioare fara piele
- 1 iaurt grecesc
- 1 catel de usturoi curatat si presat
- 2 linguri Garam Masala
- 1 bucata mica de ghimbir proaspat, ras
- 2 linguri suc de lamaie
- 1 praf de sare
Pentru sosul Masala:
- 1 lingura ulei
- 1 ceapa mare tocata
- 1 bucata mica de ghimbir proaspat, ras
- 1 praf de sare
- 1 lingurita de zahar
- 1 lingura Garam Masala
- 1 lingurita de turmeric
- 1 lingurita praf de coriandru
- 2 lingurite chimen macinat
- 400 ml sos de rosii
- 500 ml apa
- 200 ml smantana light
- 1 iaurt grecesc
- 20 g unt
- 1 legatura coriandru
Mod de preparare:
- Pregateste marinata, amestecand iaurtul, condimentele, usturoiul, ghimbirul si sucul de lamaie intr-un castron. Adauga bucatile de pui, amesteca-le in marinata pentru a le unge pe toate partile. Acopera vasul cu o folie alimentara si da puiul la frigider cel putin trei ore.
- Incinge intr-o tigaie mare o lingura de ulei, la foc mare. Adauga puiul cu tot cu marinata in care a stat. Prajeste puiul pe toate partile pana devine maro-auriu, chiar usor ars. Asta va da preparatului un gust usor afumat. Scoate puiul si lasa-l deoparte.
- Sterge tigaia cu un prosop de hartie, adauga 2 linguri de ulei, ghimbirul ras si ceapa tocata marunt. Lasa-le sa se caleasca pana devin aurii. Adauga restul de condimente si gateste inca 2 minute. Deja bucataria ta incepe sa miroase a India, nu-i asa?
- Adauga sucul de rosii, zaharul si apa, apoi gateste sosul 10 minute la foc mediu.
- Paseaza sosul cu un blender vertical pentru a-l omogeniza.
- Revino cu tigaia cu sos pe foc, adauga puiul, smantana si iaurtul grecesc. Fierbe la foc foarte mic aproximativ 30-35 de minute.
- Adauga untul la final, amesteca usor.
- Serveste puiul Tikka Masala cu coriandru proaspat, orez, felii de lamaie si naan.
Sfat: In functie de marimea bucatilor de pui, timpul de gatire va fi mai lung sau mai scurt. Testeaza puiul sa fie bine gatit inainte de a inchide focul.
Lipii naan de casa
Naan inseamna pur si simplu paine, in persana. In mod traditional, aceasta se coace pe peretii unui unui cuptor de lut, ceea ce o face crocanta la exterior si pufoasa si moale in centru. Invata cum sa o faci singur, cu aceasta reteta simpla de naan. Ai nevoie de putine ingrediente pentru ca preparatul tau sa fie un succes, asa ca nu ezita si treci la aragaz!
Ingrediente:
- 1,5 linguri de drojdie
- 1 lingurita de zahar
- 150 ml apa calda (nu fierbinte)
- 300 g faina alba
- 1 lingurita de sare
- 5 linguri iaurt simplu
- 2 linguri de unt topit sau ghee
- putin ulei vegetal pentru uns
- 1 lingurita seminte de nigella, susan sau mac (optional)
Mod de preparare:
- Amesteca drojdia, zaharul si doua linguri de apa calda intr-un bol si amesteca. Lasa maiaua la crescut pana cand va face bule deasupra.
- Intr-un bol mare, toarna faina si sarea. Adauga iaurtul si maiaua, apoi fa un gol in mijlocul fainii si toarna usor untul topit sau ghee.
- Amesteca treptat apa calda. Aluatul va deveni lipicios, nu te speria, este textura perfecta pentru a obtine un aluat ferm, deloc uscat.
Sfat: Pe o suprafata usor infainata, framanta aluatul 5 minute pana cand se omogenizeaza si devine mai putin lipicios, apoi rastoarna-l intr-un bol uns cu ulei.
- Acopera vasul cu o folie alimentara si un prosop de bucatarie si lasa aluatul la crescut 2 ore. El isi va dubla volumul in acest timp.
- Rastoarna aluatul pe un blat uns cu faina si framanta-l putin pentru a elimina aerul. Imparte-l in 8 bucati.
- Intre timp, incalzeste pe plita o tigaie antiaderenta la foc foarte mare timp de 5 minute, apoi redu focul la minimum. Pregateste untul sau ghee pentru decor.
- Intinde bilele de aluat pe rand. Apoi, tot pe rand pune-le in tigaia incinsa.
- Cand turta incepe sa se umfle usor la suprafata, intoarce-o pe cealalata parte pana devine maro-aurie.
- Continua sa coci lipiile pana cand vei termina tot aluatul.
- Unge lipiile naan cu unt topit sau ghee si presara (optional) semintele de nigela, susan sau mac.
Descopera 👉 gama de plite Beko dotate cu functii inteligente si alege modelul care ti se potriveste cel mai bine pentru a pregati cele mai gustoase preparate.
Frigarui din pui Tikka Masala
O reteta rapida, aromata, savuroasa, aceste frigarui condimentate si picante se potrivesc de minune alaturi de o salata racoritoare de castraveti.
Ingrediente:
- 2 linguri pasta de curry Tikka Masala
- 420 g iaurt grecesc
- 1 kg pulpa de pui fara piele, taiate in bucati de 3 cm
- 1 buchet coriandru
- 2 linguri de zahar tos
- 4 cm ghimbir, tocat marunt
- 2 catei de usturoi, tocati
- 60 ml ulei de masline extravirgin
- 2 lime
- 1 castravete fabio feliat subtire
- 2 linguri ulei de floarea-soarelui
Mod de preparare:
- Inmoaie 8 frigarui de lemn in apa rece timp de 20 de minute.
- Intre timp, combina pasta Tikka Masala cu 250g de iaurt si amesteca bine. Acopera bucatile de pui in aceasta marinada, acopera vasul cu o folie alimentara si lasa la frigider pentru 20 de minute.
- Stoarce cele doua limete. Pune tulpinile si frunzele de coriandru tocate, zaharul, ghimbirul, usturoiul, uleiul de masline si jumatate din sucul de lamaie intr-un robot de bucatarie si amesteca pana vei avea o pasta grosiera. Adauga cantitatea de iaurt grecesc ramasa. Asezoneaza cu sare si piper dupa gust. Lasa sosul la rece.
- Intre timp, feliaza cu o mandolina castravetele fabio si amesteca feliile de castravete cu zeama de limeta ramasa. Asezoneaza cu sare si lasa deoparte.
- Incalzeste ulei de floarea-soarelui intr-o tigaie la foc mediu-mare. Asaza bucatile de pui pe frigarui, apoi gateste-le timp de 8-10 minute, pe toate partile, pana cand sunt gatite perfect.
- Serveste frigaruile de pui Tikka Masala cu dressing de coriandru si salata de castraveti si lipii naan.
Pui cu sos de unt (Murgh Makhani)
Asemanator puiului Tikka Masala, puiul cu sos de unt sau Murgh Makhani este unul dintre cele mai populare preparate indiene din lume. Bucati aromate de pui aurii intr-un sos cremos de curry incredibil, aceasta reteta de pui cu unt este una dintre cele mai bune pe care le vei incerca!
Ingrediente:
Pentru marinata de pui:
- 800 g pulpe superioare de pui fara piele si os
- 1/2 cana iaurt simplu
- 1 1/2 linguri de usturoi tocat
- 1 lingura de ghimbir ras fin
- 2 lingurite Garam Masala
- 1 lingurita turmeric
- 1 lingurita chimen macinat
- 1 lingurita pudra de chilli
- 1 lingurita de sare
Pentru sos:
- 2 linguri ulei de masline
- 2 linguri ghee (sau 1 lingura unt + 1 lingura ulei)
- 1 ceapa mare, feliata sau tocata
- 1 ½ linguri de usturoi, tocat
- 1 lingura de ghimbir, tocat sau ras fin
- 1 ½ lingurita de chimen macinat
- 1 ½ lingurita Garam Masala
- 1 lingurita coriandru macinat
- 400 g rosii zdrobite
- 1 lingurita pudra de chilli
- 1 ¼ lingurita sare
- 1 cana de smantana groasa
- 1 lingura zahar
- ½ lingurita frunze de schinduf
Mod de preparare:
- Intr-un bol, amesteca bucatile de pui cu ingredientele de marinata. Acopera vasul cu o folie alimentara si lasa la rece timp de 30 de minute. Ideal ar fi ca puiul sa se marineze peste noapte.
- Intr-o tigaie mare, incinge uleiul la foc mediu-mare. Adauga bucatile de pui, avand grija sa nu aglomerezi tigaia. Este mai bine sa le prajesti in transe.
- Prajeste puiul pana se rumeneste, 3 minute pe fiecare parte. Scoate-l si tine-l la cald.
- Incalzeste untul sau ghee in aceeasi tigaie. Prajeste ceapa aproximativ 6 minute. Adauga usturoiul si ghimbirul si mai caleste 1 minut pana cand sunt parfumate.
- Adauga coriandrul macinat, chimenul si Garam Masala. Lasa totul pe foc amestecand continuu, timp de 30 de secunde. Ai grija sa nu depasesti durata, altfel condimentele tale vor prinde un gust amar.
- Adauga rosiile zdrobite, praful de chilli si sare. Lasa la fiert 10-15 minute, amestecand, pana cand sosul se ingroasa, iar culoarea lui devine rosu intens, maroniu.
- Ia de pe foc si paseaza sosul cu un blender vertical pana la omogenizare. Poti adauga pana la ¼ cana de apa, daca este necesar, dar ai grija sa torni apa treptat, cate o lingura la rand.
- Amesteca sosul cu smantana, zaharul si frunzele de schinduf macinate, apoi readu tigaia pe foc.
- Adauga puiul inapoi in tigaie si gateste inca 8-10 minute pana cand puiul este gata, iar sosul e gros si clocoteste.
- Presara coriandru proaspat si serveste cu orez basmati si naan stropita cu unt si usturoi.
Acum ca ai aceste retete delicioase la indemana, nimic nu te impiedica sa aduci aromele Indiei in bucataria si la masa ta.
Sursa foto: Shutterstock